|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Da li ping ovisi o Bandwidthu?
Evo imao sam duzu raspravu sa frendom u vezi ove teme, pa bih htio dobit koje misljenje od nekog tko je neutralan u toj raspravi. Necu reci svoje misljenje na temu da ne navedem druge na neki od odgovora. hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
|
Mislim da ne, više ovisi o kvaliteti linije, centrale. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Ako i ovisi o Bandwithu onda minimalno, prvenstveno ovisi o serverima ISP - a, dijelom možda o centralama (DSLAM - ovima). Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 28.01.2010. u 15:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Hm, da, o wireless - u nisam ni razmišljao. Kad nešto sumljaš / tražiš razlog onda se podrazumjeva da se žično (Lan) spojiš na router. Za wireless je logično povećanje pinga, pogotovo ako se radi o usb verziji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
networking wannabe guru
Datum registracije: Sep 2002
|
svaka parica može podnjet neki maksimalan bandwith ako je to recimo 14Mbit/s, do 14 će ping bit više manje isti, ali nakon toga ping raste, veza puca EDIT: ako pričamo o ADSL-u...
Quotation from the Bhagavad Gita famously quoted by J. Robert Oppenheimer upon witnessing the detonation of the first atomic bomb. Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon. "Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone." |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
A i razlika wlan i lan konekcije možeš zanemariti, pogotovo ako si jedini korisnik wlana u danom trenutku. Sve ostalo je placebo efekt. EDIT: za autora teme: ping NE ovisi o bandwithu.
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
|
mi smo raspravljali o idealnoj situaciji gdje medij prijenosa moze podrzat beskonacnu brzinu i naravno bez Wi Fi-a moje misljenje je da ce sam alat ping (u cmd-u) davat isti ping na apsolutno svakoj brzini Za igre i aplikacije koje koriste internet sam tvrdio da ce radit na istom pingu sve dok je brzina korisnika dovoljna da nedode do zagusenja paketa tj. da je korisnik u stanju primit sve pakete bez da se oni slazu u nekakav red čekanja. Sve dok paketi od same aplikacije nepreopterete mrezu i usljed toga uzrokuju kasnjenje ICMP paketa ping mora ostati isti na bilo kojoj brzini. Znaci ako je peak nekog programa koji koristi internet 10KB/sec ping ce biti isti na svim brzinama koje su recimo vece od 15KB/sec. Pa makar veza koju koristite bila i gigabitna ping bi morao ostat isti kao i na 15KB/sec. Naravno ako su obadvije veze bile na istom mediju samo sa drugacijim limitom Bandwidtha. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Feb 2009
|
Ping ovisi o brzini jer se prilikom pinganja prenose podaci određene veličine što će trajati dulje na sporijoj vezi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Vrlo je jednostavno, prijenos podataka traje, pinganjem se prenose podaci (64 byte-a mislim), tako da će se tih 64 byte-a duplo brže prenijeti na 8 Mbit vezi nego na 4 Mbit vezi, npr. Ako ne vjeruješ probaj pingati 100Mbps vezu i 1Gbps vezu doma u LAN-u, ili još bolje ćeš vidjeti razliku ako to isto napraviš na 10Mbps i 1Gbps. Za to naravno koristiš dva ista kabla da udaljenost bude ista. Naravno da propusnost nije jedini faktor tako da će ping vrlo malo ovisiti o propusnosti a puno više o konfiguraciji kućne mreže i kvaliteti uređaja (modem ili router...) i naravno udaljenosti i broju čvorova koje prolazi do odredišta. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Ako se ne varam, frekvencijski spektar ADSL-a je podijeljen u manje dijelove po nekih 4 kHz (ne znam više točno, davno sam to slušao) i propusnost za korisnika ovisi koliko mu je tih dijelova dodijeljeno. Poanta je da osoba koja ima 8 Mbita ima dodijeljeno dvostruko više tih pojaseva od 4 kHz od osobe koja ima 4 Mbita. A budući da je za pinganje dovoljan i jedan, trebalo bi biti jednako kod obje osobe (pod pretpostavkama da imaju jednako dobro ožičenje). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje, zato što odg nije niti crn niti bijel, nego siv. Ping u jednu ruku ovisi o bandwithu, ali u drugu ruku ovisi i o samoj vrsti veze. Primjer: Optika 1/1mbits, ping prema Ljubljani = 4-5ms ADLS1 4mbits/1mbits = 15-19 ms ADSL2+ 12mbits/1mbits = 30-34 ms Stoga mogu reći sljedeće: Ukoliko uzmemo da je bandwidth konstanta, na istoj lokaciji ping ne ovisi o bandwidth-u nego o vrsti veze. Evo, samo jedan od pogleda na ping. Zato bi ja doma optiku pa makar 1mbits, al što kad neće nitko to vuć do mene, bez obzira koliko sam para ponudio. ps: Ping direktno iz iskona prema ljubljani na cca 100Mbits je 2-5ms... (ako sam u krivu, neka neki iskonovac to provjeri pa neg javi ![]()
![]() |
#19 |
networking wannabe guru
|
da brzina ne ovisi o pingu, nebi se pinganjem mogla utvrdit brzina veze
Quotation from the Bhagavad Gita famously quoted by J. Robert Oppenheimer upon witnessing the detonation of the first atomic bomb. Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon. "Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone." |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Xan, pojasni svoju izjavu. Kako se to pinganjem utvrđuje "brzina veze" ?
![]() |
#21 |
Premium
|
Ja sam jedno vrijeme imao u Osijeku Bnet XCARnet 4 Mbita i ping mi je bio veći za jedno 5-10 ms nego kod kuće T-com 4 Mbita, ali ja imam 2 Mbita jer mi je tolika propusnost kabla. Nek netko posta bing sa največom brzinom na T-comu, ADSL i netko sa najmanjom. Mislim da prvenstveno ping ovisi o vrsti veze a ne brzini, kap što reče onaj sa stilom Na optici češ imat bolji ping sa manjom brzinom nego na ADSL-u, a isto tako na ADSL-u ćeš imat bolji ping nego da se spajaš preko neke 3G mreže. Ak znaš šta je ping i za čega služi vidjet češ da ovo što si napiso nije istina.
![]() Zadnje izmijenjeno od: pinkskin. 30.01.2010. u 13:41. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Avocado
|
Ping sa infinitenzimalno malenim podacima koji se prenose (oni koji ne zagušuju liniju) ovisi o kvaliteti veze prema serveru koji se pinga. Samim time ovisi o udaljenosti, kvaliteti kablova, vrsti kablova, vremenskim uvjetima, EM zračenju pa i o rotaciji Zemlje ako ćemo u tančine. ![]() ![]() Eto, da uočite da je pingtest.net isto online, pa si testirajte pingove. WLAN, sa internet radiom upaljenim i još jednim računalom na mreži. Zanimljivo, ovo je valjda jedina stvar oko koje se muški svađaju kom je manji.
![]() |
#23 |
networking wannabe guru
|
recimo da ping daje RTT od 32ms prema nekom serveru također recimo da je ICMP paket veličine 32B pošto je RTT 32 ms, složit ćemo se da ICMP paket u jednom smjeru putuje 16ms 32B = 256bit 16ms = 0.016s kad to podijelimo dobijemo da je paket putovao brzinom od 16kbit/s ![]()
Quotation from the Bhagavad Gita famously quoted by J. Robert Oppenheimer upon witnessing the detonation of the first atomic bomb. Also quoted numerous times by overly melodramatic players of Unreal Tournament upon detonation of the Redeemer weapon. "Now I have become death, the destroyer of worlds who has come to annihilate everyone." Zadnje izmijenjeno od: Xan. 31.01.2010. u 16:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Premium
|
ovi testovi koje postate s brzinom neta na poslu i doma nedrze vodu i apsolutno nista neznace na ovu temu jer nije ista parica na kojoj je mjereno instalirajte net limiter limitirajte si internet na 5KB/sec down i up i pingajte google nakon toga ga pingajte sa full brzinom neta koju imate pa javite rezultate ja sam to napravio i rezultati ne da su bili iste nego su bili identicni |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
lar~
Datum registracije: Jan 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Premium
|
Citiraj:
Ping sigurno ovisi o bandwidth-u ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Avocado
|
Citiraj:
Valjda i sam možeš svhatiti iz rečenog u čemu je "fora". Citiraj:
Kako li se onda u igrama koje potroše i po 40MB/h prometa ping ne diže iznad recimo 80ms? Možda zato jer se i ti podaci šalju u malim paketima? Mislim, o čem imamo više raspravljati? Svaki podatak je ili nula ili jedinica koja putuje kroz kabel u točno tom obliku: U(visoki)=1, a U(niski)=0. Ako ćemo uspoređivati, kao u genomu i sintezi bjelančevina u našem organizmu gdje postoje start i stop kodoni koji su 3 dušične baze različito raspoređene, tako i ovdje postoji određen slijed nula i jedinica koji počinje ili završava podatak. A sve to ide preko 0 ili 1, dakle o brzini prijenosa tih infinitenzimalno malih podataka ovisi koliki je ping. Brzina je proporcionalna vremenu, te ako je brzina uvijek jednaka onda će podatku trebati duže vremena da dođe do odredišta što je dulji put. Primjetite da je ovo primitivan način iznošenja stvari, normalno da su danas protokoli "malo" složeniji, ali u suštini je to to. Naravno, vrijeme (de)kodiranja tih nuljedinica, mislim da ga ne moram ni spomenut.
![]() |
![]() |
#28 | |
Inquisitor DeathWatch
Datum registracije: Feb 2006
|
Citiraj:
Amis 2u1 Down 4mbs, up 756 kbs - ping do germany 70 Amis 3u1 down 14.3 mbs, up 1.3 mbs - ping do germany 70 neznam sta ti nije jasno? osim kvalitete parice/spojeva, udaljenosti severa, prakticki nista drugo ne utjece na ping. ping/lag u igri ce ti biti isti nakon odredene vrijednosti (mislim na brzinu potrebnu za neku igru ili aplikaciju). Razlika u ping-u je bila kad sam recimo bio na ISDN - sa njegovih 6.4/12.8 kbs, nakon sto prodjes po mojoj osobnoj procjeni na neki 2 mbs link znaci cca 200kb/s down, ping ce varirat na drugu decimalu, dalje od toga nece. Jer shvati da server od igre bi bio preskup da igra svakome salje pakete od nekoliko desetina mb istovremeno, kakav bi to link server morao imati? EDIT: potpis pod ovo sta je Destroyer rekao, jasnije od toga neide. ![]()
![]() |
![]() |
#29 | ||
Premium
|
Citiraj:
ako procitas prvi post bice ti jasnije zasto sam ju otvarao Citiraj:
isto kao sto ping komunicira mrezom u obliku paketa tako i sve druge aplikacije koje koriste net evo napravio sam par testova. U oba slucaja sve isto osim Bandwidtha ovo je bez limitacije bandwitha ![]() ![]() ovo je sa limitacijom bandwitha (iz prilozene slike se vidi da je limiter stvarno bio upaljen prilikom ping testa) ![]() ![]() ![]() http://www.imagesforme.com/show.php/946785_pingtest.bmp Što se mene tice moze lock teme jer sam ja dobio informacije koje sam tražio. ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Avocado
|
|
|
Oglas
|