|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
Trzanje slike na LCD-u u igricama...
Pozdrav! Već duže vremena sam pokušavam odgonetnuti u čemu je problem, ali nikako mi to ne uspjeva pa eto konačno da i ja potražim pomoć. Početi ću od konfiguracije: CPU: Intel E8400 OC 3,6 GHz MBO: Gigabyte EP45-UD3P (P45 chipset) RAM: 2x1 GB Corsair PC-6400 800 MHz (4-4-4-12) GPU: XFX GTX 285 648M 1024 DDR3 HDD: 2x Seagate 500 GB 7200.12 SATA-II OPD: 2x Pioneer 115D DVD+RW SND: CL X-Fi Titanium LCD: Samsung 931 BF (19'') PSU: Enermax Infiniti 720W (52A@12V) OS: Windows XP SP3 E sad, nekako treba početi... Moje muke počele su otkako sam si nadobudno poželio pojačati komp tj. grafiku. U 12 mjesecu prošle godine kupio sam si Zotac GTX 260 AMP2 (prije sam imao BFG 9800 GTX+) i od onda sam primjetio trzakanje (trzakanje je postojalo i na 9800 GTX+). U trećem mjesecu riknula mi je matična Abit IX38 QuadGT te sam si tada kupio gore navedenu Gigabajticu (EP45-UD3P) te sam u to vrijeme prodao GTX 260 te sam si uzeo GTX 285. Trzanje i dalje postoji. U prvi mah sam mislio da je grafička (GTX260), međutim kupio sam si novu (GTX285)) i trzanje nije nestalo. RAM sam istestrirao Memtestom, sve je prolazilo bez problema. Napravio sam testiranje i sa Prime95, nema nikakvih error-a. Pokušao sam i sa vraćanjem frekvencije CPU-a na default vrijednost (3,0 GHz) i sa povećanjem latencija memorije sa 4-4-4-12 na 5-5-5-15 no niti to nije pomoglo. PCI-E frekvenciju sam podešavao na 100 MHz i na AUTO, ali ni to nije ništa promijenilo. Nakon toga u petak sam od jednog kolege forumaša kupio 9800 GTX da vidim još jednom je li problem u grafičkoj, ali problem i dalje postoji. Pokušao sam i sam nekoliko friških instalacija Windowsa, no nema pozitivnih rezultata. Konkretno se radi o FIFA09 i o COD4 singleplayer/multiplayer, ali problem je bio i u Company of Heroes: Opposing Fronts. Htio bih napomenuti da imam instaliran RivaTuner (zbog kontrole venta od grafičke) u kojem u hardware monitoru imam uključen RTSS (mjerenje FPS-a). E sad, da malo opišem problem i što je najčudnije u njemu... Dok igram sve igrice V-Sync (u Fifa09 i u CoH: OF je V-Sync default te se jedino može overrajdati iz nvidijinog control panela) mi drži FPS-ove na 60 frejma i odjednom se dogodi "propad" na 59 FPS-a i točno u tom trenutku se dogodi "trzaj". Ljudsko oko pretromo je da bi to moglo primjetiti, ali kada se trzaj dogodi čim prebacim sa ALT-TAB om vidim da je došlo do tog famoznog propada od jednog frejma. Znam da postoje propadi i da je to normalno te da u menijima ima manje FPS-a, ali taj mali propad ne bi trebao prouzrokovaiti trzaj. Zanimljiva stvar je da mi se to "trzakanje" ponekad primjeti na LCD-u čak i kad imam 60 FPS-a. Nakon što isključim V-Sync u FIFI (tj. podesim "force off" opciju u NCP-u) minimalni broj frejmova se kreće oko 200 FPS, ali to je gotovo neigrivo zbog katastrofalnog "tearinga". Stvarno ne znam u čemu bi mogao biti problem. Jedino što mi je preostalo, a da nisam istestirao (tj. fizički zamijenio i probao sam drugom komponentom) su CPU i RAM te matična. (matična je nova, stara svega 3 tjedna te mislim da ona nije jer je to trzakanje postojalo isto i sa ABIT-icom). U čemu bi još mogao biti problem? Bilo bi mi drago da postavite što više pitanja i da date što više sugestija da odgovorim na one stvari koje sam zaboravio napisati i da nađem neke nove solucije. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima! LP cho1594 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
freak
Datum registracije: Aug 2006
|
Mozda cu bubnut,ali... Pogledaj aktivnost HDD-a u vrijeme kad zatrza,jel taman zablica lampica?? Mozda bi on mogao biti problem ?!? Prvo sam mislio da je MBO,ali napisao si da si kupio novu,napajanje ne vjerujem,RAM kazes da prolazi memtest,proc prolazi Prime95...hmm
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Secret Undercover Agent
Datum registracije: Sep 2004
|
Ajde molim te definiraj "trzakanje slike". Jer ja sam 2 puta pročitao kaj si napiso i dalje mi nije jasno.. Jer kolko sam shvatio - desi se neki problem koji se okom ne može vidjeti nego ti u logu vidiš pad od jednog FPSa? Nešto mi tu fali jer ovo nema smisla ![]()
![]() |
#4 | ||
Premium
|
Citiraj:
![]() Htio sam reći da taj prodpad od jednog frejma ne bi se smio/trebao vidjeti golim okom, a igrica/e zatrzaju upravo u tom trenutku kada FPS padne sa 60 na 59. Kada se dogodi taj propad ja se prebacim iz igrice na desktop i vidim u Hardware Monitoru od RivaTunera pod grafom "Framerate" da se u tom trenu dogodio propad sa 60 FPS-a na 59 FPS-a... E sad kako to trzakanje izgleda... Nije da izgleda kao da je preskočio neki frejm već izgleda kao "microstuttering". Nekako mi i slika izgleda kao da je lošija, kada da je nejasnija. (to je neovisno o 59 ili 60 ili nekom drugom broju FPS-a.) Citiraj:
Imam 2 HDD-a, identična, Seagate 500 GB 7200.12 SATA-II. Jedan je stariji i u EVEREST-u sam kod njega vidio promjene pod "Reallocated Sector Count" (117) što znači da taj očigledno ima problema. (uskoro ću ga reklamirati, trenutno nemam vremena). Međutim, friške Windows-e sam instalirao na oba hdd-a te su hardovi radili pojedinačno, tj. jedan je uvijek bio odspojen te to nije riješilo problem. No, jedna mi je stvar jučer zapela za oko... Dok sam paralelno otpakiravao jedan .mkv film (~10 GB) i igrao igricu malo mi je više trzalo. Imam osjećaj kao da grafa ima dovoljno snage da gura grafiku, ali kao da je nešto "koči"... Jel bi možda mogao biti problem u LCD-u ili u DVI kabelu? Ni CPU ne isključujem. Siguran sam da jedino nije grafa jer su problemi postojali sa 4 različite grafičke (9800 GTX+, GTX 260, GTX 285, 9800 GTX) te da nije matična (IX38 Quad GT i EP45-UD3P). Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 04.05.2009. u 19:42. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
Hm... Kako misliš "loša verzija windowsa"? Misliš da probam naći neki drugi .iso file sa Windows instalacijom pa da probam sa njom? Što se tiče nvidijinih drivera probao sam sa tri verzije, nema pomaka. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
Mislio sam da je neki saljivđija mozda zapakiralo neki virus ili hrpu beskorisnih i nekompatibilnih programa u to izdanje, ili te mozda nesto gnjavi u SP3 ili je mozda jednostavno lose izdanje od strane boraca za pristupacan softver. Nisam upoznat s tim programcekom ja sam uvijek formatirao u sucelju windowsa prilikom installa (odaberi dulju verziju ako sumljas na bad sectore) Sumljam na drivere i/ili windowse zbog onog djela gdje kazes da imas problema s postavkama tj opcijama grafike V-Sync and stuff. Ako bas nemas nikakvu ideju sto dalje posudi od nekog frenda Win koji su provjereni, vrati BIOS na najpitomije postavke tj one neke defult i koristi referentne drivere za sav hardware bez ikakvih dodataka za pocetak. Pazi da ne zaboravis instalirat koji driver. Mozda bi pomogao i noviji BIOS ali to radi samo ako si siguran da znas sto radis |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
Pokušao sam sa još jednom instalacijom Windowsa, no change. Trenutno su CPU i PSU jedine stvari koje još nisam izmijenio/isprobao. Mogu li problemi sa CPU-om ili sa PSU-om biti razlog trzakanja slike? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Jack of all, master of none
Datum registracije: Jan 2009
|
Evo čitam ove kobasice od rečenica pa da i ja bubnem jednu? Da nije možda neka verzija dx-a s nekakvim bugom, možda da to pokušaš uninstalirat i bacit neku drugu ili možda konstantno imaš instaliranu istu verziju display drivera koja je loša? Također bi mogao biti problem u hardu... A možeš pokušati staviti nove sata kablove, znam da zvuči banalno ali i banalna sranja se događaju... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Feb 2004
|
PSU je dovoljan za pokretanje skromnije ves-masine, da je napajanje neispravno komp bi se jako blesirao, gasio i slicno tak da ne vjerujem da te to muci. CPU bi te mogao zezat eventualno ako se iznimno jako zagrijava. Kad smo kod zagrijavanja provjeri kako ti se hladi NB na ploci, mozda ti je crko onaj mali iritantni ventilator ili ti je mozda pukla jedna stopica na hladnjaku pa se pregrijava. Jesi instalirao drivere od maticne? Ima li kakvih konflikata u device manageru? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
ЬГΛY.Z0ИЗ
Datum registracije: Jul 2006
|
To titranje slike, najvise primjetis na tamnim ili crnim podlogama? Ja sam to primjecivao na svim jacim nvidia grafama.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|