Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.03.2009., 13:36   #1
Amepshi
Premium
Moj komp

Amepshi's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Šteti li često paljenje i gašenje LCD-u?

OK, poznanik me pitao pa sam ostao zatečen jer nemam pojma što da mu kažem pa evo vama isto pitanje.

Dakle, ode na čik pauzu na 10 minuta i po izlasku iz sobe zagasi LCD ekran. Ode na wc na 5 minuta, zagasi ekran. Ode si po kavicu na 5 minuta, zagasi ekran - shvatili ste rutinu. E sada, napao ga nadređeni da što stalno pali-gasi ekran?!?! Šefov argument je taj da će čestim paljenjem i gašenjem "brzo" ekran riknuti i da potroši više energije nego da ekran ostavi cijelo vrijeme da radi.

Jel mu šef u pravu? Radi se o LaCie 25,5" LCD-u s H-IPS matricom (nadam se da sam dobro zapamtio podatke)...
Amepshi je offline   Reply With Quote
Staro 16.03.2009., 13:57   #2
simba
Premium
Moj komp

simba's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Šef još živi u dobu lampaša...
simba je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.03.2009., 01:04   #3
Visitor Q
Premium
Moj komp

Visitor Q's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
šef je potpuno u pravu

svaki elektronicki uredzaj (pa cak i ovi najmoderniji 'cylonci') dozivljava mali elektro-shock sa svakim paljenjem. Na vecini visokokvalitetnih elektronickih uredzaja ces i danas naici na tvornicki zkonfigurirano zakasnjenje pri paljenju, koje elektronici daje priliku da se prilagodi naponskom shutu i nije bezveze implementirano. Kod monitora pogotovo takve dijagonale to moze biti posebno izrazeno sa onim negativnijim uchincima. Tu je shema trafoa, vodicha, priroda tekucih kristala.. da nejdem dalje u tehnikalije.

Po meni jedina logika gashenja monitora pri kratkotrajnim intervalima je sirova ushteda energije, koja je npr. pri odlasku na wc smijeshno zanemariva

Diskutabilno je s druge strane, s obzirom na ocekivani vijek trajanja danashnjih uredzaja (pogotovo IT-a) dali ce se ucestalim paljenjem i gashenjem nashtetiti uredzaju prije nego li mu odzvoni zbog danashnje dinamike tehnoloskog napretka i bude bacen u ropotarnicu sa starim CRT'ovima i ostalim relikvijama svoga doba. Najvjerovatnije ne. i to mu moze biti dobar argument protiv šefa

ali da ja vidim da netko tako za svakih 5 min. od stola pali/gasi takav sluzbeni monitor, i ja bi ga nalup'o

ugl. moj savijet bi bio; slusaj šefa
Staro 17.03.2009., 01:41   #4
Rain Man
Premium

Datum registracije: Feb 2005
Smrdat ce gumb za gasenje i paljenje. Neka se prestane igrat, surfat i mozda nece trebat gasit monitor kad ga nema za racunalom.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2009., 02:16   #5
Overhaul
Premium
Moj komp

Overhaul's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
...ako vec ne zeli da vide sto je na ekranu kad ga nema, jednostavno logoff juzer i bok. Moze namjestiti i screensaver na blank i aktivirat ga rucno ili vremenski...
Ostatak potvrdjujem, vjerujem da ga vise napreze paljenjem i gashenjem.
Nije taj monitor bas sobna igracka, definitivno je prilagodjen kontinuiranom profi radu...
Overhaul je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2009., 08:06   #6
simba
Premium
Moj komp

simba's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Možda ima neke "štete", alio od toga sigurno neće riknuti ekran, a i potrošnja energije je manja, a ne veća.
simba je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2009., 08:21   #7
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mala digresija, možda nije ok usporedba ali eto:
98% zarulja rikne kod paljenja/gasenja...
Uber Gosu je offline   Reply With Quote
Staro 17.03.2009., 09:19   #8
Armand
192.168.0.1

Armand's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Ma nece monitoru nista biti od paljenja-gasenja, ali to vjerovatno sefa nervira pa mu je zato rekao
Hitachi 80gb Sata2
Corsair HX520W
Linksys WRT54GL@Tomato 1.25.8515 RAF (Victek Mod)
Armand je offline   Reply With Quote
Staro 19.03.2009., 17:43   #9
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Pa bas i nema smisla palit gasit. Usteda energije te ne zanima, jer sef placa struju . Dakle to otpada kao argument... Uostalom, monitor ne jede gro struje, pogotovo ne LCD (u odnosu na stare CRT monitore). Paljenjem i gasenjem jedino mos zaj..at nekaj i riskirat da rikne monitor.

Moj Dell se gasi samo kad ja spavam, ostatak dana je upaljen. Ista stvar i sa BENQ-om prije njega, LG-em prije BENQ-a, a i Samsunom na kompu od stare. Sve skupa oko 10 godina u radnim satima, sva 4 monitora rade i dalje, 0 mrtvih piksela.
Staro 20.03.2009., 11:15   #10
Munjara
Beerman

Munjara's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
šef možda malo pretjeruje ali poznanik ti je konj
Munjara je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.03.2009., 11:31   #11
Phaser
Registered User

Phaser's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Slažem se sa LogOff opcijom, ako već mora skrivati sadržaj ili ne želi da mu netko čeprka.
Stalno paljenje i gašenje možda neće naštetiti monitoru, no sigurno mu neće koristiti!
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno