|
![]() |
#1 |
8-bit Gen.
Datum registracije: May 2004
|
64>Temp>64
Pozdrav svima, (prvi post) Par pitanja za prisutne znalce ili mozda jos bolje korisnike iste ploce. *MBO Asus K8V SE Deluxe *CPU 64/3200 *2x512 chips (ADATA) *PSU Chieftec 420 ATX *CPU cooler Zalman 7000A-Alcu samo esencijalano vezano za prirodu pitanja. Kolika je max dozvoljena temperature full AMD64 CPU-a? Naravno ne deklarativna AMD-a vec funkcionalna? (Idle i max) Takodjer kolika je dozvoljena za MBO? Malo sam bacio oko sa otvorenim kucistem u BIOS-u nikad nije (2h rada) presao 39 stupnjeva. Sa zatvorenim 41.5c Imam onu stvarcicu na kucistu koju zovu Duck ili tako nekako, izgleda poput trube za usis. Zalman je malkicu nize od samog centra tog usisa,...pa se pitam, da li mozda da maknem tu plastiku? Buduci da su mi sva mjesta popunjena sa 2x CD i 2xHD ladicama. Postoji li neki pokazivac CPU temperature dizajniran za ugradnju u 3" prostor? Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Temp proca nek ne ide preko 55. Nema što tražiti iznad. Temp MBO je definitivno prevelika. 40 °C je previše. Meni npr. ne prelazi 30 nikada... Za air duck-probaj pa javi ![]() Imaš dosta tih pizdarija za očitanje tempa, naštelavanje brzine i voltaže ventova (aerogate, mušketir itd..) ali mislim samo za 5.25 |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Meni se čini da je temp od 40 stupnjeva za proc, a ne za matičnu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
8-bit Gen.
|
vga killer, 41.5 = za CPU 39c (max. 2 sata idle) za MBO Istina,prvih par puta nije isla preko 36c ali sada su ove vrijednosti recentne. Doduse drago mi je da je 'tor' spomenuo ovaj komentar za pretjeranu temperaturu Asusa. Naime nisam spomenuo da prije bilo kakve promjene, recimo prebacim HD-e sa VIA SATA na Promise SATA portove, ili recimo neku promjenu napravim u BIOSU,...tipa, promjena Boot prioriteta ...dobijem poruku tipa : OVERCLOCKING FAILED. Nisam ni pomisljao o toj aktivnosti a kamoli realizaciji iste. No ipak, nisam se zabrinjavao jer sam cuo na Asus forumu da je to moguca greska u reviziji. Sad se pitam...mozda ovaj veci temp na MBO-u kad se zagrije mozda biva dijagnosticiran pri sljedecem paljenju kao greska? Napajanje je ispravno, memorija takodjer (ADATA 2x512MB) morat cu onda kontaktirati prodavaca? Koliki je temp. max za recimo AMD64 plocu? otprilike? Jos jedno pitanje imam 3x (upravo cu ih staviti) coolera za kuciste. Trenutno je samo jedan iznad procesora hladi unutra. Dodatna dva mjesta su u nosu kucista 2x jedan do drugoga. (imaju diskretan izlaz zraka kroz perforirane resetke vrata i plastike kucista) Kako da najbolje slozim ovaj trio? Koji da usisavaju zrak a koji da hlade kuciste? Sto se tice pokazivaca za temperaturu buduci da su svi za 5.25, ako nisam u krivu da li je ovo mozda solucija? : http://www.lost.hr/novi/ponuda4.php?artikl=1747&grupa=9 Ako su ovi podaci tocni, ima i pokazivac CPU-a? ..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Treba kaj skurit??
|
Što se tiče ventova. Naprijed i sa strane uvlače zrak, a iza i gore na kučištu izvlače zrak. Taj TT je u principu hladnjak za disk. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
8-bit Gen.
|
Fino, hvala. Da li je problem ako stavim jos jedan ili dva coolera (recimo) gore gdje neme nikakvog komuniciranja sa izlazom, hoce li biti tada previse toplog zraka ili ce ovi koji odvode isti biti adekvatni da do toga ne dodje? Apropo ovog HD cooler-a, pise da ima i LCD pokazivac za CPU takodjer. Kakva su vasa iskustva sa filterima za zrak? Kad gledam ponudu coolera za AMD64-e, ima tu dosta lucidnih solucija na nasem trzistu, pitam se da li je moj Zalman razvikan sa pokricem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Treba kaj skurit??
|
Zalman 7000A-Cu je trenutno najbolji zračni cooler za A64, Intel i među boljima za obične AMD-e. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
8-bit Gen.
|
Nasao sam stvar za situaciju kad nema vise dostupnih 5.25 lokacija a postoji potreba za pokazivanjem CPU temperature. Mozda ce nekome trebati takodjer u buducnosti pa stavljam : http://www.thermaltake.com/accessori...cano/a1845.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
8-bit Gen.
|
Upravo sam se vratio v'hizu i bacio oko na masinu. Sat i kusur vremena zatvoren MBO 39 na 40c, CPU 42c, cim otvorim kuciste odma pocinje vidljivo padanje : MBO se odmah spusta i stabilno se zadrzava na 35c. CPU stabilizira temperaturu na 40 pa lagano spusta na 39c. U slucaju da ova baterija ventilatora za kuciste ne bude adekvatna kolicinom ili kvalitetom, mozete li mi preporuciti par A1 igraca , naravno i adekvatno pitome ( t i h e ) Mogu li sa boljim coolerima postici ove temperaturne (smirujuce) rezultate (kao sa otvorenim kucistem) takodujer sa zatvorenim kucistem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Dobro postavljeni ventovi u ZATVORENOM kučištu daju bolje rezultate (temperature) nego s otvorenim. Igraj se malo, pa vidi. Svako kučište ima neke svoje cake kako je najbolje postaviti ventove... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
8-bit Gen.
|
Citiraj:
Samo da spomenem u slucaju da se nismo shvatili. Imam sa strane na strani koja se skida ono sto ameri zovu duckt, poput trube ili dimnjaka koji se odsarafljuje prema samom CPU-u. Moja "truba" malkice puca vise od polozaja Zalmana,malkice vise. Ono sto me zanima, umjesto te trube ili zajedno sa istom da li dodati i cooler. Doduse mjesto je predvidjeno za 7.2cm coolere. ![]() Danas odem kad vec moram imati toliko coolera pod kontrolom kod dilera i uzmem Thermaltake HardCano 9 (4xkontrola+) Kako sam u zurbi,pitam ima li taj LCD pozadinsko osvjetljenje? Kao iz topa puca diler : Naravno! Stavim u masinu = NEMA ! Buduci da imam kuciste koje ima dimirana staklena vrata sa ovim sexy LCD-om ne vidim ama bas nista, bez veze, vracam nazad za onog koji ima pozadinsko. Bas sam dobio od frenda link, dokle je dosao svijet marketinga. Thermaltake, najnoviji sistem temperature pokazuje kao radio jedinicu u ALFI ! (ALFA ROMEO) ![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|