Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 08.09.2009., 11:58   #1
Godly
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
XP pr0 32bit i 64 bit???

ovako zanima me samo kako se ta dva Osa ponasaju medjusobno
nabavljam novi upgrade za komp sa 4-8GB rama, phenoma itd
trenutno koristim 32bit xp pro sa kojim sam super zadovoljan

znaci razlika u performansama, podrska (driveri- igre- multimedija i sve djidza midze )

ukratko dali ce 64bita biti isti kao 32 bita samo sa podrskom za vise rama ?
Godly je offline  
Staro 08.09.2009., 12:15   #2
Wozniak jR.
humanware
Moj komp

Wozniak jR.'s Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Odgovorio si sam sebi u pitanju s ramima, gore mora ic x64 ;D
A i ako ces uzet "pilu", zasto ne stavis 7 gore? Naravno, tvoj izbor, samo dajem prijedlog...
Wozniak jR. je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 08.09.2009., 14:09   #3
Godly
Premium
Moj komp

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Godly Pregled postova
znaci razlika u performansama, podrska (driveri- igre- multimedija i sve djidza midze )
ovo je ono sto me najvise zanima ili znaju 64bitni radit neke probleme ili je sve isto kao 32 bita
Godly je offline  
Staro 08.09.2009., 14:17   #4
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Datum registracije: Jun 2004
Ja ih imam več pola godine i nema nikakvih problema,stavi obavezno sa SP2.
Puno su brži i stabilniji od 32-bitnog XP-a.
Veki-os je offline  
Staro 09.09.2009., 22:50   #5
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
ali npr. preporucio bi ti kada dobijes novu pilu da si probas staviti 64x W7 jer stvarno radi cuda i brzi je puno od xp-a...jer na xp-u neces dobiti do izrazaja ni 2 gb rama..a u W7 imas kompaktibilni mod tako da mozes postaviti program igricu pod kojim sustavom da se podize

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna
fre@k je offline  
Staro 09.09.2009., 23:14   #6
win32
Premium
Moj komp

win32's Avatar

Datum registracije: Apr 2008
Nisam probao 64bit XP, ali meni XP Pro + SP3 i dalje radi opcenito bolje nego Win7. Makar mi recimo WinRar brze radi na Win7, ali kada gledam na rad samoga OS-a i dalje mi je XP bolji......no to je moje misljenje.
Kod Win7 mi je ok izveden nacin backup-a i jos nekih sitnica, ali mozda bi jos malo trebalo sacekati sa svime i ekati "sluzbenu" verziju/e. Makar imam aktivirane Win7 i svaki update, XP Pro + SP3 mi rade brze......ili je to stvar navike..ne znam.....
Napravis si zato dual boot.....XP za igre te ako radis u nekim programima koji ne idu na Win7, a za sve ostalo koristis Win7.

fre@k... "kompaktibilni mod" kako ti to vec lijepo prevedes ima i XP te ga ima i Vista pa i Win7 no ne radi bas uvijek super i kako bi trebao. Ne rade sve igre i programi na Win7, kao sto neke ne rade na x64 Visti pa je taj "kompaktibilni mod" u vecini slucajeva za nista.

LP

Pošteni trgovac: 1, 2, 3, 4, 5...
win32 je offline  
Staro 10.09.2009., 00:25   #7
fre@k
Premium
Moj komp

fre@k's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
Citiraj:
Autor win32 Pregled postova
Nisam probao 64bit XP, ali meni XP Pro + SP3 i dalje radi opcenito bolje nego Win7. Makar mi recimo WinRar brze radi na Win7, ali kada gledam na rad samoga OS-a i dalje mi je XP bolji......no to je moje misljenje.
Kod Win7 mi je ok izveden nacin backup-a i jos nekih sitnica, ali mozda bi jos malo trebalo sacekati sa svime i ekati "sluzbenu" verziju/e. Makar imam aktivirane Win7 i svaki update, XP Pro + SP3 mi rade brze......ili je to stvar navike..ne znam.....
Napravis si zato dual boot.....XP za igre te ako radis u nekim programima koji ne idu na Win7, a za sve ostalo koristis Win7.

fre@k... "kompaktibilni mod" kako ti to vec lijepo prevedes ima i XP te ga ima i Vista pa i Win7 no ne radi bas uvijek super i kako bi trebao. Ne rade sve igre i programi na Win7, kao sto neke ne rade na x64 Visti pa je taj "kompaktibilni mod" u vecini slucajeva za nista.

LP
izasla je zadnja verzija W7 i sve radi na njoj...ja npr. na W7 64x osjetim razliku izmedju xp-a vistu sam preskocio jer pola stvari nije radilo, ono sto se tice "moga kompaktibilnog moda" na W7 radi super mislim ja sam sve sto neradi kroz W7 rijesio tako da je stavljeno na xp sp3 ili vista sp2...igre rade savrseno cak imam i vise fps-a s novim driverima na W7 nije puno ali opet imam vise nego sam imo na xp-u no to je ultra malo...preporucio bi stvarno sedmicu jer je stvaro super...otvaranje indesigna s prelomljenom knjigom od 280 strana trajalo je sigurno 30-40 sek na xp-u dok na w7 netraje svega 3-5 sek...a mislim svatko moze birat pa tko voli nek izvoli

CPU: I5 2500k
GPU: MSI TF 660 OC
MBO: Asrock Z68 PRO3
RAM: 2x4gb G. Skill (1333mhz)
PSU: Seasonic 620W
HDD: SSD 180gb Intel 520 | WD Green 2TB
CASE: CM Elite 370
Ostalo: MX518, Logitech Ultra Flat, DELL U2412M, Hyper 212+

Ako Vam je život tužan, ne brinite! Barem Vam je plaća smiješna
fre@k je offline  
Staro 10.09.2009., 01:23   #8
ShebY
Premium
Moj komp

ShebY's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Več imam tjedan dana windows 7 i sve radi ok, no da odgovorim na orginalno pitanje.
Windows xp64bit je zasnovan windows server 2003, znači to je os noviji od xp32bit i sam SP2 za dotični je izdan nako SP3 za 32bit znači dobivaš sa prelaskom negubiš ništa sigurno!

ShebY je offline  
Staro 10.09.2009., 12:41   #9
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor Godly Pregled postova

Isto je i mene zanimalo kad sam uzimao komp. Odgovor:

1. driveri rade skroz normalno, velika većina proizvođača ima 64bitne drivere i s tim nemaš frke. Problem su mi zadali Canon IP2000 (morao sam na netu tražiti x64 drivere - sređeno) i miš MX510 (Mouseware ne dolazi u 64bitnoj verziji i morao sam staviti Setpoint 4.0). Igre, multimedija, sve 32bitno se bez beda vrti i nećeš vidjeti nikakvu razliku. Nemoj uopće tražiti 64bitne verzije Winampa i sličnih programa - jednostavno nema potrebe. Novije igre tipa Stalker, UT 3, kao i stari Commandosi, UT09 rade bez beda. Kodeci, playback filmova i sve slično također - podrške ne fali.
Jedini minus koji stvarno ne mogu preboljeti na x64 XP-u je što explorer.exe ne može očitavati id3 tagove mp3ca (kad pređeš mišem preko pjesme, ne napiše ti album, artist.. nego samo file size. Također, ako podesiš prikaz kao view - details i uključiš kolone "artist", "album" - one će biti prazne). Stvar je moguće riješiti pokretanjem 32bitnog explorer.exea ili instalacijom jednog malog programčića, ali to su nezgrapna rješenja.

2. Ukratko, da.
xlr je offline  
Staro 05.10.2009., 20:11   #10
de sign
Premium

de sign's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Koliko god se laprdalo reklamama o 64-bitnim windowsima, ništa praktično od njih osim ako se profesionalno baviš precizno određenim poslom u kojem možeš koristiti njihove prednosti.

Šema sa 64-bitnim os-ovima ti je slična sa Linuxom....divno...predivno ali samo što nisu prilagođeni za world wide ponudu nego za vrlo usko područje.

Bavim se glazbenom produkcijom pa sam se ponadao da ću sa WinXP 64bit dobit bolje performanse. Isprobao i odustao. 100% kompatibilnost aplikacija nije zagarantirana bez obzira na priče.
Imao sam više problema sa 32-bitnim softverom nego na 32-bitnim windowsima.
Osim toga, vjeruj mi, NIŠTA ne dobivaš sa njima osim ako nemaš aplikaciju koja kvalitetno odrađuje 64-bitni proces.
Proguglaj! Nisam gamer ali istražujući sam naišao na mnoge testove gdje je ne-interes proizvođača igara rezultirao 64-bitnim verzijama sa lošijim performansama svojih igara nego što su 32-bitne.

Uglavnom.....ako softver može progutati 32-bitnom adresiranje onda je potpuno svejedno što mu nudiš iznad toga.
de sign je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.10.2009., 13:35   #11
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Modd ispričavam se ako sam pogriješio s temom, ali da ne otvarm novu pitat ću ovdje.
Naime stavio 64 bitni XP (radi nadogradnje memorije), sve radi super (zasad) samo nemogu instalirat MSN live messenger. Tražio sam po netu, ali skoro svaki link me odveo na neke stranice od kojih nema koristi. Zanima me jel uopće moguće uspostavit da radi na ovom OS-u?
Hvala.
Staro 16.10.2009., 14:03   #12
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Meni radi najnormalnije i nikad nije bilo nikakvih problema s MSN-om.
Ovaj ti link mora raditi
Veki-os je offline  
Staro 16.10.2009., 14:08   #13
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Citiraj:
Autor Veki-os Pregled postova
Meni radi najnormalnije i nikad nije bilo nikakvih problema s MSN-om.
Ovaj ti link mora raditi
Ja nemogu pokrenut ni instalaciju.
A o kojem je linku riječ?
Staro 16.10.2009., 14:15   #14
Veki-os
Premium
Moj komp

Veki-os's Avatar

Veki-os je offline  
Staro 16.10.2009., 14:19   #15
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Citiraj:
Autor Veki-os Pregled postova
Ja sam prije skinuo program s navedenog linka, ali nažalost ne radi. U error-u piše da je navedene programe nemoguće koristit na ovom sustavu.
Staro 16.10.2009., 14:53   #16
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Ja sam prije skinuo program s navedenog linka, ali nažalost ne radi. U error-u piše da je navedene programe nemoguće koristit na ovom sustavu.
Isti probelm imam i ja jer koristim takoder X64 XP SP2.. Uglavnom kad ides ovim postupkom onda sljaka sve http://geekzine.org/2009/03/17/insta...-on-64-bit-xp/ ali ja kad ga instalirami pokrenem ako kliknem na neki link sto mi je neko poslao, onda se samo srusi WLM.. Tako da korisitm ili Mirandu ili Portable WLM..
Staro 16.10.2009., 15:03   #17
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Evo sad radi. Samo što nije najnovija verzija(8.5).
Naime skinuo sam instaler i pokrenuo ga, no ništa se nije događalo. Samo kratko onaj sat kad radi nešto u pozadini. Mislio da ne radi. Restartao komp i vidim podigne se WLM i začudo radi.
Nego sad iam problema sa CoD 4. Svako malo mi izbaci onaj dont send error. Jel možda greška u tome što je to instalacija od starog OS-a? Budem probao na friško instalirat pa ću vidjet jel radi.
Staro 22.10.2009., 15:12   #18
ONeill
Premium

ONeill's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
Koliko sam citao po netu (dok sam takodjer trazio rijesenje ovog problema s msn-om), navodno najnoviji sâmi program Live Messenger podrzava WinXp x64, ali ona instalacija (gdje se odabiru komponente messengera za install) ne podrzava.
ONeill je offline  
Staro 23.10.2009., 16:15   #19
Xenon
Banned

Datum registracije: Oct 2005
Mene zanima da li netko ima iskustva sa 64bit windowsima, zanima me kako rade 32bitne aplikacije ... office, nero itd. da li treba nekaj dodatno poštelavat i kako rade komponente za koje nema 64 bitnih drivera ? i kako to zapravo radi da li se osjeti razlika između 32 i 64 bit ...

Imam
Intel E8400
4 GB rama
HDD 160 SATA
SATA DVDRW
ATI RADEON HD3870

Namjeravam stavit Windows 7 Ultimate 64bit

hvala
Xenon je offline  
Staro 23.10.2009., 17:24   #20
ONeill
Premium

ONeill's Avatar

Datum registracije: Mar 2008
32bit aplikacije radne normalno na 64bit sustavu, bez problema.
Sto se tice komponenti, ako nema 64bit drivera za njih, nece raditi.
ONeill je offline  
Staro 24.10.2009., 01:46   #21
Joke
N00B
Moj komp

Joke's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Citiraj:
Autor Xenon Pregled postova
Mene zanima da li netko ima iskustva sa 64bit windowsima, zanima me kako rade 32bitne aplikacije ... office, nero itd. da li treba nekaj dodatno poštelavat i kako rade komponente za koje nema 64 bitnih drivera ? i kako to zapravo radi da li se osjeti razlika između 32 i 64 bit ...

Imam
Intel E8400
4 GB rama
HDD 160 SATA
SATA DVDRW
ATI RADEON HD3870

Namjeravam stavit Windows 7 Ultimate 64bit

hvala
Opcenito 32 bitne aplikacije rade (ne sve neke znaju radit probleme ali..) Office,Nero i slicna ekipa radi provjereno! Dapace vec je rasprava bilo ovakvih xy i na X64 OS-u imas 2x Program Files (X86 i X64).. Kako ce raditi HW za kojeg nema drajvera zakljuci sam? Neces osjetiti razliku osim da je veca potrosnja memorije, osim ako ne koristis neke X64 aplikacije itd.
Staro 28.11.2009., 01:16   #22
tihomir7
Registered User

Datum registracije: Nov 2009
ja se isto bavim glazbenom produkcijom, pa me zanima što opd programa ne funkcionira s 64-bitnim w. Naime, neki VST instrumenti kao npr. Goliath, preporuča 8 Gb Rama, a to je valjda moguće samo s 64bitnim windowsima. Koji je tvoj savjet?

Citiraj:
Autor silvio Pregled postova
Koliko god se laprdalo reklamama o 64-bitnim windowsima, ništa praktično od njih osim ako se profesionalno baviš precizno određenim poslom u kojem možeš koristiti njihove prednosti.

Šema sa 64-bitnim os-ovima ti je slična sa Linuxom....divno...predivno ali samo što nisu prilagođeni za world wide ponudu nego za vrlo usko područje.

Bavim se glazbenom produkcijom pa sam se ponadao da ću sa WinXP 64bit dobit bolje performanse. Isprobao i odustao. 100% kompatibilnost aplikacija nije zagarantirana bez obzira na priče.
Imao sam više problema sa 32-bitnim softverom nego na 32-bitnim windowsima.
Osim toga, vjeruj mi, NIŠTA ne dobivaš sa njima osim ako nemaš aplikaciju koja kvalitetno odrađuje 64-bitni proces.
Proguglaj! Nisam gamer ali istražujući sam naišao na mnoge testove gdje je ne-interes proizvođača igara rezultirao 64-bitnim verzijama sa lošijim performansama svojih igara nego što su 32-bitne.

Uglavnom.....ako softver može progutati 32-bitnom adresiranje onda je potpuno svejedno što mu nudiš iznad toga.
tihomir7 je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno