Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.11.2009., 00:34   #1
Srdan
Premium
Moj komp

Srdan's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
LCD TV kao monitor

Posto bi u zadnje vrijeme gledao filmove s kompa i sve si vise manje prema tome slazem, zanima me da li netko ima LCD TV kao primarni monitor? Kako je za raditi na njemu? Oci? Ghosting, dot pitch, velicina piksela i slicno s manje od 1m udaljenosti?

TV bi gledao iz kreveta s 3-3,5m, a kada sam za stolom od glave do zida na kojem bi bio monitor imam 90-100cm. E sada gledao bi (ako uopce ista bude od svega toga) 80~100cm. Preveliko?
Na kraju uz njega uzeti neki 19" za par sto kuna?
i kupuju skupe lance

Srdan je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2009., 00:44   #2
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Loša ideja.
LCD tv može poslužit u nuždi, ali ništa više od toga.
Jednostavno je previše mutan i previše svijetli za razliku od monitora.

Radije bih ti preporučio neki 26" monitor ili kao što sam kažeš neki 19" za rad uz TV ako imaš mjesta.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.11.2009., 02:58   #3
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
hm? nazalost ja moram reci upravo suprotno gorenapisanome.

imam LCD tv u dnevnoj, Quadro jest, ali koji model - ne znam. sada je full kasno da ga idem okretati da bi saznao koji je model, ali sutra lako napisem ako je vazno.

uglavnom, ima na sebi PC ulaz. malo citanja manuala, dvije nativne rezolucije - 1024 x 768 i 1366 x 768. posto sam imao spojen dell dimension koji ima samo integriranu intelovu grafu, mogao sam samo 1024 x 768 staviti rezoluciju. i zaista - slika je bila vise nego dobra, cak iznenadujuce cista i kvalitetna. usporedivao sam sa ovim t200 kojeg imam, razlike ima (malcice slabije izrazene boje, ali to se lako porikta u opcijama tv-a), ali jako su male. i ja sam se pribojavao da ce slika biti zrnasta, mutna ili pojma nemam kakva, slika je prva liga. naravno, slika postane losija kad se vrti divx (jer je veliki ekran), ali dvd film ili hd pogotovo izgledaju predobro.

tako da je moja preporuka da nabavis LCD kalibra ovog quadra kojeg imam (2800 kuna u konzumu, prije nekih tri mjeseca), i spojis ga preko VGA na komp. jos bolje ako imas gdje prilike zamoliti da ti pokazu kakva je slika, samo poneses laptop (posudi ako nemas), kabel ima za ok za 50tak kuna. spojis i vidis.

btw, ako treba ili ako mi se ne vjeruj, lako poslikam ovaj svoj T200 pokraj Quadra. okinem par slika sa istim sadrzajem, pa se lako vidi kolika je razlika izmedu prikaza slike. samo prebacim kuciste u dnevnu, i spojim na oba izlaza monitore. ako se sjetim, sutra su slike uploadane .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2009., 03:12   #4
nexus-6
Pero_Snajper

nexus-6's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor Srdan Pregled postova
Na kraju uz njega uzeti neki 19" za par sto kuna?
Ja vozim bas tu kombinaciju. 19" monitor 95% vremena te 32" HD ready LCD TV samo i iskljucivo za igre. Meni osobno odlicna kombinacija, rezolucija (1360x768) ne zahtjeva nabrijanu graficku, a gust igranja na velikom ekranu je takav da se vise ne bih vratio na ista manje. Da ne spominjem kombinaciju s volanom.
Za sve ostale radnje (naravno izuzev filmova), LCD TV je jednom rijecju - samoubojstvo.
nexus-6 je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2009., 03:24   #5
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
uf, sad sam tek skuzio o cemu se radi. imati LCD TV kao primarni monitor - ne. ne isplati se, prevelika dijagonala, plus za te pare koliko kosta medu najjeftinijima LCD-ima se moze naci vise nego dobar monitor. ja sam zabrijao da se misli samo na filmove plus eventualno malo proklikati po vindovsima, to se moze 5/5, ali na duge staze - nikako.

ali svejedno stojim iza toga da je slika zaista ok.

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 06.11.2009., 14:34   #6
Srdan
Premium
Moj komp

Srdan's Avatar

OK, fala :-)
i kupuju skupe lance

Staro 23.12.2009., 11:13   #7
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Da da i da!
Ja ubo lg lcd-tv 26lu5000 http://ecx.images-amazon.com/images/I/41Yl1kPzriL.jpg

Telkać kao monitor oduševljava. Oštrina slike vrhunska full-hd reza diagonala 26inča odlični vidljivi kutovi (pva ili ips matrica) more konektora za spajanje ostalih uređaja (kao ps3) mpg 4 tuner fensi dizajn.
Stvarno za 3000kn koliko dođe nepostoji monitor koji može pružiti toliko. Veća diagonala od ove je možda ipak malo prevelika za primarni pc monitor tako da je ovo taman
Pored ovakvih alternativa kupovina kakvog većeg monitora sa tn matricom je čista ludost a pogotovo onih sa sufiksom "hd"
Probijanju pozadinskog osvijetljenja nema niti traga a oštrina slike i osvijetljenje ekrana da fino uštimati. (inače out of box boje i oštrina slike dođu tvornički nabrijani). Malo igranja sa postavkama slike i rezultati su vrhunski
spojeno na komp hdmi kablom na grafu gigabyte geforce gts 250

Mane: neupravljivost postolja dakle valja se dobrano pomučit i raznim trikovima se dobije odgovarajuću položaj za gledanje, kad se to jedamput složi više nema zime (pivot mi ionako nikad nije ništa značio). 16:9 definitivno za pc monitor je puno bolje 16:10. Dakako tu su i klasične mane lcd tehnologije prikaz crne boje što znači da monitor/tv skriva detalje u mračnim scenama i zamućenje slike kod brzih scena filmova i igara (npr pes 2010). Ovo dvoje zadnje je ionako mana svakog lcd-a i primjetno jedino ako se slika direktno usporedi sa crt-om kod kojeg te mane nepostoje

Zadnje izmijenjeno od: darkijas. 18.02.2010. u 18:11.
darkijas je offline   Reply With Quote
Staro 24.12.2009., 02:44   #8
vodokotlic
Premium
Moj komp

vodokotlic's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor darkijas Pregled postova
Da da i da!
itd....
Da, stvar je u tome da je 26" i full-hd manje više normalan pc monitor (s par priključaka više i tv tunerom)

Ako se gleda na kvalitetan full hd tv veće dijagonale kao pc monitor, prva i praktički jedina prepreka je - osvjetljenje (odnosno nemogućnost dovoljnog smanjenja istog). Rezultat rada par sati pred takvim ekranom je otprilike jednak zurenju u reflektor isto vrijeme - plakat ćeš ko da si narezo pol tone luka.
Ali da je gledat filmove i igrat igre na tak nečemu carski, je.
vodokotlic je offline   Reply With Quote
Staro 24.12.2009., 14:14   #9
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Iako sam se do sada koristio primarno crt monitorom imao sam više pravih lcd monitora npr samsung 2232bw tn matrica , asus pw 201 pva i philips 240pw9es h-ips komotno mogu reće da ovaj telkać nije ništa svijetliji od dotičnih monitora i sama svjetlina slike se da lijepo ugodit ima više načina podešavanja
Ovo je definitivno najbolje od lcd svijeta što sam do sada imao.
Samo ako se netko odluči na sličan potez neka pripazi jer mnogi proizvođači na telkama manjim od 32" guraju tn matrice (npr sony) a to se lako uoči po lošem vidljivom kutu
Staro 24.12.2009., 14:33   #10
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Da da i da!

Telkać kao monitor oduševljava. Oštrina slike vrhunska full-hd reza diagonala 26inča odlični vidljivi kutovi (pva ili ips matrica) more konektora za spajanje ostalih uređaja (kao ps3) mpg 4 tuner fensi dizajn.
Jesi siguran da je VA/IPS matrica?

http://www.lcdtvreviews.org.uk/lg-lc...igital-lcd-tv/

Vidljivi kut 160°, ne znam baš.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.12.2009., 16:32   #11
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

pa moram priznat da su i mene zbunjivale specifikacije vidljivog kuta na nekim stranicama ali kad sam vidio tv u dućanu i sada kad ga koristim mogu sa stopostotnom sigurnošću reći da nije tn. Samo je dvojba jel pva ili ips za to nisam strućnjak da procijenim ali to nije toliko ni bitno
Staro 24.12.2009., 17:21   #12
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

Kada ga pogledaš odozdo, i nema ogromnog pada kontrasta onda nije TN, samo mi nije jasno kako deklariraju tako vidljivi kut.

IPS - nema primjetne promjene boja pomicanjem glave lijevo desno.
VA - razlika se vidi pri promjeni položaja.
Staro 24.12.2009., 18:02   #13
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Znam to za pogled oodozdo, po tome sam ga i prepoznao da nije tn bio je izložen u technomax-u gardenmall dubrava zajedno sa nekim sony-jevim modelima i bilo je još lg-ja. Svi su imali tn matricu osim ovoga.
Ne zamjećujem značajne promjene u slici prilikom promjene kuta gledanja. Zapravo vidljivi kut mi se čini isti kao i kod philipsa 240pw9es kaj sam ga također imao doma
Mada mi ova mrcina ostavlja sveukupno bolji dojam od tog philipsa a posebno pri reprodukciji videosadržaja čini mi se da je prikaz crne boje ipak malo bolji na ovom mada nije idealan
Staro 28.12.2009., 23:52   #14
Gilbert5
Agent 0
Moj komp

Gilbert5's Avatar

I jesi li našao kakav podatak o matrici?

Ovo (tema) i meni zvuči vrlo privlačno...pa zato pitam.
Staro 29.12.2009., 00:24   #15
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Nisam. Predpostavka je da većina lcd televizora (ako nisu tn) idu sa pva matricama pa zato mislim da je i na ovom takva, mada mi po nekim stvarima liči na ips (kad ekran prikazuje blank kod promjene kuta gledanja ima refleksiju što je karakteristično za ips)
Probijanje pozadinskog osvjetljenja ne postoji. Out of box tv dolazi sa nabrijanim bojama (posebno plavom) te nabrijanom oštrinom što je potrebno odmah korigirati i čas posla se dobije lcd monitor vrhunskih karakteristika. Bilo bi dobro da još postoji opcija korekcije primarnih boja (rgb) na samom monitoru ali to nisam našao za sada u tv izbornicima
Sama oštrina slike sa da precizno podesiti tako da je rad u world-u prava milina.
Svjetlina slike također nije agresivna i ima puno opcija korekcije
Staro 29.12.2009., 13:47   #16
sultz34
uglymadafaka
Moj komp

sultz34's Avatar

Datum registracije: Dec 2008
Panasonic TH-37PV7P

plazma tv, reza 1024x768, ako spajam na komp preko hdmi , jel moram i spajat nesto za zvuk, mada bi to trebao odraditi sam hdmi, inace koja mu svrha
inace imam adapter, dvi/hdmi, a posto je reza mala, jel bolje da ga spojim direkt hdmi ili dvi sa adapterom hdmi ....
Staro 07.01.2010., 23:38   #17
iwek
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
ja imam samsung sync master 711 mp- 17inch monitor sa tv tunerom(scart i prikljucak za analognu antenu)
odlicna stvar,monitor predobre kvalitete a opet sluzi ko tv

imas i 19inch verziju sa PIP(pic in pic) i jos vise opcija....

kupljeno u melcompu....

inace pricaju u melcompu da se samsungi kvare,moj nije crko vec 3 godine xD stvar je u tome da ga se nesmije koristit za firmu di ista slika stoji po par sati,dana jer naponski dio odlazi

ovo je moja preporuka.....
iwek je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2010., 07:34   #18
Mad_Duke
Guest

Citiraj:
Autor iwek Pregled postova
inace pricaju u melcompu da se samsungi kvare,moj nije crko vec 3 godine xD stvar je u tome da ga se nesmije koristit za firmu di ista slika stoji po par sati,dana jer naponski dio odlazi
Koja je razlika naponskom dijelu kod LCD-a ako slika stoji ili ne?
  Reply With Quote
Staro 13.01.2010., 11:31   #19
Srdan
Premium
Moj komp

Srdan's Avatar

Citiraj:
Iako sam se do sada koristio primarno crt monitorom imao sam više pravih lcd monitora npr samsung 2232bw tn matrica , asus pw 201 pva i philips 240pw9es h-ips komotno mogu reće da ovaj telkać nije ništa svijetliji od dotičnih monitora i sama svjetlina slike se da lijepo ugodit ima više načina podešavanja
Ovo je definitivno najbolje od lcd svijeta što sam do sada imao.
Samo ako se netko odluči na sličan potez neka pripazi jer mnogi proizvođači na telkama manjim od 32" guraju tn matrice (npr sony) a to se lako uoči po lošem vidljivom kutu
Samo tvoj TV ima 400cd/m2 dok ostali imaju 500. Tako da je po tome blizi monitoru (350) nego ostalim TV-ima.
Ima jos kojih TV-a s 400?
i kupuju skupe lance

Staro 13.01.2010., 15:54   #20
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

ovo je koliko znam jedini tv 26" sa full-hd rezom na hr tržištu što je izuzetno bitno da bi mogao služiti kao primarni monitor. Svjetlinu slike stvarno nije nikakav problem ugoditi. U postavkama slike se može smanjiti pozadinsko osvjetljenje i plus toga ima tri preddefinirana moda za uštedu energije o sva tri smanjuju svijetlinu slike
Staro 13.01.2010., 18:29   #21
TIHI
Premium

Datum registracije: Oct 2006
Pošto i ja mislim kupiti monitor veće diagonale, meni je zapeo za oko T260hd, a na nabava net po prodaji je 1. na ljestvici. Doduše razmišljao sam i o Samsung P2770HD,ali mi se ne sviđa što je 16:9, ima li neko iskustva sa njim?
Darkijas ti veliš da je ovaj lg 26lu5000 puno bolji od ova dva gore navedena, ali to je TV! Daj mi reci nešto više o tome.
TIHI je offline   Reply With Quote
Staro 13.01.2010., 20:54   #22
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Svoje opće dojmove tj prednosti i mane 26lu5000 u odnosu na standardne lcd monitore sam već napisao ali ako nekog zanima nešto konkretno nek pita. Samsung t260hd ima tn matricu i meni je to bio presudan razlog zašto sam uzeo ovaj lcd-tv a ne monitor i nisam se pokajao. Jedino još kaj mogu postat par slikica i izmjerit impult lag. To ću napraviti uskoro
Staro 14.01.2010., 01:56   #23
iwek
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
Citiraj:
Autor Mad_Duke Pregled postova
Koja je razlika naponskom dijelu kod LCD-a ako slika stoji ili ne?
oprosti neznam,nisam ekspert za naponski modul monitora,samo sam dao svoju preporuku i zakljucak.

al bit ce da nebi bilo ljepo da te neko godinu dana posluzuje i onda ti zvizne šamar...razmisli malo....
iwek je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2010., 02:25   #24
stuc
Banned

stuc's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Ovo (tema) i meni zvuči vrlo privlačno...pa zato pitam.
Oprez...

@darkijas

Jel ti to prodaješ svoj monitor/tv ?

Sam izbor riječi u oglasu, starost i druge sitnice upućuju da se riješavaš "tako dobrog" monitora/tv-a ?
Nisam paranoičan no puno je sličnosti iz onog oglasa i ovdje napisanog....
stuc je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2010., 13:01   #25
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

je istina, prodaje njega ali i sony crt cpd e530 pa koji prvi ode tak mi svejedno. Lcd mi je dobar zbog diagonale oštrina slike čitljivost teksta i to kaj na njega mogu spojit ps3, ali za igre je ipak bolji crt jer nema zamućenja kod brzih scena i bolji prikaz detalja u mračnim scenama zbog boljeg prikaza crne boje
Evo sada sam oglas stavio na pcekspert tržnicu
Staro 27.01.2010., 23:27   #26
tomasini_
Premium
Moj komp

tomasini_'s Avatar

Datum registracije: Apr 2006
darkijas sada sam malo zbunjen, jer i meni će budući lcd monitor služiti za igranje ps3. Znači zanima me kakav je ovaj LG što se igranja tiće u odnosu na LCD monitore koje si imao?
Staro 28.01.2010., 13:13   #27
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

U igrama jednako dobar ili bolji a za gledanje filmova definitivno bolji od philipsa 240pw9es sa ips matricom. Ove šljuke sa tn matricama neću ni spominjat u usporedbi jer nisu dostojne toga. Ukoliko se odlučiš na tv 26" oprez jer philips i sony na toj diagonali guraju tn matrice a i lg ima slične modele kao moj sa manjom diagonalom također tn matrica. Samsung koliko sam vidio ima ok matrice ali hd ready rezolucija pa zbog toga nije baš pogodan za monitor
Staro 10.02.2010., 19:29   #28
Timberrr
Premium
Moj komp

Timberrr's Avatar

Datum registracije: Apr 2009
Uzmi lcd tv i vidjet ćeš da je zakon.Ja sam mislio da mi 8800gt neće bit dosta za samsung le37m86bd u full hd rezoluciji,npr cod4 sve na high,pa i anistrophic filtering daje cca40-50fps.Prvo sam imao spojeno na vga port,pa sam nabavio dvi-hdmi kabl,i nisam uočio neke razlike.Bilo bi dobro da prije kupnje poneseš laptop i probaš spojit na lcd,pa da vidš jel ima ghosting.Tak sam i ja mislio da ću imat lcd tv samo za filmove,al sam za mjesec dana prodao svog 17" ibm monitora i godinu dana sam na ovom setup-u
Timberrr je offline   Reply With Quote
Staro 18.02.2010., 10:16   #29
tomasini_
Premium
Moj komp

tomasini_'s Avatar

Datum registracije: Apr 2006
čekaj vale, ti koristiš 37" tv kao monitor, idešš...s koje udaljenosti gledaš u njega?

darkijas, šta LG uopće nema mogućnost bilo kakvog podešavanja postolja, znači jedan jedini kruti položaj?
Staro 18.02.2010., 10:55   #30
dafa
Premium

Datum registracije: Feb 2010
Citiraj:
Autor iwek Pregled postova
ja imam samsung sync master 711 mp- 17inch monitor sa tv tunerom(scart i prikljucak za analognu antenu)
odlicna stvar,monitor predobre kvalitete a opet sluzi ko tv

ovo je moja preporuka.....
aj samo nemoj 14" pocet preporucivat i sve oke
dafa je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge