|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Šteti li često paljenje i gašenje LCD-u?
OK, poznanik me pitao pa sam ostao zatečen jer nemam pojma što da mu kažem pa evo vama isto pitanje. Dakle, ode na čik pauzu na 10 minuta i po izlasku iz sobe zagasi LCD ekran. Ode na wc na 5 minuta, zagasi ekran. Ode si po kavicu na 5 minuta, zagasi ekran - shvatili ste rutinu. E sada, napao ga nadređeni da što stalno pali-gasi ekran?!?! Šefov argument je taj da će čestim paljenjem i gašenjem "brzo" ekran riknuti i da potroši više energije nego da ekran ostavi cijelo vrijeme da radi. Jel mu šef u pravu? Radi se o LaCie 25,5" LCD-u s H-IPS matricom (nadam se da sam dobro zapamtio podatke)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Šef još živi u dobu lampaša... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
šef je potpuno u pravu ![]() svaki elektronicki uredzaj (pa cak i ovi najmoderniji 'cylonci') dozivljava mali elektro-shock sa svakim paljenjem. Na vecini visokokvalitetnih elektronickih uredzaja ces i danas naici na tvornicki zkonfigurirano zakasnjenje pri paljenju, koje elektronici daje priliku da se prilagodi naponskom shutu i nije bezveze implementirano. Kod monitora pogotovo takve dijagonale to moze biti posebno izrazeno sa onim negativnijim uchincima. Tu je shema trafoa, vodicha, priroda tekucih kristala.. da nejdem dalje u tehnikalije. Po meni jedina logika gashenja monitora pri kratkotrajnim intervalima je sirova ushteda energije, koja je npr. pri odlasku na wc smijeshno zanemariva ![]() Diskutabilno je s druge strane, s obzirom na ocekivani vijek trajanja danashnjih uredzaja (pogotovo IT-a) dali ce se ucestalim paljenjem i gashenjem nashtetiti uredzaju prije nego li mu odzvoni zbog danashnje dinamike tehnoloskog napretka i bude bacen u ropotarnicu sa starim CRT'ovima i ostalim relikvijama svoga doba. Najvjerovatnije ne. ![]() ![]() ali da ja vidim da netko tako za svakih 5 min. od stola pali/gasi takav sluzbeni monitor, i ja bi ga nalup'o ![]() ugl. moj savijet bi bio; slusaj šefa ![]()
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Smrdat ce gumb za gasenje i paljenje. Neka se prestane igrat, surfat i mozda nece trebat gasit monitor kad ga nema za racunalom. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
...ako vec ne zeli da vide sto je na ekranu kad ga nema, jednostavno logoff juzer i bok. Moze namjestiti i screensaver na blank i aktivirat ga rucno ili vremenski... Ostatak potvrdjujem, vjerujem da ga vise napreze paljenjem i gashenjem. Nije taj monitor bas sobna igracka, definitivno je prilagodjen kontinuiranom profi radu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
192.168.0.1
Datum registracije: Oct 2005
|
Ma nece monitoru nista biti od paljenja-gasenja, ali to vjerovatno sefa nervira pa mu je zato rekao ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
crnjo
Datum registracije: Mar 2003
|
Pa bas i nema smisla palit gasit. Usteda energije te ne zanima, jer sef placa struju ![]() Moj Dell se gasi samo kad ja spavam, ostatak dana je upaljen. Ista stvar i sa BENQ-om prije njega, LG-em prije BENQ-a, a i Samsunom na kompu od stare. Sve skupa oko 10 godina u radnim satima, sva 4 monitora rade i dalje, 0 mrtvih piksela.
![]() |
#10 |
Beerman
Datum registracije: Aug 2007
|
šef možda malo pretjeruje ali poznanik ti je konj ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2009
|
Slažem se sa LogOff opcijom, ako već mora skrivati sadržaj ili ne želi da mu netko čeprka. Stalno paljenje i gašenje možda neće naštetiti monitoru, no sigurno mu neće koristiti!
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|