Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.03.2009., 00:55   #1
Captiva
Registered User

Captiva's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Red face 3 PCa, 1 Laptop, 1 sw i wireless

Ovako, prvo pozdrav svima, a sada:

Imam: 3 PCa, 1 Laptop koji bi se spajao na glavni zbog interneta i printanja, a ostali bi bili klasično žičano uvezani preko switcha na jedan od ova 3 PCa koji bi bio glavni i na kojem se vrti ADSL.

Dakle, moje pitanje je:

Da li 3 PCa mogu funkcionirati na jednoj mrežnoj karti, a da je internet putem obične wireless kartice koja radi u ad-hoc modu dostupan kao i printer koji se nalazi na prvoj mreži ili ti ga na 3 PC-a mreži - a kojoj bi pristupao sa laptopa također preko wirelessa?

Zanima me:

- Koju adresu da postavim za wireless connection
- Koju adresu da postavim za local area network
- Koji mrežni adapter (wireless/eth) da šerujem
- Gdje tu dolazi printer do izražaja?

Za one koji nisu razumijeli iz prve:

Imam običnu usb wireless karticu sa kojom (umjesto routera) podignem mrežu,i dalje se sa laptopa ili bilo kojeg drugog uređaja spajam na glavni PC zbog interneta, printera i sl.

Ono što me interesuje je jel treba i zašto poseban subnet za 2 adapter tj. ne može biti 192.168.0.1 za local area.... i za wireless karticu 192.168.0.2?

Zaključak:

Mislim da sam na većinu stvari sada sam sebi odgovorio ali želim čuti "uradio-sam-znam" mišljenje kako bi bio siguran 100%.

Ono što je meni važno je odgovor "DA" na pitanje:

"Da li mogu umrežiti 3 PCa preko SW, i na taj SW priključiti ADSL, a iz SW voditi kabal u mrežnu karticu?" - Znam, on će mi pronaći automatski ip adrese, ja ću ih "mapirati", a wireless bi trebao raditi - ali na drugom subnetu?

Urazumite me
Captiva je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2009., 06:09   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Zašto si kompliciraš život ako nema potrebe za tim? Nabavi polovnog Speedtoucha - ima 4 lan priključka, wlan i usb za printer. Staviš ga u router mode (5min posla) i svi kompovi/lapovi mogu istovremeno na net + štampati na printer. Isto možeš napraviti i sa bilo kojim wlan routerom iz t-scum ponude (D-Link G684T, Zyxell,...) iako mi se čini da neki od njih ne mogu poslužiti kao printer server.
Oglas

Oglas
Staro 18.03.2009., 08:28   #3
dubravkol
Premium
Moj komp

dubravkol's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Thomson ima usb ali ne za printer nego ako nemaš slobodan mrežni konektor pa se spajaš preko usb-a, tak da od mrežnog printera ništa na taj način
dubravkol je offline   Reply With Quote
Staro 18.03.2009., 09:15   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Citiraj:
Autor dubravkol Pregled postova
Thomson ima usb ali ne za printer nego ako nemaš slobodan mrežni konektor pa se spajaš preko usb-a, tak da od mrežnog printera ništa na taj način
Netko ovdje ga je osposobio za mrežni printer. Uostalom, obrati pažnju na zadnju rečenicu u pasusu "Extendable Solution for Cordless High Quality VoIP
and Advanced Features" na str. 2 (lijevo dole)
http://www.thomson.net/GlobalEnglish..._en_022008.pdf
Staro 18.03.2009., 11:55   #5
thopok
Guest

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
VoIP Gateway with USB Master for Residential and Business Users
Da, to je taj tajanstveni DeXtenTion i upitno je uopće je li ga koji ISP isporučivao.
Citiraj:
• 1 USB 1.1 master and 1 USB 1.1 slave

Zadnje izmijenjeno od: thopok. 18.03.2009. u 12:06.
thopok je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno