|
![]() |
#1 |
Outlaw Torn
Datum registracije: Mar 2007
|
RAMi, restart/reset, problem pri bootanju
Dakle, ovako. Konfa je iz Mog kompa. Sve do danas bio sam uvjeren da mi drugi slot za DDR2 memoriju nije funkcionalan. Zasto to nisam otisao reklamirati, duga je prica... Kad god bih premjestio postojeci keks od 1 GB u njega, sistem se ne bi bootao; sve svijetli, ventovi rade, sistem se ne dize. Veceras sam u BIOSu podesio takt memorije na 667 (tvornicki je bio podesen na 533). Restartao, sve stima. Iskljucim komp i napajanje, stavim keks u slot koji kakti nije radio, ukljucim i napajanje i komp, kad ono - sistem se boota. Fino, taman sam pomislio da sutra odmah kupujem jos gigu memorije, probam resetirati, kad ono... Nista. Windows is shutting down, ekran se zamraci, i ne dize se. Ni reset ne pomaze. Iskljucio sam ga dugo drzeci power gumb, upalio ga i sve radi. Radi i hibernacija. Ono sto me zanima... Kako bi se ponasao da stavim jos gigu RAMa? Ocito sve stima, osim sto ga reset/restart ne interesiraju previse ![]() Everest kaze ovo o naponima (jer, kad sam nakon premjestanja modula u drugi slot i paljenja kompa ugasio svjetiljku koja je pored kompa, bacio mi je BSOD bez neke konkretne poruke, sto inace nikad nije slucaj; to se kasnije nije ponovilo) : CPU jezgra: 1.18V +3.3V: 3.34V +5V: 5.00V +12V: 11.70V +5V standby: 4.95V Sto mi je ciniti (osim reklamacije ploce)?
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Istestiraj taj keks meme sa MemTestom u oba utora.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Svakako istestirati memoriju , to je prvo što bih učinio . Ako pokaže potpunu ispravnost , onda je sumljivo ono dalje . Pitanje je kako radi memorijski kontroler , očito ta ploča ima svojih problema , rekao bih da je malo neposlušna , jedan bsod pa drugi i moglo bi ih biti sve više . Zašto se nadati da će sutra biti ok , ako imaš važeću garanciju koliko sam shvatio . |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Outlaw Torn
|
Malo je duza prica, svakako cu ju nositi na reklamaciju u jednom casu (cim racun dodje u moj posjed), no zanima me bi li jos jedan keks rijesio stvar, tj. kako bi se komp ponasao s 2 GB. No, memtest upravo krece...
![]() |
#6 | |
Outlaw Torn
|
Citiraj:
No, Memtest je bacio 0 errora za modul u oba slota (u prvom je bio sat i 20 minuta, u drugom dva sata). Kad sam ga ustekao u drugi slot, nije se htio dici, pa sam ga morao iskljuciti (dugo pritisnut power gumb) i ukljuciti, tako je proradio (reset nije pomogao). Nakon zavrsenog Memtesta u drugom slotu, cudna se stvar dogodila - sistem se nije htio bootati kad sam keks prebacio u prvi slot; isti simptomi kao sinoc kad je keks u drugom slotu (ne boota, ne trza na reset). Vratio sam ga u drugi slot, boota bez problema, restarta/resetira bez greske. Netko je spomenuo kontroler memorije, dakle, ocito mi ne gine odlazak u servis. Odmah da napomenem da mi to zasad nije opcija jer racun za maticnu nije kod mene i ne mogu do njega doci jos neko neodredjeno vrijeme. Osim ako bi u Linksu primili samo garanciju (u sto jako sumnjam). Sto mi je iduce? Da riskiram, kupim jos gigu pa ih uparim i vidim sto ce biti ili da odem u Links bez racuna i pokusam ga progurati pod garantni rok?
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
Po tome kako si testirao memoriju i koje si rezultate dobio govori još više u prilog da je sa pločom nešto , sad precizno o čemu se radi teško je reći . Mislim da ako kupiš još jedan keks memorije i upariš ih , nisi ništa dobio , nego da će se isti problem nastaviti . Dobro , probom nisi ništa ni izgubio , ako ne bude valjalo sigurno nećeš baciti novu memoriju , već će se nekako iskoristiti , ako ti ne bude više potrebna možeš je prodati pa gubitak neće biti veći od 20 -30kn. Kad se ne može do tog tvog originalnog računa , možda možeš probati zamoliti ih da ti izdaju kopiju , oni to sigurno imaju arhivirano , a pitanje je njihove ljubaznosti bi li tako nešto učinili , pa na taj način ostvariti pravo na reklamaciju te matične ako je još pod garantnim rokom . |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Outlaw Torn
|
Citiraj:
![]() Nista, hvala svima na savjetima, sad korak dalje - Links! ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
Uvijek je bilo problema s tim combo plocama, sjecam se jos svoje stare ecs sdr/ddr ploce. Sve je bilo super osim sto mislim sdr nisi mogao staviti dva keksa inace restartanje ili bsod. I nije tu pomagala reklamacija, kasnije su problem na webu priznali i proglasili nepopravljivim ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Outlaw Torn
|
Citiraj:
![]() ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Outlaw Torn
|
![]() |
#13 |
Outlaw Torn
|
Eto, mali update - kopiju racuna dobio bez problema, ostavio plocu u servisu, no teka za desetak dana mogu ocekivati da bude gotova; zasto imam osjecaj da ce mi ju vratiti i reci kako sve radi bez problema? ![]()
![]() |
#14 |
Premium
|
Znači ipak su bili ljubazni i nisi imao problema zbog računa , ajde super ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Outlaw Torn
|
Citiraj:
![]() I da, sad vidim da su iz ponude maknuli maticnu na koju sam bacao oko... Steta :|
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Ako nisi zapisao kako je bilo spojeno , nije nikakav problem , odi na internet i potraži manual za tu matičnu . Tamo su ti upute kako spojiti front panel , usb , audio i drugo i onda nema nikakvih pokušaja i pogrešaka nego precizno i stručno ![]() Nadam se u koliko ti odobre zamjenu da će se već naći neka čak bolja i novija pa ćeš u svakom slučaju biti zadovoljan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Sva sreća pa ni na jednoj novoj ploči nije napisano gdje ide koja žica na nju... ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
novoj? pa to je vise-manje dobro oznaceno na svim ne-pcchips/matsonik plocama u zadnjih 30 godina. nije samo na njima jer za njih ne mozes pronaci manuale obicno pa da ne bi stvari bile previse lagane.... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Outlaw Torn
|
Eh, da. Sad sam stariji i strpljiviji no tada, ne bi smjelo biti problema... ![]() Nu, da jos malo iskoristim topic - u klasi do 480 kn, sto preporucujete, a da nema onboard VGA? Bilo bi lijepo da podrzava i DDR2 i DDR3, ali takve ploce vise nemaju, makar trenutno...
![]() |
#20 |
Outlaw Torn
|
No, i da ovu pricu dovedem kraju. Danas mi javili da je ploca u redu (no shit Sherlock), testirani svi slotovi, sve stima. Ocito kod mene u kucistu zive gremlini, ali ajd... No stvar je u tome da mi zele naplatiti 73 kn za pola sata servisa. Na sajtu im ne mogu naci uvjete ostvarivanja garancije i naplacivanja rada, moram li to platiti ili da se odem posvadjati sutra? EDIT - scratch that, upravo sam nasao tu odredbu na sajtu. Sto se mene tice, tema moze pod (rijeseno) i lock.
The sun sets forever over Blackwater Park Zadnje izmijenjeno od: Corporal Clegg. 25.11.2008. u 18:04. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|