|
![]() |
#31 | |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Citiraj:
Jer-kako su oni zamislili, Ultra bi trebala glatko voziti sa fp32 i ps3...a to je blago rećeno van svake pameti. ATI se je više orjentirao na novije D3D igre, Nvidia je bolja u igrama zasnovanim na prastarom Quake3 engineu ![]() Osim toga-ATI i GL....pa o tome valjda svi znamo sve... ![]() Ne treba se zaboraviti niti to da je za nove ATI-ce neusporedivo lakše delati optimizacije kaj se tiče igri nego za Nvidiu. Jedino nam ostaje pitanje cijene ![]() I za jednu, i za drugu grafu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Ono-ima podršku za DX9 ali nemre ni jednu igru pokrenut ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
doktor, trekkie, amd-ovac
Datum registracije: Sep 2003
|
Citiraj:
usporedbi(iako indirektnoj) high-end parta i "jadne" Fx-ice.A za O-GL im nema nikakve isprike.Sorry, ali grafa je monogo više od silikona, ati bi to trebao shvatiti s svojim "bolnim" iskustvima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Super Moderators
|
E sad-ja i Tor se zajebavamo a ti ozbilno... Ovo za shadere izgleda da nisi baš dobro čitao kaj smo o toj temi pričali. Jer da si malo bolje pazio, a vidim da nisi ![]() ATI ima fp24 i ps2b. Ono kaj je bitno za našu priču je to da ATI npr. Far Cry i izvodi kako je zamišljeno, Ultra Far Cry izvodi sa obrati molim te pažnju fp16 i nižom verzijom shadera. Ha-ha. Zato jer da ga ide potjerati kako je zamišljeno sa fp32-rezultati bi bili takvi da bi se pol neta odvalilo od smjeha. Ono kaj ti ja govorim je to da Ultra sa "naprednijm" fićerima koje ima NE MOŽE dovoljno glatko izvoditi ni Far Cry a kamoli neku novu igru u budućnosti. To nisu nagađanja nego činjenice. Ta tehnologija koju koristi Ultra će biti upotrebljiva kako je zamišljeno tek u nekoj novoj seriji (kad izađe) Ovo sa OGL-om je stara stvar, ATI je uvijek bio sporiji, ali mene osobno ne dira kaj bum ja na svojoj grafi imao 80 a Nvidia ima 98fps-a.... A ti se malo zamisli zašto najnovija grafa i perjanica Nvidia ponude sa fp32 i podrškom za ps3 o kojem svi toliko pričate mora igru izvoditi fp16...... Ti shaderi na Ultri su čista markentiška fora, to će joj koristiti otprilike kao i meni ps2 i F-buffer na 9800 PRO. Ako je nekom važnije to kaj je Nvidia brža u nekoj igri koja koristi prastari Quake3 engine-nek kupi Nvidiu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Caught Somewhere In Time
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]() ![]() apsolutno se slažem s tobom i fakat ti se divim kak ti se da opet ljudima objašnjavati u čemu je stvar iako neki to očigledno ne vide ili u puno više slučajeva ne žele vidjet no to je već njihov problem ako neko misli da je nvidija bolja nek si kupi njihovu karticu i nek uživa ali nek ne valja tu bedastoće po forumu jer to onda više fakat nema smisla |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
|
Citiraj:
Ja ne moram ništa "misliti", niti valjati.Samo nastojim sagledati objektivno činjenice, ako to nekome smeta-možda je to zato što on/ona to ne može.Zato je pitanje tko tu što želi "vidjeti".Forum je za raspravu.Trik ili ne, neke mogućnosti su tu.Iako sam uvijek bio više okrenut Nvidi-ji, imao sam atijevke, s3 itd.Tu nije riječ o nekoj "borbi", nego vašem nagađanju o shaderima(a i mojem, zapravo), o kojima se zasada ništa 100% sigurno ne zna.Ja sam kupovao kartice po mogućnostima, cijeni itd.-ali nikad isključivo po marki, pa makar to bila NVIDIA(tj partner).Omalovažanjem nvidie nećete ništa postići, a mislim da ovo stvarno nisu gluposti.Treba pažljivije pročitati poruke...i ja bih TRENUTNO uzeo ati.I ne, ne mislim da je ovo SVE što Nvidia može dati.A za O-GL, to je pravi API->znam jer i sam tamo programiram.DirectX je opstao zahvaljujući Microsoftovoj $$$ kampanji.Stoga, ja ne bih odbacio O-GL, naravno-ovisi da lis e samo igrate na kompu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
btw: ovo je sa HWB
![]() |
![]() |
#40 |
Head Of The Radio
Datum registracije: May 2003
|
Go ATi Go ATi |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
cmiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Datum registracije: Jul 2003
|
Kad ce to u trgovine da se i ja bacim na shopping. Ko dodju nove kartice, logično je očekivati pad cijena starih, zar ne? A pošto jedva natežem i ovo malo za 9800PRO, nema teorije da bi skupio da tak nešto ubodem. A to što je ovaj novi ati 100% brži mi ništ ne znači. Ako sam dosad izdržao sa ovom, moći ću i sa zvijeri kao što je 9800PRO. Pa bih ja molio da javite kad je najpovoljnije vrijeme za kupnju. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
"Ja čitam pozorno, ali nisam pročitao baš svaki post.Ono što mi se ne sviđa, je ismijavanje mogućnosti-čak i da ne rade kako treba-tj superbrzo, i to je dostignuće-jer ipak su tu, a to ne treba zanemariti!Ja to poštujem, a što se tiče prastarog quake 3 enginea, ja bih prije rekao da su to GL enginei, što je jako loša stvar za Ati.tu im uistinu nema opravdanja niti obrane.GL je dugo, dugo tu...dok DX nije bio ništa, tj nije postojao.Što se tiče optimizacija, većinu svog koda(GL) sam izvodio "direktno", bez posebnih optimizacija.Koristio sam i extension mehanizme, koji kod Nvidije odlično funkcioniraju, a radi i na atijevkama.Koliko čujem, uglavnom sporije.Što se optimizacija tiče, tech docs s web sitea, i čitaš-sve se može, ako se hoće.Loš gl nije mala stvar, za Gates-lovere i one koji se samo igraju, možda i je, ali ozbiljno gledano noje.Da sam ati, ja bih se zabrinuo." Daj stavi negdje neki svoj uradak za download pa da i mi ostali možemo usporediti performanse na ATI i Nvidia karticama... |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
|
Good.I might just do that...radi se o jednostavnom 3d engineu, direktno preko GL-a i windowsa, zasada, a u planu je SDL.Nisam nikada imao priliku osobno usporediti isti kalibar ATI i Nvidia kartica side by side s tim uratkom.Iako je situacija s GL-om i ATI karticama, već poznata.Nadalje, morao bih maknuti neke extension mechanisms od Nvidie(da budu jednaki, jer se oni neće upotrebljavati kod atijevaka-nego će se ići direktno), jer imaju odličnu podršku za to(ATi tu ima puno posla...). Kada "ogolim" kod, složit ću exe i postati, OK?Inače, radi i rudimentarni colission detection, ali nema gravitacije tj vektori nisu inkorporirani dokraja.Inače, meni nije jasno zašto je ATI toliko zapustio GL kad se on pokazao superior Dx-u i kao de facto profi standard za gotovo sve OS-eve.Npr na linuxu radi sjajno, kada SDL skroz bude inkorporiran, radit će na manje više svim osevima što podržavaju O-GL. |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
A htio bi razgovarati "objektivno", kakti... A činjenica je da grafa napravljena da razvaljuje sa fp32 nasuprot ATI-jevom fp24 i ps3 vs ps2b u Far Cry-u koristi fp16 i ST-AR-E shadere. Sa Far Cry patchem je Nvidia dobila na brzini ali sa LOŠIJOM kvalitetom slike. A još uvijek govorimo o fp16 i starim shaderima. Ali je to tebi izgleda "ismijavanje mogućnosti". Ja sam dakle dovoljno objektivan da velim da 9800 PRO uparena sa 2.5 gige procem NEMA snage glatko potjerati igru sa uključenima ps2 shaderima....ali ti i dalje piliš svoje. I uopće te ne zanima zakaj Nvidia najzahtjevniju igru mora voziti sa pola mogućnosti da bi bila brzinski konkurentna novoj ATI-ci??? A ATI-jeva politika je u zadnjih 1.5 godine takva da tvrde da su sve GL igre kakti dovoljno igrive na novijim grafama a tko hoće bolje nek si pikne FireGL. To su odlučili nakon modabilne 9500/9700 serije. I zato čak i namjerno štopaju takve stvari u "regularnim driverima" Onaj koji hoće više će jednostavno u najnovije ATI drivere uvaliti najbolji GL driver, tko je ljen nek koristi orginalne... Nema tu nikakvih nagađanja o shaderima, Nvidia je popušila sa dvije zadnje serije grafi, utukla je HRPU love u novu i da ta grafa može tjerati igre sa fp32 i ps3 kaj misliš da to nebi napravili??? Mislim-kad spominjem fp 16, 24, 32 itd pretpostavljam da znamo o čemu se to priča. Mi smo tu na ATI forumu lijepo rekli da su npr. F-buffer i ps2 na slabijim /sadašnjim/ grafama čisti marketing, nije nam ni na pamet palo da branimo nekaj kaj nije u redu. A ti tako ogorčeno braniš grafu koja mora vozit sa pola mogućnosti novije D3D igre i uopće te ne zanimaju činjenice koje su i tu navedene, i na siteovima koji su objektivni i čak više naklonjeni Nvidia grafama... A da ne gledamo "svjetovne" stvari tako važne na "običnom" tržištu: ATI je napravio grafu sa manje tranzistora, samo jednim MOLEX-om, nema kompliciran i velik sistem za hlađenje, ne zahtjeva svinjsko napajanje, manje se grije od 9800 XT... i još par "sitnica" I slabiji model je itekako brz sa 4xAA i 8xANISO... Dakle-manje se grije, ne treba jako napajanje, velik i bučan vent, ne zauzima 2 PCI slota....brza i rađena u provjerenoj tehnologiji, lakša za optimizaciju naspram nove Ultre... I kaj misliš-koju će grafu izabrati veliki OEM kupci ![]() I da-ja vjerujem da će opet Nvidia oderati ATI-jev konkurentski FireGL, ali to nije tema o kojoj mi tu pričamo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
|
Opet se pozorno ne čita moje postove, a ja i nisam tražio nikakvu svađu...Svjestan sam tehničkih stvari, pa mi ih ne trebaš nabrajati.Ja nisam branio, nego sam pokušao sagledati stvar kao takvu kakva je.Ako si čitao(?) ja sam i sam rekao da bih trenutno, što se stanja u igrama tiče itd. rađe imao ATI, ali to me ne spriječava u analiziranju daljnjih mogućnosti.Nije ni ATI sam tako savršen, kao što nije ni NVIDIA.Meni se ATI-jeva politika s GL-om ne sviđa, a ni objektivno im stav nije dobar.Ti sam spominješ prastari Quake engine, ali to nije jedina GL stvar koja postoji, iako možda to neki tako vide.Za apsolutni prolaz na drugim OS-evima i platformama se mora ozbiljnije razmisliti o GL-u.Pa se ispričavam za "neobjektivnost", ali sorry, to im nije u redu.Ako ti misliš da je, da je ejdina korist gl-a, prastari quake engine-onda si definitivno u krivu.Garfička kartica je kompletan softversko/hardverski produkt-niti jedan dio se ne može zanemariti.Iako su jedna i druga kartica preskupe, pogotovo kod Nvidie s obzirom da je ovo izgubljena bitka, pa bi trebali napraviti rebalans cijena.E sad, kad bi se kompanije spojile...onda i bi to bio produkt, gdje bi jedni drugima popunili "rupe", ali to se neće dogoditi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Super Moderators
|
Pa ovdje pričamo novoj ATI-ci vs Ultra. Ti si forsirao to da je Utra u prednosti zbog ps3 i da zakaj onda to nije i ATI stavio ak ima kakti bolju grafu... Kaj se tiče GL-a, Ultra ima kakvih 160 naspram 120fps-a u npr. COD-u kad je bez AA i ANISO. I 50 naspram 48-49 sa uključenim AA i ANISO. E sad, da imam para i kupim tu grafu-uopće me ne bi uzbuđivalo igranje u "samo" 120 fps-a ![]() A kaj se tiče ozbilnjijeg rada u GL-u, tko se time bavi ili će moddati svoju postojeću grafu(ako nije pri lovi), a ako je taj zna kaj bu kupio... Ovo su ipak grafe za široko tržište-a za to su im GL performanse zadovoljavajuće. |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Caught Somewhere In Time
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
ja sam svoju 9700 modao bez pol frke u fire glx1 i radila je savršeno osim toga fire gl drajveri su sve bolji i bolji tak da ak pričamo o gl-u treba u obzir uzet prije svega fire gl drajvere |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
![]() Zmodaš drivere, napraviš dual-boot i na njima samo posao. To je najbolje. Tak i tak nije dobro držati bilo koji ozbiljniji grafički program skupa sa svim ostalim. Ima ih i za linux koliko sam vidio. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
|
Epic Games je u suradnji s Nvidiom danas održao prvo službeno predstavljanje Unreal Engine 3. Ovo je prvi engine rađen s punom podrškom za Shader modele 3.0, a kako Nvidia za sada jedina ima podršku za Shader 3.0 logično je da su uzeti za partnera pri predstavljanju igre. Nadamo se da će uskoro zaživjeti i prvi igrivi demo ove strašne igre pa da i uživo vidimo kako to treba izgledati. ->Baš me zanima kako će to proći.Nešto je čudno though -ako Nvidia ne može vrtiti dovoljno brzo shadere 3.0, kako će onda njihova kartica predstavljati cijeli jedan novi engine(s kompletnim mogućnostima)?Možda stvari nisu tako loše za nvidiju kako se čini...živi bili pa vidjeli-kad GF-ica potegne taj engine sa shaderima 3.0, vidjeti ćemo kako će to raditi.Mene baš zanima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Super Moderators
|
A gle-kak sam ti i bio već rekao, implementirat će oni NEKE điđe iz nove Ultre, ali nema boga da bi glatko delalo sa fp32 i ps3 skupa ![]() Isti bog kao i 9800 PRO/XT, postoji podrška za ps2 i FIFO buffer ali hardware nije tak moćan da bi to tjerao kak je zamišljeno. Stavit će oni neke ps3 shadere, samo će morati dobro paziti koliko, da se grafa ne bi pridavila. |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
|
Vidjet ćemo...uostalom, kada iziđe test za javnost ->onda će svi moći testirati bez potencijalnog "varanja", pa da se procijeni stvarna situacija.jer, bez obzira na procjene itd.-mene uistinu zanima kakvo je to stavrno, tj koliko dobro/loše je to ispalo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Super Moderators
|
Povijest je pokazala da niti jedna grafa sa novim điđama nije u svojoj prvoj inačici delala ono sa čime se marketing špinči, ni Nvidia ni ATI. Hrpa toga je čisti marketing. Zato i ne vidim nekih naznaka da bu se sad stvari drastično promjenile. A još od GF3 serije slušamo spike o "kinematografskom" izvođenju grafike i kako je baš ta grafa ona sa kojom će naivni kupci moći igrati onu ništkoristi Carmackovu igru koja se još dela ![]() Tak ti je isto bila fora sa FIFO bufferom na 98xx seriji, isto su se furali na Carmacka a znali su da od toga nema neke koristi ![]() A i malo su skupe nove grafe, ja bum još malo pričekao... |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Sannin
Datum registracije: Jun 2003
|
kad ce Carmack prestat bit faca...?
![]() |
#55 |
Super Moderators
|
Ma on je faca otprilike kao i Đuka Čaić ![]() ![]() ![]() A igra bu prošla kao i Daikatana ![]() Pa bu onda mir. Već mi pomalo idu na živce i on i HL2, sve te igre koje najavljuju godinama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
|
Ne može mu se poreći programerska genijalnost...i ja ga kao programera izuzetno cijenim.Jedan dio stvari sam naučio od njega, pa znam što govorim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Super Moderators
|
Citiraj:
Taj isti Carmack još od GF3 Nvidia serije obečava da je to grafa bez koje se ne bu moglo igrati...dočekali smo i Ultru a igre još nema... bdw-imam i stare, a i najnoviju betu-meni osobno igra nije bog-zna-kaj. A i likovi(poglavito face) su nekak "plastični", neuvjerljivi... A Carmack samo bere pare hvaleći već prema potrebi Nvidiu ili ATI ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Samo neka Ati drzi prvo mjesto i stvara ostalima probleme,treba malo protresti ponosnu nvidiu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Sannin
Datum registracije: Jun 2003
|
Citiraj:
u vrijeme doom-a bio je glavni sad vise nije i nema ga se sta spominjat nece nikakvu on revoluciju donjet cesi su za to zaduzeni... ![]()
![]() |
![]() |
|
|