Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 01.05.2008., 00:38   #1
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
(riješeno) Problem veliki

Pozdrav.Molim vasu pomoc.RAdi se o sljedecem:nakon sto sam odlucio prijeci na Intela prodao sam svoju stare komponente(DFI LAn Party nF4+AMD Athlon 3200...) i kupio Abit X38 Quad GT+C2D 8200+OCZ 2x2 GB 1000 MHz.Ploca se pokazala kao teski promasaj(blokiranja biosa,sistema,nestabilnosti...).Testirao memoriju i procesor i sve u redu, skinuo sve verzije drivera,biosa,reinstalacije xp-a i nista nije pomoglo.U Sibenskom HG spotu mi ponudili za zamjenu DFI LAn Party X38-T2R, i mislim si ja, ajde dobro DFI je na AMD-u radio savrseno pa ce valjda isto biti s Intelom.I tako ja danas raspakiram plocu sve pazljivo pospojim instaliram XP i sve najnovije drivere i radi dobro...Ugasim ja komp i idem ga ponovno upaliti i on mi blokira pri podizanju biosa(javi norm beep sound, prikaze sliku biosa i tako stane)pokusao par puta restartati,paliti i gasiti racunalo i nakon nekoliko puta digne XP.Izvadio memoriju i stavio kingmax,stariju verziju biosa i opet ista stvar(nekad digne sistem normalno ,a cesto zablokira pri inicijalizaciji biosa).Vise mi stvarno ne ide u glavu sto da napravim.Sram me ici u Hg spot, i reci im da mi opet ne radi , jer su mi ljudi izasli stvarno u susret i moram ih pohvaliti.Sto da ucinim?Sve mi se cini da cu pozaliti dan kad sam presao na Intela.Molim vasu pomoc.Hvala
HAL 9001 je offline  
Staro 01.05.2008., 00:46   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Meni se čini da ta ABIT ploča ipak nije bila toliki promašaj per se s obzirom da se ponavlja problem s drugom pločom jel...

Moj savjet - otpojiti SVE ne nužne komonente (dakle samo ploča, proc i ram i sistemski hard spojit) ptovjetiti sva napajanja, provjeriti postavke BIOSu (posebno memorije i napona jer nekad vdrop pravi probleme određenim primjercima proceva) izvritit memtest, probati sa drugom memorijom i drugim napajanjem i onda javi rezultate...

I editiraj si konfu/sig da znam s čim imamo posla...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.05.2008., 01:23   #3
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Meni se čini da ta ABIT ploča ipak nije bila toliki promašaj per se s obzirom da se ponavlja problem s drugom pločom jel...
Abit je znao blokirati kod ulaska u bios(tipkovnica zablokira) i u win ,nikad na ovaj nacin.Sad
je spojen samo sistemski disk i jedna przilica.Napajanje je vec radilo u drugoj konf bez ikakvih problema.Postavke su u biosu na defaultu...
HAL 9001 je offline  
Staro 01.05.2008., 01:29   #4
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kod Abita E8200 radi s BIOS verzijom 12, a 10 dolazi s pločom. Vjerojatno ti je ista stvar i s DFI

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline  
Staro 01.05.2008., 01:41   #5
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Kod Abita E8200 radi s BIOS verzijom 12, a 10 dolazi s pločom. Vjerojatno ti je ista stvar i s DFI
Stavljao sam ja na abita i verziju 12 ,ali nije pomoglo.Sad mi je na DFI najnovija verzija biosa i ista stvar.
HAL 9001 je offline  
Staro 01.05.2008., 03:05   #6
joolka
music freak

joolka's Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor HAL 9001 Pregled postova
Stavljao sam ja na abita i verziju 12 ,ali nije pomoglo.Sad mi je na DFI najnovija verzija biosa i ista stvar.

..gle decki u hg spota su stvarno ok,znam ih osobno,ako ti nije bed odnesi cjelu konfu tamo i nek ti je testiraju,jer imaju hrpu proceva i memorija,mozda je neka banalna stvar...znat ces odma u cemu je problem,nema razloga da ti neizadju u susret.
Staro 01.05.2008., 05:13   #7
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Ne blokira ti boot ploca nego nesto od komponenti. I to mozes vidjeti na POST code displayu IX38. Ali ti si je vec mijenjao...
Dizel je offline  
Staro 01.05.2008., 08:10   #8
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Citiraj:
Abit je znao blokirati kod ulaska u bios(tipkovnica zablokira) i u win ,nikad na ovaj nacin.
Neznam kako ti to vidiš ali meni se čini dda tebi komp ne prolazi POST, nit je prolazio sa starom pločom... U čemu je razlika? U tome kaj drugo piše na ekranu? Mislim naravno da piše drugo kad je drugi proizvođač i ploča ima drugu POST sekvencu...

Citiraj:
Sad je spojen samo sistemski disk i jedna przilica.
Onda skini i tu pržilicu, znam zašto to kažem da se napravi... I da obavezno se treba i sa drugim diskom probati (uz pržilicu s obzirom da nije sistemski naravno) radi mogućih bugova sa kontrolerom/BIOSom i eventualnih problema s napajanjem...

Citiraj:
Napajanje je vec radilo u drugoj konf bez ikakvih problema.
Apsolutno nebitno, to je kao da ja dođem i ugradim motor iz fiće u brabusa i kažem issati pa neradi - ali motor nije sigurno jer je radio super u fići...

Citiraj:
Postavke su u biosu na defaultu...
To ne znači da su i optimalne, a na DFI pločama čak niti ne garantiraju rad u svim situacijama, npr "pogrešan" CR za određene ramove ili krivo tweakane latencije ti lako sl probleme naprave i baš zato DFI trebaju kupovatai ljudi koji znaju za te mučice i znaju ih ukrotiti, Abit generalno ima uvjek malko manje opcija (govorim o komparabilnim pločama iz iste highend kategorije) ali gotovo uvjek sa "load setup defaults" složi jaaako konzervativne postavke s kojima svaka vrsta komponenata radi....
Iako se i njih može dosta fino tweakati nisu toliko nastrane u tom smjeru kao DFI na kojem imaš BIOS varijablu za doslovno sve...
Međutim naravno ovo gotovo je ključna riječ...
Staro 01.05.2008., 08:18   #9
gladijator
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2006
mislim da je najbolje da kreneš sa minimumom,kako je @yedwy već rekao.nije do ploče,to je sigurno, budući je ista stvar i sa novom.ja ću ti reći moj primjer:nova konfa (vidi moj komp) i 2 seagate diska.jedan 320,drugi 500,sata. prvi je sistemski i kad je sam,sve ok.čim spojim drugi,gotovo.ispostavilo se da je disk od 320 neispravan.momci u adm-u su to uspješno riješili, tako da su stavili samsung umjesto seagate.i sad sve radi super.znači,najosnovnijeloča,sis disk,1mem modul i grafička.probaj i neku staru tipkovnicu na ps2,pa onda sistemom eliminacije,odnosno dodavanjem dalje komponenti dok ne dođeš do problema. i još nešto,kad sam bio u servisu u adm-u,kažu mi momci da npr. chieftek od 500w neće nikako raditi sa mislim samsung diskovima.jednostvno neće.staviš bilo koje drugo napajanje sve radi.nema logike,al eto.danas svatko radi hardware.možda je to i u tvom slučaju.jednostavno nekompatibilnost.
gladijator je offline  
Staro 01.05.2008., 08:47   #10
TomRi
Can You Hear Me? 142.8 dB
Moj komp

TomRi's Avatar

Datum registracije: May 2006
[quote=gladijator;1016510] i još nešto,kad sam bio u servisu u adm-u,kažu mi momci da npr. chieftek od 500w neće nikako raditi sa mislim samsung diskovima.jednostvno neće.staviš bilo koje drugo napajanje sve radi.nema logike,al eto.danas svatko radi hardware.quote]

to su i meni u Linksu rekli za Seasonic + seagate .
(ali meni cisto fino radila cak dva u raidu)

Water cooled PC
Moj najveci MOD

Novi hobby: RC model + HD kamera
TomRi je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.05.2008., 10:08   #11
mikey_rs
volveraš
Moj komp

mikey_rs's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
A meni je na servis došel jedan komp kod kojeg ak si stavil drugi šaraf za disketnu dotična nije delala. Ispostavilo se da to neko kućište (nemam više pojma koje - mislim da MS neki model) zajebava i stvarno sam isprobaval sve moguće kombinacije sa ta 4 šarafa da pričvrstim disketnu al ne ide. staviš jedan bilo di i dela dodaš još jednog bilo di i šipak.
Odi ti lepo u servis sa kompom i sve lepo objasni dečkima. Upoznal sam se sa voditeljom iz HG-a nekom prilikom i dečko je stvarno susretljiv - valjda još dela tam.
Staro 01.05.2008., 11:53   #12
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Sinoc sam ovo isprobao:stavio s bratovog kompa chiftec PS,X1950 Pro,1 GB KingMax DDR 2 800 MHz i odspojio sve osim sistemskog diska i opet ista stvar, par puta prode boot biosa bez problema i onda stane pa nekoliko puta restartam ili ugasim komp, i onda opet radi.Kad blokira uvijek stane na brojci 50 sto se ispisuje na displeju maticne.Danas cu provati s drugim sistemskim diskom pa javim.
HAL 9001 je offline  
Staro 01.05.2008., 12:02   #13
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

A čuj onda ti ostaje samo procesor, jedino njega nisi do sad nabrojao...
Staro 01.05.2008., 13:55   #14
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Evo sad sam isprobao s drugim diskom seagate 250 i opet ista stvar.Napominjem da u windowsima koliko sam uspio primjetiti radi stabilno.Procesor i ram sam testirao s primeom,ortosom,mem testom i po njima je sve u redu s procesorom i memorijom.Znaci nema vise blokiranja u windowsima,javljanja nenormalnih temperatura kao kod abita, nego mi blokira pri inicijalizaciji biosa na flash displeju stane na broju 50 i tako stoji.Tada trebam nekoliko puta restartati ili ugasiti racunalo, da bi normalno digao windowse ,a kad digne windowse radi dobro i mogu ga tada nekoliko puta gasiti ili restartati dok opet ne poludi.
HAL 9001 je offline  
Staro 01.05.2008., 14:47   #15
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Rjesenje je po manualu IX38 QuadGT vrlo jednostavno:

RTFM

Citaj appendix o kodovima sedamsegmentnog displaya...i kaze:

Ako ti je kod 50

Citiraj:
50 Initialize USB

Ako ti je kod 5D

Citiraj:
5D
1. Initialize Init_Onboard_Super_IO
2. Initialize Init_Onbaord_AUDIO
Periferija, maybe, LOL ?
Dizel je offline  
Staro 01.05.2008., 15:11   #16
2145
o.O
Moj komp

2145's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=144952

Prva koju je Google izbacio pa vrijedi probat .

Uglavnom, izgleda da DFI Lanparty X38-T2R ne podržava brzine RAMa veće od 800MHz pa ga probaj spustit ispod 800 i vidi dal će bootat.
2145 je offline  
Staro 01.05.2008., 15:25   #17
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Nisi skuzio, on nema famozni C1 error.
Dizel je offline  
Staro 01.05.2008., 15:28   #18
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

Citiraj:
Autor Vin EuroDizel Pregled postova
Periferija, maybe, LOL ?
Ma stavio sam od brata drugi mis i tipkovnicu i iskljucio sve ostale prikljucke USB-a i druge prikljucke eksterne i interne i opet ista stvar.
Memorija i radi na 800 MHz i nisam je dizao nista preko toga.Jednostavno ploca ispise:Main Procesor:Intel 8200... i tako ostane stajati.
HAL 9001 je offline  
Staro 01.05.2008., 15:35   #19
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

A probaj drugi ram jebiga, iako na onom kodu na kojem ti zabrenta ploca, tamo treba traziti gresku.
Dizel je offline  
Staro 01.05.2008., 15:48   #20
gladijator
Premium
Moj komp

Datum registracije: Apr 2006
a da počneš gasiti u biosu onboard kontrolere,prvo usb pa dalje,zvuk,mrežu,...i provaj naći kako sam ti rekao,tipkovnicu i miš na ps2 da izbjegneš bilo koji usb.ako je greška 50 kako je netko rekao usb,tu traži problem
gladijator je offline  
Staro 09.05.2008., 13:17   #21
HAL 9001
Poboljsana verzija

HAL 9001's Avatar

(Rijeseno)-Problem Veliki

Rijesio problem tako sto sam izavadio na par minuta bateriju na maticnoj, i kad sam je vratio sve od tada radi savrseno.U cemu je bio problem ne znam ,ali dok ovako sve radi ne bunim se.
HAL 9001 je offline  
Staro 09.05.2008., 14:25   #22
Crash009
Banned
Moj komp

Crash009's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
clear cmos cuda radi
Crash009 je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas