Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.03.2010., 17:14   #1
dudohifa
Registered User

Datum registracije: Sep 2009
Kako instalirati software na Akces Point?

Koristim AirLive WL-5450 i nedavno je prestal raditi.Administrator mi je rekel da treba staviti novi firmvare tj neki OS na bazi linuxa.Veli da je to slagal cijeli dan i sad dela normalno.
Molil bi nekoga ko se kuži u stavljanje softwarea na AP da mi objasni ili ak ima neki link da se sam naučim to delati i da ne ovisim o administratoru jer na njega moram čekati da to sredi a on mi neče niš reči o tome samo veli da je on napravil software koji je sad u AP eu .
Dali postoji neki program skojim bi mogel očitati IP u svom AP eu.
dudohifa je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2010., 20:13   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
A ćuj, zato postoje Administratori mreže, nije rocket sience šta kaže kolega u susjednoj temi ali treba znati niz stvari da nebi "ubio" uređaj a i ostale parametre mreže da ga ispravno podesiš.
U konkretnom slućaju je vjerojatno ubačena novija pamet s kojom uređaj zapravo radi, ovo se zapravo rjeđe radi (baš kad treba ili je u novoj verziji popravljen neki nedostatak ili unapređena neka funkcija, ćešći je slućaj da treba promjenit parametre zbog drugih promjena na mreži.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.03.2010., 21:25   #3
dudohifa
Registered User

Znam da postoje administratori vjerovatno si i ti jedan od njih čim si mi tak napisal.
Nitko se nije rodil sa znanjem tak da se i to da naučit a ne da moram ovisiti o nečijoj dobroj volji i plačati nekaj kaj je moguče sam napraviti.
Uostalom ja sam molil nekoga ko to kuži ako može pomoći a nisam tražil packe zbog neznanja,sve se može naučiti a ovo fakat nije rocket science.

Ipak hvala kaj si se bar javil
Staro 17.03.2010., 22:47   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Nisam admin i ne djelim packe samo sam naveo činjenice.

Vezano za naslov teme, za svaki takav uređaj (AP, Router, . . .) postoji (barem bi trebao) support proizvođača pa tako za AirLive WL-5450 imaš Firmware & Driver stranicu.
Tu nema nekih skorih promjena, zadnji fw (version v2.2.1.17.13eu, update the wireless TX power to 20dBm, 2008/01/29).
Obično uz fw (šta ovdje nije slućaj) su navedene napomene u vezi postupka nadogradnje, druga varijanta je user manual i napomene u njemu.

Ako te još nešto interesira samo pitaj.
Staro 18.03.2010., 13:29   #5
dudohifa
Registered User

Hvala ali ovo sam i ja našel,fora je u tome kaj mi admin priča priču da je on stavil neki softwer na bazi Linuxa i kakti je to njegov software kaj ga je on napravil.
Naravno sumnjam u to a on sve skriva.Po onom kaj sam čul taj software je u biti firmware samo je fora u podešenjima bar sam tak shvatil,ak griješim zanima me u čemu je fora.
Inače ja sam elektroničar tak da se ne bojim nijednog uređaja,u krajnjem slučaju nabavil bum još jedan AP i vježbal na njemu, dimi ne dimi.
Staro 18.03.2010., 15:24   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Da krenem od kraja jer me ovo "dimi ne dimi" nasmijalo, u ova čemerna vremena humora nikad dosta

Dečec te malo brumaje šta bi rekli mi ovdje, a moguće je da je stvarno neš pametno njegovih ruku djelo. To možeš utvrdit tek "pod haubom" tj. kad vidiš fw i verziju u uređaju.
Danas je većina uređaja (možda 90%) bazirana na linuxu jer donosi brojne prednosti pred nekim drugim os - u oboje usko vezano za hw platformu.

Evo nekoliko mogućih varijanti šta je dečec napravio:
- ništa pametno, regularni (origigi) fw, postavke prema konfigu mreže
- ubacio posebnu verziju fw s kojom je podignuta snaga uređaja (također dobavljiva od proizvođača), nije po EU normi baš zbog ovog, mogućnost da AP prije crkne ako se pretjeruje (pregrijavanje) + postavke kao gore
- ubacio neku drugu alternativnu verziju fw, najpoznatiji su OpenWRT i DD-WRT koji donose brojne opcije i funkcionalne dodatke kojih nema u origigi fw (otvaranjem web konfiga se vidi) + postavke kao gore
- dečec se bavi time i složio je neku verziju fw koja mu dodaje funkcije koje nema origigi ili njegova verzija bolje odrađuje, za source je možda uzeo origigi ili spomenuti DD-WRT ili nešto treće i sam dorađivao + postavke kao gore

Gore si pitao kako otkrit IP adresu uređaja, ima više metoda od jednostavnog čitanja mrežnih postavki na kompu do nekog ip skenera. Nezaboravi da je to tek prvi korak, slijedi ime user/pass za pristup.

Za nastavak ove priće bitno je definirat neke stvari:
- radi se o firmi ili private
- čije je vlasništvo uređaja (AP), tvoje ili od firme
- taj Admin je iz tvoje firme ili iz neke druge (spominješ plaćanje)
- ako se radi o drugoj (vanjskoj) firmi zašto nije zatražen ip/user/pass, čak pod obostranom prijetnjom prekida suradnje ili nećeg drugog
- tvoj status u firmi
Staro 18.03.2010., 16:28   #7
dudohifa
Registered User

AP je moj platil sam ga,nije mi dal uz njega CD koji ide jer je kupil 50 komada pa je CDe bacil, tak veli.To je privat Wireles lan, to je Wireles umrežena ekipa i tu mrežu održavaju admini.Plačam 250kn godišnje,nije puno ali bi se zato za svaku intervenciju trebalo plačati.
Inače neznam s čim bi pogledal kakav firmware je u mom APu,vjerovatno taj software postoji na CDu kojeg nisam dobil.Kad sam pital admina da mi pokaže kak je složil software,rekel je da nema vremena cjeli dan mi to pokazivati,ja osobno ne vjerujem da za to treba cijeli dan.
Hvala na pomoći,možda nekaj i skopamo tak da si to mogu sam slagati.
Staro 19.03.2010., 08:47   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Hm, u najmanjoj mjeri nekulturno i neprofesionalno, bačeni cd je najmanji problem, dečec glumata i skrivanjem zapravo osigurava svoju poziciju i prihod.

Prije slijedećih koraka dobro prouči potpisane papire / ugovor, znaš ono prava i obaveze, valjda ga kao gg / udruga imate ?
IP uređaja ćeš naći, makar stavio kakav IP scanner da vrti 7 dana, veći je problem naći / pogodit user / pass za pristup konfigu.
Možeš ga i resetirat na default / factory postavke ali ćeš time izgubit trenutne postavke i "ispast" iz mreže. Jedini argument za "pogađanje" je ako nisi zadnji u lancu tj. ako barem još jedan član ostvaruje vezu preko tvog AP - a a nemože ostavrit dobru konekciju s drugima mimo tebe i tvog ap - a.

Predlažem da dovedeš nekog ko se razumije / ima iskustva i pokušajte ući u konfig uređaja bez reseta, ako to uspijete dalje je lako, povadiš / prepišeš / snimiš postavke i kasnije promjene lako sam napraviš.
Staro 19.03.2010., 12:37   #9
dudohifa
Registered User

Dobro veliš ali nema nikakvog potpisa ni ugovora,to je amaterska gradska mreža na 2.4GHz.Admini održavaju mrežu na svoj trošak i članarina od 250kn po osobi nemre sve pokriti,zato su dobrodošle donacije,tak da je s te strane sve 5 samo kaj ja ne volim biti ovisan o njima a kad razgovaraš s njima moraš imati cvjetiće u glasu.
Nemam nikog ko se u to razumije ali vjerujem da postoji neki software kaj bi to sve očital.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno