|
![]() |
#1 |
Resistance is futile
Datum registracije: Oct 2003
|
![]() Da bi još poboljšao performanse kompa kanim kupit Zalmanov nortbridge cooler (onaj plavi), Zalmanov pasivni VGA cooler (ne znam dal da uzimam i onaj ventilator, to je kao dodatna oprema) i 2 ventilatora za kučište (jedan da upuhuje, a drugi da ispuhuje zrak). E sad najveći problem su mi ta 2 ventilatora jer imam predviđeno na stranjoj strani kučišta ispod napajanja za ugradnju 74mm ventilator, a izbor u toj dimenziji je sveden na 2 modela. To su u Linksu YS Teck (25dB, 90kn) i Cooltek (95kn). Ne bi htjeo bušit nove rupe na kučištu, a nisam našao ni adapter za 74mm na 80mm. Ako netko zna gdje ima još nekakav model 74mm ventilatora ili tog adaptera nek mi javi. A za kraj vezano uz paste. Znam da se več vodila diskusija na tu temu, ali dal uzet pastu Artic Silver 3, Silver 5 ili Ceramique? :confused: |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Zalmanov VGA cooler je fenomenalna stvar, moja preporuka. Ovaj dodatni fan nije niš posebno, na silent modu je bešuman, ali ne puše baš nešto, dok je u normal modu dosta glasan. Svejedno, ako hoćeš da je sve cakum-pakum, dobar je izbor, valjda su u Zalmanu znali što rade. Ako nemaš GF FX 5900 ili R9800Pro, ne treba ti taj ventilator. A što se tiče 74 mm ventova, mislim da sam negdje vidio Enermaxov TMD (Tip Magnetic Drive), malo pogledaj, mislim da je to bilo u HGŠrotu ili Linksu, ali sad ga ne vidim tamo. Frend mi ga ima i kaže da je jako tih. Također, imam AS5 i Ceramique ovdje, AS5 je bolji. Lakše se maže, ali da je temperatura niže, ne znam, po netu ga hvale do nebesa, pa pretpostavljam da je. AS3 se ne isplati kad je AS5 samo par kuna skuplji. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Resistance is futile
|
Nema sve sam pretražio i tog Enermaxovog TMDa nema, čak ni na njihovi stranicama ga ne spominju kao 74mm. Sve si razmišljam da ću morat turpijom par milimetara proširit rupe i stavit 80mm vent. Naginjem Papstu jer ga svi hvale. Konkretno u 80mm ima 3 modela (12dB, 33m3/h), (19dB, 45.3m3/h) i (26dB, 58.3m3/h). Koja je neka granica buke i tišine jer su ovi ventovi jednake cijene a što je bučnije to je protok zraka bolji. Pa onda da li vrijedi zlatna sredina ili ići u krajnosti? Cijena im je u Linksu 107kn. Pošto imam "samo" 9600XT onda neću uzimat još i ventilator za Zalmanov pasivni hladnjak. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guest
|
Ma zabrijao sam, Cooltek mi frend ima. Bio je pričao za 120 mm Enermaxa pa sam mislio da je i taj TMD fan Enermaxov. Anyway, malo prošvrljaj po netu, ako ideš na 80 mm fanove, imaš ovdje dosta dobat review, ako znaš njemački, skupa sa filmićima. http://www.silenthardware.de/viewarticle56.html Papst 19 dB je tih, ali nije bešuman, tako da nemoj očekivati čuda. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Resistance is futile
|
A kad smo več kod tok Coolteka on diže buku od 40dB jer se vrti na 5400rpm, pa kad stavim takva 2 onda će se i na dvorištu čut kad upalim komp! Šta onda je bolje 12dB pa manji protok zraka? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ex-Gastarbajter
Datum registracije: Sep 2003
|
Nabolje ti je neko kvalitetno napajanje sa 120 ventom i onda kupiš enermaxa 120mm da upuhuje zrak i gotovo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
kenova
|
sky, jos nikad nisam cuo da je plus za AS5 da se lakse maze ![]() lakse se razmaze po svemu mogucem, ima veci pump-out jer je manje viskozan, dosadno ga je skidat... Ceramique mi je odlican, lakse kontroliras gdje oces da ti ide, a ako zaebes lakse se skida A temperature su iste... nekim ljudima manje, nekim vise, prosjecno iste |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Guest
|
A dobro, ako ti to kažeš. Imam obje paste tu kraj sebe, obje su super, obje se dosta lagano razmazuju ( još uvijek tvrdim da mi je lakše namazati AS5, manje je gusta od Ceramiquea, možda imam neku čudnu šaržu(kupljena u VeMilu prije par mjeseci)), ma koju uzeli nećete se zeznuti. I tu si u pravu da se ne očekuju čuda tipa "skinuo sam 5 Celzija samo zbog AS5". A tog Coolteka mi frend drži na 7 V i kune se da je nečujan. Nisam ga imao prilike čuti tako da ovo nije iz prve ruke. Pitaj ekipu u Linksu da ga isprobaju pred tobom pa odluči. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guest
|
19 dB ima ok protok zraka, za 12 dB verziju baš i nisam siguran. Ma pukni 12 cm fan i tko ga šmirgla... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Headbangig Grunf!
Datum registracije: Aug 2003
|
Citiraj:
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guest
|
E, da, Isuse, to sam te htio pitati. Kako si zakeljio taj 12 cm fan na Zalmana? |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Resistance is futile
|
Ma sve je to krasno, ali nemam mjesta kam da stavim veči vent od 80mm na stražnju stranu kočišta. Još uvijek stojim kod toga da uzimam 2 komada, s time da ću morat prošitit rupe da me stanu. Konkretno Papst u 80mm ima 3 modela (12dB, 33m3/h), (19dB, 45.3m3/h) i (26dB, 58.3m3/h). I još jednom pitam koji pošto ne želim doma imat avionsku turbinu, a kada dođu topliji dani ni mikrovalnu pećnicu. Zato i skidam 2 mala venta sa MBO i VGA da smanjim buku. Moraju bit u dimenziji 80mm i točka. Nemojte ni prodavat priče o novom napajanju i 120mm ventu jer je to apsurd. Kam da ga stavim ak imam problema več i sa ugradnjom 80mm. Za grafičku mislim da je dovoljan i samo taj pasivac, a ako se pokaže potreba za dodatnim hlađenjem onda ćemo razmišljati koji vent ubost. Skinuo sam onaj ATItool i pokrenuo ga i išao testirati max core i RAM. Ti testovi traju u nedogled. Daj recite nakon koliko vremena ti on ispiše rezultate. Meni je vrtio po 15min i onda sam ga prekinuo jer mi je več bilo dosta čekanja. Došao je do neke max vrijedmosti i onda nastavio snižavat taktove i dalje testirat. Mene zanima koliko vremenski treba da on izvrti ta 2 testa do kraja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Headbangig Grunf!
|
Kaj, kak? Šarafima! ![]() Evo kompletnog postupka. 1. Uzeo sam šarafe od Alphinog kulera oni s kojima je ventiltoer zašarafljen za HS, kak su predugački morao sam ih okrenut naopačke tj, da matice stavljam s vanjske strane. 2. One dvije pločice koje služe da se stisnu gornji i donji dio njih sam odšarafio uzeo gornje dvije matice, alphne šarafe sam provukao kroz pločice koje stisnu gornji i donji dio Zalmana, stavio ventilator, fan grill, i matice zategnuo s prstima, z donje strane sam ostavio pločice kak su bile kak je jer ne smetaju ventilatoru. 3. sve to skupa gurnuo u AGP slot i BOK. ![]() To zgleda ovak, ima "malo" kablovine al bolje ne ide u Everpower kučište.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum Zadnje izmijenjeno od: Isus. 13.01.2004. u 22:17. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Ex-Gastarbajter
|
Onda uzmi 19dB Papstove, tihi i dobri, ako fali para dva sunona i stavi ih na 7V |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Resistance is futile
|
OK. Tek sad vidim da se cijena popela na nekih ugrubo 550kn. Za 1100kn dobijem vodeno hlađenje CPUa, VGA i MBO sa popratnim materijalom. Nije tolko bitna cijena nego isplativost. Moram dobro razmlislit kak bi vodeno ugurao u svoje kučište. Jel se isplati to Mystificator za 1100kn? Ne kanim preć u kučnu izradu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
|
Prodaje se par vodenih jeftino na forumu pa pogledaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Ex-Gastarbajter
|
Miato ti ima ok vodeno, ak baš oćeš novo(al isti ti je vrag) uzmi od mystia. Na duže vrijeme ti se isplati... |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
(°_°)
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
pogledaj slike na stranici. a jos i ustedis 500kn ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Resistance is futile
|
Ak sam dobro to izračunao ti tražiš 600kn. Po tome što sam vidjeo na tvojim stranicama imaš rezervar od 6 litara. Nemam kam stavit ni hladnjak od Mystificatora a kamo li to tvoje. Inače ak ti nije bed daj napiši dimenzije. Ne znam kam bi stavio hladnjak 200x175x45 u midi tower kučište. Kam god da probam uvijek mi je premalo par cm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Resistance is futile
|
Kao što vidite u sigu, več sam nabavio Zalmanove pasivce, ali u Linksu več duže vrijeme nema Papsta 80mm 19dB. Spominjali su se nekakvi SUNON ventovi, pa me zanima gdje tog ima za kupit. Na nabava.net i cjenik.com mi nije ništa pronašao, pa mi recite konkretno ime firme gdje ih imaju, jer ovako mi več 2 tjedna stoji otvoreno kučište jer kad ga zatvorim nema nikakvog propuha i temp sistema mi se osjetno poveča. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Guest
|
Ma ****eš 80 mm ventove, uzmi 120 mm, napravi rupu na vrhu kućišta (blowhole) da ispuhuje topli zrak i gotovo. I ja sam se za****vao sa tim 80 mm ventovima i na kraju mi je proc hladniji kad ne rade. Pazi konfiguraciju prije - jedan 80 mm Papst ispred upuhuje - dva 80 mm Papsta straga ispuhuju - 120 mm vent na napajanju ispuhuje Temperature su bile 43 idle, 48 load, 30 sistem Konfiguracija kad sam napravio blowhole i stavio vent na njemu na 5 V da ispuhuje i ova dva Papsta straga da upuhuju davala je idle 42, load 47, sistem 33 Isključio sam ova dva Papsta što su upuhivali zrak, stavio na blowhole vent potenciometar i stavio da se ne čuje i temperature su 36 idle, 43 load, 26 sistem. Tako da sam zaključio da više ventova ne znači bolji propuh, a jedan 120mm je više nego duplo bolji od 80mm. Sunone možeš nabavit u Chipoteci na Kennedyevom trgu ( u zgradi Ekonomskog faxa). tamo možeš nabaviti i grillove za fanove 80 i 120 mm (nisu oni laser cut, obični su, ali izgledaju odlično) . |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Resistance is futile
|
Moram razmislit za taj blowhole. Bez obzira da li ću ga radit ili ne moram uzet barem jedan 80mm vent da mi odostraga upuhuje zrak jer mi vent na procu vuče topli zrak od pasivaca na grafičkoj i chipsetu. Nego daj mi reci, vent od 80mm ima bočne stranice 80mm, a koliki je razmak između rupa na toj stranici, mora bit nešto manji jer rupe nisu u čoškovima kvadrata. Ista stvar i za 120mm vent, koliki je razmak između rupa? I još jedna stvar, rekao si da si spojio vent na napon od 5V. Kod svih piše da rade na 12V, pa pomoću čega ga ti smanjuješ na 7 ili 5V? Mora da je neki adapter u pitanju, di da to nabavim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Guest
|
Razmak između sredina rupa na 12 cm ventu je 105 mm, na 8 cm 72-73 mm. Najlakše ti je uzet vent pa sa olovkom ili šarafcigerom označiti na limu gdje su rupe. A ovaj adapter za 5V i 7V imaš u Linksu (Sharkoon - 11 kn, a možeš i sam napraviti kombinirajući napone na molexu), ali je daleko bolja stvar potenciometar (25 kn). |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Resistance is futile
|
OK kaj se tiče tih adaptera. Ako uzmem Enermaxe koji več na sebi imaju kontrolu brzine vrtnje (pretpostavljam da je regulacija pomoću potenciometra, slobodno me ispravite), pa onda još jedan potenciometar za regulaciju napona. Jel ima to smisla? Ili je jednostavnije da uzmem adapter za 5 ili 7V i to je to. Inače kanim uzet 80 i 120mm ventove pa koji je onda adapter prikladniji, onaj za 5V ili onaj za 7V? Ne kanim imat doma avionsku turbinu, a opet isto tako ni ventove za ukras pa da preslabo rade propuh. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Guest
|
Jesi pogledao na SilentHardware.de , ako znaš švapski vidjet ćeš da se Enermax od 12 cm (ima potenciometar, ne treba ti još jedan) baš i nije iskazao tišinom. Radije uzmi ili YS Tech Green Label ili Papst i na njih metni potenciometar i to je to. Ako staviš na 5 V i 7 V baš i nije neki protok zraka, a sa potenciometrom možeš fino štimati odnos buka/protok zraka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Resistance is futile
|
Ok onda ću uzet Papsta 120mm i potenciometar. Ali pošto ću ga postavit na blowhole htjeo bi da ti i lijepo izgleda. Pošto uz njega ne dolazi nikakav fangril, gdje mogu nači izbor tih grilova za 120mm. Gdje god sam našao da ih imaju, imaju ih u dimenziji 80mm. Pomoć! |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Headbangig Grunf!
|
Citiraj:
Enermax 120mm je OK nije toliko bučan, ona 80mm verzija je nešto drugo, preko 2/3 je bučan u tri čoška. Prenost Enermaxa je da ima veći protok zraka.
Porsche 6cyl.boxer se hladi zrakom komp se hladi vodom! Chairman of G.M.S. ![]() Former member of PCE 100+kg demolition squad Grunf je moj idol! Moji Grunf type modovi NB:Mini Monster NB,VGA:Ye Monster C!, Ye Monster D!,Abit NB:Abit mini Monster,PSU:Ultra Monster! ![]() Alfisti site, Alfisti forum |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|