|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2009
|
optima wimax i adsl/wan router
uskoro dobivam optimin wimax (sobna antena) i neki siemensov modem/ruter koji ima samo 1 LAN. Naravno da me to smeta i da želim više LANova i čak i ponek WLAN, pa sam pitao tehničara (koji mi je došao mjeriti signal) jel mogu ja na taj optimin siemens spojiti neki router koji na sebi ima wlan i više opcija. on je rekao da mogu i da tražim WAN router kada budem kupovao. e sad, ti se WAN ruteri mogu kupiti za nekih 300 kuna novi, no onda sam se sjetio da mogu besplatno doći do nekoliko ADSL rutera koji se hvale da imaju i taj WAN protkol. konkretno: DLINK 584 i 684, zyxel p660, speedtouch ST 780, te siemensa 515 i 555. e sad, vidite da su svi za T-comov adsl, pa me zanima čisto jer netko pokušao ovo (ili slično) i kakava su iskustva s time... postoji i stvar tih Annex A/B, protokola... hvala unapriejd svima, pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Feb 2008
|
te koje si nabrojao niti jedan nije WAN. ali ako možeš wimax modem prebacit u router mode (ili ako je tako po defaultu) onda ga samo spoji na bilo koji lan port nekog adsl routera. na kompjuterima samo ispravno podesi gateway. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Kolega je sve već rekao, god nekih od spomenutih se može definirat Gateway kroz web konfig. Ako imaš mogućnost ugasiš konekciju (npr. u D-Linku sve Pvc na disable) jer je i tako u tom uređaju tada ne koristiš. Za Thompson ST780Wl imaš proceduru kako Lan4 skonfigurirat baš u WAN priključak. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
Datum registracije: May 2009
|
done!
evo, uspio maloprije sa siemens SE515. sve što je trebalo napraviti je: 1. u konfu 515 odabrati da se ponaša kao wireless access point 2. spojiti LAN izlaz sa SE416 na LAN 515-e 3. u ip/dns postavkama bežične mreže trebalo je postaviti ip od 416-e i dns servere za optimu... ako netko bude imao sličnih ideja (ili problema), neka se javi slobodno... hvala još jednom svima na savjetima |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2007
|
JEl može netko malo detaljnije objasniti? Uskoro ću biti u sličnoj situaciji, se555 i se461 (wimax router od optime). Želio bih spojiti komp (žično) i laptop (bežično), da mogu biti u isto vrijeme na netu ![]() Hvala unaprijed! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|