|
![]() |
#1 |
mučko đubre
Datum registracije: Apr 2005
|
Restartanja kompa
ovo je konfa: gigabyt p35-ds3 intel 2140 (big typhoon) 2*1gb ddr2 kingmax gigabyte 1950pro, 256mb seasonic 380w wd 640 aaks winxp procesor mi je radio na 3ghz, memorija oko 750 . napon procesora je bio 1,375 u biosu, a memoriji sam stavio +0,3. dok sam imao 4*1gb morao sam podići napon da radi stabilno. 2*1 rade bez dizanja napona ali je svejedno ostao +0,3. problem nastaje nekoliko dana nakon zamjene samsunga f1 500gb za wd640aaks. nakon kopiranja podataka, stari je disk izvađen i instalirani su novi windowsi. ne znam da li je disk krivac za problem, ali par dana nakon ugradnje su počeli problemi. kako sam rekao, procesor je bio na 3ghz, memorija na 750 i tako je radilo stabilno oko godinu dana. prvi dan se restartao jednom, drugi dan dvaput a treći dan deset puta. na kraju se restartao otprilike svakih pola sata. skidanjem taktova procesora vrijeme restarta se produžuje. dok je bio na defaultu radio je sigurno 20-ak sati i nije se restartao. radio sam puno kombinacija s naponima i frekvencijama ali nisam baš dobio neke korisne rezultate. zadnja frekvencija je bila 2,4 za procesor i 750 memorija, napon 1,375, +0,3. od kad su počeli problemi latencije sam stavio na "auto", odnosno skroz su labave. radio je dosta dugo, ali se opet restartao. sada sam taktove ostavio iste, ali sam napon stavio na default pa ću vidjeti do sutra šta će biti. to sam napravio da vidim da li dizanje napona utječe na restartanje. EDIT: ne moram čekati do sutra, restarta se i s default naponom dok je proc bio 2,4 a memorija 750 radio sam ove testove: prime95 5 sati - prolazi orthos stress some ram 10 sati - prolazi također sam jednom ili dva puta vrtio test za memoriju s hirensboota po desetak sati, i to pri 3ghz proc, memorija 750 (5,5,5,15) sve prolazi bez problema također sam vrtio i orthos po nekoliko sati pri 3ghz, sve prolazi. što se wd640 tiče, dva-tri puta sam skenirao s hdtune, te jednom s data lifeguard toolsima. nikakve greške, bez bad sektora. također nemam nikakvih jumpera na disku. disk je jedini sata uređaj, ništa dirano po biosu. zamjenjena je i ploča. prije sam imao 965p-ds3, i zamjenjena je za p35-ds3 jer sam mislio da je problem u ploči. nova ploče je radila nekoliko dana bez problema s procesorom na 3ghz, memorija 750 i napon 1,375, +0,3 i onda je počeo restart i na njoj. u kompu imam ss2 i strong 2100 spojen na nju, lg 42n. njih sam vadio iz kompa ali se restartanje nastavilo pa ne vjerujem da su oni uzrok. također sam isprobao i svaki keks memorije posebno. sada slijede komponente u koje sumnjam da su krivci: hdd- ne pronalazim baš nikakve greške na njemu, ali su problemi počeli nakon njegove ugradnje pa je sumnja opravdana. grafička. grafička je neispravna. u nekim igrama razmazuje teksture, ili ih kida. burnin test javlja greške u video memoriji. spuštanje taktova ne pomaže. gpu ne pokazuje greške. napajanje. simptomi nisu klasični za napajanje ali to je još jedina komponenta na koju mogu sumnjati. sutra ću još vidjeti da li dizanje napona utječe na restart i to je manje više to. zbilja neznam više šta da radim. svi testovi prolaze a govno se restarta. prije nego krenem mjenjati i svaku od preostalih komponenti volio bi čuti vaše mišljenje jer nije baš jeftino mjenjati svaku komponentu dok ne nađem krivca. da mi se bacaju novci kupio bi novu konfiguraciju i poštedio se živciranja. razmišljao sam na trenutak da komp odnesem u neku trgovinu na dijagnostiku, ali kad se sjetim da sam nekima nosio neispravnu komponentu i po tri puta, s detaljnim opisom kvara, a on mi tu istu vraćali kao ispravnu i još naplatili, jako sam se brzo predomislio. moguće je da ima grešaka u tekstu, možda i nekih nelogičnosit jer sam nekoliko dana raznih testova i zapažanja jako jako skratio u ovih par rečenica. također sam prilično umoran te na rubu živaca pa ako se potkrala neka greška ispravit ću ju sutra.
Zadnje izmijenjeno od: bacyc. 26.04.2009. u 02:12. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
Oglasni prostor
|
![]() |
|
|