|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2008
|
(riješeno) Instaliranje XP-a na sata
Pozdrav! Znam da je ova tema vec negdje bila, ali nije rijesila moj problemcic. Imam stari kompic, u kojem se nalazi maticna ploca A7N8X, i dva sata diska (ima samo dva prikljucka za sata i oba su popunjena). Do nedavno sve je ok radilo, dok sam imao prikljucen Samsungov SP1233N disk preko IDE kabla. Nedavno, taj disk se pokvario i vise nije upotrebljiv i sada bih zelio, bez da trosim novce na neisplative stare diskove, nekako osposobiti da mi se windowsi XP (SP2) bootaju preko SATA diska. Problem je u tome sto komp kod instalacije windowsa XP ne prepoznaje SATA diskove. Dok se komp bootao preko starog diska, mogao sam citati podatke sa tih SATA, tako da su oni OK (provjereno). Kod instaliranja windowsa, prijedje onaj pocetni dio dok ne dodje do provjere za disk, gdje napise da ne moze pronaci niti jedan hard disk. Ucitani su SATA driveri sa diskete. Pokusao sam jos neke stvari podesiti u BIOS-u, ali uvijek je na kraju isti ekran - diska nema. Kod bootanja mi napise: Sil 3112A SATARaid Controller BIOS Version 4.1.50 ... Primary Channel: WDC WD2500KS-00MJB0 238475 MB Primary Channel: WDC WD2500KS-00MJB0 238475 MB Sto bi valjda trebalo znaciti i da su sata prikljucci ok i kablovi, i da mi vjerojatno samo treba informacija sto tocno treba podesiti u BIOS-u da se moze bootati sa tih diskova... Ako je uopce moguce to izvesti na ovoj staroj ploci. Ako podesim da je first boot device bilo sto drugo osim CD-a, zamrzne se. Bio bih zahvalan na pomoci. Spejs |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Fale ti driveri za SATA diskove. Rješenje: 1. u BIOS-u negdje pod Advanced Chipset Features prebaciti stavku SATA Mode u Native IDE Mode 3. reinstal vindoza i stavljanje SATA drivera sa floppyja 3. reinstal vindoza + integracija SATA drivera u samu instalaciju (vidi sticky u podforumu Operativni sustavi)
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Možda još samo jedan mali dodatak prilikom istalacije ako nemaš integrirane sata drivere stisneš F6 pa tamo možeš preko diskete mu dodati driver za SATA controller
![]() |
#5 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Registered User
Datum registracije: Aug 2008
|
Citiraj:
Citiraj:
Pod advanced chipset features nema nista gdje se spominje IDE ili SATA... samo podesavanja ovih i onih frekvencija, nastimavanje memorije, voltage control. podesio sam ovo: OnChip IDE Channel0 - Enabled/Disabled - nastimano na enabled Primary Master PIO - Auto/Mode 0, Mode 1... Mode 4 - nastimano na auto Primary Slave PIO, Secondary Master PIO, Secondary Slave PIO - isto ko gore Primary Master UDMA - Disable/Auto - nastimano na Auto Primary Slave UDMA, Secondary Master UDMA, Secondary Slave UDMA - isto ko gore OnChip IDE Channel - Enabled/Disabled - nastimano na Enabled IDE Prefetch Mode - Enabled/Disabled - nastimano na Enabled IDE HDD Block Moda - Enabled/Disabled - nastimano na Disabled uz to, pronasao sam prastaru disketu sa starim SATA driverima i sada radi. Mislim da je bio problem sto sam ubacivao disketu sa SATA driverima koji ocito nisu za ovu maticnu plocu. Budemo vidjeli sto ce dalje biti. Fala svima puno! |
||
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|