|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Particioniranje diska, par pitanja...
Pozdrav! Imam disk od 500GB, do sada su bile particije 50GB i 450GB. Jedna za sistem, druga za programe/multimediju... Moram formatirat particiju C (reinstalacija win), no svejedno mislim da ce se opet tih 50GB brzo popunit, a i volio bi imati programe i igrice na sistemskoj particiji. Pa reko, prosirit cu ju na 100GB. Bootam linux s live CDa, malo se zahebavam s rezolucijom, proradi sve ali na manjoj rezoluciji, OK, i idem particionirat disk. Mislio sam da postoji samo particija sda1 i sda2. A postoji particija sda1 (primarna), extended i u njoj sda5 (logicka particija). Smanjim particiju sda5 i extended, otvorim novu na kraju diska (backup), primarna NTFS, na koju cu prebaciti s particije sda5 podatke. Prebacim sve s sda5 na tu novu particiju, obrisem extended i sda5. Prosirim particiju sda1 (sistem) na 120GB, i ostane mi jos slobodno 80ak GB izmedu sistemske particije (sda1) i te 'backup' particije (novo kreirane). I sad kanim smanjiti tu zadnju particiju na disku (tu koja je posluzila samo za backup) i prosiriti particiju koja je izmedu (multimedia, sda2 particija) s 80 na 250GB. Ono sto mi ostane od tih 120 i 250GB bi napravio particiju za jos jedan OS, neka distribucija linuxa ili windows xp. Mozda i prepolovim tu particiju pa bude i linux i xp. Ono sto me zanima: da li je OK da particija za multimediju (tj. particija D) bude isto primarna particija kao i C? Ili da ipak otvorim extended i onda u nju D particiju? Volio bi da je sda1 C, sda2 D i sd3 F, i htio bi isto da nema extended particije pa me zanima sto uopce ta extended particija znaci? Hvala unaprijed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Does youer dewg byte?
Datum registracije: May 2006
|
Ako misliš imati samo xp i doc, dvije primarne. Ako misliš imati xp,doc i particiju za store, tri primarne. Ako misliš dodati i linux, particiju za linux pretvori u extended i unutra potrebne logičke za linux. Ukratko, imaš prostora za 4 primarne particije po disku. Extended particija omogućava probijanje te granice jer on zauzima samo jedan prostor, ali je zapravo ljuska za logičke particije unutar nje. Ostaneš li bez nje, ostao si bez svih particija koje su se u njoj nalazile.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Kuzim. Malo me bunilo jer je kod izrade C i D particije prilikom instalacija windowsa (xp, kasnije 7), napravio extended i u nju stavio za D disk. Najvjerojatnije ce biti win 7, doc, win xp, extended - linux i jos jedna isto za linux. Ako necu XP stavit, linux ide u primarnu, a mozda i extended napravim, sve ovisi kako budem raspolozen. Sad se samo nadam da nece biti problema oko GRUBa ![]() Thx na pomoci! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|