Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.01.2010., 21:19   #1
Apocalypto
Registered User

Datum registracije: Jan 2010
Question DVD rezač sporo radi svoj posao

Slučaj je ovakav:

Imam laptop HP Compaq 610 NX550EA i u njemu naravno rezač koji me nervira.
Da bi narezao DVD od 4,3 GB treba mi i do 2.sata vremena da to uradi dok npr. imam računar koji to uradi
za 10-15 minuta koji je doduše nešto brži od ovog na laptopu.

Eh sad,kod brata mi ima također laptop koji naravno ima rezač u sebi ali je čak i slabiji nego moj tj.brzina
zapisivanja na pojedine medije je slabija nego kod mene u mom laptopu a na neke medije je brzina ista a
kod njega opet snimi DVD od 4,3 GB za 10-15 minuta,jedino u čemu je kod njega jače je ova dole obilježena
veličina bufera koja kod njega iznosi 2 MB dok je kod mene 1 MB kao što je prikazano na slici.Da li se može
povećati ta veličina bufera jer eto nekako sumnjam da nije do toga pa da mi zato tako sporo snima.

Da napomenem da mi za obični CD od 700 MB treba 15.minuta da bi snimanje se završilo i da koristim Windows 7 Ultimate.
Koristim dobre medije na koje zapisujem i siguran sam 100% da do njih nije,zatim postavim na brzinu snimanja koja je normalna
ali ono opet snima sporo a u ovom slučaju previše sporo.

Evo još par sličica koje prikazuju u kojem modu mi rade ovi kontroleri:

Zadnje izmijenjeno od: Apocalypto. 16.01.2010. u 22:14. Razlog: postavljanje malo lakših slika
Apocalypto je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2010., 04:23   #2
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Probaj taj kanal na kojem je spojena przilica unistall,pa onda reboot..
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.01.2010., 07:19   #3
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Skini si drivere za windows 7 pa ih ručno instaliraj.
Na ovakav slučaj sam već par puta naletio nakon instalacije w7, pržilica em sporo prži, em joj treba čitava vječnost da učita medij bilo koje vrste, i svaki puta je bilo do drivera.
Staro 17.01.2010., 09:06   #4
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
U mom jednom slučaju bila je u pio modu zbog biosa.
Stavi obavezno na taj sata port da je na njemu cd-rom, ako ima opcija.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2010., 13:04   #5
Apocalypto
Registered User

Citiraj:
Autor Joke Pregled postova
Probaj taj kanal na kojem je spojena przilica unistall,pa onda reboot..
Ovo sam probao ne ide..ponovo sve isto kao i ranije.

Citiraj:
Autor D-I-A-B-L-O Pregled postova
Skini si drivere za windows 7 pa ih ručno instaliraj.
Na ovakav slučaj sam već par puta naletio nakon instalacije w7, pržilica em sporo prži, em joj treba čitava vječnost da učita medij bilo koje vrste, i svaki puta je bilo do drivera.
Nigdje da nađem drivere za ovaj model..na LG stranici toga nema a Hitachi-LG stranica ne postoji...na google mi izbaci neke stranice ali mi ništa nije jasno kako da skinem...ako može pomoć.

Citiraj:
Autor Pomo Pregled postova
U mom jednom slučaju bila je u pio modu zbog biosa.
Stavi obavezno na taj sata port da je na njemu cd-rom, ako ima opcija.
Sorry stari ali kako to da uradim jer nisam baš nešto vješt u ovakvim stvarima?

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 17.01.2010. u 13:12. Razlog: spajanje postova
Staro 17.01.2010., 14:21   #6
D-I-A-B-L-O
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...&lang=hr&cc=hr

NE muči tebe sama pržilica već ili postavke BIOS-a, ili sami windowsi nisu skinuli dobre drivere za taj laptop.

Odabereš verziju windowsa koju imaš, i skidaj drivere.
Ak neznaš koje, skini za početak samo ove što piše Drivers, instaliraj pa probaj.

U BIOS se ulazi, barem na običnim računalima pritiskanjem na tipku DEL prije nego računalo uđe u windowse, ali ako neznaš šta treba radit, onda rađe zamoli nekoga tko se kuži pa nek ti on proba.

Ali, prvo probaj sa driverima, pa ako nebude išlo, u krajnjem slučaju uvijek se možeš pozvat na garanciju.

Hp barem po onome što sam čuo ima odličnu podršku, možda bi ti se isplatilo njih nazvati i reći im da ti pržilica radi u PIO modu, i nikako ju nemožeš prebacit u DMA, pa da te upute šta u BIOS-u treba poriktat da se to napravi.
Staro 17.01.2010., 19:36   #7
Apocalypto
Registered User

Citiraj:
Autor D-I-A-B-L-O Pregled postova
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...&lang=hr&cc=hr

NE muči tebe sama pržilica već ili postavke BIOS-a, ili sami windowsi nisu skinuli dobre drivere za taj laptop.

Odabereš verziju windowsa koju imaš, i skidaj drivere.
Ak neznaš koje, skini za početak samo ove što piše Drivers, instaliraj pa probaj.

U BIOS se ulazi, barem na običnim računalima pritiskanjem na tipku DEL prije nego računalo uđe u windowse, ali ako neznaš šta treba radit, onda rađe zamoli nekoga tko se kuži pa nek ti on proba.

Ali, prvo probaj sa driverima, pa ako nebude išlo, u krajnjem slučaju uvijek se možeš pozvat na garanciju.

Hp barem po onome što sam čuo ima odličnu podršku, možda bi ti se isplatilo njih nazvati i reći im da ti pržilica radi u PIO modu, i nikako ju nemožeš prebacit u DMA, pa da te upute šta u BIOS-u treba poriktat da se to napravi.
Imaš pravo DIABLO...mislim da me najviše muče postavke BIOS-a međutim kako je ovo kod mene sranje od laptopa tako i nema šanse da uđem u postavke BIOS-a jer jednostavno neće...

..evo ovo sam našao na HP stranici http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/d...en&lc=en&cc=us

kako ući u BIOS međutim kod mene neće...pritiskom na tipku f10 ulazi na "computer setup" a ne na "BIOS setup".

Ako ima tko kakav link gdje piše kako da to riješim neka ga postavi ovdje bio bih mu zahvalan.
Staro 17.01.2010., 19:43   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
To je ista stvar...

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2010., 19:50   #9
Apocalypto
Registered User

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
To je ista stvar...
Eh sad je li ista ili ne nebi se lično smio usuditi reći jer nisambaš stručan po tom pitanju.Ranije sam imao ASUS-ov laptop gdje sam mu ulazio u BIOS i on je tamo imao više opcija gdje sam mogao da uradim šta sam htio dok ovaj primjera radi nema to da mogu da vidim nešto od DVD ROM-u i tako te stvari.
Staro 17.01.2010., 19:53   #10
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Ako si flashao novi BIOS, nemaš više što čačkati po njemu. Problem je dalje u softwareu.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.01.2010., 01:49   #11
D-I-A-B-L-O
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Pa sve ti je objašnjeno upravo na onoj stranici koju si linkao, i slikama i riječima, samo prati upute za verziju BIOS-a koju imaš

Nadam se da si pokušao radit update drivera?
Staro 18.01.2010., 06:24   #12
Pomo
Laughing Man
Moj komp

Pomo's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Ako si flashao novi BIOS, nemaš više što čačkati po njemu. Problem je dalje u softwareu.
Ne nužno.
Ponavljam, meni kad je sve u biosu na sata portovima bilo na auto, pržilica radi u PIO modu.
I tako barem 2 ili tri različita biosa.
Dakle, naći sata port na kojem je pržilica i staviti ručno cd-rom, pa onda okrivljavati software.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2010., 18:59   #13
Apocalypto
Registered User

Problem biosa sam riješio..znači dobro mi je rekao domy_os "To je ista stvar"!

Negdje sam našao da je čovjek imao isti problem kao i ja tj.da na može prebaciti iz PIO moda u DMA mod samo što je on imao taj problem na Win XP a ja na Win 7.On je problem riješio tako što je instalirao nove drivere za MBO/chipset dok ja taj problem još uvijek imam..naime na HP stranici za ovaj tip laptopa nema drivera za matičnu za OS Win 7. Matična mi je Intelova ali ni tamo nema točno za onu moju matičnu...šta da radim?
Staro 19.01.2010., 14:00   #14
D-I-A-B-L-O
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

A šta su ovo nego driveri za grafičku i čipset?
http://h20000.www2.hp.com/bizsupport...5&mode=4&idx=2

Sve što treba je malo podrobnije čitati šta piše...
Osim ako to nije ta matična nego neka druga, premda nebi smjela biti.
Staro 19.01.2010., 23:01   #15
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Nema tu drivera za chipset, samo za grafu. Kod Windowsa 7 nisu potrebni driveri za chipset, ali može probati uvaliti Intel INF Update, možda prođe.