|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2009
|
novi HP laptop partition problem
Kupio sam jucer novi HP laptop sa prediinstaliranim win 7 home premium u sebi. Nako upisivanja osnovnih podataka, lokacija , vrijeme, jezik otvorili su se win 7. Sve je Ok i radi ali imam nesto kaj nemogu napraviti sa particijama. Hp u win 7 pokazuje dvije particije C:win7 i D: recovery. Ok idem ja staviti paragon partition manager i imam kaj viditi. Particije su slozene ovako. Kao prvo ima 4 primarne particije, od kojih su kako sam rekao dvije nevidljive u win 7. Dakle prva je particija system i ta je aktivna particija, dakle prilikom boota ide prvo na nju. Druga je win 7 (koja ima 400 gb), treca je recovery, i cetvrta je HP tools. Ja sam zelio napraviti kao i na svim racunalima do sada ali druge firme, sloziti particju win 7 od oko 50 gb, a ostalo od ovih 400 gb da bude logicka particija podaci sa 350 gb. No neda mi mista napraviti zato sto imam 4 particije i to sve primarne. Ne bi htio dirate ostale particije zbog garancije jer laptop kupljen jucer, da ne bi zezali, samo bi htio tu veliku particiju C od 400 gb, razdjeliti na dvije, ali izgleda da partition table ne moze imati vise od 4 particije, tako da sam nemocan... i to je po meni jako glupo napravljeno od firme kao sto je HP... Ima li neko nekakav savjet... hvala... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Već se govorilo o toj HP predinstall praksi, ako imaš pc i mjesta na njemu najprije napravi backup cijelog hdd - a iz lapa da nebi izgubio pristup i startanje Recoverija sa Recovery particije. Problem leži u činjenici o max. 4 primarne particije, extended / logičkih može biti više ali te nemogu biti boot - abilne. Prva system je 100 Mb na kojoj je za vrijeme installa temp a kasnije sitniš sa bootloader - om. Druga je ona na kojoj su instalirani winsi, nazovimo je W. Nakon backupa možeš probat: - smanji W particiju, recimo na pola - makni W particiju na kraj slobodnog prostora a da je prije Recovery koji nesmiješ nikako micat / mijenjat - sada ovu system povećaj / proširi do W particije - sa W particije treba SVE kopirat na system particiju - sa EasyBCD treba popravit da su instalirani winsi na system particiji. Prvo treba napravit backup postojećeg stanja bootloader - a, bitno je da ne izgubiš mogućnost pokretanja Recovery - ja (neki Fxx, zaboravio koji). - ako je sve ovo poviše prošlo ok (winsi rade sa system particije) onda ti W particija ostaje "slobodna" za Data, lako je iz winsa formatiraš. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|