|
![]() |
#1 |
Guest
Datum registracije: Jul 2008
|
Prava istina o Intelu...
Jednog lijep dana, sjedim tako sa društvom uz pivu, te komentiramo stanje na polju računalne tehnike... Pivo po pivo, riječ po riječ, i došli mi do zaključka da nečja mama crnu vunu prede... I to Intel... Da bi vam dočarali naše mišljenje, počet će mo od same produkcije intelovih procesora. Svaki današnji intelov procesor ima najmanje 2 jezgre, ako ne i više, no, otkud te "jezgre"? ![]() Na slici je prikazan Intelov 45nm buffer na kojem se nalazu "grube jezgre", tj tek ono što će postati jezgre... Na jednom bufferu se nalaze cca 220 jezgri, što je dovoljno za cca 110 procesora, no, dali je to zaista točna računica? Nije, a zašto? Pa, sve ove jezgre na bufferu su zamišljene da se ugrade u NAJJAČU seriju intelovog procesora, no, kako to uvjek biva, dolazi do laganih problema... Zamislimo to ovako: -Svaka jezgra mora biti stabilna -Svaka jezgra mora imati stabilno dvojnu jezgru istog takta Eh sad, recimo da su na ovom bufferu sve jegre rađene da budu na 4GHz. U redu, kad se izrežu, stave u test trake i počnu testirati, dolazi se do slijedećeg: -70% jezgri ne da ne radi na 4GHz, nego ni na 3GHz -Samo 15% čipova na bufferu dobije svog stabilnog dvojnika, te postane procesor I sad se vi pitate "Dooh, šta nam ovaj prodaje maglu!", no istina je da svaki čip koji ne prođe na 4GHz, ide na niže, pa još niže, pa još niže i tako dok ne dođu ispod granice stabilnosti od 50% maksimalne brzine, te se taj čip baca... Sad, kad kupite svog precjenjenog intela, vi zapravo ne kupujete proizvod, već poluproizvod... Dokaz? Pa, testovi stabilnosti kod intela su strogi, te čipovi koji na njihovom testu ne prođu, kod vas u računalu vrlo često dostižu clockove od 4GHz i više... No to nije bio razlog da intel snizi cijenu, već da ju podigne, tj. što imaju više "trash" čipova, to su cijene procesora skuplje (zato je i danas još DDR3 skup, jer do 40% čipova završi upravo u smeću tj. DDR2 modulima, koji postaju dobri clockeri). Pitanje samo po sebi koje se postavlja je, do kad će intel imati ovu filozofiju prema tržištu? Po meni još dosta dugo... Zašto? Ne žele se odreći "branda" koji su si sami nametnuli, kao skupi procesori. Direktna usporedba sa AMD proizvodnom linijom je ta, da AMD radi više buffera. Tako za cijelu X2 seriju postoje 2 glavna buffera: - Buffer 1. generacije, od 4000+ do 5000+ - Buffer 2. generacije, od 5200+ do 6000+ Kod njih su gubitci mnogo manji, jer uvjeti koje si postavljaju su relativniji. Pošto je manje trash čipova, i cijene su daleko niže, a one čipove koji ne prođu test stabilnosti, prodaju kao mnogo jeftiniju verziju kodnim imenom Sempron. Nadalje, svi čipovi koji kod njih pokaže odlične rezultate i manje zagrijavanje, vrlo često postaju BLACK serija... Mene sad zanima jedno: -Intel - (polu)proizvod ili ne? - Zaključite sami, no činjenica je da bi sa novom filozofijom imali manje OC-abilne procesore, koji bi bili mnogo povoljniji za tržište, te bi cijenom vjerovatno bili konkurentniji od AMD-a, no to se u bližoj budućnosti na žalost neće dogoditi... Zadnje izmijenjeno od: Razer. 07.09.2008. u 23:07. Razlog: Slike preko 50kb u thumbnail.... |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2004
|
nakon toliko piva a vi jos on informatici????? mene nakon toliko piva ,intel ni najmanje ne zanima nego nesto sasvim drugo ![]() nego ,ja to gledam ovako. dokle god je jeftino i dobro,boli me briga jel poluproizvod ili ne. ionako nema drugog izbora neko kupiti i koristiti. sve ostalo nije bitno. a za objasnjenje ,evo petica ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
jesi pisao pod utjecajem alkohola? 1. izvor informacija (bez ovog su to samo naklapanja - naravno da ga nemash jer si napisao more nebuloza) 2. to sto ti "opisujesh" se zove waffer - buffer je eng. rijec za medjuspremnik ...... (ide do preko 20 tocaka, ali mi se neda pisat - nema recenice vrijedne spomena u cijelom postu) dugo nisam vidio ovakvo nepoznavanje osnova tematike, a unatoc tomu si pokusavao dosegnuti neke vishe istine - tipa how stuf works - kapitalisticko drustvo |
![]() |
![]() |
#5 | |
Guest
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
Nisam ni rekao da je itko bolji i stabilniji, cilj cijele priče je taj da intel sa svojom politikom sam sebi nabija troškove, te čini svoje procesore skuplje nego što bi mogli biti... I ja bi skupog intela, al kad se ne može, ne može... @ Danijel - Pssst nemoj nikom reći... ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: Sep 2005
|
Nakon sto sam dva puta procitao tekst, jos ne shvacam... Sto to Intel tu radi krivo? Gdje je problem?
AMD Ryzen 5900X; Gigabyte Aorus X570 Elite; Corsair Vengeance RGB Pro SL DDR4 2X16 Gb 3600 Mhz; AMD Radeon Gigabyte 7900 XTX; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2 |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
Datum registracije: Feb 2005
|
Poanta je da osim transporta,samog proizvoda i svega ostalog što mi sad ne pada napamet,a utječe na cijenu,ti plaćaš i ono što oni bace,koliko sam ja shvatio. |
![]() |
![]() |
#8 | |
Avocado
Datum registracije: Aug 2005
|
Citiraj:
![]() Ja mislim da ces se ti ovom sutra smijat. Jako. ![]()
![]() |
#10 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
Bas me zanima hoce li Intel nakon ovog teksta pozvati uvazenog kolegu Valga da im dodje pojeftiniti proizvodnju i dici kvalitetu izlaznog proizvoda.
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
bycod
Datum registracije: May 2004
|
![]() ![]() ![]() ![]() sine ostavi se foruma kad veceras pivo ![]()
#12 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
OMFG Napaćena duša... Ajde se otrijezni i sam prijavi u M&D. ![]()
#13 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Pod hitno promjeni cugu, u pivi imaš premalo alkohola ![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |