Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.10.2008., 15:34   #1
Njokli
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Mrežni kabel 30+ metara ili alternativni prijedlog

Molim vas za prijedlog iz vašeg iskustva. Trebao bi povezati prizemlje i 4. kat stambene kuće. Radi se o tome da telefonska linija iz HT-ove kutije u ptizemlju ide do 4-tog kata. U prizemlju je spliter i kabel za DSL ide do routera u sobi u prizemlju, a na 4. katu je telefon. Znači u prizemlju imam DSL, a na 4. katu telefon iz iste linije. Mislim povući kabel od routera u prizemlju do kompjutera na 4. katu. Zanima me gdje mogu kupiti kvalitetan kabel na metre, treba mi nekih 35 metara. Ili neki alternativni prijedlog kako bi ovo napravio (osim wireless-a jer je između 4 betonske ploče). Hvala
Njokli je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2008., 18:42   #2
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
vakoc..ja i susjed povukli 60m obicnog utpa cat5 i radi super, tako da mislim da tvojih 35m ne bi smjelo pak imat problema..samonemoj vuc bas uz neki visoki napon i eto..
Oglas

Oglas
Staro 15.10.2008., 19:06   #3
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Teoretski bi utp kabel trebao dobro provoditi signal do 100m dužine. Praksa je pokazala da može i koji metar više, a ponekad i manje. Podosta ovisi o kvaliteti kabela i izvora signala. Za tvoju dužinu neće biti nikakvih problema.
Staro 15.10.2008., 19:21   #4
Njokli
Premium
Moj komp

Da to mi se čini najjednostavnije. Gdje ste kupili UTP po metru? Vidio sam u HG spotu po 4kn, jel to ok?
Staro 15.10.2008., 19:31   #5
walbandon
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2006
malo puno..ovisi koji je...nas je ovih 60m sa nekih 20-30m buzira za dio koji nije bio pod krovom izaslo 160kn..probaj vidjet , trebalo bi bit po 2kn...
Staro 15.10.2008., 19:56   #6
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Pa ak nemaš u prizemlju telefon, stali spliter i modem tamo na 4 kat kod telefona.

pinkskin je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2008., 21:49   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Svakako pogledaj STP/FTP Cat5e tip kabela (ima zašt. foliju oko parica). Razlika u cijeni je mala a možeš sprječit moguće probleme ako kabelom budeš prolazio kraj energetskih kabela.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2008., 21:56   #8
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Citiraj:
Autor pinkskin Pregled postova
Pa ak nemaš u prizemlju telefon, stali spliter i modem tamo na 4 kat kod telefona.
mislim da nebi bio problem u telefonu,za telefon se lako izvuku parice bilo di,ja sam tak doma neko vrijeme imo 3 telefona na istoj parici(tavan,kat i prizemlje) s tim da je na tavanu bio spliter i router...
vjerojatno covjek ima komp i u prizemlju pa je zato problem...
njuskalo je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2008., 22:14   #9
Njokli
Premium
Moj komp

To me bas zanima sa spliterom. U prizemlju nemam telefon i ne treba mi, ali imam 2 kompjutera koja su spojena na router + treći na 4. katu koji bi htio spojiti na net. Telefonska linija ide od prizemlja do vrha, s tim da je u prizemlju spliter od kojeg ide kabel do routera. Jeli moguće staviti još jedan spliter na 4. katu i od njega povući vezu za net do kompjutera s još jednim routerom? Ako je to moguće, dali bi u tom slučaju mogli istovremeno biti na netu kompjuteri u prizemlju i gore?
Staro 15.10.2008., 22:22   #10
pinkskin
Premium
Moj komp

pinkskin's Avatar

Citiraj:
Autor Njokli Pregled postova
To me bas zanima sa spliterom. U prizemlju nemam telefon i ne treba mi, ali imam 2 kompjutera koja su spojena na router + treći na 4. katu koji bi htio spojiti na net. Telefonska linija ide od prizemlja do vrha, s tim da je u prizemlju spliter od kojeg ide kabel do routera. Jeli moguće staviti još jedan spliter na 4. katu i od njega povući vezu za net do kompjutera s još jednim routerom? Ako je to moguće, dali bi u tom slučaju mogli istovremeno biti na netu kompjuteri u prizemlju i gore?
Mislim da ne. Samo ti provuci kabal kak si planiro.

pinkskin je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno