Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.04.2013., 20:43   #1
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Datum registracije: Mar 2013
(riješeno) Računalo se ruši kada radim nešto zahtjevno

Kako kaže naslov čim krenem radit nešto zahtjevno (igranje igri ili kopiranje datoteka sa HDD-a na usb ili obrnuto) komp se samo reboot-a i dođe plavi ekran i poruka na njemu - Blue screen
Jutros mi čak i nije htio u windows ući nego se odmah to pojavilo. Odradio sam test za ram i nije dalo nikakvih problema.. Sumljam na HDD jer sve što pokušam direkt s njega radit odmah se gasi. Pa molim ako mi netko može pomoći bio bi mu zahvalan jer je ovo postalo užasno.
Konfa je -
mbo - Asus P5B
ram - 2Gb (neznam marku)
proc - Intel Core 2 Duo e4600
vga - Nvidia Geforce 8600 1gb ddr2
HDD - WD 500Gb
psu - Antec 250W

Zadnje izmijenjeno od: Toorop. 21.04.2013. u 14:43.
Toorop je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2013., 21:19   #2
Forace
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2012
S čim si odradio test rama?

U pravilu se ide redom: hiren's boot cd i onda memtest86 za ram te od proizvođača diska test kratki i dugi hdd.a.

Nakon toga ako to radi u windowse pa onda recimo OCCT i hwinfo za temperature ....

Al to sve piše tu negdtje u vrlo sličnim topicima
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.04.2013., 22:06   #3
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
S čim si odradio test rama?

U pravilu se ide redom: hiren's boot cd i onda memtest86 za ram te od proizvođača diska test kratki i dugi hdd.a.

Nakon toga ako to radi u windowse pa onda recimo OCCT i hwinfo za temperature ....

Al to sve piše tu negdtje u vrlo sličnim topicima
Citao sam trazio sam! Odvrtio sam memtest86. A moze li to biti zbog toga sto su komponente starije màlo, i kuciste puno prasine i zato sto bi trebao promijeni pastu na procesoru i instalirati nove drivere?
Staro 16.04.2013., 22:17   #4
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
prašinu očistiti pod broj jedan i ne bi bilo loše pastu. Driveri nisu presudni ako je sa istima prije radilo normalno. testirati ram i disk.
Mihael je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2013., 22:46   #5
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Citiraj:
Autor Mihael Pregled postova
prašinu očistiti pod broj jedan i ne bi bilo loše pastu. Driveri nisu presudni ako je sa istima prije radilo normalno. testirati ram i disk.
radilo je prije i svako toliko (1tjedno) bi se to desilo a sada nema kad ne padne sve.. joj e budem poslikao da vidite kako sam divno to izgleda xD
Staro 16.04.2013., 22:50   #6
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
promijeni sata kabel i proskeniraj disk za bad sektore.
ako ploca ima drugi sata kontroler, spoji disk u njega za probu

a sto se rama tice, probaj mijenjati slotove
domis je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2013., 23:04   #7
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Control Panel, Administrative Tools > Event Viewer i pod custom views administrative events,

drugo u C:/minidump imaš bsod fileove, moš ih poslat pa cu ih pogledat, ako znas mozes i sam, imas program Bluescreen view
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 17.04.2013., 08:05   #8
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Control Panel, Administrative Tools > Event Viewer i pod custom views administrative events,

drugo u C:/minidump imaš bsod fileove, moš ih poslat pa cu ih pogledat, ako znas mozes i sam, imas program Bluescreen view
Evo sad dok sam ih krenuo skinut s harda na usb nisam uspio. Znači označim ih i stisem desni klik i zablokira se sve i samo dođe taj plavi ekran.. A dok sam tražio ovo prvo kada sam našao mi se zablokirao i jednom je onaj "bip" bio i samo je stajao tako blokiran.

EDIT: uspio sam cijeli folder prebacit. Kako da ti ih pošaljem?

Zadnje izmijenjeno od: Toorop. 17.04.2013. u 08:20.
Staro 17.04.2013., 11:50   #9
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Upload na mediafire
Staro 17.04.2013., 11:53   #10
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Citiraj:
Autor domis Pregled postova
promijeni sata kabel i proskeniraj disk za bad sektore.
ako ploca ima drugi sata kontroler, spoji disk u njega za probu

a sto se rama tice, probaj mijenjati slotove

Promijenio sam sata kabel i ram premjestio. Znači nije mi još došao taj plavi ekran, ali mi se igre čudne, sve šteka, onako preskače ?.. skinuo sam neki program HDD Health i kaže da mi je health na 98% o.O

Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Upload na mediafire
http://www.mediafire.com/?akegrvf7dc2mv evo ga, to su svi file-ovi koji su bili u folderu

Zadnje izmijenjeno od: nino. 17.04.2013. u 20:46.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.04.2013., 12:39   #11
Forace
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Toorop Pregled postova
Promijenio sam sata kabel i ram premjestio. Znači nije mi još došao taj plavi ekran, ali mi se igre čudne, sve šteka, onako preskače ?.. skinuo sam neki program HDD Health i kaže da mi je health na 98% o.O
1. da li si očistio prašinu unutar računala?
2. da li si testirao hard disk (short i long DST) sa alatom od proizvođača diska (nalazi se na hiren's boot cd.u?
Staro 17.04.2013., 14:49   #12
Alister
Premium
Moj komp

Alister's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
aida 64, i pogledaj stanje temp senzora i smart disk
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 17.04.2013., 15:38   #13
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Citiraj:
1. da li si očistio prašinu unutar računala?
2. da li si testirao hard disk (short i long DST) sa alatom od proizvođača diska (nalazi se na hiren's boot cd.u?
nisam stigao jutros, samo sam zamijenio kabal.. budem veceras ako stignem!
Staro 17.04.2013., 16:07   #14
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

dva najnovija su 24.2.2013 i 4.3.2013, šta znači da nisu baš novi ,u njima su bili reporti problema :
ntoskrnl.exe(f4) koji daje grešku i aswSnx.SYS što je proces Avast antivirusa, pa ti preporučam da probaš napravit clean boot:Uđeš u safe mode (u safe mode udjes pritiskanjem tipke F8 prije paljenje windowsa), u start>run upišeš MSCONFIG, staviš kružić na selective startup i makneš kvačice sa obje opcije, te restartiraš računalo
Ukoliko se komp popravi, ideš eliminacijski prvo uključiš samo gornju opciju u msconfig, ako radi samo dojnju, i na tabu "Startup" aktiviraš 4 po četri programa
iako ovaj error često zna biti I/O error, što opet znači da je moguće da je hdd

Drugi bluescreen kaže da je problem u atapi.sys što je driver kontrolera ata portova (za cd romi i/ili možda i za HD)

ali prije svega očisti prašinu!! nisi niti svjestan koliko problema ona može uzrokovat

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 17.04.2013. u 16:14.
Staro 18.04.2013., 11:41   #15
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Očistio sam svu prašinu i kada sam išao raditi HDD Scan(extended) sa programom od WD-a mi je došla ova slike - Kernel_data_inpage_error a koliko sam skužio to je nešto u vezi harda?

EDIT: dok sam rebootao windows ušao sam u onaj recovery mode i sada sve instalira na novo.. Hoće li to šta pomoći?

Zadnje izmijenjeno od: Toorop. 18.04.2013. u 11:50.
Staro 18.04.2013., 12:09   #16
Forace
Premium
Moj komp

Znači idemo iz početka:

1. skenoiranje memorije i hard diska se NE RADI iz windowsa upravo iz gore navedenog razloga iako ima programa koji i pod windowsima mogu skenirat
Svodi se na to da ako nešto i nije u redu i sami windowsi su u memoriji/hardu pa samim time vrisnu upravljački programi što uzrokuje exception odnosno plavi ekran sa nekom porukom.

2. hiren boot cd - je prekrasan cd koji se skine sa interneta i sprži te se nakon toga računalo pokrene S NJEGA. Znači ne pokreću se windowsi itd. nego se računalo boota sa Hirena.

3. na hirenu se ne ide u mini windows xp nego se koriste DOS ALATI i tamo pod njima postoji proizvođačev DOS program za skeniranje HDD.a

4. S tim programom se skenira HDD i ako on izbaci grešku onda se to uslika i ako je disk pod garancijom s tim i garantnim listom se šalje na garanciju

Procedura više nego jednostavna.

E sad rezultat long skena može biti: bez grešaka, sa popravljivom greškom ili sa nepopravljivom greškom .
Staro 18.04.2013., 12:19   #17
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

A što ako disk nije pod garancijom? kupujem novi? a kada skinem s neta taj hirens boot cd mogu ga pržit na obični dvd-r/dvd+r ili mora biti neki drugi dvd?

Zadnje izmijenjeno od: nino. 18.04.2013. u 15:26.
Staro 18.04.2013., 14:14   #18
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Ako si u mogucnosti probaj i sa drugim napajanjem, tek sam sad vidio da ima 250w a po minidumpoima komp tije star bar 5 godina, a napajanja gube snagu nakon godina, a hirena mos i na usb instalirat, googlaj upute, a da ako je hdd onda moras novi
Staro 19.04.2013., 14:10   #19
Black Dragon
Premium
Moj komp

Black Dragon's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
C2D E8400
4 GB RAMa
GTX 560Ti
3 HDD
ASUS P5K SE
Povuče oko na full loadu 285 sa peekovima do 315W (mjerio sa uređajem) dakle možda je ovih tvojih 250W dugo radilo na maximumu i sada im je dosta ... pogledaj kondiće u napajanju usput.

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2013., 11:54   #20
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Evo odradio sam memtest86(1h) i hdd scan(quick i extended) preko hirens boot cd-a, i kažu da problema nema sa hddom i ramom.. odradio sam i cpu stres test i za grafičku i još za hdd i sve radi savršeno. Jedino šta nisam testirao je PSU.. Prema svemu je onda otišlo napajanje.. a može li taj plavi ekran doći i od pregrijavanja procesora ili grafe jer još nisam stigao promijeniti pastu a kad im gledam temp. na idle je grafa 51°C a procesor isto tu negdje oko 50°C dok na full load grafa dođe do 70 a prcesor 80/3°C
Staro 20.04.2013., 15:46   #21
Forace
Premium
Moj komp

Skini si OCCT i nepto za nadzor temp. recimo hwinfo 32 jer u njemu možeš postavit da ti sorema očitanja u fajl. Pokreni OCCT i pusti ga nekih 3h . Osim occt.a imap i prime95, al on je samo za proc.
Staro 20.04.2013., 16:37   #22
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Citiraj:
Skini si OCCT i nepto za nadzor temp. recimo hwinfo 32 jer u njemu možeš postavit da ti sorema očitanja u fajl. Pokreni OCCT i pusti ga nekih 3h . Osim occt.a imap i prime95, al on je samo za proc.
sad sam friško instalirao win7 i stavio core temp gore i očitava mi na full loadu cpu oko 83°C a max je 85 dok mi gpu na full ide do 61 i preko ne.. brijem da je pregrijavanje problem, jer do sada dok sam testirao igre mi još nije došao plavi ekran, a nisam komp dirao od kad sam ga očistio

Zadnje izmijenjeno od: Toorop. 20.04.2013. u 17:56.
Staro 21.04.2013., 14:48   #23
Toorop
Mother Russia
Moj komp

Toorop's Avatar

Evo ga ljudi, hvala svima na pomoći! Nadam se da nisam bio dosadan problem sam rješio tako što sam promijenio termalnu pastu na procesoru i grafičkoj kartici i mogu vam reći da sam je*eno zadovoljan pastom (Spire sp-700).. temperature - procesor prije : idle - 41°C full load - 83/85°C , sa novom termalnom - idle 29°C full load 55°C!!!
sada skupit novac za Jači psu i još koji keks rama pozz
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke