Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.09.2009., 12:42   #1
White
Premium
Moj komp

White's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
(riješeno) Pomoć pri otkrivanju kvara, problem nepoznat

Poštovanje!
Pokušat ću što jasnije opisati problem koji imam sa kompom. Kao što vidite pod 'Moj komp' imam dva 250GB seagate diska. Na jednom su instalirani Win7 a na drugom WinXP. Win7 koristim kao 'glavni' OS. Tjedan-dva nakon instalacije počeli su se pojavljivati problemi. Usred rada komp blokira, miš se ne miče, ništa ne radi. Ja lupim reset i ne može uc u win. Opet reset, prođe neki auto reparir i sve ok. Sve radi par dana. Nakon par dana opet blok, opet nece u win, reparir ne radi. Opet reset, sve radi sljedeci dan-dva. Nakon toga opet blok. Probam uc u WinXP bez pokušaja ulaska u sedmicu. Nece ni tamo. Opet reset, pa još koji reset i radi. Rade oba wina. To je glavni razlog zašto ne sumnjam u neki softverski kvar jer bi, imho, bar jedan win radio. E sad, prilikom pojave tih problema, nakon što se prvi put to desilo komp mi je dvaput zabloko u POSTu. Najvjerojatnije pri učitavanju hardova. nakon toga ni jednom. No hardove sam testirao sa SeaTools i sve 5. Kaže da sve radi, nema bad sectora. Prije sam imao problema s jednim od hardova i Sea je sve sredio. Temperature komponenti su sve pod kontrolom, nema pregrijavanja a blokade se ne dešavaju pod punim opterećenjem, vec svaki put kad se desilo radio sam nest u mozili, downloadao i slično. Proc je ok, za memoriju sumnjam da je u kvaru jer bi se, imho, gluposti češće dešavale. Moje neko mišljenje je da je problem u matičnoj, možda nešto oko sata kontrolera jer mi se čini da ima problema s čitanjem diskova pri tim 'nezgodama'.
Eto, malo poduži post, zanimljiv problem, pa ako je netko zainteresiran svaki savjet mi je dobrodošao inače ću sljedit svoj instinkt i nakon još kojeg formata probat zamjenit ploču.
Hvala na strapljenju

White je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2009., 12:46   #2
Doink the Clown
Jack of all, master of none
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Uštekaj diskove u druge sata konektore na ploči i stavi nove sata kablove za početak ako to ne upali pokreni memtest i pusti da proskenira 2 passa za svaki slučaj.

C L O W N I N G A R O U N D
Doink the Clown je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.09.2009., 12:47   #3
nino
PizzoZder
Moj komp

nino's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Provjeri ili cak zamijeni s-ata kablove.

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2009., 14:02   #4
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Hm...Meni je seagate od 250 Gb nedavno riknuo, bez prijašnjih znakova kvara. Nebi htio izazivat vraga jer on sam dođe, ali možda ti je jedan ili čak oba diskova pri kraju. Jesi pogledal event viewer? Jel imaš tam kakvih žutih trokuta, ili čak crvenih krugova?
Staro 28.09.2009., 14:48   #5
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Autor White Pregled postova
No hardove sam testirao sa SeaTools i sve 5. Kaže da sve radi, nema bad sectora.
I pored ovoga testa tvorničkim toolom koji je prošao bez errora moguće je da je sam disk u ?

Staro 28.09.2009., 16:04   #6
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Pa i ja svog isto redovito (jednom na tjedan), pregledao, počistio i sve to pa mi je rikavela. Još se nemogu pomirit s tim. Sad samo moram skupit pare i prelazim opet na westerna.
Staro 28.09.2009., 17:41   #7
White
Premium
Moj komp

White's Avatar

Ehe, evo, zamjenio sam kablove i uštekao u druge konektore. Sad neko vrijeme čekanja da vidim jel sve ok...
A nadam se da nisu riknuli hardovi, bilo bi mi čudno da su oba ošla. Btw, kak da budem siguran jel su ok ako mi to testovi ne pokažu? Tj. ima li neki 'bolji' test od SeaTools?

Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Jesi pogledal event viewer? Jel imaš tam kakvih žutih trokuta, ili čak crvenih krugova?
nebih znao što trebam gledati ^^
Staro 28.09.2009., 20:31   #8
sinisa1989
Bazinga
Moj komp

sinisa1989's Avatar

Možda nešto slično ovome?
Takve je znakove davao neposredno prije "smrti". Jel proizvodi kakve neuobičajene zvukove, npr. klikanje?
Staro 28.09.2009., 21:04   #9
Dejmos
Premium
Moj komp

Dejmos's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Pozdrav,
evo da se i ja uključim u raspravu.
Imam jako sličan skoro identičan problem. Simptopmi su gotovo jednaki.
Radi se o curinom kompu C2D E6700/Asus P5KE -Wifi AP/2GB DDR800 Kingmax/ WD640GB (storage) i WD250GB (OS Vista32bit) / ATI 1800XL
Komp je radio najnormalnije nešto manje od pola godine. Tada se je počeo zapinjat na postu ( inicijalizaciji WD250GB). Prvo sam pomislio disk, promjenio sata konektor na ploči i uvijek je prošlo do OS-a i svaki put radilo bez greške. Nakon toga se nekoliko puta smrznuo isto kao što kolega spominje u OS-u. Nakon toga restart i ne može dići Vistu. Izvadio HDD, spojio na drugi komp, testirao WD-ovim toolom (extended test) 5h i prošlo sve PASS
Vratio ga u komp i digne OS bez pol beda i ja igrao Oblivion 12 sati u komadu bez problema. E sad... Ploča ili HDD ili sata kabel ?
Barem nisam sam u problemu :P
Dejmos je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2009., 21:17   #10
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

@Dejmos - Moguće da je sata konektor na ploči vrisnuo, probaj uštekat disk u drugi konektor.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.09.2009., 21:23   #11
Dejmos
Premium
Moj komp

Dejmos's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor Doink the Clown Pregled postova
@Dejmos - Moguće da je sata konektor na ploči vrisnuo, probaj uštekat disk u drugi konektor.
Jesam, ono što me zbunjuje što se problem riješi čak i kada ištekam i uštekam ponovno u isti konektor.
Dejmos je offline   Reply With Quote
Staro 28.09.2009., 21:27   #12
Doink the Clown
Moj komp

Doink the Clown's Avatar

Citiraj:
Autor Dejmos Pregled postova
Jesam, ono što me zbunjuje što se problem riješi čak i kada ištekam i uštekam ponovno u isti konektor.
Preostaje još samo zamjena sata kablova, ako se ponovi opet onda ploču pod ruku i nosi na reklamaciju.

Staro 29.09.2009., 13:49   #13
White
Premium
Moj komp

White's Avatar

Citiraj:
Autor sinisa1989 Pregled postova
Možda nešto slično ovome?
Takve je znakove davao neposredno prije "smrti". Jel proizvodi kakve neuobičajene zvukove, npr. klikanje?

nema ništa slično tome a diskovi ne proizvode nikakve neuobičajene zvukove...

za sad je sve ok, ak par dana bude sve uredu onda je valjda problem u kablu bio...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno