Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 07.12.2008., 18:32   #1
bosanac
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2008
AMD 790 chipset

Planiram kupiti komp u dogledno vrijeme. Bit će oko AMD-og procesora, ali najbitnije mi je da tražim ploču sa integriranom grafikom. To će biti nekakav HTPC ........

Za oko mi su zapale ploče sa čipsetom 790. No surfajući netom naišao sam i na Nvdijinim nForce 780a!

Imam dosta pitanja, pa bih počeo:

- Nvidijin prozivod se još se ne može naću kod nas (sam u pravu)?

- da li ima online review tekstova, usporedbe ova dva čipa?

- Ako ovaj čipset još nije u trgovinama, da li ga se isplati čekati ( tj. da li "miriši" da će biti bolji od 790)?

- Gdje bi se kod nas online mogao kupiti D-SUB adapter to S-video ili SCART?

- vidim dosta oznaka uz broj čipseta 790, FX (vjerujem crossfire), G pa GX itd... Da li se ikome da meni to popisati da bih znao šta zapravo kupujem....

P.S.
Našao sam jednu ploču od nVidije:
http://www.diskont24.com/product.php...2&cat=0&page=1

Da li je bolje kupiti nForce780a ili 790 čipset??

Zadnje izmijenjeno od: bosanac. 07.12.2008. u 18:34. Razlog: Pronašao link
bosanac je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2008., 19:12   #2
McG
-------

Datum registracije: Aug 2005
790GX čipset ima integriranu HD 3300 karticu, dok 790X i 790FX nemaju integriranu karticu i namijenjeni su prvenstveno CrossFire sustavima. Tebi za HTPC treba 790GX čipset, a kaj se tiče nVidijinih GeForce 8200 ili 8300 čipseta, oni su u rangu s ovim 790GX. Sve ovisi koja ploča bude ti bolje odgovarala, ali koju god da kupiš a da je bazirana na nekom od ovih spomenutih čipseta s integriranom grafikom, ne budeš fulal.
Evo par (1, 2) recenzija i usporedbi tih čipseta, pa baci pogled.
McG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.12.2008., 19:49   #3
bosanac
Premium
Moj komp

Crossfire me trenutno ne zanima. AMD-ov 790 čipset sam naveo jer planiram gledati dosta mkv ripove HD filmova, pa mi je bitno da ima "hardversko dekodiranje" filmova...

Slučajno sam naišao na nVidijin čipset, pa reko da pitam ako je bolji za recimo cca 10%....

Da li znate gdje kod nas online mogu kupiti VGA adpater na S-video ili SCART???

P.S. McG hvala na linku....!!!

Zadnje izmijenjeno od: bosanac. 07.12.2008. u 19:51. Razlog: Zahvala
Staro 07.12.2008., 20:08   #4
Valg
Guest
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor bosanac Pregled postova
Crossfire me trenutno ne zanima. AMD-ov 790 čipset sam naveo jer planiram gledati dosta mkv ripove HD filmova, pa mi je bitno da ima "hardversko dekodiranje" filmova...

Slučajno sam naišao na nVidijin čipset, pa reko da pitam ako je bolji za recimo cca 10%....

Da li znate gdje kod nas online mogu kupiti VGA adpater na S-video ili SCART???

P.S. McG hvala na linku....!!!
Većinom ga dobiješ u kutiji od grafičke i/ili matične...
Ako ga nebudeš imao, onda potraži na tržnici, sigurno će ti netko prodati odgovarajući.
PS - Pogledaj si dali ploča koju kupuješ sa integriranom grafom ima HDMI izlaz, što će ti u budućnosti dobro doći. Evo ova moja ima, i uskoro bi trebala ići u jedan HTP, tako da sam što se toga tiče siguran (integrirana 8200)
Valg je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2008., 00:18   #5
bosanac
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Valg Pregled postova
Većinom ga dobiješ u kutiji od grafičke i/ili matične...
Ako ga nebudeš imao, onda potraži na tržnici, sigurno će ti netko prodati odgovarajući.
PS - Pogledaj si dali ploča koju kupuješ sa integriranom grafom ima HDMI izlaz, što će ti u budućnosti dobro doći. Evo ova moja ima, i uskoro bi trebala ići u jedan HTP, tako da sam što se toga tiče siguran (integrirana 8200)
Ti mene za*ebavaš da taj adapter mogu dobiti sa matičnom.....?!?!? To bi bilo belosvetski da taj "problem" riješim na taj način....

Za tržnicu nisam baš uvjeren da ću nać kod nas

Za HDMI obraćam pažnju
Staro 08.12.2008., 00:29   #6
McG
-------

On je vrlo vjerojatno mislil na DVI-HDMI adapter koji dobiš sa dobrom većinom AMD 780G i 790GX ploča u slučaju da već nemaju HDMI na sebi.
Dok budeš ovaj adapter koji tebi treba trebal kupiti u nekom od dućana s tehničkom tj. kompjuterskom opremom.
Staro 10.12.2008., 21:39   #7
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
znam da te ploce imaju pinove na sebi za analogni tv izlaz ali su ljudi adaptere morali praviti sami od dijelova jer dodatnu opremu proizvodjaca maticnih naravno nitko ne uvozi a vecina ih je previse skrta da bi isti ubacili u kutiju. Kao da netko ne bi kupio plocu da je 1$ skuplja

dakle pitanje je - tih adaptera sada ima gotovih za kupiti ili?
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 11.12.2008., 20:24   #8
Valg
Guest
Moj komp

Asus i Foxcon ploče uvjek daju dobar bundle, dok je recimo gigabyte prilično škrt...
Evo ja sam npr dobio svoju 4850HD za 1039kn NOVU zapakovanu, ali lite verziju, mala kutija, bez sapphire USB sticka itd... Meni se isplatilo...
Al kad proizvođači ploča izbace takve adaptere iz bundle-a koji dođu 10kn a nema ih se za nabaviti, to je stvarno bezveze... Samo glavobolje gdje i kako nabaviti...
Staro 11.12.2008., 21:27   #9
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

a vjerovatno nisu krivi oni nego lokalni distributeri. Cisto sumljam da ih se u americi ne moze nabaviti
Staro 11.12.2008., 22:12   #10
Valg
Guest
Moj komp

Pa koliko ja vidim, nemože se sapphire 4850 lite box kupiti kod nas, to sam kupio u austriji.. zapravo 99% stvari kupujem vani, i biram veći ili manji bundle... Kod nas tog još nema... Naše tržište je malo, jednako nuli nasprem drugih zemalja, samo što mi imamo više cijene, i to je samo za pohvalu!
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 12.12.2008., 11:53   #11
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Rekao bi da sam i kod nas vidjao u ponudama lite i full retail proizvode. Ne mozes po ponudi jedne kartice donositi takve zakljucke
Staro 15.12.2008., 15:12   #12
Wrbex
Registered User

Datum registracije: Jan 2005
E bash sad ja malo surfam i gledam da bi si sastavio neki HPTC, vidim popularan je cipset 780g, a sada je izasao taj 790 sa radeon 3300, nesto su skuplje ploce. Jel dosta bolja ta ploca sa HD3300, naspram ove sa 780cipsetom? Koliko je to poboljsanje u %?
Wrbex je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2008., 15:37   #13
McG
-------

Bolja je jedino u slučaju da se misliš igrati na tom HTPCu, jer HD 3300 ima viši radni takt i svoju memoriju. Mada ima i 780G ploča koje isto tak imaju posebnu DDR3 memoriju za HD 3200.
Uglavnom za HTPC je 780G i više nego dosta, jedino ako ti se neka 790GX dopada sa svim kaj nudi, pa te vuče da kupiš takvu ploču.
Staro 15.12.2008., 16:25   #14
Wrbex
Registered User

Datum registracije: Jan 2005
Citiraj:
Autor McG Pregled postova
Bolja je jedino u slučaju da se misliš igrati na tom HTPCu, jer HD 3300 ima viši radni takt i svoju memoriju. Mada ima i 780G ploča koje isto tak imaju posebnu DDR3 memoriju za HD 3200.
Uglavnom za HTPC je 780G i više nego dosta, jedino ako ti se neka 790GX dopada sa svim kaj nudi, pa te vuče da kupiš takvu ploču.
Nije da se nesto igram, ali tu i tamo opalit recimo Americas Army, ili neki Battelfield bi moga ako se to moze igrati na takvoj kartici?
Mislim kad vec kupujem radije dam 300kn vise pa da imam stvar koja ce ipak nesto duze trajati.
Nego imam jos jedno pitanje...malo googlam pa nailazim na crossfire (to bi bilo 4 graficke kartice?!), jel moguce kroz neko vrijeme da dokupim jednu graficku karticu pa da ova integrirana, i ova dodatna zajedno rade (nesto kao dual core procesori?!). sorry ako je glupo pitanje, ali stvarno duuuugo nisam pratio hardware. Trenutni desktop mi je star nekih 5-6godina i u biti me zadovoljava, a ponajvise ga mjenjam jer ne mogu gledati mkv fileove normalno.
Wrbex je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2008., 16:31   #15
McG
-------

Teško da budu ti te igre išle na tim integriranim karticama kak spada. Trebal budeš smanjiti sve detalje do određene granice, a i onda postoje šanse da ti igre trzaju. Kaj se tiče spajanja integrirane grafičke u CrossFire s obično karticom, za to bude ti trebala neka HD 2400 ili HD 3450, a to je opet opća žalost naspram jedne HD 4650, HD 4670, HD 4830 ili HD 4850. Sve u svemu neisplativo, rađe kupiš jednu poštenu karticu, pa se igraš kak treba. Makar moreš se ti igrati i s ovim integriranim rješenjima ili Hybrid CrossFire, ali daleko je to od bilo koje malo bolje posebne kartice.
Staro 15.12.2008., 16:59   #16
Valg
Guest
Moj komp

Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
Rekao bi da sam i kod nas vidjao u ponudama lite i full retail proizvode. Ne mozes po ponudi jedne kartice donositi takve zakljucke
Imaš Lite ponude, al za GPU-e jako rijetko, i jako malo...
A ako šta nađeš, to bude ili XFX ili Sapphire...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno