Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.06.2008., 10:11   #1
Zeitgeist
Anachronistic|Impulsive
Moj komp

Zeitgeist's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Question System crashing?

Pozdrav!

Ovak, imam problema s konfom iz profila, windowsi se konstantno ruše, bez ikakvog BSOD, kao da sam pritisnuo reset.
To se događa kod malo većeg opterećenja proca, dakle kad koristim photoshop, intenzivnije web browsanje uz uključen utorrent, igram UT3 ili hellgate london nekih 20min do pola sata i onda crash.
RAMovi su na defaultnoj voltaži i frekvenciji, FSB i voltaža proca isto.
Temperatura proca na full loadu ne ide preko 51C prve jezgre, a CPU je na 41-42.NB oko 42-43.
Verzija BIOSa je od 05/02/08, tj. zadnja.
Zasad nisam radio nikakav OC, prvo bi htio da su mi default postavke stabilne LoL.
Ok, uključim OCCT i izdržao je rekordnih 2 i pol minute .
Dok je s druge strane 3DMark06 u stanju raditi 2 sata bez rušenja.
Napajanje bi mogao eliminirati kao mogući problem jer mislim da je dosta jako.Jedino me muči to što sam nedavno instalirao winXP sa SPom 3, a koliko sam uspio pročitati po netu, ima dosta ekipe kojima SP3 zadaje probleme, doduše sa AMD procovima, ali nema veze.
Uglavnom, jedino što mi pada na pamet jest reinstall windowsa sa SP2, budući da sam već isprobao valjda 20 raznih postavaka biosa.
Staro 14.06.2008., 10:16   #2
Delta S4
She`s back...
Moj komp

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor Zeitgeist Pregled postova

Napajanje bi mogao eliminirati kao mogući problem jer mislim da je dosta jako.

Dečki će ti vjerojatno savjetovati da izvrtiš mem test...

A i taj SP3...hm...tko zna. Bilo bi bolje probati sa SP2.
Delta S4 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.06.2008., 10:19   #3
Zeitgeist
Anachronistic|Impulsive
Moj komp

Zeitgeist's Avatar

Citiraj:
Autor Delta S4 Pregled postova

Dečki će ti vjerojatno savjetovati da izvrtiš mem test...
Eh, to sam zaboravio napomenuti, valjda zato jer sam pisao post između dva reboota LoLz.
Uglavnom, memtest sam sinoć uključio i ostavio, radio je do danas ujutro i nije našao nikakve greške.
Staro 14.06.2008., 12:03   #4
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ja sam do nekidan imao SP3 na svojem stroju i nije bilo nekih problema s njim tako da njega možeš prekrižit kao razlog, sad ako ti OCCT pada možda ti je vdrop problem pa pikni malo napon CPUa da vidiš oće li se ustabiliti...
Staro 14.06.2008., 14:57   #5
Zeitgeist
Anachronistic|Impulsive
Moj komp

Zeitgeist's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Ja sam do nekidan imao SP3 na svojem stroju i nije bilo nekih problema s njim tako da njega možeš prekrižit kao razlog, sad ako ti OCCT pada možda ti je vdrop problem pa pikni malo napon CPUa da vidiš oće li se ustabiliti...
Evo, uspio sam odvrtiti OCCT sat vremena, kaže da je stabilan, kasnije ću probati nekoliko sati u komadu.
Zanimljivo mi je to da sam bio OCao proc na 3000MHz, vcore je 1.3V, FSB 1333, vram 2.1V.
Jedino kaj mi su mi temperature između 62 i 68 pod punim opterećenjem.
Isprobati ću još malo testirati da vidim jel sve ok.
Staro 26.07.2008., 15:37   #6
Zeitgeist
Anachronistic|Impulsive
Moj komp

Zeitgeist's Avatar

Da napravim jedan bump...možda čak i dobijem nekakvu pomoć

Još uvijek se nisam uspio riješiti onih fantomskih restartanja kompa, a zadnjih mjesec dana isprobavam razne konfiguracije hardvera.
Uglavnom, na bios default settingsima komp se restarta nakon cca. 10 minuta u OCCTu, čim stavim neki manji OC, postaje stabilniji, ali i dalje se zna rebootati i to kad procesor niti nije pod punim opterećenjem...primjetio sam da mi se to događa u 90% slučajeva kad gledam HD filmove, a recimo igram crysis 2-3 sata i ništa.
Nedavno sam ga držao upaljenog 2 dana bez prekida s torrentima, pa dođem doma, idem gledati nešto i reboot, bez BSOD, bez ikakve poruke o grešci.Ok, isključim u windowsima opciju da se automatski reboota kod greške i dalje ništa.
Ono, WTF?
Već sam lud od toga, promijenio sam hard na kojem su bili windowsi, sa HDtuneom sam provjerio sva 3 harda, nigdje greške.
Opet sam odvrtio memtest, ovaj put 12 sati u komadu, opet nigdje greške.
Na ploči je zadnji službeni BIOS, temperature nisu problematične...jednostavno više nemam pojma gdje bi mogao biti problem i koji točno dio hardvera da nosim na reklamaciju.
RAM, proc, ploču?
Mislim, ako mi nemože raditi stabilno na def postavkama, onda je očigledno da nešto gadno ne štima, samo sam poduzeo apsolutno sve kaj mi je palo na pamet, čupanje hardvera iz kompa, ostavio sam samo najbitniji hardver za dizanje windowsa...ni to nije pomoglo.

Ili da sve skupa bacim kroz prozor?
Staro 26.07.2008., 15:41   #7
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Jesi probao dići napone? Inače ja bi rekao da ti se ploča ne voli s nečim, vjerojatno ramom...
Staro 26.07.2008., 16:08   #8
Zeitgeist
Anachronistic|Impulsive
Moj komp

Zeitgeist's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Jesi probao dići napone? Inače ja bi rekao da ti se ploča ne voli s nečim, vjerojatno ramom...
Da, ram sam stavio na 2.2v, za proc sam isprobavao između 1.24 i 1.4, a nekako mi se učinilo blesavo da idem dizati NB voltažu jer se ipak radi o defaultnim frekvencijama i mislim da za to ne bi trebalo podizati.
Meni je isto prvo palo na pamet da bi mogli biti ramovi, jer sam apsolutno sve drugo isprobao.
Eh sad, baš me zanima jer bi ovi u ADMu zamjenili ispravne ramove ili ne
Staro 26.07.2008., 16:26   #9
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

He pitanje je dal su ramovi neispravni ili se makljaju s pločom, bilo bi dobro provrtiti jednu noćnu seansu memtesta86 pa vidjeti oće li se javiti kakve poruke, ako se budu javili errori evidentno je razlog problema - ram (makar čak i to nemora značit da je neispravan jer i nekompatibilnost može javljati greške) ako se greške jave onda bi bilo dobro taj ram probati na drugom stroju (obavezno druga ploča mora biti - najbolje drugi proizvođač i drugi čipset) i tamo isto izvrtiti memtest - ako i tamo bude grešaka stvar je jasna - ram u ali ako ih ne bude onda stvarno imaš problem...
Problem je zato jer nećeš moći reklamirati ispravne ramove (koji prolaze memtest) i u tom slučaju imaš dva iszbora:
a) odnjeti konfu na "ispitivanje i dijagnostiku" u ADM i reći da ti stvara probleme i opisati stvari kao i ovdje te probati dogovoriti zamjenu za drugi ram - ako ti prođe dogovor rješiš to tako da ti odma istestiraju ono kaj ti budu dali na licu mjesta da se ne ponovi stvar...
b) ostaje ti jedino mjenjanje ploče...

E sad caka je u tome da DFI nekad zna stvarnno zahtjevati da se sve ispravno posloži da bi surađivao sa ramom kako treba i dosta je izbirljiv tako da budi siguran da nisi latencije ili nešto zaboravio istwekat kako tvom ramu paše...
Staro 26.07.2008., 17:16   #10
Zeitgeist
Anachronistic|Impulsive
Moj komp

Zeitgeist's Avatar

DFI bi trebao uz ploče isporučivati knjigu od cca. 200 stranica gdje bi bile objašnjene sve opcije u BIOSu, jer u manualu fakat ništ ne piše....ono, mogu si rit lagano s tim obrisati.
A kaj se tiče postavka, sve živo sam isprobavao, od latencija preporučenih od strane corsaira, pa EPP postavke, onda auto postavke...i voda.
Memtest sam već dvaputa bio vrtio po cijelu noć, ništa nije pronašao...e sad, djelomična kvaka je u tome kaj komp može raditi i po 3-4 dana bez da kihne, čak sam i po 8-10 sati u komadu mogao vrtiti OCCT, doduše kad je bio clockan i nakon toga bi se opet rebootao zato jer sam neznam, otvorio browser naprimjer.
E sad, ja sam samo ramove pokupovao u ADMu, tak da ako njima odnesem cijelu konfu onda bi mogli srati da je problem u nečem desetom i opet ništa od zamjene.
Iskreno, blizu sam toga da, kad mi sjedne plaća sljedeći tjedan, odem u vemil i kupim OCZ Reaper.
Budem prvo posudio druge ramove i testirao par dana u svojoj konfi, to mi se čini kao najbezbolnija opcija.
Oglas

Oglas
Staro 26.07.2008., 17:20   #11
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Gle ja bi bio oprezan s kupovanjem drugih modula prije nego se uvjerim da će to što misliš kupit raditi kako treba...

I da ovo s knjigom si u pravu...
Staro 26.07.2008., 18:14   #12
Zeitgeist
Anachronistic|Impulsive
Moj komp

Zeitgeist's Avatar

Budem se još malo probao raspitati na xtremesystems forumu, valjda netko ima isti setup kao i ja, pa možda znaju nešto...kad mi jednom aktiviraju account
Svakak budem probao od frenda posuditi drugi ram pa istestirati par dana pa ako bude sve ok, onda idem u kupovinu.
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno