Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.03.2009., 11:09   #1
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Asus P5B BIOS flash error

Long story short... Imao neke probleme s random rebootovima (clockano i neclockano), po meni 99% zbog dva para razlicitih memorija (ne pitajte, kupim jedan par, kasnije trazim taj isti 3 dana i nigdje nema, pa sam kupio najslicniji).

I prije nego sam isao mijenjat kompletnu memoriju (4x1GB), reko idem flashat bios, mozda to pomogne. I skinem Asusov windows utility (jer nemam floppy naravno), skinem novi bios, idem flashat, error. Jedine opcije su try again ili exit, pa lupim try again par puta, opet error... I nis, restartam, nece postat. I tu sam zapeo.

Uglavnom probao clearat cmos, nista. Vadio bateriju, nista. Guglam vec pola sata i naravno prva stvar koju vidim je da je windows flash utility koji asus tako darezljivo nudi na svom websiteu jednako pouzdan kao i Seagateovi diskovi, te da su sanse da zaje_e nesto preko 80%.

Vidim i neke price o Asus CrashFree bios recoveryu sa USB sticka, al' sve nesto slabo opisano i nigdje ne vidim dal' je to moguce ako komp uopce ne posta (neki spominju cupanje svega osim cpua i jednog keksa meme, neki umetanje stare pci graficke, bla bla)...

Ima netko iskustva s ovim? A kad sam vec tu, moze i preporuke za novu maticnu, već mi je pun ku.ac Asusa (ovo mi je drugi P5B, na prvom je rikno USB kontroler iz cistog mira). DFI isto ne dolazi u obzir, imao sam LanParty sa Athlon Mobile2500+, te mi je i ta firma isto popila krv. Dakle neka nova ploca do 800 kn max.

Hvala na pomoci.
Staro 14.03.2009., 11:17   #2
n4d44
Premium
Moj komp

n4d44's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
Razumim kako je. Taj crashfree ne vridi ništa. Koliko znam to im je samo reklama da se kao može spasiti BIOS ali ako je on toliko uništen onda ništa od toga.

Možeš jedino koliko ja znam kupit takvu istu ploču izvuč njen BIOS čip i napravit hot-swap te flešat u drugoj. Znači upališ s drugom pločom. Uđeš u DOS i onda skineš njen čip, ubaciš neispravan i onda flešaš. Ovo naravno ne radi ako je neka druga ploča u pitanju jer ti afudos neće dopustit da flešaš "krivi" bios.

Ako netko zna kako s drugom pločom flešati bios, a da je ona drugačija od prve onda neka javi jer i meni treba to. Pokušaj s unifleshom, ja s njim nisam imao sreće.

Evo i moja A8R32-DELUXE riknila prije par dana. Upali, pokaže sliku, inicijalizira usb, onda zamrzne i moš se slikat. Ploča je veoma malo bila korištena, toliko o kvaliteti.

*edit: Nikad ne koristi winflash utility. Nije mi jasno zašto to uopće stavljaju na web site. Gigabajtov ne radi ništa bolje i također zasere stvar.

*edit: Ako nećeš Asus i Dfi jedino ti još ostaje Gigabajt. Ja sam još najzadovoljniji s njihovim pločama. DO 800kn imaš ep45-ds3 ili možeš neke jeftinije varijante tipa p43 ili čak p35 ploče koje su jako dobre. ep45-ds3 čak ima 2 bios čipa, podržava crossfire, ima 6 faza za cpu i sve solidne kondiće. Tko to još nudi za 800kn?

Zadnje izmijenjeno od: n4d44. 14.03.2009. u 11:37.
n4d44 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.03.2009., 11:32   #3
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Moj prijedlog ti je da kupis novi BIOS chip PDIP-8 koji koristi cijela hrpa Asus ploca, likovi ga unaprijed isprogramiraju prema modelu tvoje ploce i to je to. Akcija od cca 100-150kn i amen.
Dizel je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2009., 11:37   #4
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Citiraj:
Autor n4d44 Pregled postova
*edit: Nikad ne koristi winflash utility. Nije mi jasno zašto to uopće stavljaju na web site. Gigabajtov ne radi ništa bolje i također zasere stvar.
hehe... Ta spika sa windows flasherom mi je samo dokaz da u Asusu rade polu-retardi. Kako mogu na netu nudit flasher za windowse kad je prva stvar koju sam naguglao o njemu DA NE RADI. Mislim, na jednog koji tvrdi da radi ok nadjem jos 10 koji kazu da zaje_e ploce nepovratno.

I naravno, garanciju u Linksu si mogu zabit u dupe jer
- moram cekat par tjedana da oni to pogledaju i to ako....
- ... me uopce prime kad im kazem da sam isao flashat bios
- dobijem identicno novo Asus govno ako mi garancija prodje

(Links naravno nije nista kriv u ovom slucaju, njima samo za rad)
Staro 14.03.2009., 17:49   #5
tOta
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2006
"The ASUS CrashFree BIOS 3 is an auto recovery tool that allows you to restore the BIOS file when it fails or gets corrupted during the updating process. You can update a corrupted BIOS file using the motherboard support CD, the USB flash disk, or the floppy disk that contains the updated BIOS file."

Meni je pomoglo sa mojom pločom, skoro sam siguran da se radi o CD-u na kojem dođu driveri od ploče. Davno sam to radio, sjećam se toga kroz maglu, ali siguran sam da ne trebaš ništa vaditi od komponenti.

EDIT:

Uzeo sam manual u ruke...

Sadržaj "motherboard support CD" / onaj plavi

Manual o Crash Free 3 - kako vratiti ploču u život

Zadnje izmijenjeno od: tOta. 14.03.2009. u 18:36.
tOta je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2009., 17:58   #6
LUXX
Vodenjak :)
Moj komp

LUXX's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Nije greška u tom toolu sigurno.
Ja sam imao i P5Q-deluxe i sad P5Q-E i flashao iz windowsa i nema greške.
Na P5Q-deluxe više puta flashao dok nisam našao "pravi" bios i nikad problema.
Ali mašina ti mora bit stabilna i ne clockana.
Dakle ako je neclockana onda testirat stabilnost i ako stabilna onda bios update i mora radit.
Jedina opcija je izgleda ili novu plocu pa se igrat sa chipovima ili kupit chip (i odma još jedan za rezervu ) i miran si
LUXX je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2009., 18:41   #7
Valg
Guest
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
hehe... Ta spika sa windows flasherom mi je samo dokaz da u Asusu rade polu-retardi. Kako mogu na netu nudit flasher za windowse kad je prva stvar koju sam naguglao o njemu DA NE RADI. Mislim, na jednog koji tvrdi da radi ok nadjem jos 10 koji kazu da zaje_e ploce nepovratno.

I naravno, garanciju u Linksu si mogu zabit u dupe jer
- moram cekat par tjedana da oni to pogledaju i to ako....
- ... me uopce prime kad im kazem da sam isao flashat bios
- dobijem identicno novo Asus govno ako mi garancija prodje

(Links naravno nije nista kriv u ovom slucaju, njima samo za rad)
Oprosti, ali ja sam imao jedan problem sa ramom na svojo M3N-H/HDMI pločom, i nisam znao riješiti.
PippinCro mi je preporučio da flasham BIOS, jer možda tako BSOD-ovi prestanu.

I normalno sam radio preko winflash-a od Asusa, i u pol flashanja, kad je pisalo da je bios izbrisan mi je nestalo struje.
Rekoh "bye bye ploča". Došla struja i ploča normalno radila, tako da sam se začudio.Bios je bio i dalje onaj stari, preflash-ao i sve radilo super. Ploča je kod drugog vlasnika i radi bez beda.

Tako da za svoje neznanje/nemar ne možeš tužiti jednu firmu.
Šta ti još ostaje osim Asusa i DFI-a? Pa imaš Asrock i Biostar, koji ćeš reći "ne to neću to je low end to je šrot", što je daleko od istine.
Imao ond skupe Gigabyte-ice koje nisu sluga Biostaru i Asrocku, ili možda MSI kojem su skupe ploče dobre, a ove jeftine su tako prazne, pola komponenti fali.

Abita i Solteka više nema. Najbolje bi ti onda bilod a uzmeš Intel ploču za 2 soma kuna pa si miran, i nitko ti onda više neće biti kriv osim intela...
Valg je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2009., 21:11   #8
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Citiraj:
Autor Valg Pregled postova
I normalno sam radio preko winflash-a od Asusa, i u pol flashanja, kad je pisalo da je bios izbrisan mi je nestalo struje.
Rekoh "bye bye ploča". Došla struja i ploča normalno radila, tako da sam se začudio.Bios je bio i dalje onaj stari, preflash-ao i sve radilo super. Ploča je kod drugog vlasnika i radi bez beda. Tako da za svoje neznanje/nemar ne možeš tužiti jednu firmu.
Da ne ispadnem bezobrazan, ajde ti meni ljepo pokazi gdje ja to prikazujem neznanje i nemar?

- komp nije bio clockan u vrijeme flashanja
- svi programi su bili ugaseni osim windows explorera i flash utilitya
- nije mi prvi put da flasham bios (~15 puta, sto iz dosa, sto iz windowsa)

Ako Asus na svom webu nudi flash utility za Vistu64, zasto ja s tim nebi flashao? Oni naravno ne napisu da je fail-rate ogroman i da su dobre sanse da se ploca pretvori u ciglu. Sad mozes rec da sam trebao proguglat prije... al' sta, tako da guglam za sve? Da googlam i dal' smijem palit plocu na petak 13? Ili pod kojim kutem ona treba stajat? Dal' treba driver instalirat na parni datum jer inace formatira random hard disk? I jos jedan od 200 nevjerojatnih scenarija koji nemaju veze s nicim?

Plus, ne namjeravam nikoga TUZITI, nego ih nazivam nesposobnima, jer problem s flashanjem biosa ocito postoji ako se radi iz Windowsa, cim se velik broj ljudi javlja s istim problemom). Ti si samo jedan od onih kojima je to proslo sretno, i imam filing da bi drukcije pjevao da se tebi desilo.

Citiraj:
Šta ti još ostaje osim Asusa i DFI-a? Pa imaš Asrock i Biostar, koji ćeš reći "ne to neću to je low end to je šrot", što je daleko od istine.
Imao ond skupe Gigabyte-ice koje nisu sluga Biostaru i Asrocku, ili možda MSI kojem su skupe ploče dobre, a ove jeftine su tako prazne, pola komponenti fali. Abita i Solteka više nema. Najbolje bi ti onda bilod a uzmeš Intel ploču za 2 soma kuna pa si miran, i nitko ti onda više neće biti kriv osim intela...
Molim te nemoj bit bezobrazan i govoriti mi sta cu ja reci a sta necu. DFI ne zelim, losa iskustva. Asus takodjer, kao sto vidis. Biostar, Asrock i MSI nikada nisam koristio, te nemam komentara o njima. 99% ce mi se izbor svesti na ili Abit IP35 Pro ili Gigabyte EP43 (neku od varijanti). Gigabyte ce prebit za 700-800 kn, Abit 400-500 max.

Citiraj:
Autor tOta Pregled postova
[I]"The ASUS CrashFree BIOS 3 is an auto recovery tool that allows you to restore the BIOS file when it fails or gets corrupted during the updating process. You can update a corrupted BIOS file using the motherboard support CD, the USB flash disk, or the floppy disk that contains the updated BIOS file."
Zahvaljujem na trudu, al' ne radi. Komp ne posta, nema govora o nikakvom flashanju bilocega. Probao sa 1 keksom RAMa, bez RAMa, bios na usb stick, ubacio originalni CD... nista ne radi, ni zvuka iz PC speakera. Svugdje pise da se pojavi slika na ekranu, kod mene se jedino ventilatori vrte...

EDIT:

Evo rjesenja

http://www.youtube.com/watch?v=_tEr_souZy0

Iscupat bios, reprogramirat, bla bla, itd. dakle nova ploca

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 14.03.2009. u 22:01.
zwer je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2009., 22:30   #9
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Vec ti rekoh, kupi novi BIOS cip i zabodi ga unutra. Problem solved.
Staro 14.03.2009., 23:00   #10
zwer
crnjo
Moj komp

zwer's Avatar

Zalemljen je za plocu

Oglas

Oglas
Staro 15.03.2009., 09:45   #11
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Citiraj:
Autor zwer Pregled postova
Zalemljen je za plocu

Koji kokosari. I onda nek mi jos netko preporuci Asus plocu.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno