|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
Da li sam dobro spojio SATA disk sa SATA DVD-om
probao sam spojiti na novo kupljenu dvd rom pržilicu napajanje tj.sata konektor i przilica nije htjela otvoriti ladicu,iako je bilo zeleno svjetlo kao da uredjaj radi...zatim sam probao sve moguće kombinacije..ne znam ,ali ipak sam uspio spojiti preko onog kabla koji ima dva konektrora na onoj istoj sata traci,jedan ide u sata hard disk,jedan u sata dvd rom..sad pitanja_:je li to bio uzrok problema,krivo spojen sata konektor koji daje napajanje..imam ploču asus m2n..zašto dvd nije radio kad sam spojio dvd na sata konektor koji direktno izlazi u posebom kablu iz napajanja,tj. ne nalazi se na sata kablu od hard diska(koji ima 2 na sebi).....molim neko objašnjenje,ima li razlike u voltaži sa tim sata konektorima,jer oni pašu na dvd ,bilo koji od njjih,ali mi se čini da nemaju svi isti broj i jednake žice...zatim tu je i neki preklopnik sa četiti rupice ,od bijele plastike...baš bi otvorio kućište pa slikao ako treba da to netko vidi pa da mi objasni zašto komp jedino ovako radi ,znači spojen je u biti sata hard i sata dvd preko istog kabla na kojem su dva konektora..iako još ima konektora koji mi se čini da su sata,koji direktno izlaze iz napajanja,ali tada dvd niej radio..hvala!!! pitam jer me zanima da nije neki kvar na ploči,da neki od spojeva ne radi,tj.konektora....ili je sve samo igra slučaja pa je pržilica proradila sama od sebe,iako sam kažem dugo tražio pravu kombinaciju...u servisu su mi rekli da sata napajanje mogu spojiti bilo koje...ako pokažem sliku,da li bi netko znao reći kako je najbolje da spojim konektor za sata na dvd....od napajanja..hvala!!! pržilica nije radila kad sam spojio sata konektor direktno iz napajanja,a ne iz sata hard diska..kaže da ploča podržava 4 sata uredjaja...a gdje su napajanaja od ostalih 2... poatna je da ja neznam da li se spaja kao što sam ja spojio....tj..da li je bolje da dvd pržilica ima samostalno napajanje..jer ovako je sve na jednom cablu sa dva konektora,i sata hard i sata dvd? hvala!! Zadnje izmijenjeno od: neverall. 21.02.2009. u 22:57. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Ja sam full zbunjen nakon ovog što sam pročitao. Idemo ispočetka. Napajanje za SATA uređaje ima 15 pinova (kontakata) u obliku slova L. Obzirom na takav oblik, ne može se staviti pogrešno na svoje mjesto tj. utaknuti u uređaj (http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA). Nekada su se hardovi i optike napajale putem molex konektora (http://en.wikipedia.org/wiki/Molex) koji se zbog svog specifičnog oblika ne može pogrešno utaknuti u uređaj. Obzirom da su i hard i optike relativno mali potrošači, nije bitno da jesu li oba na istom ili različitom vodu napajanja. Poželjno je da grafa i hard ne budu na istom vodu. Isto tako bi bilo poželjno da se hard spoji sa SATA konektorom koji ide direktno iz napajanja. Ovo sa slike je molex-SATA adapter i koristi se u slučaju da nemaš dovoljno SATA naponskih konektora. Neki hardovi imaju mogućnost napajanja i putem molexa i putem SATA, ali oba NE SMIJU biti istovremeno utaknuti u hard jer bi mogao pregoriti. Bilo bi dobro da ispuniš Moj komp sa ostalim komponentama, pogotovo je bitna informacija koje napajanje imaš.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
i hard i dvd su spojeni samo na sata napajanje,..dakle muči me spoj za napajanje...svaki od uređaja je spojen sa power konektorom(napajanje) ,plus još imaju spoj "data" ,onaj mali uski..da li je to ispravno s obzirom da sam htio reći da se oba konektora (za napajanje) nalaze na istom kablu,kao na ovoj slici,tako da su hard disk i dvd rom zapravo ajmo reć povezani napajanjem ako sam to dobro shvatio.da ne bi skurio nešto,a ako se može i bolje,daj mi reci koji je bolji način za napajanje dvd roma,jer sam probao spojiti drugi taj power konektor,znači kabel koji izlazi direktno iz napajanja kućišta,mislim da ih ima 2, i dvd nije radio ispravno....ako treba otvorit ću kućište i slikati situaciju pa da netko odgovori na to? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
RPG player
Datum registracije: Sep 2006
|
![]() |
#5 |
Premium
|
znači ako sam spojio kao na ovoj slici što sam postao onda je to to,znači vide se 2 konektora,ja sam jedan spojio na disk a drugi na dvd...jel to zaboga to..da ne sjebem zbog voltaže...jer u ovom postupku ,ovaj post iznad,je samo objašnjeno kako spojiti samo sata hard..to znam...ali ja imam i sata hard i sata dvd..pozz.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
RPG player
Datum registracije: Sep 2006
|
ma ista je stvar spoji ti to samo iz napajanja u disk pa opet iz napajanja u pržu i onda sa sata kabelom u disk i matičnu i onda sa drugim sata kabelom u pržu i matičnu
![]() |
#7 |
Premium
|
probat ću..javim ako je uspjelo..hvala....znači ovo sad da isključim i iskorisitim ona 2 slobodna konektora za napajanje ,direktno iz napajanja,bez tih preklopnika i sranja..čovjek uči dok je živ.. evo slike.da se vidi što imam na raspolaganju. pitam jer na netu spominju razliličitu voltažu .da ne skurim nešto!!1 trenutno je spojeno sa onim konektorom sa 4 žice..molim objašnjenje..3.slika je isto kao i prva ,da se vidi koliki je broj žica... jedino mogu spojiti kao na slici 2,zar je to stvarno tako,zna li netko? Zadnje izmijenjeno od: neverall. 21.02.2009. u 22:57. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|