PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Mac OS X (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=44198)

Ramone 08.08.2006. 01:49

Mac OS X

Ako se netko od članova PC Ekspert foruma može pohvaliti radom na Windowsima i Mac OS X-u. Volio bih kad bi podijelio to iskustvo i prepričao dojmove. Čitao sam u domaćim časopisima, članke u kojima su Mac OS X instalirali na PC i usporedili ga sa beta Vistom. Mac OS X je dosta dobro ocijenjen. I moram priznati da neke stvari koje me izluđuju kod Windowsa za "Jabučare" (a uskoro i PC-aše : hello2 : ) ne predstavljaju nikakav problem.
Čuo sam i priču (na moju žalost: druga ruka) o PC s OS X i nešto me tjera da probam i "zabranjeno voće (jabuku)".

Kao i većina ljudi s ovog foruma (čast iznimkama : cheers2 ) cijeli život sam na PC-u i Windowsima. Na ovom forumu ali i na drugim, često su se vodila žestoka prepucavanja što je najbolje za PiCeka...
Najsmješnije mi je bilo kad je netko bez iskustva s različitim OS pljuvao po svom proizvodu ( a to je najčešće bio M$ proizvod) a hvalio drugi (često puta Linux) koji nikad nije niti vidio LIVE a kamoli isprobao, već je to pričao samo zato što su mu drugi (a često su to bili pametniji ljudi od njega) rekli.

Ništa ne prepuštam slučaju - pa sam i sam isprobao jednu free linux distribuciju (Ubuntu) i moram reći da sam ostao iznenađen. Ugodno! Naravno, nikakav zaključak ne mogu donijeti (tipa: što je bolje) već samo mogu reći da su mi se oči još malo više otvorile.

mali edit: kada kažem OS X na piceku - mislim na ponosne i legalne vlasnike tog OS koji su našli načina instalirati ga i isprobati na suparničkoj platformi

Ramone 08.08.2006. 02:20

Sadašnjost: MacOSx i npr iWork '06 su jeftiniji i to osjetno od Xp pro + Office 2003 ! : flyingey Neki bi rekli i bolji...
Budućnost:
Vista - ne znam KAKO će mi se svidjet, kad sam se duuugo mučio i s prelaskom s 98ce na XP. Imao sam osjećaj da mi se XP "oteo". Radi kaj hoće i gdje hoće - a da ga se poštela (ako je to uopće i moguće) treba duboko pogledati ispod haube (nema ono klik-klik i gotovo). Mislim da (barem prema beta verzijama) ću ja ili ostat na XP-u još dugo ili ću koristit nešto drugo što nije iz M$-a.

Mac OS X - Mislim da se isplati investiratri u njega. Doduše, marketing za njega kaže "Vista2" (2007.g). Ako stvarno bude tako dobar ili toliko bolji, ja jednsostavno moram to imati: ili na PC-u (uz nužne hardwearske prilagodbe) ili ću promjeniti i platformu.

SrKi 14.08.2006. 17:05

ajde ljudi, i ja imam par pitanja u vezi mac osa, pa ako bi mi se netko mogao javiti na PM da ga priupitam par pitanja bio bi jako zahvalan.

glista 18.08.2006. 14:47

ja imam nekog iskustva u radu na OS X, doduše zadnjih godinu dvije sam ponovo na WIN ali svako malo se rado sjetim dragog mi OS X

nisam neki stručnjak, ali meni se X jako svidio, nakon početnog upoznavanja bio sm oduševljen sa većinom stvari na MAC-u i samom OS-u.

evo malo mog laičkog kritičkog osvrta: stabilnost X (toliko hvaljena) u početku i nije bila naročita, kasnijim izlascima to se bitno popravilo i ova zadnja revizija je ok, ali u odnosu na XP ništa strahovito bolje. ono što je uistinu bolje jest prosta činjenica da je X uistinu "user friendly" i to izrazito, u nekim segmentima je toliko izbanaliziran da čak djeluje amaterski dok istovremeno nudi apsolutno neograničene mogućnosti profesionalnim korisnicima...nadalje, softw. kompatibilnost je puno izraženija nego kod PC-a, većina stvari, fileova koje radite u jednom određenom programu u većini slučajeva biti će gotovo potpuno kompatibilna u nekom drugom soft. slične namjene, još jedna prednost i to neizmjerno velika - nema drivera, jp. kod maca su svi driveri integrirani u OS i stvar radi jako dobro, sučelje samog OS-a je daleko preglednije i inteligentnije rješeno nego kod XP, da ne pričam o dock-u....da sad ne duljim pitajte što vas konkretnije zanima ako znam, svakako ću se potruditi odgovoriti

Ladybug 18.08.2006. 14:57

Macovi su lijepi za koristiti, stvarno ti sve objasni i u instalaciji i u korištenju neta ,no samo OSx, devetke me izluđuju i ni upola se ne snalazim na njima kao na OSX. Linux mi nije u nekom najboljem sjećanju, nisam se uopće snalazila u njemu, uopće, niti znam instalirati najobičniji Skype na njega. Folderi i Porgrami i fileovi su potpuno drukčiji od Winsa. Plus OpenOffice, koji je super i sve, al su formati koje doma ne podržava tvoj Office. Al ak me sjećanje ne vara, ima i opcija da se sejva u doc/xml formatu.
Još su mi moji XP uza sve mane, najbolji, jer sam na njima 90% vremena. Nemojte me niš drugo pitati, jer ovo gore je gotovo svo znanje koje znam o tim trima OS-ima, al ću pratit temu :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:36.