|
![]() |
#1 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Linux na HP ProLiantu ML350 G5
Na serveru je jedan od tri 72 GB SAS diska riknuo. Kako je kontroler bio u RAID-u 5, neispravan disk sam izvukao i pokrenuo sistem s dva diska. Linux Edubuntu 7.04 se krenuo podizati, ali ultra sporo i pri logiranju je dao poruku kako je došlo do greške prilikom podizanja GNOME daemon postavki. Koliko sam skužio googlajući, GNOME je nekakav user interface odnosno korisničko sučelje, a što trebam raditi s tim, nemam blage veze. Vidim samo da driveri za grafičku nisu instalirani... Odaziv na bilo koju naredbu, čak i otvaranje onih gore padajućih izbornika, traje najmanje 10-15 sekundi, a pokretanje neke aplikacije još duže. Budući da je tako nemoguće raditi, odlučio sam se za kreiranje novog RAID polja i instalaciju novog OS-a. Prvo sam htio staviti Ubuntu 8.10 Server pa na njega Edubuntu add-on, ali nakon par sati čačkanja nisam uspio ništa napraviti. Instalacija jednostavno stane na pripremi za particioniranje diskova i ne mrda. Probao ponovo skidati, snimati, ništa. Budući da je gore prvotno bila verzija 7.04, odlučim je skinuti, instalirati i, začudo, instalacija prođe, ali sad slijedi najgori dio... Budući da u serveru postoje tri mrežne kartice, na integriranu bi trebao biti spojen router (Thomson ST780WL), a na ostale dvije PCI trebam spojiti 1 Gb switch te sukladno s tim namjestiti DHCP server i po mogućnosti network load balancing. Na neku foru sam uspio dobiti DHCP, ali kako došlo, tako o'šlo pa sam opet na početku. Osim toga, moram dodati 15 ograničenih korisnika što se, koliko sam vidio, lako može srediti. Svaki od tih korisnika će se na server logirati s thin clienta koji ujedno svoj Linux podižu sa servera preko PXE boota, a to bez DHCP-a ne radi. Brine me još i instalacija mrežnog printera. Trenutno ne znam o kojem modelu se radi pa ne mogu vidjeti ni postoje li kakvi driveri za Linux koje bih sad mogao "ugurati" na server. Kako na thin clientu namjestiti nativnu rezoluciju? Kad je DHCP proradio, s thin clienta sam se uspio spojiti na server, ali s nestandardnom rezolucijom. Ne znam koji je razlog tome jer je na serveru u lokalnom radu sve u redu. Volio bih još dokumente svakog korisnika prebaciti na drugu particiju, ali to budem sam probao napraviti. Ako ne ide, javim se. Toliko za sada. Nadao sam se da ću uz pomoć Googlea to sam uspjeti riješiti, ali sam se prevario pa bih vas molio za pomoć. Ako trebaju još kakvi podaci, javite. Uzmite u obzir da sam za Linux totalni tudum i pokušajte što jednostavnije odgovarati. Unaprijed hvala. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |||||||||||
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Citiraj:
zasto koristish 7.04? mozesh li molim te okaciti ovdje file "/var/log/dmesg.log" takodjer ako nije problem napravi i ovo: Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
kako ce to racunalo imati ozbiljnu ulogu jesi razmislio o drugoj distribuciji (debian, centos ... nesto ozbiljnije) Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Citiraj:
Citiraj:
![]() |
|||||||||||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
U tom serveru je najvjerojatnije ATI ES1000 grafička koja nije prepoznata i konfigurirana kako spada, nisi jedini sa tim problemom. Kao i u M$ svijetu kada nemaš odgovarajući driver za grafičku onda je GUI (u ovom slučaju GNOME) onda je prikaz usporen / zbrčkan. U Linux svijetu postoji / koristi se više više GUI - ja (najpoznatiji su KDE, GNOME, . . .). Evo sam ovo iskopao: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=458007 možda ti pomogne. Prolistao ovaj thread i zaključak je da jedva namjestiš pristojan 2D šta se tiče grafičke. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
pa to i nije racunalo na kojemu se treba vrtiti gnome i sl. od svega sto je dommy naveo ja uopce nevidim potrebu za X-om |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
Datum registracije: Jun 2008
|
Ne bi li i u ovom slučaju(kao i nedavno u drugoj temi) trebalo koristit podržan OS? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||||||||
EMP moderator
|
Ovo je sad sa starog sustava jer sam krepan od umora pa ne mogu trenutno vraćati novi... Skoro 16 h sam u firmi. Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ovo ne razumijem... Citiraj:
Citiraj:
![]() ![]() To što mi izbaci "lsmod" ne mogu prekopirati normalnim putem jer ne uspijevam mountati ni USB stick ni disk. Probao sam nekoliko naredbi i ništa ne pali. Naredba "uname -a" daje ovo: Linux ml350 2.6.20-16-generic #2 SMP Sun Sep 23 19:50:39 UTC 2007 i686 GNU/Linux Citiraj:
![]() Citiraj:
![]() Nisam razmišljao o drugoj distribuciji jer mora biti isključivo ova, tako je navedeno u programu implementacije opreme. Citiraj:
Imaš li možda ideju što je moglo izrokovati onoliko usporenje pa da probam pokrpati jer još imam stari image? Ili kako napraviti repair Linuxa? Došao sam do točke gdje trebam odabrati particiju i neke foldere, ali ne znam što dalje. Je li pametno napraviti update nove instalacije s neta? Muči me to što je pola OS-a na engleskom, a pola na hrvatskom, a prije na staroj je bilo skoro sve na hrvatskom. Citiraj:
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
EMP moderator
|
Evo me s thin clienta... ![]() Koliko sam skužio, na starom setupu je to bilo izvedeno preko bondinga i ifenslavea. Uspješno sam instalirao ifenslave, probao sam namjestiti, ali griješim negdje u koracima. Zna li netko kako se to namjesti? Dosta sporo mi se boota taj jedan client, kako će tek biti kad ih bude spojeno 15... Citiraj:
![]()
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
EMP moderator
|
Misliš? Ne vidim baš nešto posebno na netu... http://linux.die.net/man/4/sis Na službenim stranicama uopće nema drivera za seriju 300, samo ove više...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
I meni je trebalo skoro ura. E Pluribus UNIXus je na dobrom tragu, u specifikacijama stoji: AMD NX1500 pa AMD kaže: "The AMD Geode NX DB1500 development board with SIS chipset provides a new level of capability to designers who want to use the AMD Geode™ NX processor family with the SIS741CX/964 chipset". Dalje "kopaj" ovdje: AMD Geode Processors Linux Drivers. Nadam se da se nebuš preselio u Vrapče kad to sve složiš. EDIT: I HP ima sličnu stvar (ista arhitektura) samo nije integrirana u monitor nego je posebna škatula. HP Compaq t5725 Thin Client Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 17.12.2008. u 10:15. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
EMP moderator
|
A koji od tih staviti, vrag ih odnio... ![]() Skužio sam zašto mi verzija 8.10 stane kod pripreme za particioniranje. Kod svake instalacije treba obrisati i ponovo napraviti RAID polje. Zašto, ne znam, ali da je glupo, je...
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|