|
![]() |
#1 |
laik
Datum registracije: Apr 2009
|
Kabelski modem i D-Link router = mission impossible?
Pozdrav svima! Već nekoliko dana kopam po netu u potrazi za odgovorom na moj problem, ali za sada bez uspjeha. Vjerujem da na ovom forumu ipak ima eksperata koji bi mogli i bili voljni pomoći riješiti moj mrski problem. Dakle, spajam se na net preko kabelskog modema Motorola Surfboard SB100E. On funkcionira na principu always online (valjda tako i svi kabelski modemi). Dakle, ja se uštekam, on mi kao DHCP dodijeli adresu i sve šljaka normalno. No, situacija je takva da meni sad trebaju 2 umrežena računala sa vezom na internet ili bar samo da je internet dostupan na oba (bez da su međusobno umreženi). Što se tiče toga, imam T-šitov D-Link DSL-584T router i mislio sam si to napraviti preko njega.. Isprobao sam 100 opcija, ali nikako na zelenu granu i pretpostavljam da fulam u tome kako je konfiguriran router. U Motorolu pristupam bez problema, preko IP-a 192.168.100.1 ... ako uključim mrežni kabel iz Motorole u LAN1 na D-Linku, a kompove na LAN2 i LAN3, kompvi su međusobno umreženi, ali internet radi samo na jednom (i uvijek samo na tom jednom)... s tim da na drugom moram ručno podesiti IP, jer ako stavim na DHCP, dobivam "no conetivity" .. Ako kombiniram druge ulaze na routeru (ima ih 4) ne šljaka ništa.. najdalje što sam mogao doći je opcija da imam umrežena 2 kompa i iternet radi samo na jednom.. Da li je moja muka uzaludna ili posotji neka solucija? Motoroal ima i USB, pa sam mislio stvar riješiti tako da na jedan komp spojim usb, a na drugi ethernet, ali preko usb-a Motorola odbija suradnju... Sve u svemu prilično sm zbunjen i očajan pa ljubazno molim da mi pomognete, s obzirom da mi je ovo prilično hitno i već je trebalo biti odavno sređeno. Hvala!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
Na routeru moraš koristiti WAN, a ne LAN port. Treba ti router koji ima WAN port rj45. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
B-Net modem i DSL-G684T Da ne bi rješavali već rečeno… |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
laik
|
Citiraj:
znači, u prijevodu, svaki trud mi je uzaludan? sudeći prema postu #13 citirane teme, tako je. ali, onda mi jedna stvar nije jasna... zašto mi radi aki mi je Motorola skopčana na LAN1 ulaz D-Linka, a komp na LAN2 .. tad sve šljaka ok. ?? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
laik
|
Evo mene opet. ![]() Dakle, s obzirom da sam zaključio da ova kombinacija sa adsl routerom i kabelskim modemom ne šljaka, odlučio sam kupiti wireless router i 2 usb adaptera, po jedan za svaki komp. Zanima me sad da li je svejedno koji wireless router kupim da bi šljakao s kabelskim modemom (ili opet određeni tipovi ne šljakaju s kabelskim modemom)?? Konkretno sam odabrao ovaj router: (jer je najjeftiniji) ![]() http://www.diskont24.com/product.php...cat=172&page=3 te ovaj usb lan adapter: http://www.diskont24.com/product.php?productid=2834 i ovaj za drugi komp već imam http://www.webantics.co.za/viewItem.aspx?idProduct=1015 kabelski modem imam ovaj: http://www.motorola.com/Consumers/US...m-SB5101-US-EN (moj model je 5100E) S obzirom da sam laik u wireless mrežama, nemam pojma da li će ova kombinacija šljakati pa zato molim za vašu stručnu pomoć, da ne bacam novce uzalud i kad spojim da niš ne šljaka! Hvala! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Nažalost da, neki rade a neki znaju zezati. Bilo bi dobro da dogovoriš mogućnost zamjene za drugi uređaj (jedna od opcija http://www.diskont24.com/product.php?productid=2409). Obrati pažnju prilikom konfiguriranja, vrlo vjerojatno ti neće proradit "out of box". Ovaj Sweex router je po defaultu na 192.168.50.1 i trebaš ga prebacit na 192.168.100.2 (to postavljaš u LAN settings + Save + Reboot uređaja). Trebaš ga podesit u "DHCP without hostname / Dynamic IP" mod rada i opet Save + Reboot uređaja. Šta se tiće wireless kartica za komp poznato je da su pci verzije bolje rješenje od ovih baziranih na usb - u. Primjeri: http://www.diskont24.com/product.php?productid=55016 http://www.diskont24.com/product.php?productid=2427 xx |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
laik
|
tnx na savjetima... koja je konkretno razlika između ovog routera kojeg si ti predložio i ovog kojeg sam ja izabrao (osim što je tvoj skuplji? ![]() čuo sam i za ovo da su PCI wireless kartice bolje od usb-a... al činilo mi se jednostavnim šteknut usb i gotovo... ima neki poseban razlog zašt su ove bolje..?? isto koštaju otprilike... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Pa osim razlike u nofčićima (nekih 50 - ak i nije neka značajna razlika), ovi uređaji od AirLive OvisLink - a su se pokazali kao dobri opčenito. Pretraži forum i naći ćeš pozitivne reakcije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
laik
|
Evo, kupio ja AirLive WL-1500R router i spojio 2 kompa u mrežu bez ikakvih problema.... naravno, problem sa Motorola Surfboard modemom i dalje je tu. Naime, nikako ne uspijevam dobiti pristup internetu na bilo kojem od 2 računala... poštelavao sam sve moguće postavke na WAN preko web-based sučelja u AirLive-u, pokušao sam sa automatskim adresama, ručno upisivanim adresama, mijenjanjem MAC adresa i svašta... ne znam u čem fulam ... možda je stvar u DNS adresama mog ISP-a (Magić Telekom) ... kad spojim Motorolu direktno na jedan od kompova, on uvijek dodjeljuje adresu oblika 92.242.228.xx, dok mu je default gateway uvijek 92.242.228.1 (što je čudno jer je adresa prisupa Motoroli preko web-based sučelja 192.168.100.1), a DNS adrese su uvjek iste : 92.242.242.3 i 92.242.242.4 .. pretpostavljam da su to ispravne adrese DNS-a od ISP-a Ima li tiko ikakvu ideju ili barem neku smjernicu gdje je problem? Tnx. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||
Guest
|
If user has enabled DHCP server, choose "Obtain IP automatically (DHCP client)" to have the router assign IP addresses automatically. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
||||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
laik
|
a možda su u šumi? clone MAC adress ne daje nikakve rezultate ...ak isključim Motorolu, sigurno neće radit ![]() ma ne znam.. laik sam u tome i ne vidim razlog zašt nebi radilo... jel treba na neki način uskladit IP adrese na Motoroli i AirLive-u? nije mi jasno zašto se Motoroli pristupa s jedne adrese, a ona dodjeljuje sasvim druge ... možda je to konflikt? ..pokušao sam isključiti DHCP na motoroli i jeidno što sam is tog je dobio je još jedan provblem, a taj je da joj sad ne mogu prisupiti niti preko web-based sučelja na 192.168.100.1 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||||
Guest
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
The default setting of the Wireless Broadband Router that you will use: 192.168.1.254 Citiraj:
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Radio jesi "sve i svašta" al možda krivim redom. Najbolje da kreneš iz početka. Najprije postavi fiksnu IP na mrežnoj i to: IP=192.168.1.10 Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.1.254 Sada otvori web konfig WL-1500R i u Lanu promjeni IP uređaja u 192.168.100.2 + Save + Reboot (ne reset). Dok uređaj izađe na režim na kompu ponovo promjeni mrežne postavke i to: IP=192.168.100.100 Subnet=255.255.255.0 Gateway=192.168.100.2 DNS1=192.168.100.1 DNS2=92.242.242.3 Opet otvori web konfig AirLive WL-1500R za tip konekcije odaberi DHCP client sa Obtain IP auto..., u DNS1 stavi IP od Motorole 192.168.100.1, a u DNS2 od svog ISP - a (gore si napisao da je 92.242.242.3 + Save + Reboot. Sada probaj net na kompu. Ponekad pomaže ova procedura: - isključi sve - uključi komp(ove) - uključi router (u ovom slućaju WL-1500R), sačekaj da izađe na režim - uključi cab. modem, sačekaj da izađe na režim, probaj net Inaće ovaj uređaj u DHCP client modu rada u web konfigu (WAN) ima DHCP Release i DHCP Renew tipke tj. funkcije za (uvjetno rečeno) prekid i uspostavu konekcije. Ako možeš uči u postavke Motorole onda u njemu podesi DHCP pool 192.168.100.2 - 192.168.100.99, a u WL-1500R postavi 192.168.100.100 - 192.168.100.200 kako se nebi preklapali. Javi rezultat |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
laik
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() Nikky, hvala na detaljnim uputama, ali sve sam i sam napravio tako..(osim dijela da pod DNS1 stavim IP od Motorole, a u DNS2 od svog ISP - a iz razloga što to router nje dozvolio jer nemaju isti subnet) .. danas sam kontaktirao svog ISP-a i rješio problem.. Stvar je bila u tome što njihov sistem funkcionira tako da treba čekati 6 sati da bi se dobila nova javna IP adresa .. a modem iz nekog razloga nije htio routeru dodjelit istu adresu kao i kad sam prikopčao samo direktno komp na njega... danas sve šljaka normalno... hvala svima koji su se potrudili rješiti moj problem! ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|