Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.04.2010., 18:56   #1
faal
Registered User

Datum registracije: Mar 2010
BSOD 0x0000007E - problemi s grafikom i bootanjem

imam laptop toshiba satellite a200, procesor intel core 2 duo sa 1.66 GHZ, memoriju 2x 1 GB DDR2 i graficku 256 MB ati mobility radeon 2600 HD. laptop je dosao s vistom, ali sad je gore windows 7 32bitni.

imam problema s bootanjem, svaki drugi-treci put mi se pojavljuje blue screen. i nakon toga, zna biti par puta za redom, nekad ga moram paliti cak 5-8 puta da upali. u 95% slucajeva greska je 0x0000007E. tu i tamo zna biti 0x0000000A, zna mi pisat IRQ_NOT_LESS_OR_EQUAL ili neki problem s atikmdag.sys.

ne znam da li ima kakve veze s ovim greskama, ali u windowsima mi cesto zna pisati iexplore.exe has stopped working. pokusao sam iskljuciti internet explorer u windows components (mislim da se tako radi to u win7), ali mi je popis prazan (neki bug u windowsima, dosta ljudi ima problema s tim, ali nisam uspio ni to rijesiti). osim toga, taskbar zna "zastekati" i to prilikom poglasavanja ili stisavanja zvuka (!!!), onda mogu kliknuti samo start button na taskbaru, a ostale ikonice i prozore nemogu (!!!). no dobro, daleko veci problem mi je grafika i bootanje.

trazio sam po internetu, vecinom kazu da bi to trebala biti greska memorije, pa sam isprobavao, vadio sam RAMe i pokusavao bootati s jednim ili s drugim, ali s oba dobijem blue screenove i gresku s grafikom. mozda oba ne valjaju ili ne valja memorija na grafickoj, ali zasto se rusi onda kod bootanja? probao sam pokrenuti i neki program - memtest - koji provjerava memoriju ili tako nesto, ali nije nasao nista...

nisam radio nista neposredno prije nego su se greske pocele pojavljivati! ali puno ranije (6mj, mozda i vise), otvarao sam laptop i mjenjao termalnu pastu (stavio sam puno kvalitetniju) i cistio ga. buduci da ne postoje noviji driveri za mobility radeon kartice, nego samo radeon, instaliravao sam nove drivere s mobility modderom. sve je radilo dobro u visti, a i u win7. jedno vrijeme imao sam overclockanu graficku sa amd gpu clock tool i funkcioniralo je odlicno, a mislim da za laptop temperature nisu bile visoke (graficka je bila na 59 stupnjeva max). isprobavao sam overclockati i procesor, ali nije se moglo, prilikom toga mi je znalo zastekati, ali nikakvih gresaka nije bilo. valjda vec pola godine laptop mi radi na normalnim frekvencijama bez ikakvog overclocka i ovo se pocelo pojavljivati samo od sebe, tako da mislim da ipak nema veze s ovim prije.

drivere za graficku sam mijenjao i brisao sa driver sweeperom i driver cleanerom i stavljao mobility drivere, ali i drivere za komp pomocu mobility moddera, ali nema nikakve promjene.

greske se pojavljuju isklucivo u 3D aplikacijama (ne moraju biti samo igre!), nekad i u meniju istih. evo slike, mozete vidjeti da fale neki dijelovi i pojavljuju se linije sa teksturom, ili na onoj slici u meniju neki zeleni blokovi:

http://www.bug.hr/_cache/47c878dd128...a6c797f7c9.jpg

http://www.bug.hr/_cache/309aeeae5f2...135c4f932f.jpg

http://www.bug.hr/_cache/83ac8270feb...e15ac8229f.jpg

greske sa grafikom ne pojavljuju se odmah ili bas svaki put, znaju se pojaviti nakon nekog vremena igranja i u razlicitoj kolicini. recimo, ovih zelenih blokova u meniju nema u 20% slucajeva, u 50% slucajeva su ovakvi, a u ostalim slucajevima ih zna biti i vise od duplo vise.

evo i slika bsod-a:

http://img249.imageshack.us/img249/2978/34487867.gif

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 03.04.2010. u 19:06. Razlog: slike u thumb
faal je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2010., 03:09   #2
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Stavi za probu XP sve istestiraj pa vidi.
Ocito se bas ne slazu drajveri kako treba..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.04.2010., 14:04   #3
khm
Banned

Datum registracije: Dec 2006
Nesto ne stima sa grafickom, mozda su samo driveri problem, a mozda polako crkava.

Ajmo reci da su driveri...
Pobrisi sve od ATI-a sta imas instalirano, i to ne sa smecima od programa kao sto su driver sweeper/cleaner, nego pobrisi sa nekim kvalitetnim uninstall toolom, npr. Revo Uninstaller je odlican.
Znaci pobrisi s njim, resetiraj laptop, i ponovno instaliraj drivere, i to ne moddirane nego bas sluzbene mobility.
Kod instalacije drivere ja najbitnije da maknes SVE zaostatke od prosle instalacije, to ce ti Revo rijesiti.

Ako su problemi i dalje probaj ovo sta Joke kaze, cisto za probu.
khm je offline   Reply With Quote
Staro 06.04.2010., 19:02   #4
faal
Registered User

Citiraj:
Autor khm Pregled postova
Nesto ne stima sa grafickom, mozda su samo driveri problem, a mozda polako crkava.

Ajmo reci da su driveri...
Pobrisi sve od ATI-a sta imas instalirano, i to ne sa smecima od programa kao sto su driver sweeper/cleaner, nego pobrisi sa nekim kvalitetnim uninstall toolom, npr. Revo Uninstaller je odlican.
Znaci pobrisi s njim, resetiraj laptop, i ponovno instaliraj drivere, i to ne moddirane nego bas sluzbene mobility.
Kod instalacije drivere ja najbitnije da maknes SVE zaostatke od prosle instalacije, to ce ti Revo rijesiti.

Ako su problemi i dalje probaj ovo sta Joke kaze, cisto za probu.
ok, probat cu s tim revom pa javim.

a reinstall windowsa mi je zadnja opcija jer moram hrpe gigabajta za faks prebacivat na dvdove, pa snimat programe nakon instalacije, puno posla...

a winxp nema sanse jer neide gore. laptop sam dobio s vistom i imam recovery cd s kojim ti automatski stavi vistu gore. zato sam skinuo i stavio win7, uostalom 2x bolje radi. dok win7 jos nije postojao, pokusavao sam staviti xp, ali instalacija ne prepoznaje hard disk, nemam ga di instalirati. probao sam i to rjesavati nekim tehnikama, npr ubaciti drivere od hdd-a u instalacijski cd od winxp pa onda instalirati i jos na par nacina, ali nece jer winxp jednostavno neide gore
Staro 07.04.2010., 01:27   #5
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor faal Pregled postova
npr ubaciti drivere od hdd-a u instalacijski cd od winxp pa onda instalirati i jos na par nacina, ali nece jer winxp jednostavno neide gore
Ocito grijesis negdje..
Staro 07.04.2010., 07:49   #6
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Citiraj:
Autor faal Pregled postova
ok, probat cu s tim revom pa javim.

a reinstall windowsa mi je zadnja opcija jer moram hrpe gigabajta za faks prebacivat na dvdove, pa snimat programe nakon instalacije, puno posla...

a winxp nema sanse jer neide gore. laptop sam dobio s vistom i imam recovery cd s kojim ti automatski stavi vistu gore. zato sam skinuo i stavio win7, uostalom 2x bolje radi. dok win7 jos nije postojao, pokusavao sam staviti xp, ali instalacija ne prepoznaje hard disk, nemam ga di instalirati. probao sam i to rjesavati nekim tehnikama, npr ubaciti drivere od hdd-a u instalacijski cd od winxp pa onda instalirati i jos na par nacina, ali nece jer winxp jednostavno neide gore
Odi u BIOS i nađi postavke harda. Tamo gdje ti piše 'SATA Mode' prebaci vrijednost u 'IDE Mode' ili http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=36885
Staro 08.04.2010., 13:40   #7
ZAHHAROW
relaksirani lemur...

ZAHHAROW's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
isto tako ništa ne košta pokušati ovo:
ALI SPREMI SVE PODATKE NEGDJE VAN ILI NAPRAVI SA PARAGONOM NOVU PARTICIJU I SPREMI NA NJU (OVO NE IGRA ZA KILLDISK) JER ODU NEPOVRATNO!!!

probaj držat tipku 0 (nula) dok je lap zgašen, onda ga upali dok ju držiš, ako poćne bipkat, pusti tipku nula. kad te pita dali hoćeš recovery reci da, i slijedi upute. odaberi Recovery of Factory Default Software, i nakon toga Recover to out-of-box state.

(ovo će paliti ukoliko na lapu postoji skrivena particija za recovery)

ili

sa F8 dođi do onog advanced boot options ili kako već. odi na Repair Your Computer, onda na Restore Application, i tu bi mogla biti opcija Full Factory Recovery.

ili

napravi ono kaj ja uvijek napravim kad me nešto živcira. killdisk, zero out metoda, jedan prijepis, retry 1, , kompletan device, 40 minuta i disk je ko od majke rođen vjeruj mi. samo mu u biosu uključi sata native mode, ili isključi, nemrem se sad sjetit, i stavi na IDE kao što je kolega rekao. naravno prije ovako radikalnog postupka spremi podatke negdje na neki externi disk ili nešto, jer poslije ovoga ih ni FBI nemože ekstrahirat sa diska:-)))=

ovdje sam vidio drivere za win XP za tvoj lapac:

http://www.laptopbeep.com/toshiba-sa...for-windows-xp

nadam se da sam barem malo pomogao.

Zadnje izmijenjeno od: ZAHHAROW. 08.04.2010. u 18:06.
ZAHHAROW je offline   Reply With Quote
Staro 08.04.2010., 19:21   #8
faal
Registered User

super, hvala na savjetima! samo sad nemam trenutno vremena isprobat, ali kad probam sve, javim jel radi i sta je bilo. ako ima ko jos kakavu ideju samo nek stavi.

ok, ovakve su stvari sada. isao sam zamijeniti RAM s nekim iz drugog laptopa i jos su svi simptomi prisutni, dakle, stvar u RAMima nije sigurno.

instalirao sam taj revo, ali neznam kako da drivere maknem, maknuo sam samo ati install manager, jer mi je to bilo jedino ponudjeno.

u biosu nemam uopce nikakvih opcija za namjestiti za hard disk, bios mi je jako ogranicen.

evo nakon dugo vremena nasao sam vremena za reinstall windowsa.

uspio sam rijesiti jedan od dva problema. vise nema blue screena kod bootanja.
grafika mi je vaznija, a tu nazalost nema napretka, jos je uvijek onakva kao na onim slikama, instalirao sam samo drivere s win updateom na cisto

Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 02.06.2010. u 20:53. Razlog: tri posta zaredom
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno