|
![]() |
#1 |
Baja!
Datum registracije: Jul 2007
|
Neće bootati s PATA diskom
Pozdrav svima. Naima nema dugo kako sam kupio novu maticnu ( Gigabyte MA770-UD3) i memoriju GSkill F26400CL4D i napokon jucer dobio i novi CPU ( 7750+ BE ) i aj, napokon nakon jedno skoro 20h ja upogonio plocu sa novim procesor, jer mi maticna nece nikako upaliti sa ovim CPUom ako je u kucistu, samo vani. Ja neznam sta je to, ni kako, ali trenutno imam jedan vazniji problem. Naime, na tu maticnu sam spojio svoj stari hard disk kojeg sam koristio u starijem kompu, pa reko, kako nemam trenutno para za novi disk, a koji mi iskreno niti ne treba, jer mi je 80 GB sasvim dosta idem ja njega spojiti. Prvo spajanje i u BIOSu je on normalno prepoznat i ja stavim da mi je cd-rom 1st boot drive (il` kak to vec ide) i sve dobro, pokrene se windows CD, radim ono sto sam vec do sada bar 100 puta napravio i nakon formatiranja i kopiranja fajlova, krece restart i sad kad bi on trebao da mi koristi hard disk, on meni onako non-sanlatno ispise dolje "A disk read error occurred. Press CTRL+ALT+Delete to restart" i tako baja prikazuje i 2,3 i 4 put kad sam ga ugasio i reko, ode ja malo googlati da vidim sta se da naci. I tako ja naletim negdje da probam sa "fixmbr,fixboot itd." i ja probam, ali ovaj put mu je trebalo doosta duze da on meni udje uopce u onaj pocetni dio gdje mogu stisnuti R, enter i da izadjem. Ja fino stisnem fixmbr, fixboot i opet nista. Jednostavno nece da nastavi pa da mu je Dragi Bog brat. Da napomenem da taj hard disk radi bez problema na ovom kompu gdje je stavljen kao 2nd master disk, i sve se particije jasno vide. Upravo sam pokusao i sa "Disk checkerom" vidjeti hoce li mi naci kakve errore, ali sve ide bez problema, i nije nasao nista lose ili tako nesto. Da ne duljim, pokusao sam se i u BIOSu maticne malo igrati sa nekim opcijama, ali opet bez uspjeha, jednostavno pise taj error i nece dalje, jedino sto mogu je resetirati komp i tako do Vidovdana. Hard disk koji koristim je "Hitachi 80GB PATA 2M", i spojen je skupa sa nekim prastarim CD-romom na taj jedan IDE konektor koji imam na toj ploci. I dakako, hard disk je master, a cd-rom na slave. Pa ja vas sada molim da mi date neki savjet, bilo sta, jer nakon toliko vremena izgubljenog na osposobljavanje procesora i maticne, i sad ovoga, ja cu sa 21 godinu postati sijed. Hvala na pomoci i lijepi pozdrav, Marko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
Ajde navedi sve komponente od te nove konfe ukljucujuci i PSU! A je li ti radi ploca ta nova sa drugim CPU-om u tom kejsu ili? Probaj drugo napajanje i zamjeni IDE kabel taj stavi 80-zilni.. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Baja!
|
Citiraj:
![]() Da ploca radi sa drugim procesor, ali gospodin od kojeg sam uzeo taj CPU kaze da je to zbog toga jer ovaj CPU vuce 95 W, a moj stari sempron 30-40W. Sa 3 napajanja sam probao, iako mi je primarno ovo od 460W (model LPK19-30P) koje je guralo i jacu konfu od ove moje trenutne nekih tjedan dana, i od tada ceka novi cpu. A graficka je Radeon X550, na kojoj mogu jaje na oko ispeci kako je vruca, a takva je uvijek i bila. E sry na mojoj gluposti, ali sta je to 80-zilni? Hvala. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Jesi li obrisao, ponovo napravio particiju pa onda formatirao ili samo formatirao staru?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
N00B
|
Pa ta ploca ima 140W CPU support tako da nebi rekao da je to problem.. Jedino da stavis zadnji BIOS na plocu? http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...2982#anchor_os Sto se tice PSU-a to je 460W i guralo je i drugu konfu i ovo i ono ali isto bi bilo bolje da je npr. u igri neki Corsair CX400W nego to.. Sto se tice 80-zilnog IDE kabela govorim o ovome -> http://www.pcstats.com/articleimages...l_idecable.jpg EDIT:Ovo sta Domy predlaze takoder se desavalo (vidao sam) na nekim komp. izbrisem sve particije kreiram formatiram i onda sljaka a nekad je bacalo ovu poruku (navodno da sa diskom nije nesto u redu).. Eto nisam se sjetio ali tu je Domy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Baja!
|
Citiraj:
@Joke Ah...znam sto se tice napajanja, ali njega definitivno nisam u mogucnosti nabaviti nazalost ![]() I neznam koji je moj pinski taj kabel, jer ima na sebi nekakav gumirani dio, sta ti ja znam, pa nemogu vidjeti. Ali aj` imam ih 5-6 razlicitih pa mogu sa svakim probati. A sta vi mislite, da li je to mozda do relacije cd-rom - hard disk? Da li je to mozda neki problem, ako je moguce da bude, jel? Hvala obojici. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
EMP moderator
|
Probaj obrisati, možda se smrdao MBR... Kako ti je konfiguriran IDE kontroler?
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Baja!
|
Citiraj:
A IDE, u BIOSu je sve po defaultu i koliko sam primijetio imam samo jednu opciju koja se toga dotice. OnChip IDE Channel koji je po defaultu na ENABLED. A kabel prvo ide u maticnu, pa srednji dio u cd rom i treci dio u hard disk, jel. Iako iskreno neznam da li sam dobro odgovorio na to zadnje pitanje, jer mi iskreno nije jasno, ali to je ono sto znam i sto sam gledao o IDE konektoru na ploci. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
EMP moderator
|
Obriši particiju pa ispočetka. Nemaš nikakve PATA + SATA prioritete? Konektor u drugoj boji (plavoj ili crvenoj najčešće) bi trebao ići u matičnu ploču, a ona druga dva (crna ili siva) što su blizu jedan drugome idu u CD-ROM i HDD iako to ne mora biti pravilo, dosta ploča radi i kad se drugačije spoji, ali ipak probaj ovako kako sam rekao.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Baja!
|
Citiraj:
A iskreno ne vidjoh tako nesto jos uvijek da mogu da biram pata ispred sate ili obratno, jedino sto mi nudi je kada kazem da mi je HD 1st boot device, pita kao koji, ali kako imam samo 1 hd izaberem postojeci, jel. I tako sam i slozio kako si rekao, jer drugacije bi mi bilo i tesko jerbo bi mogao hd spustiti na plocu ![]() Hvala. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Baja!
|
Riješio sam. Ali na malo ne elegantan nacin, ali bolje ikak nego nikak ![]() Naime naisao sam neki stari hard disk (maxtor 20GB 5200 RPM) i probao na njega snimiti windowse i vidjeti hoce li ga bootati, i vidi vraga...od prve ga baja upalio i sve radi bez problema sa njime. E sad, da li cu osjetiti neke slabije performanse u radu (vjerujem da hocu, ali koliko ce to biti vidljivo) sa koristenjem vec navedenog maxtora 20GB 5200rpm kao glavni disk gdje su mi windowsi i programi, te hitachia 80GB 7200rpm gdje mislim spremiti igre, muziku, filmove i ostalo, ili da kupim neki sata disk od 160gb kad skupim pare, jer vise ni kune nemam ![]() Hvala i LP, Marko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Jel imaš još koji hdd (samo za ovu operaciju) ili prazni dvd? Ako imaš onda na njih napravi disk image tog Maxtora i taj image prebaci na ovaj od 80 Gb. Njega spojiš kako je ovaj malac bio i probaj boot os - a, lako moguće da će sve radit ok. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Baja!
|
Neznam da li dodje na isto, ali probao sam taj hitachi disk instalirati windowse na drugom kompu, ali i dalje nece. Ja ne razumijem sta je sa njime. Provjeravao sam sa par programa koje sam nasao na ovom forumu, i niti jedan od njih nije nasao niti jednu jedinu gresku na njemu tako da mi je to bas cudno i ne shvatljivo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
N00B
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Baja!
|
E to budemo sutra probali, jerbo sam sad mrtav =) A jel znas mozda odgovor na ovo moje pitanje : "E sad, da li cu osjetiti neke slabije performanse u radu (vjerujem da hocu, ali koliko ce to biti vidljivo) sa koristenjem vec navedenog maxtora 20GB 5200rpm kao glavni disk gdje su mi windowsi i programi, te hitachia 80GB 7200rpm gdje mislim spremiti igre, muziku, filmove i ostalo, ili da kupim neki sata disk od 160gb kad skupim pare, jer vise ni kune nemam" ? Hvala, Marko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
uglavnom, probaj pa ces znati. ja sam dizao triput xp (cijeli), i na 2.4ghz p4 sa 512mb cijela instalacija (bez formatiranja i kopiranja) traje citavih 15 minuta (mjereno). tako da ono, stavi os i isprobaj ![]()
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Baja!
|
Evo ovako. Taj drugi komp (gigabyte ma770-ud3,7750+BE,2GB Gskill rama,radeon x500) se bez problema boota ako stavim samo maxtora staroga, ili maxtora i cd rom, ali nece ama bas nikako da se pokrene sa hitatchi hardom. Nece ga ni kad je hitachi master ili slave, probao sa 2-3-4 ide kabla, da i to otklonim, ali nista. Ali zanimljivo je to da taj isti hitachi hard disk bez problema radi sa ovom kompom na kom sam sad. Hvala domy_os, ali za taj hitachi tool mi treba ili prazan cd ili disketa, a ja trenutno nemam niti jedno. Nasao sam neki drugi program, pa cu probati onda sa njima full format jos jednom, pa ako ni to ne pomogne, ja neznam sta da radim :/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
EMP moderator
|
Možeš ga staviti i na stick koji naravno mora biti bootabilan...
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|