|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2009
|
Smrzavanje sustava - krivac napajanje ili matična?
Imam već neko vrijeme problem s računalom-zamrzne se i tako blokiran ostaje dok ga ne resetiram. Zamrzne se u raznim situacijama: surfanje, igre, video. Računalo: Athlon XP 2600+(Barton), 1GB RAM, ati 1650, 2 HDD-a, Chieftech Delta 350 W Instalirao XP nanovo. Testirao CPU, GPU, RAM, HDD i svi testovi su prošli OK. Problem se i dalje javljao. Zatim sam krenuo pogledati napajanje. Neki naponi su dosta oscilirali (-12V, +5V, -5V). 3,3V je jedno vrijeme također bio kritican (pao je na 3,04V), a sada je OK, 3,28V. Nakon što se 3,3V ustabilio nisam više primjetio problem. Posudio sam drugo napajanje i stvar je bila jako slična. Naponi (-12V, +5V, -5V) i dalje osciliraju više nego što je dozvoljeno. Zatim sam moje napajanje (Chieftech Delta 350 W) testirao na 4 druga računala i vrijednosti napona su bile slične onima s orginal napajanjem za dotična računala. Detalje možete pogledati ovdje: http://www.kdevcic.net.amis.hr/naponi/napajanje.html Iz toga slijedi da matična na mom računalu dobiva dobre napone i da ne bi trebao biti problem u napajanju nego u matičnoj. Pitanja: Ne znam jel se situacija sredila uslijed povratka napona s 3,04V na 3,28V ? Jel normalo da ovi naponi (-12V, +5V, -5V) toliko odstupaju? Za što se koriste ti naponi? Molim komentare, hvala. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
|
|