PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   novi HP laptop partition problem (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=220957)

martantoni 23.09.2011. 15:10

novi HP laptop partition problem

Kupio sam jucer novi HP laptop sa prediinstaliranim win 7 home premium u sebi. Nako upisivanja osnovnih podataka, lokacija , vrijeme, jezik otvorili su se win 7. Sve je Ok i radi ali imam nesto kaj nemogu napraviti sa particijama.
Hp u win 7 pokazuje dvije particije C:win7 i D: recovery. Ok idem ja staviti paragon partition manager i imam kaj viditi.
Particije su slozene ovako. Kao prvo ima 4 primarne particije, od kojih su kako sam rekao dvije nevidljive u win 7.
Dakle prva je particija system i ta je aktivna particija, dakle prilikom boota ide prvo na nju. Druga je win 7 (koja ima 400 gb), treca je recovery, i cetvrta je HP tools. Ja sam zelio napraviti kao i na svim racunalima do sada ali druge firme, sloziti particju win 7 od oko 50 gb, a ostalo od ovih 400 gb da bude logicka particija podaci sa 350 gb. No neda mi mista napraviti zato sto imam 4 particije i to sve primarne. Ne bi htio dirate ostale particije zbog garancije jer laptop kupljen jucer, da ne bi zezali, samo bi htio tu veliku particiju C od 400 gb, razdjeliti na dvije, ali izgleda da partition table ne moze imati vise od 4 particije, tako da sam nemocan... i to je po meni jako glupo napravljeno od firme kao sto je HP...
Ima li neko nekakav savjet...
hvala...

danvari 27.10.2011. 12:44

Citiraj:

Autor martantoni (Post 1983022)
Kupio sam jucer novi HP laptop sa prediinstaliranim win 7 home premium u sebi. Nako upisivanja osnovnih podataka, lokacija , vrijeme, jezik otvorili su se win 7. Sve je Ok i radi ali imam nesto kaj nemogu napraviti sa particijama.
Hp u win 7 pokazuje dvije particije C:win7 i D: recovery. Ok idem ja staviti paragon partition manager i imam kaj viditi.
Particije su slozene ovako. Kao prvo ima 4 primarne particije, od kojih su kako sam rekao dvije nevidljive u win 7.
Dakle prva je particija system i ta je aktivna particija, dakle prilikom boota ide prvo na nju. Druga je win 7 (koja ima 400 gb), treca je recovery, i cetvrta je HP tools. Ja sam zelio napraviti kao i na svim racunalima do sada ali druge firme, sloziti particju win 7 od oko 50 gb, a ostalo od ovih 400 gb da bude logicka particija podaci sa 350 gb. No neda mi mista napraviti zato sto imam 4 particije i to sve primarne. Ne bi htio dirate ostale particije zbog garancije jer laptop kupljen jucer, da ne bi zezali, samo bi htio tu veliku particiju C od 400 gb, razdjeliti na dvije, ali izgleda da partition table ne moze imati vise od 4 particije, tako da sam nemocan... i to je po meni jako glupo napravljeno od firme kao sto je HP...
Ima li neko nekakav savjet...
hvala...

Mislim da s garancijom ne ćeš imati problema. Ja sam pobrisao HP tools particiju i složio si jednu posebno :stoopid:

Nikky 27.10.2011. 14:42

Već se govorilo o toj HP predinstall praksi, ako imaš pc i mjesta na njemu najprije napravi backup cijelog hdd - a iz lapa da nebi izgubio pristup i startanje Recoverija sa Recovery particije.
Problem leži u činjenici o max. 4 primarne particije, extended / logičkih može biti više ali te nemogu biti boot - abilne.
Prva system je 100 Mb na kojoj je za vrijeme installa temp a kasnije sitniš sa bootloader - om.
Druga je ona na kojoj su instalirani winsi, nazovimo je W.

Nakon backupa možeš probat:
- smanji W particiju, recimo na pola
- makni W particiju na kraj slobodnog prostora a da je prije Recovery koji nesmiješ nikako micat / mijenjat
- sada ovu system povećaj / proširi do W particije
- sa W particije treba SVE kopirat na system particiju
- sa EasyBCD treba popravit da su instalirani winsi na system particiji. Prvo treba napravit backup postojećeg stanja bootloader - a, bitno je da ne izgubiš mogućnost pokretanja Recovery - ja (neki Fxx, zaboravio koji).
- ako je sve ovo poviše prošlo ok (winsi rade sa system particije) onda ti W particija ostaje "slobodna" za Data, lako je iz winsa formatiraš.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:54.