Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 27.11.2008., 16:10   #1
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
IDE konektori i hdd/prza...vise pitanje nego problem :D

Dakle ,maticna je pod Druga konfa u sigu.
Dobio sam je ima 2 dana.
Jucer spajam Hdd na ide1 i przu pionirku na ide2. HDD radi odlicno ali prza nece da cita cd/dvde nikoje(ni original igre i music cde, zavrti prza cd ,ocita ga u mycomputeru ali nece da udje u njega ,cuje se neki cudan zvuk iz prze ,ka neko trokiranje i nakon 10tak sec izbaci da nemoze ocitat ,da je unutra file corrupted).
Spojim ja drugu opet ista stvar.Zakljucim da nevalja ide2 konektor na maticnoj(probao sam i druge ide kabele opet ista stvar).
Nista ,spojim i przu na ide1 di je spojen HDD.
Prije sam negdje citao da nije dobro imat hdd( koji je master) skupa sa przom na istom kabelu(koja je slave)...
Jel to istina i ako je kakvi se problemi javljaju kad je to skupa spojeno?
e da hdd je spojen na krajnji prikljucak na ide kabelu a prza na srednji.

Malo je duzi post ali eto da dobro objasnim situaciju.

Hvala
webstartm je offline   Reply With Quote
Staro 27.11.2008., 16:51   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Neznam zašto se ljudi isprićavaju kao duži post, pa jel bolje sve opisat nego zviznit npr. u tvom slućaju neradi mi prža . . . pa ti pogađaj ostatak priće.
Kakva je situacija u Device Manageru (uskličnici) kad je prža na drugom kanalu?
U BIOS - u oba kanala aktivna?
Neovisno jel spojena na sredinu ili na kraj kabela jesi postavio jumper master / slave jumper?
Kako se prže (po tekstu imaš ih više) ponašaju u drugom kompu?. Probaj očistit leće (po sata posla).
Probaj u Device Manageru napravit remove prže + 2. ide kanala pa reboot pa po bootu bi se oboje trebalo samo ponovo instalirat.
Šta se tiće preporuke hdd + prža na istom ide kanalu, radi se o tome da prilikom upotrebe prže ide kanal spušta brzinu jer je ista sporija tj. radi sa sporijim standardom od hdd.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 27.11.2008., 17:21   #3
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Radi na sporijem standardu samo i samo ako prža zaista i je na sporijem, većina novijih bi trebali biti ATA 100 tako da tu nebi trebalo biti problema, jedino je sheranje kanala malo manje optimalno radi toga što se onda čita i piše sa diska i prže "naizmjence" u toku rada ali u biti u nekom normalnom radu teško da će išta primjetiti...
Staro 27.11.2008., 17:45   #4
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Neznam zašto se ljudi isprićavaju kao duži post, pa jel bolje sve opisat nego zviznit npr. u tvom slućaju neradi mi prža . . . pa ti pogađaj ostatak priće.
Kakva je situacija u Device Manageru (uskličnici) kad je prža na drugom kanalu?
U BIOS - u oba kanala aktivna?
Neovisno jel spojena na sredinu ili na kraj kabela jesi postavio jumper master / slave jumper?
Kako se prže (po tekstu imaš ih više) ponašaju u drugom kompu?. Probaj očistit leće (po sata posla).
Probaj u Device Manageru napravit remove prže + 2. ide kanala pa reboot pa po bootu bi se oboje trebalo samo ponovo instalirat.
Šta se tiće preporuke hdd + prža na istom ide kanalu, radi se o tome da prilikom upotrebe prže ide kanal spušta brzinu jer je ista sporija tj. radi sa sporijim standardom od hdd.
Nisan sad doma ,javim kakva je situacija u device manageru.
je,hdd je master a prza slave kad su na istom kanalu ,a kad bih isprobavao na ide2 stavio bih przu na slave.Bios uredno ocita przu kad je na ide2 kanalu...
U drugom kompu radi normalno potpuno,ispravna je 100%(nemam ih vise na ovom kompu nego samo jednu ,ali sam uzeo sa drugog kompa przu i probao na ovome i dogadjala se ista stvar).
Probat cu ovo u device manageru kad dodjem doma.

EDIT:
U biosu su ukljucena oba dva kanala (ide1 i ide2 enabled)
Sad sam je spojio na drugi kanal i nema nikakvih usklicnika u device menageru ,svi driveri su instalani ,nista zuto
sad cu napravit ovo : "Probaj u Device Manageru napravit remove prže + 2. ide kanala pa reboot pa po bootu bi se oboje trebalo samo ponovo instalirat." pa javim sto je ispalo.

EDIT2:
napravia san ono sta pise pod EDIT i opet ista stvar.Tj. cak je jednom usa u cd od warcrafta3 ali drugi put nije htio ,opet trokiranje i not respoding od windowsa.
E da jos sam vidio u device menageru pod ide/ata atapi controlers- nvidia nforce2 ata controler properties da je primary channel di je sad samo hdd spojen (kao master drive) pod transfer mode stoji kvacica na LET BIOS SELECT TRANSFER MODE a on je izabrao ultraDMA2 -ultra 33.
Kad se iskljuci ta kvacica dobije se padajuci izbornik i ima jos Pio mode,UDMA1 ,UDMA2 ,UDMA3 ,UDMA4-ultra 66 ,UDMA5-100.
Hdd je WDC WD400BB-00JHC0 (37 GB, IDE) (iz everesta)...
A pod secondary channel di je sad spojena prza (master drive) je ista situacija ka sa hddon na chanalu 1 ,bios je isto selectao UDMA2-ultra33 , a kad se iskljuci kvacica iste su opcije padajuceg izbornika kao i u hdda na channalu 1.
Prza je PIONEER DVD-RW DVR-108 (DVD+R9:4x, DVD+RW:16x/4x, DVD-RW:16x/4x, DVD-ROM:16x, CD:32x/24x/40x DVD+RW/DVD-RW) (iz everesta isto).
e sad me zanima je se taj UDMA moze dignit na udma5 jer je on ka najbrzi.

E i ako neko moze opisat kako se ociste leće
Ukratko ,s cime se ciste i di se nalaze u uredjaju ,sve ostalo znan , nisan ogromni n00b.

Hvala puno

Zadnje izmijenjeno od: webstartm. 27.11.2008. u 23:56.
Staro 28.11.2008., 08:45   #5
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Otvoriiš ga i vidjet ćeš, čistiš s mekanom krpicom (najbolje obični biljeli pamuk) i malo alkohola za čišćenje (96%) ako je baš jako prljava...

Ali sad nisam baš skužio - radi li sve ok kad su oba na IDE1? ako radi onda nije do leće i nema posebnog razloga da to ne ostaviš tako...

Ako NE radi niti na IDE1 s CDima onda čisti ili kupi drugu pržu...
Staro 28.11.2008., 09:41   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

DVR-108 po specifikacijama max radi na Ultra DMA Mode4.
Da ti nisi kojim slučajem upotrebio IDE kabele sa 40 žica?
Ako jesi, zamjeni ih onima sa 80 žica i tek onda možeš očekivat rad sa UDMA 4, 5.
Ovo je prvenstveno bitno za hdd (cjelokupni brži rad).
Staro 28.11.2008., 11:03   #7
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Radi na sporijem standardu samo i samo ako prža zaista i je na sporijem, većina novijih bi trebali biti ATA 100 tako da tu nebi trebalo biti problema, jedino je sheranje kanala malo manje optimalno radi toga što se onda čita i piše sa diska i prže "naizmjence" u toku rada ali u biti u nekom normalnom radu teško da će išta primjetiti...
Raditi ce na "sporijem" standardu samo ako je ploca iznimno stara i ne podrzava nista osim PIO modova ili ako su uredjaji baceni u PIO mod iz nekog razloga (stup, kolicina errora i slicno). Inace sve radi na svojoj nazivnoj brzini. Naravno, vise uredjaja na bilo kojem busu usporava prijenos podataka pojedinog uredjaja ukoliko se svi koriste "zajedno".
Staro 28.11.2008., 12:01   #8
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Kad je onaj vaginalni Domy uyebo stikije na "Tvrdim diskovima"...

Procitaj ovo, biti ce ti neke stvari jasnije:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=31550

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 28.11.2008., 21:12   #9
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Citiram Bubbu iz njegovog stickya:
"DMA je pak univerzalni naziv za Direct Memory Access, i nema direktne veze s ATA standardom kao takvim. Ipak, cijeli ATA standard poznaje tri vrste DMA pristupa: ISA Single Word DMA (SW), Multiword DMA (MW) i Ultra DMA (UDMA). Ono sto je vazno za reci je da ISA SW DMA necete vjerojatno nikada susresti, jer kada je trebao biti aktualan nije ga bilo, dok izmedju MW i UDMA modova 0, 1 i 2 nema pretjerane tehnicke razlike razlike, za UDMA 3, 4, 5 odnosno 6 trebati ce te 80 zilni kabel.

MW-DMA 0 - 4 MB/s
MW-DMA 1 - 13 MB/s
MW-DMA 2 - 16 MB/s
UDMA 1 - 25 MB/s
UDMA 2 (UDMA 33) - 33 MB/s
UDMA 3 - 45 MB/s
UDMA 4 (UDMA 66) - 66 MB/s
UDMA 5 (UDMA 100) - 100 MB/s
UDMA 6 (UDMA 133) - 133 MB/s "

E sad pitanje . Jeli ja mogu dignit u device menageru na UDMA5 ,a ne kao sto je bios namjestio na udma2 ,jer je udma 5 brza dosta.
Mislim jel mi hdd i prza podrzavaju udma5?
Modeli su navedeni u mom prijasnjem postu pod EDIT2.

E da jos nisam rijesio ono sa ide2 kanalom ,jos uvijek neradi.

Hvala
Pozz
Staro 28.11.2008., 22:47   #10
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
a sta bi dobio podizanjem toga? Osim sto je nemoguce ako je uredjaj napravljen za ajmo reci UDMA 2, znaci da mu je to dovoljno ili bolje receno vise mu ne treba. Da nekako i dignes brzinu spajanja on od toga ne bi nikako profitirao. Sta mislis da bi ti DVD przilica snimala DVD za 10 sekundi kad bi joj digao brzinu linka za plocom?
greg SE je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.11.2008., 00:12   #11
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
a sta bi dobio podizanjem toga? Osim sto je nemoguce ako je uredjaj napravljen za ajmo reci UDMA 2, znaci da mu je to dovoljno ili bolje receno vise mu ne treba. Da nekako i dignes brzinu spajanja on od toga ne bi nikako profitirao. Sta mislis da bi ti DVD przilica snimala DVD za 10 sekundi kad bi joj digao brzinu linka za plocom?
Nemislim da bi przila za 10 sekundi ,nisan toliki debil ono...
Nego sam mislio posto je na udma 5 veca brzina mb/s (udma2 33 a udma5 100) da ce ujedno i bit malo brzi disk sto se tice citanja/pisanja sa njega i po njemu
Staro 29.11.2008., 16:34   #12
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Kako već rekoh poviše, prvo 80 žilni kabel, drugo postavi u BIOS - u:
- OnBoard IDE Controller = Both
i za oba kanala
- Block (Multi-Sector Transfer) = Auto
- PIO Mode = Auto
- DMA Mode = Auto ili manualno DMA 4 (zbog prže)
- S.M.A.R.T. = Enabled
- 32-Bit Data Transfer = Enabled
Prilikom slijedećeg boot - a zaustavi sa pause i vidi koji transfer mod je bios postavio.
Ako je tu UDMA4 slijede postavke u winsima.
Staro 29.11.2008., 16:48   #13
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Otvoriiš ga i vidjet ćeš, čistiš s mekanom krpicom (najbolje obični biljeli pamuk) i malo alkohola za čišćenje (96%) ako je baš jako prljava...

Ali sad nisam baš skužio - radi li sve ok kad su oba na IDE1? ako radi onda nije do leće i nema posebnog razloga da to ne ostaviš tako...

Ako NE radi niti na IDE1 s CDima onda čisti ili kupi drugu pržu...
Kad su oba na ide1 sve radi super ,i prza i hdd.
kad prebacim przu na ide2 ona neradi.

Citiraj:
DVR-108 po specifikacijama max radi na Ultra DMA Mode4.
Da ti nisi kojim slučajem upotrebio IDE kabele sa 40 žica?
Ako jesi, zamjeni ih onima sa 80 žica i tek onda možeš očekivat rad sa UDMA 4, 5.
Ovo je prvenstveno bitno za hdd (cjelokupni brži rad).
E sad objani kako izgleda kabel sa 40 a kako sa 80 zica?
Imam 5-6 kabela doma ,svakom sam brojao zice i svi imaju 40 zica na prvom prikljucku ,tj onom koji ide u MBO?
hmm da ,da , hdd mi se cini bas usporen...
mozda je stvarno do toga ,ali prije mi objasni (slika ili nest) kako izgleda 80 zilni a kako 40 zilni.
Hvala puno.
Staro 29.11.2008., 16:55   #14
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Staro 29.11.2008., 17:36   #15
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Citiraj:
Kako već rekoh poviše, prvo 80 žilni kabel, drugo postavi u BIOS - u:
- OnBoard IDE Controller = Both
i za oba kanala
- Block (Multi-Sector Transfer) = Auto
- PIO Mode = Auto
- DMA Mode = Auto ili manualno DMA 4 (zbog prže)
- S.M.A.R.T. = Enabled
- 32-Bit Data Transfer = Enabled
Prilikom slijedećeg boot - a zaustavi sa pause i vidi koji transfer mod je bios postavio.
Ako je tu UDMA4 slijede postavke u winsima.
Bio si u pravu ,kabel je bio 40zilni ,sad stavio 80 zilni ,i podesio ovo u biosu :
-hdd smart capability je bio disabled ,ja sam ga enabled
-block je auto
-pio auto
-dma auto
-32bit data transfer nisam pronasao ?

I sad odem u device menager pod primary chanell i vidim:
Hdd (master) je udma5 (kvacica na let bios select transfer mode)
Prza (slave) je udma4 (kvacica na let bios select transfer mode)

EDIT:
kad smo vec kod ove maticne, rame nikako natjerat da rade u dual chanellu , a na prijasnjoj maticnoj su radile bez problema u DC (keksi su potpuno indeticni) ,isprobao sam sve moguce kombinacije. Savjet?

Zadnje izmijenjeno od: webstartm. 29.11.2008. u 17:47. Razlog: DC
Staro 29.11.2008., 19:07   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Citiraj:
Autor webstartm Pregled postova
kad smo vec kod ove maticne, rame nikako natjerat da rade u dual chanellu , a na prijasnjoj maticnoj su radile bez problema u DC (keksi su potpuno indeticni) ,isprobao sam sve moguce kombinacije. Savjet?
Ima negdi tema / rasprava o DC negdi na forumu, po meni zaboravi, jako mala razlika.
Mislim da je važnije podesit postavke vezane uz ram da je makinja stabilna a da imaš što je moguće veći memory transfer. Ovo testiraš sa nekim Cache & Memory Benchmark testom.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno