|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2009
|
Povečavanje wifi signala pomocu repeatera, how to?
Pozdrav svima! Sljedeca je situacija: Primarni router (Thomson Speedtouch) nalazi se u hodniku na 1. katu. Signal mi je potreban u jednom prostoru koji se nalazi u dvoristu te kuce. Signala ima, ali jacine 5%, znaci ko da ga nema. Imam od prije D-Link G684T koji s novim firmwareom ima opciju da sluzi kao repeater. Moja ideja je sada da mi Thomson bude primarni, a da D-Link sluzi samo kao repeater te da ga postavim izmedju ta dva prostora, kako bi mi D-Link "prenio" signal do prostora u dvoristu. No nigdje ne mogu naci upute kako to podesiti! Trazio jesam, jucer sam mrdao po postavkama ali nisam uspio, nemam potrebno znanje. Da li mi moze netko objasniti step-by-step sto je potzrebno uciniti kako bi sve to proradilo? Unaprijed hvala na odgovorima! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: May 2004
|
Teorija repeatera je da ponovalja ono sto cuje od drugoga AP -a. S time da je repeater mod usporen podosta posto u jedno trenu prima tebe u drugome salje "centralnome" AP -u. Bilo kako bilo u pravilu repeater se podesava iskljucivo na repeater AP -u i to tako da uneses MAC "glavnog" ili site survey -om. E sada ja imam isti Router kao i ti, Firmware Version : V3.02B01T02.EU-A.20070413, ali moj nema repeater ili sam ja corav. Dali si siguran da tvoj ima? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 | |
Registered User
|
Citiraj:
Ajmo dalje: Na D-Linku sam upisao isti SSID kao na glavnom routeru i isti WEP. No ne znam kako i gdje namjestiti IP, kako i gdje namjestiti MAC adresu i da li treba prčkati po gatewayu? Aj pomozite! Zasad sam riješio problem tako što sam glavni router stavio u hodnik i promijenio sam iz b/g protokola u b protokol koji ima malo veći domet. Na taj način hvatam signal jačine od oko 15% u dvorišnom prostoru. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Zašto je tako teško potražit po forumu? Isto pitanje sa istim uređajima je bilo unutar mjesec dana. Na D-Linku: - postavi ADSL konekciju (WAN) na manual (da ne pokušava istu dizat bez potrebe) - IP, DNS - ovi se postavljaju u LAN tabu (logično zar ne?) - IP postavi na 192.168.1.2, (ako je neki komp ili sl. na toj adresi onda komp "pemjesti" na drugi ip "poviše"), ugasi DHCP Server (to će radit Thompson), unesi DNS - ove (odabereš Manual, vidi Sticky) - Kod postavljanja WDS moda rada definira se isti SSID, isti radni kanal, isti tip i ključ zaštite. Poznati je štos kod wirelessa da prvo sve podesiš bez ikakve zaštite dok "stvar" proradi a tek potom "podižeš" stupanj tj. tip zaštite ovisno koju podržavaju klijenti. Unosiš MAC adresu drugog uređaja tj. onog na kojeg se određeni uređaj spaja. Dakle u Thompsonu upisuješ MAC adresu od G684T i obrnuto. - Gateway je IP Thompsona (nisi naveo od kojeg ISP - a je, ako je T-Koma onda je na 192.168.1.1) MAC adrese ne postavljaš nego ih samo "čitaš" i koristiš pri podešavanju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Registered User
|
Citiraj:
Puno hvala na odgovoru i trudu. Ispričavam se što je isto pitanje očito već bilo postavljeno, izgleda da sam tražio po krivim parametrima. Potražit ću taj post. Druga stvar, moj ISP je Iskon, na Thomson se spajam preko adrese 192.168.5.1, znači to je njegov gateway. Inače, sve te postavke mogu namjestiti na D-Linku, ali ne znam di na Thomsonu se sve to namješta. Na Thomsonu je sučelje tak komplicirano da se uopće ne snalazim... Idem sada u potragu za tim postom... Thanks jos jednom! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
Da, ako je Thomson na 192.168.5.1 to je Gateway. Sučelje je namjerno osiromašeno (od strane ISP - a) i bojim se da bez zivkanja suporta nećeš sve sam složit. Probaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Registered User
|
Citiraj:
Hm... a jel se sučelje da promijeniti FW-om? Ili će mi to poremetiti sve Iskonove postavke? btw. ovo radim prvi puta, prvi puta se susrećem s terminima kao što su MAC adrese i slično... Uopće mi ne uljeva hrabrost činjenica što ću morati zivkati SZK... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
Configure WDS(nažalost, ne može se vidjet dalje konfiguracija, za to ipak treba "uživo" probat) Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Najprije vidi šta možeš sam napravit, nemoj razmišljat o fw (još) jer to povlači druge probleme. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Hvala na savjetima! Kad dođem doma ću se opet malo igrati s postavkama! Pa javim kako je prošlo... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Registered User
|
Ma za poluditi.... drljam vec 2 sata po postavkama jednog i drugog ali nejde i nejde... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Premium
|
U nisam ni vidio WDS. Fakat ima. Sam nisam skuzio si ti setirao WDS na oba routera ili samo na D-Link. WDS nije repeater u onom native smislu. A i nemam blake kako to radi izmedju ova dva razlicita routera, ako je netko vec probao... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Baza je u tome šta WDS može raditi kao i Repeater ali često proizvođači "namjerno" u fw upišu parametar i kao rezultat "stvar" radi samo sa uređajima istog proizvođača. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Naravno da moze, fkorz fkorz. Samo repeater radi sa bilo kojom opremom. WDS repeater (meni pomalo glupi naziv) ipak ima malo setiranja, naspram repeatera kojemu je dovoljno samo upisati MAC "glavnog". |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|