|
![]() |
#1 |
Banned
Datum registracije: Jan 2004
|
AMD Barton, problem s grijanjem
Nakon nekog vremena što je radio na temperaturama do 50 stupnjeva , samo od sebe se podignula za 10-tak stupnjeva (..do 62 stupnja mjereno na diodi okolina je 35) To je 2500 barton i dignut je na 200 FSB te je radio malo "žešće". Pregledao sam hladnjak očistio i stavio novu pastu ,ali opet je ista stvar. Kao da se sami procesor više zagrijava u "leru" !? Da li je moguće da je to znak da procesor ispušta "dušu", ima li netko iskustva s takvim stvarima ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
od LemilicE
Datum registracije: Dec 2002
|
Da nisi možda stavio update biosa za matičnu nedavno, pa je on sjebao očitavanje temperature? Nemoguće da se tako digne temperatura.sama od sebe. Ako nije do prašine onda ti je ili bios ili ti se sjebao ventilator na CPU cooleru, pa se sad sporije vrti. To je malo vjerojatno jer kad se pokvari, onda se pokvari, a ne uspori vrtnju.
Member Of the PC Ekspert 100+kg Demolition Squad ----------------------------- ReadTheFuckingManual Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže??? Nemam više lema!!! |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2003
|
Re: AMD Barton, problem s grijanjem
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
Evo me opet. Stavio sam najnoviji BIOS za Soltek FRN2-RL ploču! I sada bio sam kod majstora...koji kaže da mu nije jasno kakve se čudne stvari događaju..ali da što se tiče rada neće biti problema. Evo o čemu se radi: Moj Barton 2500+ se najviše grije (i u mirovanju i u radu) ako je na orginalnim postavkama i voltaži... E ,sada malo nelogičnosti: Ako se digne FSB na 200 i radi kao 3200+ već se manje grije ??? Ali još bolje dolazi...s podizanjem voltaže na 1,7V...tada se najmanje grije !? Dakle ili mi nešto s naponom ne valja (majstor kaže) pa na orginalnim voltažami vjerojatno nema dovoljan napon pa to možda stvara probleme.. To je možda i logično objašnjenje...ima li netko iskustva s takvim događajima ? Napominjem da je prije radio u redu ..viši takt-viša temperatura isto i za voltažu... Da li je Bartončeku dosadilo da radi sporo pa želi da ga se "malo" naloži...(inače FSB ide do 244MHz...što kažu da je odličan rezultat ..može li još na neki način ?) Ima li neko isti slučaj ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banned
|
Zaboravio sam napomenuti da do 244MHz ide samo s starim BIOS-om 1.4L ovi novi štekaju čim nisu po AMD standardu , jel to normalno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
kenova
Datum registracije: Sep 2003
|
to da ti proc radi hladnije na vecim frekvencijama i voltazama mozes zaboravit... zabrinjavajuce je jedino sto sonda daje pogresna mjerenja kazes "ovaj novi" BIOS (ono da nije po AMD standardu = :confused :... ), dakle ocito ti ljudi koji su ti odgovorili dobro govore, novi BIOS drukcije tumaci sondu, to se cesto dogadja system clock do 244Mhz...? to je odlicno, jos da si napravio benchmarke i screenshotove... koja memorija? u onom prvom postu govoris da temp raste kad je procesor idle... po svemu sto govoris ispada da sonda u svakom slucaju mjeri visu temperaturu kada je ona stvarno manja i obrnuto... nije znak da procesor ispusta dusu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
|
Što se tiče 244 FSB to ide do podizanja XP-a , ali se ruši ako se pokrene neka aplikacija. Ali na 238 rade testovi i nema tu apsolutno ništa posebno...čak i slabije nego sa 225 MHz. Tako da mi sada stalno radi na 225 i to je dosta. A što se tiče temperature ...možda ovaj BIOS ima nekih problema kada očitava... Velika su odstupanja u kratkom vremenu tako da sam dobio osjećaj da krivo čita u nekim trenucima. Sada je na 30 kučnih CPU dioda oko 35-37 ,a onda za minutu u mirovanju skoči na 40-45 pa se opet vrati ? No neču se zamarati više s tim, hladnjak je uvjek na ruku jedva malo topao ...a sve radi normalno |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Yup, jedina ispravna metoda, uz dodatak "Ako sve radi, ne popravljaj" ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Guest
|
Čuj, nisam rekao da sve radi kako spada...Uvijek ima nešto za šarafit po kompu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Banned
|
Evo otkrio sam stvar...kako bi rekao "toplu vodu" .. Nije kriv ni BIOS ni hladnjak , već brzina kojom zrak dolazi na glavni hladnjak od coolera !? Malo zvuči čudno no..imam direktno spojen ulaz svježeg zraka na unutarnji ventilator...eh sada to je bilo sve OK dok me nije vrag naputio da uglavim i ventilator na ulazu u kučište.. Što se izgleda događa ? mislim da je taj vanjski ventilator jednostavno prebrzo dovodio zrak na unutarnji ventilator hladnjaka koji onda nije imao konstantni kontinuirani dotok već je na "refule" uspjevao gurnuti ga u hladnjak...da pojasnim...očito da dva ventilatora iako su ista nisu dobro rješenje da se dobije konstantni protok ! (ja mislio bit će bolje !) Cijela je kumedija u tim povremenim puhanjima koji su moja (nažalost) glupa ideja, a ljepo mi je HANS rekao da to maknem...eh ...što ćeš...očito da se mora ipak znati malo više da se rade modifikacije čak i kod takovih banalnih (naizgled) situacija.. Sada je temp 32 AUX..CPU Dioda 35....Ispod 33...ne zaboraviti da sam na NET-u kada sve skupa više grije.. Pouka ...pitajte ...ako niste sigurni što radite! |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Sep 2002
|
Ma bio sam ja jednom tvrdio da je najbolje ostavit bočnu stranicu kućišta otvorenu, pa će si on sam uzimat zraka koliko mu treba. Ili kako ti imaš, direktan dovod hladnog zraka iz vana. On će vuć koliko mu treba, ni više ni manje. Jedan od najjednostavnijih i najlogičnijih zakona fizike. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
kenova
|
zbunjen sam... znaci kada si ugradio dodatni ventilator sprijeda, temp procesora je dosta skocila? Nema sanse ![]() Koji to ventilator puse na refule? Valjda svi imaju konstantni rpm i pusu jednakom brzinom? Jedino sto mozes postic kada nanizes dva ventilatora je da se drugi vrti brze zbog pritiska kojeg prvi radi na njega. Elven kazes najbolje je ostavit bocnu stranicu skinutu? Zanimljiv koncept glede prasine i zracnog tunela koji je onda nemoguc u kucistu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Premium
|
Citiraj:
Grafičku i RAM si ne moraš hladit ako ne overclockaš, a ako i overclockaš postoje pasivini coooleri za ram i grafičke. hard disk? Postoje cooleri i za to. puno je efikasnije hladit svaki element posebno, nego ugradit dva cooler i reći da taj propuh sad hladi sve živo (što i nije istina). jedini pravi problem je prašina, ali o tome se već dugo raspravlja i isprobat ću onu spužvu od nape, da vidimo. P.S. Dapače, ja sam rekao da bi bilo najbolje izrezati rupu na bočnoj stranici i sa cijevi ju povezati sa vanjskim zrakom. Moja poanta nije samo otvorena stranica. Moja poanta je da pustiš da si "kućište" samo uzima zraka koliko mu treba. Vjeruj mi, on zna koliko mu treba i toliko će povuć |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
kenova
|
Gubim nit onoga sto hoces rec, ali uglavnom... Zracni tunel kod kojeg se hladni zrak uzima dole a ispuhuje na vrhu *je* najucinkovitiji nacin hladjenja racunala, sto je detaljno objasnjeno na npr. amd component cooling guide ako te znaima procitat... Stvaranje ducta koje predlazes je stvarno ful ucinkovito, ali bez ventilatora koji izvana kroz njega puse hladni zrak u kuciste, ne vrijedi nista. To sto kazes da ce kompjuter uzet toliko koliko mu treba je tocno, jer kucsite nije hermeticki zatvoreno (doh!), ali pozitivni tlak je dobar za borbu protiv prasine. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
|
Citiraj:
A zračni tunel o kojem ti pričaš imam i ja doma. Samo njegovu drugu polovicu i ona je dovoljna. Spojeni su mi kartonskom "cijevi" cooler na procu koji vuče zrak sa proca i cooler na kućištu koji taj zrak baca van. Bilo bi mi idealno kada bih dovuka jednu cijev izvana i okružio proc, pa da on vuče SAMO taj hladni zrak. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Ex-Gastarbajter
|
Ma najbolje bi bilo stavit cijelu kantu van na svježi zrak, totalno otvorenu ![]() ![]() Ili ovako ![]() ![]() Zadnje izmijenjeno od: Renesis. 13.01.2004. u 17:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
kenova
|
ne tvrdim da je glavni problem prasina ![]() zracni tunel i duct nije isto. ti imas duct, koji odvlaci toplinu odmah izvan kucista koliko sam skonto. jesi probao okrenuti ventilatore da izvana pusu hladni zrak na cpu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() Citiraj:
a ono kaj si je tu proble je tzv. turbulencija, tj. pošemerio si protok zraka kroz kučište i zrak je strujao po kučištu u svim smjerovima. postiči češ veći efekt ispuhivanjem zraka iz kučišta, jer koliko god ti hladio proc, vruci zrak koji vent ispuhuje sa proca mora izaci van iz kučišta. najbolje ti ga je staviti iznad ili ispod napajanja, ali pazi da ne uđe u turbulenciju sa coolerom na procu ako je ispod napajanja |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
kenova
|
meni doma treba par tjedana dok se ne skupi dosta prasine na mrezici. onda je skinem prstom i rijeseno a komp mi radi 24/7 tako da me i ne brine bas... |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
kenova
|
a neces ti masivne potrosnje... ne rade ni monitor ni hard ni opticki diskovi cijelo vrijeme,samo cpu krci f@h btw starci placaju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Banned
|
Evo sada sam se riješio brige. Odneso sam čovjeku kompjuter i sve mi je sredio, za sada sam oduševljen. Sada se ventilatori ne pale u startanju kompjutera več kada se zagrije na 35 stupnjeva, a sami ventilator od procesora se vrti na 1200 okretaja !? No tako je samo prvih nekoliko minuta ,a onda se podiže na 1800 i ne čuje se ništa dok tako radi. Ali najbolje je to što kada stavim nešto što vuče 100% CPU resursa i temperatura se digne preko 40 u momentu (dve tri sekunde) okretaji rastu na 2800 okretaja i tako radi do 50 stupnjeva . Na 50 stupnjeva sam ga jedva natjerao i tada se pale ventilatori koji upuhuju i spuhuju zrak iz kučišta i postepeno se ubrzavaju,a CPU nisam stigao pogledati jer je ubrzo pala temperatura ispod 50 Fantastičan posao za samo 250 kn i cca 1 sat! I to radi dok gledate...skinuo hladnjak , bušio rupe u njemu ? Nešto je maleno s žicama zaljepio unutra u dodatnu bakrenu bazu i ima nekakva mala pločica koju je spojio direktno na 220 V !!! To je nekakvo napajanje !? To skupa nema ni trafo jedino nekoliko tranzistora i čipova tri komada ...to je 0 do 300 volti uz struju 0 do 4 Ampera i 80 Wata snage. Sve je skupa ugradio u napajanje i ušrafio na onaj hladnjak unutra . inače je minijaturne dimenzije 3×5 cm . Naravno i ventilator napajanja je dobio "bajpas" i sada se i on vrti s regulacijom. Tvrdi da taj kontroler može raditi s 4 ventilatora od kojih svaki radi za sebe ili se jedan može podesiti na 4 različite temperature koje onda valjda mjenjaju okretaje, tako nekako Tako iako je i dalje hlađeno ventilatorima sada za normalan rad ne trebam čepove za uši,a kad treba zna i dobro ohladiti.Susjed je imao takve s automatskom regulacijom ali nije ni blizu ovoga , i skupo je. :clap: |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Guest
|
Imaš broj moba od tipa ili mail? |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Moderator
Datum registracije: Aug 2002
|
ma mislim da je to glupost jer kolko sam sad skuzio svi ventovi ovise o temperaturi proca sto je jadno. vent u napajanju mora imat sondu u napajanju a ne ovisit o procu. ako je stavljao sondu samo pod cooler od proca onda mu reci da stavi sondu i u napajanje!
![]() |
#30 |
Banned
|
Ne znam kako si shvatio , ali ima tri temperaturne kontrole. U kučištu koji regulira ventilatore za ulaz i izlaz zraka, na procesoru i napajanju . S time da je kučište nekako povezano preko temperature procesora pa počinju raditi tek na 50 stupnjeva kada se zagrije procesor. Vjeruj da je dobro jer se ventilatori opče ne čuju dok radiš nešto gdje ga se ne "muči" evo mail hans |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|