|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
(riješeno) USB iz USB/MIR
Znači ovako..prije svega pozdrav svima i unaprijed hvala na pomoći.. Znači imam neki stari PC koji će mi služiti za server..matična unutra je ASUS P2B-B..e sad u user manualu sam našao da ima neki USB/MIR priključak..e sad u manualu je napisan pinout..stavio sam scan manuala pa pogledajte.. ![]() E sad moje pitanje je jel mogu ja zalemit (ne moram zalemit, stavit nekak žice) i izvući si iz toga 2 USB porta , PS2 port, bez da tražim taj "optional USB/MIR"(sa slike)?..hvala vam svima na pomoći unaprijed..pozz
![]() |
#2 |
Can You Hear Me? 142.8 dB
Datum registracije: May 2006
|
pa sudeći po slici naravno da možeš, ![]() ja sam tako neki dan složio na susjedovom kompu jer nije bilo konektora za front usb panel, a imao sam neke višežilne kabele, i sve radi. samo se pobrini da se ne dotaknu žice kada ih zalemiš, najbolje da koristiš termobužir koji se fino stisne oko svake žice i pina kada si gotov. jedino što je dodatno nacrtano u manualu na toj tvojoj dodatnoj pločici(osim konektora) su 2 kondića za stabilizaciju napona... a to nije nužno, no možeš i njih staviti. samo se spoje na +5V i 0. pa samo spoji po shemi iz manuala, oni su koristili neke stare oznake 0+ i 0-, a to je data+ i data-, dakle: prva gore lijevo(pin1) ti je +5, onda druga je data-, treća data+, četvrta 0(nula) red ispod je isto tako, samo za drugi usb ![]() p.s. samo obavezno isključi komp iz struje, a i lemilicu bi mogao(u trenu dok lemiš) sigurnosti radi, jer neke nisu dobro izolirane pa znaju bacati par volti van... to recimo vidiš ako lemiš LEDicu a ona svijetli prilikom toga ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
ma nisam mislio lemilicom to nego neznam..onak ko kak su jumperi riješeni da ja napravim ili nađem nekaj i izvućem si žice za usb..a kondiće spojim u seriju jelda..i koje kondenzatore..tj. koje vrijednosti..hvala unaprijed EDIT: ovo za usb sam skužio data+ i -...samo za ps2 mi nije baš jasno kakav je ono pinout ![]()
![]() |
#4 | |
|
Citiraj:
ne serija ![]() paralela čista. dakle spojiš kondić sa - polom(taj je crno označen na njemu) na ground vod, a + polom na +5V ne moraš ga ti staviti ako ne želiš, može sve raditi i bez njega, a ako buš ga stavljao, onda razmotri ovo: dakle spojiš ga što bliže USB konektoru u koji buš uštekavao izvana uređaje. e sada koja vrijednost...ne smiješ pretjerati. uzmi recimo do 330 mF 16V http://www.chipoteka.hr/www_new/modu...fra=3160057001 dođe punih 95 lipa (nisam našao sad nabrzaka od 6.3V, ti ako nađeš, kupi takav, to ti nije bitno dok je on iznad vrijednosti, malo je veći fizički, ali to tebi nije problem, jer ne mijenjaš nešto po MBO pa da je okolo gužva, važno je da ne uzmeš od npr 2V a spajaš na 5V, razletit ce se) toliko o naponu, no važno je da ne uzmeš neki prevelike kapacitivne vrijednosti, pogotovo ako buš koristio S3 standby, te ima li tvoja ploča mogućnost da daje struju stalno na usb, zašto? pa recimo DFI ima (navodno) malo jače kondiće na svakom usb izlazu, i onda(osobno provjereno) kada se komp diže iz standby-a, dok se kondići napune, što je trenutno i povuče dosta struje, MBO to detektira kao kratki spoj, pa prekine dovod struje na usb, sve dok ne restartaš pc. pa ako se koristi standby(S3), moraju se prebaciti svi jumperi pored usb-a koji onda puštaju struju i za vrijeme dok je komp u S3 stanju. i prilikom 'buđenja' ništa ne povuče struju, jer su kondići stalno puni, pa sve radi. tu se vide i jumperi ispod, a i vrijednosti kondića eto, malo sam ti to detaljnije napisao, ali da skužiš bolje o čemu ja to.
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
e hvala ti puno..stvarno se vidi da si pametan čovjek i da puno toga znaš..a što je najbolje ne zadržavaš znanje za sebe nego si ga spreman i drugima prenijeti..svaka ti dala!! *thumbup* EDIT: još kratko pitanje..gdje mogu nabaviti ove ženske USB konektore..na kaj ću lemiti žice sa matične..hvala
![]() |
#6 | ||
|
Citiraj:
http://www.chipoteka.hr/www_new/modu...fra=7500000439 i odrezati mu jedan kraj, onaj muški naravno. na taj si način rješio i problem izoliranja kontakata pored konektora a i estetike, jer bu ti iz kompa izlazila dva 'tvornička' kabela sa ženskim USB konektorom na kraju(duljinu odrediš u startu rezanjem), a imaš odmah sve žice posložene, ne moraš raditi kabel, samo zalemiš na pinove Citiraj:
http://pinouts.ru/Inputs/PS2Mouse_pinout.shtml nacrtao sam ti baš za tvoj konektor, samo spoji 4 voda. to ako imaš žensku utičnicu koja je inače na MBO. ako buš spajao na miša ili tipkovnicu direktno, onda moraš spojiti po onim pinovima sa vrha slike. simetrično je. ![]() no nemoj raditi to sa ps2 da ne zezneš nešto ako ti baš nije neophodno, jer imaš 2 usb-a, to ti je dosta za miš/tipkovnicu, ako nije, onda složiš na hub.
Danas je teško biti budala, prevelika je konkurencija... Water cooled PC Moj najveci MOD Novi hobby: RC model + HD kamera ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: TomRi. 22.03.2009. u 19:15. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Postoji još jedno (jednostavnije) rješenje. Obiđi lokalne servise i pitaj da ti daju / prodaju usb header. Često im zna ostati poneki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
e Tom stvarno ti svaka čast..hvalaa..a ja sam to mislio ovak...da si izvučem usb i ostavim ga u kompu i hub ukopčam u njega ostavim u kompu i onda si kablove lijepo izvlačim van iz huba.. Citiraj:
![]() EDIT: opet ja..sry za 3 posta za redom.. Znači malo sam surfao po Čipoteci i nabasao sam na http://www.chipoteka.hr/www_new/modu...fra=7500000420 ovo..sad mi recite jel mogu s tim to srediti..znači samo uštekam ove konektore kaj su na kraju kabla u onaj priklučak na matičnoj kaj sam gore poslao (prvi post, sken manuala)?
![]() Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 29.03.2009. u 16:06. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Šta se pravdaš, imaš edit funkciju pa je koristi. Na to sam i mislio kad sam gore spominjao usb header s tim da zna biti različitih varijanti. Ovi iz prethodnog posta bi trebali imati jedan red pinova (nevidi se dobro na slici) kako bi se mogli jedan do drugog uštekat na mobo (pazi di je +5 tj. kako ćeš okrenit). Rekoh već poviše, obiđi servise, bačena stara kučišta i sigurno ćeš naći. Evo kako izgleda kada je jedan konektor za oba porta u jednom: http://www.frontx.com/cpx108_2.html i kako premještat kontakte ako treba: http://www.frontx.com/head_con.html. Za PS2 moraš "složit" kako ti je TomRi nacrtao. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
eee Nikky hvala tiii...puno hvala.. ![]() ![]() EDIT: evo ga ljudi riješio samm.. znači u kompu je već bilo nešto izvedeno iz USB/MIR, a to je samo PS/2 port..e sad header od tiga je prekrivao i pinove za USB, pa sam ja lijepo po Nikkyevim instrukcijama rastavio header, odrezao muški kraj sa usb kabla jednog, stavio 4 žice od kabla na odgovarajuća mjesta i sve lijepo zatvorio i sad imam sve u jednom konektoru - PS/2 i jedan USB port(više portova mi ni ne treba jer ću si pomoću HUB-a izvesti još portova)..sad si još samo trebam kupiti BIOS bateriju jer je ova crkla odavno, Winse nabacit na server i isprobati jel radi USB..eto najljepše se zahvaljujem Tomu i Nikkyu..hvala obojici..pozz!
![]() Zadnje izmijenjeno od: d_azriel. 23.03.2009. u 17:43. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|