Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.08.2006., 01:49   #1
Ramone
DDR RAM1

Ramone's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Mac OS X

Ako se netko od članova PC Ekspert foruma može pohvaliti radom na Windowsima i Mac OS X-u. Volio bih kad bi podijelio to iskustvo i prepričao dojmove. Čitao sam u domaćim časopisima, članke u kojima su Mac OS X instalirali na PC i usporedili ga sa beta Vistom. Mac OS X je dosta dobro ocijenjen. I moram priznati da neke stvari koje me izluđuju kod Windowsa za "Jabučare" (a uskoro i PC-aše : hello2 : ) ne predstavljaju nikakav problem.
Čuo sam i priču (na moju žalost: druga ruka) o PC s OS X i nešto me tjera da probam i "zabranjeno voće (jabuku)".

Kao i većina ljudi s ovog foruma (čast iznimkama : cheers2 ) cijeli život sam na PC-u i Windowsima. Na ovom forumu ali i na drugim, često su se vodila žestoka prepucavanja što je najbolje za PiCeka...
Najsmješnije mi je bilo kad je netko bez iskustva s različitim OS pljuvao po svom proizvodu ( a to je najčešće bio M$ proizvod) a hvalio drugi (često puta Linux) koji nikad nije niti vidio LIVE a kamoli isprobao, već je to pričao samo zato što su mu drugi (a često su to bili pametniji ljudi od njega) rekli.

Ništa ne prepuštam slučaju - pa sam i sam isprobao jednu free linux distribuciju (Ubuntu) i moram reći da sam ostao iznenađen. Ugodno! Naravno, nikakav zaključak ne mogu donijeti (tipa: što je bolje) već samo mogu reći da su mi se oči još malo više otvorile.

mali edit: kada kažem OS X na piceku - mislim na ponosne i legalne vlasnike tog OS koji su našli načina instalirati ga i isprobati na suparničkoj platformi

Zadnje izmijenjeno od: Ramone. 08.08.2006. u 02:29.
Ramone je offline   Reply With Quote
Staro 08.08.2006., 02:20   #2
Ramone
DDR RAM1

Ramone's Avatar

Datum registracije: Jul 2005
Sadašnjost: MacOSx i npr iWork '06 su jeftiniji i to osjetno od Xp pro + Office 2003 ! : flyingey Neki bi rekli i bolji...
Budućnost:
Vista - ne znam KAKO će mi se svidjet, kad sam se duuugo mučio i s prelaskom s 98ce na XP. Imao sam osjećaj da mi se XP "oteo". Radi kaj hoće i gdje hoće - a da ga se poštela (ako je to uopće i moguće) treba duboko pogledati ispod haube (nema ono klik-klik i gotovo). Mislim da (barem prema beta verzijama) ću ja ili ostat na XP-u još dugo ili ću koristit nešto drugo što nije iz M$-a.

Mac OS X - Mislim da se isplati investiratri u njega. Doduše, marketing za njega kaže "Vista2" (2007.g). Ako stvarno bude tako dobar ili toliko bolji, ja jednsostavno moram to imati: ili na PC-u (uz nužne hardwearske prilagodbe) ili ću promjeniti i platformu.
Ramone je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.08.2006., 17:05   #3
SrKi
Premium
Moj komp

SrKi's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
ajde ljudi, i ja imam par pitanja u vezi mac osa, pa ako bi mi se netko mogao javiti na PM da ga priupitam par pitanja bio bi jako zahvalan.
SrKi je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2006., 14:47   #4
glista
crni pas
Moj komp

glista's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
ja imam nekog iskustva u radu na OS X, doduše zadnjih godinu dvije sam ponovo na WIN ali svako malo se rado sjetim dragog mi OS X

nisam neki stručnjak, ali meni se X jako svidio, nakon početnog upoznavanja bio sm oduševljen sa većinom stvari na MAC-u i samom OS-u.

evo malo mog laičkog kritičkog osvrta: stabilnost X (toliko hvaljena) u početku i nije bila naročita, kasnijim izlascima to se bitno popravilo i ova zadnja revizija je ok, ali u odnosu na XP ništa strahovito bolje. ono što je uistinu bolje jest prosta činjenica da je X uistinu "user friendly" i to izrazito, u nekim segmentima je toliko izbanaliziran da čak djeluje amaterski dok istovremeno nudi apsolutno neograničene mogućnosti profesionalnim korisnicima...nadalje, softw. kompatibilnost je puno izraženija nego kod PC-a, većina stvari, fileova koje radite u jednom određenom programu u većini slučajeva biti će gotovo potpuno kompatibilna u nekom drugom soft. slične namjene, još jedna prednost i to neizmjerno velika - nema drivera, jp. kod maca su svi driveri integrirani u OS i stvar radi jako dobro, sučelje samog OS-a je daleko preglednije i inteligentnije rješeno nego kod XP, da ne pričam o dock-u....da sad ne duljim pitajte što vas konkretnije zanima ako znam, svakako ću se potruditi odgovoriti
glista je offline   Reply With Quote
Staro 18.08.2006., 14:57   #5
Ladybug
Premium
Moj komp

Ladybug's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Macovi su lijepi za koristiti, stvarno ti sve objasni i u instalaciji i u korištenju neta ,no samo OSx, devetke me izluđuju i ni upola se ne snalazim na njima kao na OSX. Linux mi nije u nekom najboljem sjećanju, nisam se uopće snalazila u njemu, uopće, niti znam instalirati najobičniji Skype na njega. Folderi i Porgrami i fileovi su potpuno drukčiji od Winsa. Plus OpenOffice, koji je super i sve, al su formati koje doma ne podržava tvoj Office. Al ak me sjećanje ne vara, ima i opcija da se sejva u doc/xml formatu.
Još su mi moji XP uza sve mane, najbolji, jer sam na njima 90% vremena. Nemojte me niš drugo pitati, jer ovo gore je gotovo svo znanje koje znam o tim trima OS-ima, al ću pratit temu
Ladybug je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno