Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.03.2010., 04:15   #1
Hammer O'Thor
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Feb 2009
(riješeno) LG GSA-T40L DVD-RAM odjednom počeo rondati i prestao raditi

Pozdrav.

Imam probrem s optičkim pogonom, točnije DVD-RAM driveom HL-DT-ST DVDRAM GSA-T40L koji se nalazi u HPovom laptopu Compaq 6820s.

Naime, danas sam praktički pola dana proveo katalogizirajući kolekciju DVDa i CDa u WhereIsItu. Pred sam kraj stavio sam jedan CD-RW koji je spržen još početkom 2006. godine, kada je došlo do problema prilikom čitanja sadržaja diska. Drive se počeo mučiti i ispuštati zvukove kao da teško čita, te sam nakon dvije minute odustao i stisnuo Cancel, na što se cijelo računilo zablokiralo, te sam ga morao ugasiti "na gumb".

Nakon ponovnog paljena, pojavio se problem. Kod pritiska gumba za otvaranje drivea, javi se zvuk sličan onome koji se javljao kod čitanja floppya. Isti zvuk se javlja i kod zatvaranja drivea. Za driove piše uredno da radi properly, vidim ga u MyComputeru, ali kad ubacim disk i pokušam ga otvoriti kže da nema diska u dfriveu. Pokušao sam ugasiti računalo, izvaditi bateriju i ostaviti ga pola sata da se ohladi, no nije pomoglo. Probao sam disable pa ponovno enable drive, uninstall drive pa restart da ga ponovno nađe, roll back driver no ništa nije pomoglo.

Zadnje izmijenjeno od: Hammer O'Thor. 24.03.2010. u 05:47.
Hammer O'Thor je offline   Reply With Quote
Staro 24.03.2010., 09:05   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Vjerojatno riknula optika. Pokušaj ubaciti neki live OS tipa Knoppix da budeš siguran da je u igri hardverski, a ne softverski problem.
Oglas

Oglas
Staro 24.03.2010., 16:37   #3
Hammer O'Thor
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Feb 2009
Pokušaom sam s Live verzijom WIndowsa preko BART PE, ali nije išlo jer nije mogao pročitati disk.

U međuvrmenu sam problem riješio sam. Jednostavno sam pažljivo pomaknuo ležište lasera prstom do krajnjeg desnog položaja, zatvorio drive i sad sve radi normalno.
Hammer O'Thor je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno