Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.01.2009., 11:13   #1
MacOSX Master
Lexus rida'
Moj komp

MacOSX Master's Avatar

Datum registracije: Jul 2007
(riješeno) Procesor ili...?

Poštovani!

Prije 2-3 tjedna sam kupio u Vemil-u slijedeće komponente:
Intel E8400 i Gigabyte P45-UD3P

Druge komponente su iz "Moj komp". A sada pišem sa laptopa jer mi je komp crko!

Uglavnom, kada sam ga spojio, radilo je sve ok neko vrijeme makar su bili neki problemi (tijekom GTAIV se komp smrznuo, i to na manjoj rezoluciji) i tijekom rada Windowsa isto (zamrzavanje)!
Radim na XP SP3!

Otvorim HWmonitor a ono, voltaže su mi bile malo čudne!
Inače, da odmah dvojbe "mali je radio OC i sjebao" i tako nešto riješimo, niti sam dizao išta kod proca, RAM-a, grafičke, ništa...

Kod procesora je voltaža bila ok, oko 1.1-1.2, za +3.3 je isto bilo ok, RAM je 2.1 pošto su tvornički OCZ na 1066 mhz, +5 je isto sve ok ali na +12V je pisalo 0,16V! Tako je radio max mjesec dana!
Otvorim OCCT,(skinuo jučer najnoviju verziju, mislim da je 2.0.1) napravim test CPU i MEM i nakon 1h kaže da je "Stable" i automatski spremi grafove testa!
Otvorim grafove (specifično za 12V) i on ima plavu liniju na 12V ali graf je prikazivao max 2,56V i opet se spustio na 0,16V!

Nažalost, ne može se komp dignuti da vam uploadam slike da vidite! I onda skinem najnoviji HWmonitor, kaže da je na 12V = 12,56V ili 12,36V!
Zgasim komp, otvorim BIOS, kaže da je 12 i nešto siće!

Uglavnom, sada se hladnjak od procesora samo okrene i stane i zgasi se komp i tako se svakih 5 sekundi resetira!
Ako izvadim strujni kabel koji ide u napajanje, isključim napajanje na 0, pričekam 5 min, vratim kablove unutra, onda se podigne u Windowse, radi 15 sec i smrzne se!

What to do, bi bilo logično pitanje? Imam drugi proc doma, budem probao ali me muči još jedna stvar! Imam napajanje koje ima 20+4 pin (ono glavno ATX) i sada, meni je na prijašnjoj ploči (Gigabyte P35-DS3R rev 2.0) radilo sa samo 20pin uključenim u ploču, a dok sam stavio svih 24 nije se dao uopće upaliti! Sada, na ovoj ploči, radi mi (upali se i bootaju winsi) i na 20pin i na svih 24pin uključenih u ploču! Kaj da stavim? Svih 24 ili samo 20?
Dok je kum imao istu prijašnju ploču (Gigabyte P35-DS3R) samo Chieftec napajanje i svih 24 unutra i dalje sve radi a meni se na 24 nije htio ni upaliti)

Imam upozorenje na tom glavnom napajanju za ploču i piše da ako svih 24pin uključim u ploču da mogu oštetiti CPU ili ploču i da svih 24pin ne stavljam zajedno sa ATX12V??? Koji je to ATX12V?? (to me malo zbunilo)
A kada stavim svih 24pin u ploču, onda se odmah podigne ali se zamrzne za 15 sec! I onda ga ugasim i ponovo upalim i počne se sam resetirati (paliti-gasiti), znači isti simptom kao i kod uključenih 20pin.

Mislim, htio bih ustanoviti gdje je kvar jer sve komponente su mi pod garancijom i tako da znam koju bih reklamirao (ili ako je moja greška, kupio bih novu)

Evo slikica upozorenja, glavnog napajanja u ploču i napajanje za proc!

Nisam preveliki poznavaoc napajanja, znam di kaj ide, ali u ovih 10 god mi je prvi put da je nekaj riknulo!

Ili je ne dao Bog napajanje otišlo? "Koštalo je 1100 kn"... Makar sumnjam u to, ne bi se onda podiglo ali da možda daje premalu struju??

Molio bih vas, kao vrsne poznavaoce, koje bi vi korake poduzeli da ustanovite kvar?

Hvala unaprijed!

Lijep pozdrav!
MacOSX Master je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2009., 11:29   #2
rsamec
Premium
Moj komp

rsamec's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
slobodno se i ja ukljucim?

posto ja sutra isto slazem komp, zanima me kak je i gore navedeno, to 20 + 4 pina napajanje za maticnu..dali sve treba ustekat ili samo 20 pinski konektor..isto tako, jel treba ustekat ono napajanje za pcie, ili se to samo ustekava kada se stavlja jos jedna grafa..
rsamec je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.01.2009., 13:41   #3
miljac007
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
Majstore,obavezno moraš spojit 24 pinsko.Po slikama si krivo spojio.Uz to 20 pinsko ti ide dodatni 4 pinski kabel i trebaobi ti imat boje narančasta-žuta-crna-srvena,a gore kraj cpu-a ti ide 12Volti 4 pinski dvije žute i dvije crne na lijevu stranu tog konektora gdje ti piše 12V.Vidiš da ti piše na matičnoj da dva 4 pinska konektora od 12V moraš uštekat jer kako si ti spojio procesor nema dovoljno napona.Ovo što ti piše upozorenje to ti je da ne uštekaš taj kabel gore kraj cpu-a nego ga uštekaj kraj tog 20pinskog.Po prvoj slici vidim da imaš dva konektora sa 2.žute i 2.crne žice,spoji ih zajedno i uštekaj u taj 4 pinski utor kraj procesora

Zadnje izmijenjeno od: miljac007. 04.01.2009. u 13:55.
miljac007 je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2009., 13:49   #4
MacOSX Master
Lexus rida'
Moj komp

MacOSX Master's Avatar

Da, piše (u manualu) da moram uštekati 2x4pin 12V za procesor ali ako imam Intel Exterme Edition jer njemu treba 130W pa nadalje tj. preporučuju da se oba konektora stave! Kaj i E8400 treba 130W?? Dobro, to ću probati i stavit ću i svih 24pin na ploču pa bum javil kaj se dešava!

Thx!

A i malo mi je čudno pošto je to sve radilo tako (kako je na ovim slikama) mjesec dana... :stupid:
Staro 04.01.2009., 13:59   #5
miljac007
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor rsamec Pregled postova
slobodno se i ja ukljucim?

posto ja sutra isto slazem komp, zanima me kak je i gore navedeno, to 20 + 4 pina napajanje za maticnu..dali sve treba ustekat ili samo 20 pinski konektor..isto tako, jel treba ustekat ono napajanje za pcie, ili se to samo ustekava kada se stavlja jos jedna grafa..
sve moraš uštekat kao i za pci grafu jer ti uprotivnom neće startat,odah kod starta kompa će ti javit da nije uštekano dodatno napajanje za grafiku.

Citiraj:
Autor MacOSX Master Pregled postova
Da, piše (u manualu) da moram uštekati 2x4pin 12V za procesor ali ako imam Intel Exterme Edition jer njemu treba 130W pa nadalje tj. preporučuju da se oba konektora stave! Kaj i E8400 treba 130W?? Dobro, to ću probati i stavit ću i svih 24pin na ploču pa bum javil kaj se dešava!

Thx!

A i malo mi je čudno pošto je to sve radilo tako (kako je na ovim slikama) mjesec dana... :stupid:
Imaš sreće da ti nije neš riknulo,u startu ti proc jako povuče napon a siromak nije imao otkud.Moj povuče 140w Athlon Dual Core X2 6000+

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 04.01.2009. u 21:15.
Staro 04.01.2009., 16:16   #6
MacOSX Master
Lexus rida'
Moj komp

MacOSX Master's Avatar

Uključio svih 24pin u ploču, stavio 2x4 pin za procesor i dalje iste greške, zamrzne se! Izvadio sam hard i RAM i podigao ga samo u BIOS-u, i tamo se zamrzne! Promijenio proc (E6750 koji sam imao prije) i stavio drugi hladnjak, i dalje se zamrzne! Napravio CLEAR CMOS sa jumperom, napravio "Load Optimized defaults" i dalje isto, zamrzne se u BIOS-u...
Upućuje na jedno, MBO? Kaj mislite? Jel bu se moglo skombinirati u jamstvu? U slučaju da je MBO?

a tek sam je kupio, no, imam zamjensku Intel, nije kao GB ali će poslužiti...
Staro 04.01.2009., 16:30   #7
Majo
Banned
Moj komp

Datum registracije: Nov 2007
Najvjerovatnije nekaj s biosom ne valja.
Trebao bi pokusat flashat bios,pa vidit dali radi...
Majo je offline   Reply With Quote
Staro 04.01.2009., 16:41   #8
miljac007
Registered User
Moj komp

Citiraj:
Autor MacOSX Master Pregled postova
Uključio svih 24pin u ploču, stavio 2x4 pin za procesor i dalje iste greške, zamrzne se! Izvadio sam hard i RAM i podigao ga samo u BIOS-u, i tamo se zamrzne! Promijenio proc (E6750 koji sam imao prije) i stavio drugi hladnjak, i dalje se zamrzne! Napravio CLEAR CMOS sa jumperom, napravio "Load Optimized defaults" i dalje isto, zamrzne se u BIOS-u...
Upućuje na jedno, MBO? Kaj mislite? Jel bu se moglo skombinirati u jamstvu? U slučaju da je MBO?

a tek sam je kupio, no, imam zamjensku Intel, nije kao GB ali će poslužiti...
Neznam kaj da ti velim,pokušao si sve što bi ti i sam predložio,jedino što je preostalo je da nije u banani bios ili napajanje u koje čisto sumnjam.Ja bi na tvom mjestu odneo matičnu njima pa neka ju preispitaju,priznat će ti jamstvo 100% P.S.nemoj napominjat da si krivo spajao napajanje.
Staro 04.01.2009., 17:01   #9
MacOSX Master
Lexus rida'
Moj komp

MacOSX Master's Avatar

Evo ga, update!
BIOS sam flashao prije mjesec dana, na najnoviju verziju, budem sada probao vratiti na staru, samo ta ploča ima Dual-BIOS pa ako ovaj prvi ne valja, trebao bi se automatski drugi Backup dignuti i ispraviti grešku na prvom! A ako prvi je hardverski oštećen, onda ga drugi zamijeni! Tako sam pročitao na GB stranicama... No, idem to sada probati pa bumo vidjeli.. Uglavnom, spojio sam napajanje, grafičku, RAM-e i novi proc na Intelovu ploču, sve uredno radi! Ne smrzava se! Tako da mi sve upućuje na ploču! Eto, budem vidio da li ću ga uspijeti probuditi! Pa javim!

Još sam se sjetio da sam imao P35-DS3R na 20pin spojen i na samo jedan ATX12V za proc! I ploča je vrhunski radila! I dan danas radi! I igrao sam igrice, i pod svim uvjetima je radila! A inače sam odmah stavio svih 24pin i nije se htjela uopće podignuti! Pa sam mislio da napajanje i za ovu novu ploču treba biti isto 20pin! A kod kuma na Chieftecu radi na svih 24pin, jer on nema razdvojeno i samo jedan ATX12V jer ploča ima samo jedan utor! Ne kužim, dvije iste ploče, dvije različite konfiguracije, sve ok radi! No, idem pa javim!
Staro 04.01.2009., 17:14   #10
miljac007
Registered User
Moj komp

Moram ti reći kakva se i meni glupost nedavno dogodila.Riknulo mi napajanje,kupim novo,prištekam sve i nema znakova kao da nema struje,idem ištekavat jedan po jedan uređaj i kako sam ištekao flopy komp se pali stavim drugi flopy i sve u redu,nisam mogao vjerovat da me to moglo zaje..... ništa nisam vadio,samo zamijenio napajanje,možda da ti probaš sve ištekat,smješno je ali ništa ne košta probat.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.01.2009., 17:29   #11
MacOSX Master
Lexus rida'
Moj komp

MacOSX Master's Avatar

Ništa, probao sam flashat ali se više neće ni podignuti do BIOS-a, izgleda da je umro pošteno! Isključio sam sve periferije i ODD i HDD, ništa, nema pomoći...osim Vemil servisa koji već vidim da će me lagano šetati! No, riješit ćemo mi to drugačije...
Eto, puno hvala ekipi, riješen je još jedan slučaj Gigabyte, nadam se zadnji!

Lijep pozdrav!

Thx!

Nadam se :cheers: jednog dana!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge