|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2009
|
PC nekad ne zeli bootat, smrzne se usred rada, nestali neki podaci
Specifikacije kompa: Intel(R) Core(TM)2 CPU 6400 @ 2.13GHz (2 CPUs) 2GB RAM Kingmax NVIDIA GeForce 8500 GT Seagate Barracuda 250GB, 7200 o. WD 500GB MBO Asrock, s. 775 Spire 420W Problem: Prosle godine sam imao problema kod boot upa (ne bi mi prepoznao hard) i znao bi se nekad smrznut, BSOD ili resetirat. Jedan dan nisam mogao upaliti komp te se ispostavilo da je otislo napajanje i graficka. GeForce 7900 sam zamijenio 8500-icom te stavio novo napajanje (gore navedeno). Komp je radio donekle normalno, znao bi tu i tamo zastekat kod boot upa no mislio sam da je to do labavog SATA kabela koj povezuje primarni HDD sa maticnom. Obicno bih ponovno ustekao kabel i komp bi se poslije upalio normalno i nastavio raditi normalno. U zadnje vrijeme je poceo cesce se smrzavat i usporavat, te su mi se neki dan izgubili podaci. Naime shortcuti su mi ostali na desku ali nema ikona niti veze sa aplikacijom (znaci pokrenem shortcut on me pita za browse). Osim toga primijetio sam da su neki fajlovi preimenovani u hrpu brojki + slova (npr 9898sda7678sfasa7f89a6) Moje misljenje jest da mi krepava hard disk (Seagate, WD je nedavno kupljen i radi perfektno afaik). Podaci koji su 'nestali' su sa Seagateove particije a i na tom hardu su mi Windowsi itd. Kompjuter je inace zajedno sa tim hardom kupljen prije 4 god (a 1GB RAM, GeForce 8500, napajanje 420W i hard disk WD 500GB tokom godina tim redom). Nisam sto posto siguran dal' je do hard diska ili mozda do labavog kabela (kojeg idem upravo zamijenit rezervnim). A brine me da nije mozda maticna koja je u stvari mogla prouzrocit i one probleme otprije kad sam mjenjao graficku i napajanje. (Mozda je pak napajanje krivo, te je ono sredilo hard djelomicno) Ispricavam se na dugom postu, nadam se da mi mozete pomoc! P.S. Obavio sam Windowsov error check diska, te proskenirao komp od virusa i ostalih bestija. (trenutno mjenjam sata kabel, pa cu prebacit bitne stvari na novi hard) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Provrti još error scan sa HD Tune-om, Windows tool i nije baš najpouzdaniji. Btw. o kojoj Seagate-ovoj seriji diska se radi, 7200.?
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
|
ST3250620AS Seagate Barracuda 250GB, SATA II 7200.10 Pridodajte jos jedan simptom koj sam zaboravio navesti: U jednom trenutku su mi Windowsi javljali "low virtual/page memory" Edit: Da ne dabl postam. HD Tune (Pro trial) sam instalirao i pokrenuo. WD naravno radi normalno, a kad sam stavio na Health tab ST javio mi je warning za jednu stvar a to je "(C7) Ultra DMA CRC Error Count" - number of interface communication errors: 9997; Cause bi bio damaged cabel. Ja sam zamijenio SATA kabel rezervnim no on se takodjer labavo drzi (ovaj koj sam dobio uz WD je daleko crvsci i cini se bolji) ... Sad il ovi kabeli koje sam dobio uz maticnu/komp nisu bas cvrsti ili je leziste Seagateova HDDa lose ... Zadnje izmijenjeno od: 7h30n. 19.04.2010. u 18:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Napajanje je koma i trebao bi probati s kvalitetnijim. Testove svih komponenti možeš izvršiti pomoću Hiren's Boot CD na kojem se nalaze alati za testiranje. Počni sa MemTestom i to pločicu po pločicu pa zajedno, a nastavi s alatima za hardove.
![]() |
#6 |
Registered User
|
Malo sam mixao kablove ali nema nikakvog ucinka. HD Tune javlja isto za Seagatea bez obzira koj kabel stavio ... Znaci nazalost nije to (to bi mi bio najjeftiniji moguci kvar) ![]() Budem tokom dana/tjedna protestirao sa ovim gore navedinim programima pa javim Edit: Moze link za download Hiren's Boot CDa, MemTesta? Zadnje izmijenjeno od: 7h30n. 20.04.2010. u 15:49. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
Mislim da cu ipak morat na servis s ovim da mi tocno utvrde sto je ![]() Sto mislite tko ima najbolji (uz omjer kvalitete i cijene) servis u Zagrebu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
|
![]() |
![]() |
|
|