|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2009
|
Problematičan HDD smrzava PC
Imam jedno pitanje vezano uz HD, svaka ideja ili odgovor dobrodošao. Ukratko, imam 2 hard diska, jedan Seagate 250GB i drugi Hitachi 320GB. Ovaj Seagateov je glavni HD, na njemu su Windowsi i radi kao urica već 3 godine. Ovaj drugi, Hitachi, 2 godine star otprilike, radi probleme već par tjedana. Naime, svaki pokušaj pristupanja HD-u, ne nužno niti samim podacima, već samo pristupanje HD-u rezultira totalnim smrzavanjem PC-a i jedini način da se sustav povrati u normalno stanje jest dobri stari reboot. S ostalim komponentama nemam problema, i PC šljaka danonoćno bez problema, no kad god probam i proviriti u taj drugi HD PC kaže stop. Probao sam tipična rješenja ala defragmentacija ili disk check, no i to na pola puta smrze sustav. Ono što je zaista čudno jest da su podaci na hardu očuvani (uglavnom medijske datoteke), u one rijetke dane kad uspijem nešto s njega nabrzinu prebaciti oni se reproduciraju bez problema... Formatirao bih disk, ali ne mogu backup napraviti, a žao mi podataka. Hard je na istom mjestu već dugo vremena, i ne proizvodi nikakve čudne zvukove, s čim sam imao nekad davno i iskustva. Čudna biljka. Ideje, anyone? Hvala unaprijed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Dignut neku live linux distribuciju, pa iskopirati (vazno) na drugi HDD. Jesi testirao hard uopce, kakvih errora ima u event viever pod (system)? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Oct 2009
|
Event Viewer mi ne javlja ništa vezano uz to, a ovo sa Linuxom nije trenutno izvedivo budući da je riječ o nekih 260GB podataka i nemam ih gdje prebaciti. Pokretanje programa za analizu rezultiraju smrzavanjem... EDIT: Je li moguć kakav kvar oko SATA kabla? Pretpostavio bih da je sam HD otišao k vragu, ali kad i ako uspijem prekopirati par random fajlova (prije nego se smrznu Vindozi) oni se reproduciraju bez mane, pa je očito da su podaci očuvani. Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 12.01.2010. u 00:08. Razlog: spajanje postova |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guest
Datum registracije: Dec 2008
|
da je kabel problematičan, onda ne bi očitava disk. Princip rada kod SATA portova jest da matična pri bootu šalje signal "Jesi li tu", a nakon toga signal "Provjeravam I/O". Ako se tu javi problem, onda ti je ili kabel (malo vjerojatno) ili disk. Obično to skužiš kad se pri paljenju dugo čeka na prepoznavanje diska. Ali ako se to javlja u windowsima, onda je problem u disku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Dovoljno da ne ostvari dobar kontakt s pločom/diskom i eto veselja, a pola tih SATA kabela je krš.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|