Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 25.11.2009., 02:11   #1
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
ATI Radeon HD 4670 se ruši u igrama

Ovako, imam (komp piše pod moj komp) VTX3D4670 i nemogu igrat igrice. Prilikom igranja igrica odjednom sve stane i pojavi se crna slika na ekranu, u visti, dok se kod XP-a uključi onaj VPU recovery.

Prvo sam imao XP pa mi se dešavalo to u igricama, slično se dešavalo i kod 3DMarka06, uključio bi se VPU recovery. Jedno vrijeme se je 3DMark06 rušio svaki drugi put, znači pokrenem ga, završi, pa pokrenem drugi put i onda nezavrši. I nakon restarta kompa opet isto.

Jučer sam stavio Vistu, mislio sam da bi novi windowsi i svježi driveri pomogli, i dešava mi se isto, čak i gore, kod igrica i 3Dmarka se pojavi samo crna slika na ekranu i moram resetirat komp, gumbom.

Kako imam i integriranu, skinuo sam 4670 i na integriranoj sve radi bez problema, tj. nema rušenja.

U windowsima i sa 4670 sve radi bez problema.

Driveri su najnoviji.

E sad ja mislim da je problem u grafičkoj, pa ako je netko imao takvih problema bio bi zahvalan da napiše riješenje.

A da otklonim sumnju u napajanje (Fortron 350PNF), tko zna koji su klasični simptomi kada je napajanje preslabo. Potrošnju sam mjerio sa mjeračem i na utičnici nije prelazila 150W (kada se 3DMark06 nije rušio), usput sam pratio napone se everestom i oni su bili konstantni, a temperatura grafičke po GPU-z nije se dizala preko 60C.

Ako je tema na krivom mjestu, ja se ispričavam, neka je mod premjesti

pinkskin je offline  
Staro 25.11.2009., 08:52   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Zamijeni grafu s nekim samo za probu. Ako i tamo radi s*anja, nosi je na reklamaciju.
Oglas

Oglas
Staro 25.11.2009., 09:48   #3
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp

Mario92's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
99% sam siguran da je grafička memorija u pitanju.

Imao potpuno identičan problem, sa HD3850, na oba OS-a

Odnio grafičku na servis i rekli su da je memorija u pitanju. Dobio u zamjenu HD4670

Ryzen 7 5700G

AsRock B550 Pro4

HyperX Fury DDR4 3000MHz (4 x 16GB)

Kingston A2000 1TB NVMe

Intel 660p 1TB NVMe

Fortron Hexa 400W

Random PC case

Proxmox VE

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Fujitsu U7311

Intel i5 1135G7

16GB DDR4 3200MHz

SK Hynix P31 Gold 1TB

13.3" FHD IPS

Mario92 je offline  
Staro 25.11.2009., 11:54   #4
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Budem probo drugu grafu posudit od frenda pa ču onda vidjet.

pinkskin je offline  
Staro 02.12.2009., 19:42   #5
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Odnjo sam grafu na reklamaciju i oni kažu da je uredu grafa.

I nakon malo prčkanja uspije završit 3DMark06 i pokrenem ga opet i smrzne se pa početku prvog testa, pa resetiram komp i pokrenem i smrzne se na drugm testu.

Svaki put se drugdje smrzne, pa si razmišljam da nije napajanje problem.

pinkskin je offline  
Staro 02.12.2009., 19:49   #6
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Napajanje ti je dovoljno jako (ako si na to mislio).
Staro 02.12.2009., 20:49   #7
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Mozda najsigurniji nacin bi bio da rastavis komp i sastavis ga na stolu (izvan case-a).

Na taj nacin imas bolju vizualnu dijagnostiku, komp je na otvorenom (manje temp) i usput se rijesis dilema oko kratkih spojeva na case-u ili losih spojeva na maticnoj.

Usput napravi reset BIOS-a ...

BTW to napajanje jedino moze biti uzrok ukoliko je neispravno, a po pitanju snage nikako.
dh41400 je offline  
Staro 02.12.2009., 21:01   #8
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Citiraj:
Autor dh41400 Pregled postova
Mozda najsigurniji nacin bi bio da rastavis komp i sastavis ga na stolu (izvan case-a).

Na taj nacin imas bolju vizualnu dijagnostiku, komp je na otvorenom (manje temp) i usput se rijesis dilema oko kratkih spojeva na case-u ili losih spojeva na maticnoj.

Usput napravi reset BIOS-a ...

BTW to napajanje jedino moze biti uzrok ukoliko je neispravno, a po pitanju snage nikako.
Kad koristim integriranu grafu onda nema problema.

Oko 20:20 sam pokrenuo 3DMark i srušio se na početku prvog testa, pa sam ga ugasio o stavio da se malo odmori.

Prije 10 minuta sam ga upalio i pokrenuo 3DMark i srušio se na sredini 5. testa.

Budem probo kako i kad se ruši kad komp radi dugo pa se pokreče 3DMark i kad se odmara pola sata, sat, sutra.

Nekad kad se sruši 3DMark pokaže se odmah crni ekran (nestane slike) i ugasi se žaruljica od HDD-a, a nekad se smrzene (bude slike) a žaruljica od HDD-a nekad i nekad blicne.

Napajanje je dovoljno jako samo dali je ispravno.

pinkskin je offline  
Staro 03.12.2009., 14:14   #9
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Nakon što sam stavio 9.2 drivere, nije ništ pomoglo, ruši se na istim mjestima u 3DMarku06, na 2. ili 5. testu, dobio sam ovaj BSOD

pinkskin je offline  
Staro 03.12.2009., 14:43   #10
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Probaj sa drugom plocicom RAM-a.

BTW mozes vrtit sve testove do Nove, ali na taj nacin neces otkriti gdje je problem, ukoliko se radi o fizickom kvaru.

To ide jedino metodom zamjene HW-a.
dh41400 je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.12.2009., 22:25   #11
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Jel mogu ubost grafu u drugi PCI-E slot

pinkskin je offline  
Staro 04.12.2009., 23:38   #12
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
probaj, ne bi joj cak ni trebalo smetati sto je taj drugi samo x4, nema ta grafa potrebe za vecim bandwithom.
U svakom slucaju probaj i bios updatirati, mozda je neki problem s plocom.
Stvarno ne bi skodilo da grafu sam isprobas kod nekoga gdje ju mozes malo vise gnjaviti, poznavajuci nase servise provrtili su jednom 3d mark koji je nekim cudom prosao i zakljucili da grafa valja, nije da ljudi tamo imaju previse vremena za zajebanciju s hardverom. Zelje jos manje
greg SE je offline  
Staro 05.12.2009., 10:22   #13
marko_zg
Premium
Moj komp

marko_zg's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
probaj i ovo pa ces vidjet jel grafa tako radi

Da biste zaobilazno riješili problem, slijedite ove korake:
Kliknite Start, zatim Control Panel (Upravljačka ploča), a potom dvokliknite Display (Prikaz).
Na kartici Settings (Postavke) kliknite Advanced (Dodatno), a zatim karticu Troubleshoot (Rješavanje problema).
Pomaknite klizač Hardware Acceleration (Hardversko ubrzanje) na None (Nema), a zatim poništite okvir Enable Write Combining (Omogući kombinirano zapisivanje).
Kliknite OK (U redu), a zatim OK (U redu).

Napomena Ovaj postupak onemogućuje da upravljački program pogrešno programira hardver, ali možda ćete izgubiti dio funkcionalnosti i performansi zaslona. Iako možete povećati hardversko ubrzanje na više od Nema da biste povratili funkcionalnost i performanse, takve postavke uvećavaju izglede da će se problem ponovo pojaviti. Radi maksimalne stabilnosti ostavite hardversko ubrzanje isključeno.

Ova poruka o zastoju može se pojaviti i u upravljačkim programima videoprilagodnika koji ne predstavljaju fizički uređaj. Poruka o zastoju može se, primjerice, pojaviti i u upravljačkom programu videoprilagodnika za Symantec PCAnywhere. Ako je PCAnywhere instaliran na računalu na kojemu se pojavljuje poruka o pogrešci, posjetite Symantecovo web-mjesto da biste utvrdili ima li raspoloživih popravaka za vašu verziju programa PCAnywhere.

Proizvodi drugih proizvođača koji se spominju u ovom članku proizvedeni su u tvrtkama neovisnim od tvrtke Microsoft. Microsoft ne daje posredna ni bilo kakva druga jamstva vezana uz performanse ili pouzdanost tih proizvoda.

to google kaze pa probaj malo pogledat
marko_zg je offline  
Staro 05.12.2009., 10:48   #14
sultz34
uglymadafaka
Moj komp

sultz34's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
isprobaj kod nekog frenda sto ima ati grafu, da se ne zahebavate s driverima ...
ak kod njega ne slaka --- sve ti jasno, reklamacija i trazenje druge, nove ...
popravit ju nece, niti bi ja zelio da mi netko prcka lemilicom po novoj grafi ...
nuff said
Staro 05.12.2009., 23:42   #15
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Bio sam danas kod frenda koji ima 8600GTS. Spojili njegovu grafu na moj komp i stavili nove drivere i bez problema odvrtili 4 puta zaredom 3DMark06.

Zatim smo stavili moju grafu u njegov komp, pobrisali drivere da DC, i stavili nove od ATI-a. Prvi put prođe 3DMark06 ali drugi put izbaci grešku, i treći put itd...

Njegova grafa ima dodatni 6 pinski konektor (2 molex to 6 pin adapter), ali ima spojeno samo jedan molex koji je spojen na 3 pina i to radi, ali kod mene nije htijelo radit nego sam moro spojit oba molexa. Napajanje ima neko frontier 400W (305W daje na izlazu ali mu je peak 400W).

Ako netko zna kako i zbog čega njemu može radit kad spoji samo jedan molex a meni nije htijelo radit. jel moguće da moja matična nnemože dati toliko Wata kao njegova kroz PCI-E.

Znači grafa nevalja i idem ju zamijenit u ponedjeljak

pinkskin je offline  
Staro 06.12.2009., 13:10   #16
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
to hoce li raditi sa ili bez spojenog dodatnog napajanja poprilicno ovisi o samoj kartici, njezinom biosu itd.
Sve PCIe 2.0 ploce mogu dati kartici do 150W sto je velikoj vecini posve dovoljno. Ne znam detalje ali iz prakse mogu reci da su mi sve "slabije" nvidie koje su mi prosle kroz ruke na PCIe 2.0 plocama bez problema radile bez spojenog dodatnog napajanja. 9600gt/gso, 8800gs, caki jedna 8800gt. Jedina koja nije je bila neka 8800gt fancy model koji je imao i pistalicu za dodatno napajanje pa nije htjela raditi bez da je spojeno nego je samo jel, pistala

Kod ATIa s druge strane nisam imao takvih iskustava, ako je konektor postojao moralo je biti i spojeno dodatno napajanje inace nista od boota. Vjerujem da jednostavno ne ostave mogucnost da se kartica napaja iz samog PCIe utora u takvim slucajevima ili je samo softverske prirode tj biosa.

No tebi je to sve u ovom slucaju nebitno, napajala se ona iz slota, dodatnog kabela ili na baterije cinjenica je da ne radi. Reklamiraj je i dobro opisi kvar, nemoj da ti opet jednom provrte 3dmark na srecu i kazu da je ispravna.
greg SE je offline  
Staro 06.12.2009., 14:01   #17
sultz34
uglymadafaka
Moj komp

sultz34's Avatar

i ak ti probaju opet foru prodat, pitaj jel ti mozes vidjet taj 3d mark uzivo, jel kod tebe ne moze, vjerovatno je njihov neki specijalan ...... aha
Staro 06.12.2009., 14:59   #18
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Ma prvi put kad sam došao ponudili su mi oni drugu grafu, samo nisu imali taj model nego sa 1GB, pa eto nisam uzeo jer bi moro dodat 50 kuna, ali sutra uzimam drugu ili će mi naručit ovakvu istu.

Ma ja sam se sjebo, kad sam došo po grafu kažu oni radila je bez problema jedan dan, ja pitam a 3DMark, on kaže nekak da, a ja povjerovo, hebiga povjerovo mu.

pinkskin je offline  
Staro 06.12.2009., 15:40   #19
sultz34
uglymadafaka
Moj komp

sultz34's Avatar

samo pripazi da ti ne uvale sa sporijom memom, pogotovo 1gb modeli, to im je omiljena fora ...
shrotex grafa sa pun kufer rama .... pa ljudi nasjednu
Staro 06.12.2009., 18:56   #20
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Koliko sam vidio obe od VTX-a (512MB i 1GB) imaju iste frekve, samo ništa na kutiji od grafičke nepiše od taktova i vrste memorije. Pa ču tražit istu takvu.

pinkskin je offline  
Staro 07.12.2009., 20:49   #21
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Danas sam bio po drugu grafu, pošto nisu imali verziju sa 512MB, dali su mi verziju od 1GB, privremeno, dok im nedođe verzija od 512MB.

Stavio grafu unutra, instaliro drivere i pokreno 3DMark06, prvi put prođe, drugi put se sruši, pa sam resetiro komp i pokreno opet 3DMark i 7 puta zaredom prođe bez problema.

Pa sam bio otvori GPU-Z i vidjeh da radi PCI-E na x4, prilikom instalcije drivera za chipset bilo se pojavilo neko upozorenje, mislim da treba instalirat neki North Bridge driver, ali ga neće instalirat. Vjerojatno zato jer otkad sam digao Vistu reinstaliro sam jedno 16+ puta drivere od chipseta i grafe. Pa sad kad dobijem drugu grafu, budem ponovno Vistu stavio.

Ova grafa radi, hvala Bogu u 3DMarku.

Zadnje izmijenjeno od: pinkskin. 14.12.2009. u 15:34.
pinkskin je offline  
Staro 14.12.2009., 15:36   #22
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

E kad me neće onda me neće.

Pokrenuo ja Dirt2 demo i COD MW2 i opet problemi isti, ruši se u igrama.

E sad više neznam šta ću.

pinkskin je offline  
Staro 14.12.2009., 15:43   #23
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Jesi instalirao nanovo OS?
Staro 14.12.2009., 16:00   #24
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

NIsam, namjeravam ovaj tjedan, ili kad stigne druga grafa pa ču onda reinstall.

pinkskin je offline  
Staro 14.12.2009., 17:31   #25
Rain Man
Premium

Datum registracije: Feb 2005
Kod tebe je problem u windowsima. Vjerujem da bi i originalna grafa dobro odvrtila test da je cisti OS.
Rain Man je offline  
Staro 14.12.2009., 17:36   #26
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Driveri su problem. Stavi novi OS i nove drivere pa vidi što će se dogoditi.
Staro 25.01.2010., 12:20   #27
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Nakon što sam stavio druge windowse (7 i vistu), ista stvar, pa sam odnjo komp tamo gdje sam grafu kupio, i naravno ni njima nij bilo jasno zašto se ruši komp u igrama.

Vratio sam im grafu, dobio novce natrag i sad ču okušat sreču sa nekom drugom grafom.

Mod može zaključat temu.

pinkskin je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno