Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.07.2009., 01:55   #1
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Datum registracije: Jun 2009
Mali problemi s 3 GHz kompom

Znaci, imam male problemcice s drugim kompom.

Konfiguracija je:
Intel Pentium 4 Cedar Mill 3.00Ghz
Stock Intel cooler
ASRock G31M-GS
WesternDigital Caviar 500GB (AAKS)
CRUCIAL Rendition 2GB 800Mhz DDR2
LC Power 400W, ATX2 v2.2 120mm
LC Power Elite 952A mATX crno
DVDRW SAMSUNG SH-S222A PATA (imam i jos jednu PHILIPS przilicu, tek toliko da imam nesto u drugom slotu... poluispravna je)
Asonic FireWire 3+1 PCI
2×eSATA SHARKOON Bracket
2×USB Bracket
3.5" Card reader/writter
LOGITECH Media keyboard
LOGITECH RX300
PATA Round red cable ATA100
CoolerMaster 80SU1 2500RPM 80mm 26dB
i uskoro... Potenciometar za ventilator FanMate2, ZALMAN

i sad, problemi su sljedeci:
Maticna ima HD autio izlaz, a na konektoru na caseu pise AC'97. Znam da je s time bilo dosta problema... Citajuci razne forume i rjesenja, odlucio sam izvuci PIN 4 i PIN 7. Međutim... ti pinovi nisu ni bili spojeni.
Link na kojem je opis pinova:
http://www.intel.com/support/motherb.../cs-015851.htm
i ovo sam nasao na drugom forumu:
DO NOT PLUG GROUND INTO PIN4, could cause damage to either M'board or FP I/O (Pin4 is a voltage provider to HD compatible FP I/O).
na konektoru su kratkospojeni su pinovi 1 i 3. Zanima me da li netko zna kako rijesiti da front audio konektori prorade?

I drugo pitanje...
Imao sam Win XP par dana. Nije bio ukljucen dnevno bas kao sad Win 7. No... Nakon instalacije Windows 7, nakon sto je proslo par dana i kad je komp bio upaljen od 11h sve do 2 ujutro, nakon sto sam ga ugasio, sve se ugasi (napajanje, ventilatori, sve) i onda odjednom nakon 2 sec se opet upali komp. Mislio slucajno reset stavio... Ali se isto ponovilo preko 5 puta, svaki put kad je komp dugo upaljen.
Sumnjam da je do Windowsa jel je i na build 7000 i na build 7100 isto. Windows XP nije bio tako dugo dnevno upaljen, pa neznam da li se to na njemu dogadja.
E sad, da li je to OSa, maticne, napajanja? Da se neki kondenzator ne isprazni pa ponovno napajanje potegne? Ili sto vec?
Hvala!

Usput, na Win 7 build 7000 kad sam stavio remove card reader/writter, on ugasi napajanje na citacu kartica na sekundu (i meni da do znanja da mogu izvuci karticu van), a na build 7100 napajanje stalno ostaje. To sam primjetio... Na XP se napajanje ugasi sve dok se ne izvuce i ponovno spoji uredjaj.
Computer_Modder je offline   Reply With Quote
Staro 13.07.2009., 02:22   #2
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Evo raspored pinova...

MBO:

GND - PRESENCE# - MIC_Ret - (nema pina) - OUT_Ret
MIC2_L - MIC2_R - OUT2_R - J_SENSE - OUT2_L

(MIC2_L i MIC2_R su kratkospojena, neznam koji se PINovi spoje kad se ukljuce slusalice/mikrofon)

a na kucistu:

GND - +5V (nije spojeno nista na to) - Read_Audio(R) - (nema pina) - Read_Audio(L)
MIC - MICPWR - Front_Audio(R) - NC (nije spojeno nista na to) - Front_Audio(L).

E sad, koje pinove i kuda spojiti, molio bih pomoc.
Pinovi MIC i MICPWR su kratkospojeni.

Hvala! Mali problem je sto mi je konektor cijeli, tj, nije onako da imam po par pinova, nego sve zajedno pa mi je malo nespretno premjestavati pinove, ali nije problem!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.07.2009., 02:06   #3
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

PINovi svi korektno spojeni, sve 5.
U My Computer mi se prikazuje floppy.
Ahh... taj BIOS.
Nisam mislio dirati po Advanced settings, nego imati default ali sto se mora - mora se.
Idem u bio FDD 1.4MB staviti na Disabled, Front panel na Enabled i jos par sitnica na koje sam naisao... Javim kako prodje, pinove od AC'97 nisam dirao i sve je stock kako i je, jedino moram u biosu to podesiti.

EDIT: podesio sve i radi za 6 ;-). Stvar je bila u softveru, skinuo sam audio driver (iako je ovaj iz Win 7 radio OK, ali nema tih opcija), morao sam iskljuciti onu opciju za detekciju front jacka. Ovo s BIOSom nije pomoglo, pa cu vratiti na Auto.

EDIT2: imam jedno pitanje...
Znam da AMD ima Cool'n'Quiet, a zanima me da li takvo što ima za Intel? Moj CedarMill moze sasvim normalno raditi na box cooleru, ali bez ventilatora. Mislim temp nakon 30-45min Primea95 i full foada je 45°C. Nikako nemoze preko. Kako mi komp ne radi u najcijscim uvjetima, oba ventilatora su se nakupila prasine. I MBO poprima prasinu (puse cooler po njoj prasinu).
Ne bi htio da mi komp nakon par god ovako izgleda: http://prometheusxt.blogspot.com/200...most-w00t.html
Znaci, kako mi cpu heatsink nije uopce vruc, nimalo, kad stavim na njega prste, da li ima neki program kao Cool'n'Quiet za Intel? Nepotrebno se praši, buce ventilatori (stize ZALMAN FanMate za CaseFan). Ima u BIOSu neka opcija, ali koliko sam skuzio, to je nakon sto predje 45 - 60°C da se vrti na High, Med ili Low.
Hvala!

Zadnje izmijenjeno od: Computer_Modder. 14.07.2009. u 03:06.
Staro 22.09.2009., 12:41   #4
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Pozdrav drustvo

Dakle, ovako, imam jedan problemcic...
Skoro pa svaku noc (osim jucer, cini mi se), 3-4 dana za redom, cim ugasim komp, ugasi se sve (napajanje, ventilatori, LEDice i sl) ali se nakon ~2sec se komp ponasa kao da sam pritisnuo power tipku - i naravno, upali se. Ovih dana je ~3 puta normalno bio stutdown, eto, nocas se opet upalio

Maloprije sam ga ugasio, i bas iscekivao oce se upaliti. Naravno, upalio se komp

Konfiguracija je sljedeca:
Intel Pentium 4 631 3.00Ghz (+ stock Intel s.755 cooler), nema garanciju jer sam dobio na poklon, rabljeni...
ASRock G31M-GS
WesternDigital Caviar 500GB AAKS
CRUCIAL Rendition 2GB 800Mhz DDR2
LC Power 400W, ATX2 v2.2 120mm
LC Power Elite 952A mATX crno
DVDRW SAMSUNG SH-S222A PATA (+ jos jedan poluispravan PHILIPS DVDRW)
Asonic FireWire 3+1 PCI
2× eSATA SHARKOON Bracket
2× USB Bracket (samo stoji, nije spojen)
3.5" Card reader/writter
CoolerMaster 80SU1 2500RPM 80mm 26dB + ZALMAN FanMate2

Konfiguraciju sam sam slagao, i sad, kako nemam naljepnicu, a ne placa mi se dodatno procjena kvara, o kojoj komponenti bi moglo biti rijec?
Te, sto preporucate? Napominjem da mi se ovo ne događa uvijek, vecinom nakon cijelodnevnog rada. Zanimljivo je da je 'Event Viewer' pun Errora i Critical informacija (tako pise).
Imao sam Win XP 2 dana, no nisam radio dulje od par h pa neznam. Sad na Win 7 7000 i 7100 radim po 15h dnevno, komp se odmah upali nakon sto se sve ugasi.

Nadam se da ste skuzili, te da cemo problem uspjeti rijesiti preko foruma. Sve ostalo OK radi, samo je firewire poceo zezat (a neznam jel prije radio na 7100, cini mi se da nije radilo pod Win 7).
Hvala
Staro 22.09.2009., 14:11   #5
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Trebao bi malo pogledati u BIOSu jesu li ti uključene neke funkcije tipa 'Wake on xyz' i slične. Ako jesu, sve ih pogasi.
Druga stvar koju bi trebao pogledati je da li su pravilno stavljeni kontakti na front panel pinove na ploči (u tvom slučaju se System Panel Header, narančaste je boje i nalazi se na sredini doljnjeg ruba ploče). U manualu (ftp://europe.asrock.com/manual/G31M-GS.pdf) imaš na str. 22 opis gdje se šta spaja. Posebnu pažnju obrati na pinove za reset i power.
Staro 22.09.2009., 19:45   #6
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Ma sve je dobro pospajano, i vise nego dobro

znaci, kablovinje iskljucujemo. reset tipku ni nemam pa nije ni spojena.
znaci, komp nekad kad ga ugasim, UGASI SE SVE, i napajanje, a onda nakon 2-3 sec se opet sve upali.

u BIOSu nisam nasao nikakvu Wake-on opciju osim Wake-on-PS/2 koja je na Disabled.

Hvala!
Staro 22.09.2009., 20:18   #7
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Mozda ce zvucat bedasto, ali jesi probao sve izvaditi iz kucista i spojit na stolu (samo najnuznije, cak i bez prze), te ga upalit sarafcigerom (kratko spojit PWR pinove) i potom probat ugasit?

Tek toliko da si 100% ziher da nije negdje kratki spoj (na case-u recimo) ...
Staro 22.09.2009., 21:41   #8
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

nisam, ali komp bi se onda naravno ugasio.

jer se to događa nakon cijelodnevnog rada najcesce kad komp gasim u 2 ujutro, u 5 ujutro se normalno ugasi, izmedju 23-2h ujutro se ugasi da se opet upali.
vecinom je komp radio tad od 11h ujutro, pa do 11h navecer ili do 2h ujutro. Znaci - kad komp radi dulje od 10h a manje od 15h. Malo cudno al tak se uvijek potrefi.

Znaci, ja ga mogu palit i gasi 10000 puta, sve normalno, no tek nakon cjelodnevnog rada se to dogodi i to ne uvijek. Inace bi ja odavno probao Linux LiveCD...
Staro 23.09.2009., 15:29   #9
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Ako je takva situacija, onda vrijedi isti recept ... izvadi konfu na stol, pospajaj samo najnuznije (bez prze) i ostavi je 10-ak sati upaljenu (radis najnormalnije na kompu i jos se malo bolje upoznas s njim ).

Ako se opet desava ista stvar, barem si odbacio mogucnost pregrijavanja i kratkih spojeva na case-u.

BTW maticna mi se cini glavno-osumnjicenim, ali necemo prerano zakljucivati ...
Staro 23.09.2009., 18:32   #10
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

I meni se isto cini da je maticna krivac za to. Sumnjam da je Win7...

Stvar je u tome što nekad radim 10 dana i svaki put se normalno ugasi, a dan nakon toga se ugasi pa opet upali. Onda opet normalno, pa se 3-4 puta za redom stalno upali itd...

Da je kratki spoj, sumnjam da bi tocno 2 sec i to uvijek tako proslo nakon sto a ugasim da se ponovno pokrene.

Ono što ja mislim: na ploci, 'sustav' koji regulira PS_ON pin, da je negdje neki kondenzator koji se ne isprazni odma i on ponovno povuce napajanje da se upali. E sad...

Znaci, vi definitivno predlazete komp na stolu...
nemam baš mjesta na stolu, jedino na liniji bi se naslo
imam macku pa bi to trebalo izolirati od nje (vec je tako jednom hodala po kompu ;-)).
ili da napravim reinstalaciju Win7 i koristim XP koji mjesec pa vidim da li je do toga?

Hvala!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.09.2009., 18:57   #11
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Definitivno bi isprobao izvan kucista (bez ikakvih suvisnih komponenti), a ako to ne pomogne tek onda reinstalacija OS-a (XP) uz detaljan pregled (ispitivanje svih opcija) i reset biosa.

Ako nista od toga ne pomogne vrlo vjerojatno je maticna u losem stanju, a onda bi garancija bila od iznimne koristi.

Samoinicijalni repair je ok ideja samo ako nema garancije i nekakve sentimentalne vrijednosti, a kao plus na to sve, malo iskustva iz rada elektronickih komponenti nikome ne skodi.

Sto se macke tice ... bolje joj je da pazi kuda hoda
Staro 23.09.2009., 19:06   #12
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Nisam mislio nikakav repair maticne, jer maticna ima garanciju jos oko 1 godinu i 9 mjeseci.

A vidjet cu... Nekako mi se ne vadi iz kucista maticna i ostalo

- mozda jedan mali problemcic: u kucistu je sve 'kipuce'. Odnosno, sve je malo, usko i jako se zagrijava. Nije nista toplije od 50°C ali u kucistu ima sigurno 30°C. Planiram kupovinu graficke i jos 2 venta za SB i NB.

Imas moj sticky u vezi promjeni kondenzatora, eto, tako cisto da vidis da imam nekakvog znanja ;-)
Staro 24.09.2009., 01:44   #13
ivoHuljev
Guest
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
Problem ti je DEFINITIVNO matična, takav sam problem imao sa asus p5n, no meni je problem sredija firmware novi i postavljanje postavki na default.

Nadam se da ti je to od ikakve pomoći
ivoHuljev je offline   Reply With Quote
Staro 24.09.2009., 13:16   #14
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Probao sam updateat bios s Windowsa 7, no nije uspjelo...

najvjerojatnije ide XP gore pa stavim novi BIOS i onda opet Win7...

Slobodno recite savjete, sta da napravim i sl...
Jer mi se komponente ne vade iz kuciste, a nebi rekao da je negdje kratki spoj na kucistu...
Staro 24.09.2009., 13:30   #15
fanATIk
NITKOV
Moj komp

fanATIk's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Citiraj:
Autor Computer_Modder Pregled postova
Slobodno recite savjete, sta da napravim i sl...
Jer mi se komponente ne vade iz kuciste, a nebi rekao da je negdje kratki spoj na kucistu...
Nitko od nas nema kristalnu kuglu da bi znao što je točno tvoj problem i možemo samo predložiti što da isprobaš. Pa ti je više puta savjetovano da isprobaš matičnu van kućišta. I to vađenje traje cca desetak minuta. Al ti nećeš. Jer ti se neda.
Dobro, onda nemoj.

Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Corsair VS550
Thermaltake Core V21
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Logitech K740
Canon CanoScan 4400F
Win 10

Unique case by fanATIk

fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 24.09.2009., 13:53   #16
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

U skoli sam sada...

Zice na kompu sam slozio, ali, jasno, mogu izvuci van sve, maknuti macku i napraviti prostora na stolu te tako raditi koji mjesec i vidjeti da li ce se isto dogadjati.

Zna biti par tjedana da ne zeza, a zna opet 3-4 dana u komadu zezat.

U tom i je stvar, lako izvuc van i provjerit... Ko ce drat macku zatvorenu tjedan dana u kupaoni?
Staro 12.10.2009., 15:28   #17
Computer_Modder
Premium
Moj komp

Computer_Modder's Avatar

Sigurno je tjedan dana proslo, komp se nije ponovno upalio

No, ima drugi problemcic vise softverske prirode.

Danas mi je zatrebao folder C:\Document and settings\Kristijan\Application data\Local settings...
Hopla - access denied.
Admin sam, jedini acc na kompu ...
Probam safe mode, isto nece... Ima opciju delete, pa aj, obrisem ja taj folder.

Upalim normalno komp, nema document and settings foldera, sve 5, cak mi je HDD Health ocitao S.M.A.R.T podatke s HDDa, kao i SpeedFan jos neke temperature. Odem u recycle, vratim document and settings, probam otvori i ovog puta mi ne kaze access denied nego da moram promjenit dozvole. Stavim na sve allowed, otvorim, sve 5, probam application data - access denied. Ne dozvoljava ni da stavim allow za citanje i pisanje po folderu...

Jel netko zna rjesenje?

Thx.
Staro 13.10.2009., 20:39   #18
Speedbreaker
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Najvjerojatnije je do sedmice.rc izdanje ne znači da sve mora raditi stabilno.
a može biti i virus i ostala zvjerad.rađe stavi neki "normalan" OS ili pričekaj da izađe cijela verzija.
Speedbreaker je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno