Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 10.04.2009., 19:24   #1
herion
Premium

Datum registracije: Jun 2007
Vista, XP i laptop - ludnica

Ni sam ne znam dal ovo smjestiti pod hardware, software ili laptope. No dobro. U igri je Asus f5z-Athlon 64 x2, hd3200 grafika, chipset m780g. To je kupio prijatelj i gore je FreeDos. Prvi pokušaj je bio XP. Driveri skinuti sa Asusove službene stranice. Sve radi osim mreže. I Atheros wireless i Realtek ethernet imaju žuti uskličnik. U trenutku kada instaliram drivere(opet sa Asus stranice) Realtek jednostavno nestane i više ga nema! Ni Everset ga ne pokazuje, jednostavno ne postoji. Kod wirelesa se makne uskličnik tj. sve je u redu ali ne radi. Zovem nekog frenda koji se zna s nekim iz M-sana i kaže Vista mora ići. Ok-ide Vista i opet isto. Probao sam i orginal catalyst drivere 9.4 koji navodno u sebi imaju drivere za NB. SB driveri su posebno i njih sam naravno instalirao ali ništa. Nakon instalacije drivera ethernet više ne postoji. Da stvar bude čudnija na Fedori 10 Realtek radi bez greške. Ima li ko kavih iskustava sa fuc... Puma platformom?
herion je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2009., 20:30   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Nadam se da si radio backup sys particije u oba slućaja da se možeš lakše "vraćat".
Jesi pokušao stavit driver(e) od proizvođača? Za Realtek imaš na njihovim support stranicama a za bežičnu utvrdi točnu seriju kartice / čipa po Atheros nomenklaturi i probaj napravit update samo drivera sa ove stranice: ATHEROS Wireless LAN 2.4/5GHz WiFi drivers
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.04.2009., 20:44   #3
Igneos79
Banned
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
Pravilni redoslijed kod svih instalacija je isti:load optimized bios defaults ili samo default, save and reboot, install win, restart,chipset driver, restart, vga driver, restart, te zatim , ako je potrebno, sve ostalo. U ovom konkretnom slucaju, za xp instalacija realtek mreznih drajvera, restart, pa wifi drajveri i restart. Kod viste ti je najbolje sa win updatea skinuti drajvere. Mrezu bi ti na visti trebalo samo prepoznati. Tek ako ovo ne radi, javi se i reci sto je.
Igneos79 je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2009., 20:53   #4
herion
Premium

Problem je u tom vražijem 780g čipu za kog ne postoje inf driveri tj. postoje ali se nalaze u ATi Catalyst driverima. Ono što postoji zasebno su samo southbridge driveri i nalaze se zajedno sa ATI display driverima. Dakle ono što mogu instalirati su VGA driveri od Asusa ili Catalyst driveri. Nema AMD(ATI)zasebnih drivera za čipset. Inače imam imidže pa svaki put ide na čistu instalaciju tako da nema nikakvih ostataka od prethodnih drivera.
Staro 10.04.2009., 20:59   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ovo za raspored pri instalaciji nisam spominjao, to se podrazumjeva. Ja obično iza grafičke "rješim" audio zbog hd audio bisera pa modem (koji je često priljepak audio) pa lan pa wlan.
Staro 10.04.2009., 21:03   #6
herion
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ovo za raspored pri instalaciji nisam spominjao, to se podrazumjeva. Ja obično iza grafičke "rješim" audio zbog hd audio bisera pa modem (koji je često priljepak audio) pa lan pa wlan.
Ma naravno da se podrazumjeva. Samo u ovom slučaju moraju prvo ići Catalysti jer nema zasebnih chipset drivera.
Staro 10.04.2009., 21:30   #7
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
sa realteka skini drajvere za mreznu i sa atherosa za wlan i to instalaj.

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2009., 21:31   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Prošvrljaj ovuda: http://vip.asus.com/forum/view.aspx?...age=3&count=34
vjerojatno ćeš naći rješenje. Codiac, to sam mu već savjetovao poviše.
Staro 10.04.2009., 21:36   #9
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Prvi pokušaj je bio XP
Koji SP?

Server is too busy
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 10.04.2009., 21:44   #10
herion
Premium

Bio sam na tom forumu i čovjek ima isti problem ali nema odgovora. Probao sam i drivere sa realtrkovog sitea i as atherosa. Nema što nisam probao. I instalaciju drivera sa setup procedurom, i upgrade drivers bez setupa. I prvo atheros pa realtek te obrnuta. Probao sam drivere sa AMD-a i Asusa. Svaki put na čistu instalaciju. Zaista mi nemate što savjetovati. Mislio sam da neko možda ima ovakvu konfiiguraciju. Da Linux ne radi bio bih 100% siguran da nevalja sttoj ali ovako... Upravo nevjerojatno. Nakon instalacije drivera pod network adapters ostane samo Atheros sa uskličnikom, a realteka nigdje premda je OS prije toga točno prepoznao o kom modelu se radi samo ima žuti uskličnik i ne radi.

Citiraj:
Autor thopok Pregled postova
Koji SP?

Server is too busy
Prvo SP3 napravljen sa nLiteom pa nakon sumnje u njegovu ispravnost () instaliran je XP sa SP2(naravno ista manifestacija) pa na to SP3. Interesentno da tu Asusovi VGA driveri nisu radili tj. nisu našli nikakav kompatibilan hardware. SP2 je inače kupljena verzija ako sumnjate u ispravnost.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 12.04.2009. u 16:05.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.04.2009., 21:54   #11
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

OK, amo se vratit na početak kako se kaže.
Koja je situacija sa ver BIOS - a?
Jesi za probu pokušao stavit bežičnu na disable u biosu ili ako nemaš tu opciju ištekaj je (ispod poklopca).
Staro 10.04.2009., 21:59   #12
herion
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
OK, amo se vratit na početak kako se kaže.
Koja je situacija sa ver BIOS - a?
Jesi za probu pokušao stavit bežičnu na disable u biosu ili ako nemaš tu opciju ištekaj je (ispod poklopca).
Wireless se nemože isključiti u BIOSU. Naravno da mi je update BIOSA pao na pamet ali imam nekakv filing da tu nešto generalno ne štima pa me strah da ne zeznem mašinu. Ipak ću se morati konzultirati sa čovjekom čiji je laptop pa ako ne želi rizik update-a BIOS-a onda neka nosi storoj gdje ga je kupio(mislim Konikom)

EDIT:

Wireless se može isključiti u BIOS-u i to pod opcijom Securiti IO/configuration. Dobijem popis hardware-a koji mogu LOCK/UNLOCK.Ni na kraj pameti da tu tražim. Naravno nakon lokanja Atherosa Realtek se pojavio i RADI. Frend ionako nema wireless ali opet boli me na pola riješen problem

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 12.04.2009. u 16:05.
Staro 11.04.2009., 01:40   #13
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Nađi service manual od lapa da vidiš gdje je WiFi kartica. Ako je lako dostupna ispod poklopca probaj je izvadit - vratit, možda nije dobro uštekana a možda je potrefio loš primjerak. To šta bi "blokala" i lan mrežnu je logično jer su vjerojatno na istoj pci-e sabirnici. Ako se pokaže da je taj primjerak baš neispravan nađi zamjenu, nemora biti baš taj tip. Mislim da je netko na forumu prodavao neku Intelovu.
Staro 11.04.2009., 02:16   #14
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Zanimljivo da je i prije
Citiraj:
Da stvar bude čudnija na Fedori 10 Realtek radi bez greške
Citiraj:
Frend ionako nema wireless ali opet boli me na pola riješen problem
Pogotovo ako nekad bude u prilici koristit…
thopok je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2009., 02:23   #15
Igneos79
Banned
Moj komp

Datum registracije: Mar 2008
Mozda im se samo irq kolje. Ima li u biosu opcija za rezerviranje irq-a za mreznu ili wifi? Takodjer promijeni irq od serijskog porta i pogasi firewire i ostalo, pa nanovo enable wifi
Igneos79 je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2009., 10:26   #16
herion
Premium

Citiraj:
Autor thopok Pregled postova
Zanimljivo da je i prije
Pogotovo ako nekad bude u prilici koristit…
Probao sam i Knopix 5.3 kao i Ubuntu 8.04 ali tu je nula bodova. Fedora je ipak novija i očito ima drivere za to. Atheros se također uredno vidio iz Fedore ali ga nisam uspio upogoniti što upućuje na to da se nešto kolje. Nemam vremena sad instalirati Fedoru i malo bolje to izanalizirati. Interesantna stvar je da sam u zadnjem pokušaju instalirao RT drivere i kartica je naravno nestala. Kad sam napravio disable wirelessa u BIOS-u ethernet se pojavio i radio bez ikakve intervencije. Ono što je čudno je da sad više nemam opcije za "unlock" wirelessa u BIOS pa ga ne mogu više enablati. Više sam nego siguran da bi ovo riješio upgrade BIOS-a. Zanima me dali neko ima takav laptop i da li se susreo sa ovakvim problemom. Ako nije onda je to izgleda za flash ili servis jer ne radi sa Vistom koja je na listi suportiranih OS(XP nije iako ima drivere za skinuti).
Staro 11.04.2009., 17:50   #17
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ako je novo i ima garanciju onda je iskoristi. Znam da je kod nas tlaka sa servisima ali zašto ne iskoristiti prava koja imaš? Očito uređaj ne radi kako bi trebao.
Staro 11.04.2009., 20:17   #18
herion
Premium

Čovjek je zasada zadovoljan sa ovim. Vidjet ćemo kako će se pokazati u radu. Možda se u međuvremenu pojave kakava rješenja. Ako ne, a kolega ustreba wireless, onda ćemo iskoristiti garanciju koja je 2 godine. Na pomen vraćanja on izjavljuje da mu se ne da zezati i da će radije kupiti USB wireless. Eto kako su trgovci uspjeli stvar dotjerati do toga da ti se ne želi imati posla sa njima i iskoristiti ono što ti pripada. Bilo kako bilo dobra stvar je da sa zauzeće procesora pri gledanju 720p H.264 MKV-a oko 20% sa MPC HC. Isti film sa Gomom bez korištenja UVD između 50-60%. Dakle HD3200 dobro radi posao. Šteta što nema HDMI pa da od ovog bude i neka veća korist. Hvala svima na pomoći.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno