|
![]() |
#32 | |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Citiraj:
btw - jel to mozda mislis na bh5 čipove il? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |||
Premium
Datum registracije: Oct 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
molio bih da mi objasnis zasto 64mb za gfx sa 256mb ako nije problem sve osim toga je ok, dobar guide : goood : |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||||
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Premium
|
hvala na objasnjenima, al jos uvijek se ne slazem sa ovom voltazom za northwooda, ok, ako covjek zna sta radi pa sad riskira, ali ovaj guide je 99% za noobove koji ce stavit voltazu na 1.7v, a da i nece znati da riskiraju SNDS (Sudden Northwood Death Syndrome) i GNDS (Gradual Northwood Death Syndrome), i jos jednu stvar koju mislim da bi trebala biti pojasnjena u guide-u, a to je da se tih 1.7v odnosi na ocitanja u windowsima, a ne na postavku u biosu jer bi 1.7v davalo i preko 1.75v u windowsima ps. nemoj ovo shvatit na krivi nacin, samo mislim da bi neke stvari trebalo malo vise pojasnit, peace |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
inače, taj vodič je prilično star, ja sam u međuvremenu promjenio kofiguraciju i nemam ništa protiv da ga netko sa novijim informacijama nadopuni...dakle, ako imaš nešto što bi dodao - be my guest... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2004
|
Napravio sam sve kako je Masni rekao, jedino nisam dirao voltazu od proca i stavio sam ovako latencije... CAS = 3 AS = 4 RAS to CAS =4 DRAM Precharge = 8 .... i jos sam Performance Mode stavio na "Auto". Uglavno cim FSB stavio na 220 i tu jos sve radi ok, cim dignem malo vise komp se gasi ili ga ne mogu ni upaliti. Kako da to naguram bar malo vise? Ovo su mi rezultati iz Everesta.... Test brzine citanja iz memorije..... 4974 MB/s Test brzine zapisivanja u memoriju......1734 MB/s Latencija memorije.....75,4 ns Zahvaljujem na odgovorima. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Disturbed
Datum registracije: Dec 2005
|
digni napon... za proc i za ram... vjerojatno ram nece vise od 540 ako je 1:1 namjesteno... stavi ram na 400 pa onda 250 puknes, to ti je 3.75ghz i onda ce i ram raditi na 500mhz |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Registered User
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Disturbed
|
Ovako: Memoriju stavi na 400... onda ce ti pri fsb 200 raditi na 400mhz i tu je u omjeru 5:4... kada stavis na 500mhz onda radi u omjeru 1:1.. Napon procesora mijenjas u "jumper settings" pa onda cpu voltage, default je 1.3875V ak se ne varam, probaj do 1.5V ici pa da vidis jer te to koci, a menu mozes ostaviti na default ako je u 5:4 modu... i to bi trebalo biti to... i probaj staviti cl 2.5, uglavnom, probaj se igrati sa svime pa ces vidjeti, meni recimo za 3.75 je ok default napon, ali za 4ghz stabilno treba 1.5V, dok za 4.5 nestabilno treba 1.65V, i za to jos nije moje hladnenje spremno... |
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Premium
|
krivo, rami su mu 1:1 ako ih stavi na 400mhz, 1:1 znaci da je omjer fsb:dram 1:1 znaci ako je fsb 200, i rami ce bit 200 (tj. 400, ddr(double data rate)), nema veze sta njegovi rami podrzavaju 500mhz(250mhz fsb) @Sunblade - kao sto je h3lld rekao, stavi rame na 400mhz, i probaj doci do 250mhz fsb-a sta ce znaciti da ce ti memorija radit na 500mhz (1:1), digni napon memorije na 2.65v, vise ti netreba jer prakticki neces overclockat rame dok ne predes 250mhz fsb, a voltazu proca nemoj dizat dok ne vidis da ti je sistem nestabilan, moja preporuka je da nejdes dalje od 1.65v (ali u windowsima, ne u biosu), dobro poznavajuci tvoju plocu koju i sam koristim, znam da prilicno overvolta i undervolta procesor u isto vrijeme, tako ce ti napon biti veci od postavljenog u biosu dok si idle u windosima (znaci kad nis ne radis), a manji od postavljenoga kada opteretis procesor za provjeru voltaze u windosima koristi DMM (digitalni multimetar), ako ga ne posjedujes, skini program ''cpuz'' zapamti, voltaza je voltaza, proboj dolazi u dijelicu sekunde i kad gledas kolka ti je voltaza u windowsima, vazna je jedino najvisa vrijednost koju dosegne, ona bi morala biti ispod 1.65v (za koristenje 24/7) sta se tice latencija, ostavi ih na 3-4-4-8 (ili na default latencijama za tvoje rame (dok rade na 500mhz) koji ti vjerovatno pisu na ramima ili kutiji rama), onda kad dodes do zeljene frekvencije procesora, pokusaj stisnuti latencije btw. nemoj zaboravit postaviti agp/pci lock na 66/33 i disable-at spread spectrum Zadnje izmijenjeno od: Astral. 16.04.2006. u 19:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Registered User
|
Max. sto mogu staviti FSB je 220. Napominjem da su mi sve postavke onako kako je Masni napisao. Latencije su mi na 3-4-4-8. Isto tako agp/psi lock je 66/33 i spread spectrum je disable-an. Kada stavim imalo vise FSB, recimo 230, komp ne mogu ni upaliti. Memorija mi je sada na 2,75 V, a voltaza od proca mi je 1, 6 V...bar tako kaze CPUZ. Kako da uspijem to cudo upaliti kada mi je FSB bar na 230? |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Premium
|
sorry! mislio sam da imas 3.0e,nisam opce gledo sig jer je h3lld reko da ti je default 1.3875v, sta se tice 3.0c proca, slobodno ga digni do 1.65v (u windowsima, za 24/7) editiro sam prosli post ako ce tvoja ploca reagirat isto kao sto je moja reagirala onda bi ti trebala dati 1.664v (sta je ok...) kad stavis 1.5875v u biosu, probaj to cek da vidim kaj je sve masni napiso pa ti javim ak se jos neceg sijetim edit: ovak... performace mode stavi na standard ili ostavi auto dram burst length stavi na 8 dram idle timer i dram refresh rate stavi na auto i nemoj overclockat 10 po 10, idi 2 po 2 mhz (fsb), probaj sad kolko mozes max i testiraj stabilnost sa prime95 (1. torture test za proc, 3. test za rame), trebas testirat bar 6 sati, a 24 sata da znas da si 100% stabilan ako sad ne radi...nemrem se niceg vise sijetit, mozda me lupi kasnije ![]() Zadnje izmijenjeno od: Astral. 16.04.2006. u 19:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Registered User
|
Ma nemam pojma sta je tom procu i ploci. Kada stavim fsb na 230 ne moze se ni upaliti komp ili se odmah smrzne kada upalim prime. Dali bi mjenjanjem maticne mogao dobiti bolje rezultate? |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Prvo obori memu na 333 pa onda stavi fsb proca na 230 i testiraj da se vidi dali te možda koči proc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Premium
|
mema koja je rated za 500mhz? nebi reko al...ne skodi probat Citiraj:
![]() daj probaj ovo... loadaj bios defaults udi u bios stavi ddr na 400mhz 3-4-4-8 2.65v za memu 1.55v za proc lockaj na 66/33 disable-aj spread spectrum nemoj nis drugo dirat i probaj sad... ak opet ne radi onda imas neki ultra losi proc ili ultra losu plocu ili nekim cudom forton nemre dat dosta amperaze, ak mozes probat sa drugim napajanjem, probaj... i ak mozes probat proc na nekoj drugoj ploci ili kod frenda... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Disturbed
|
Hm, meni kad ubacim kingmax hardcore 500mhz ( nije moj, od frenda ) i kad stavim na 400mhz onda on meni radi na 500mhz, a kad stavim na 333 onda radi na 400mhz... zato sam njemu to bio napisao.. inace ja imam P800 a ne C800. ali ne bi trebalo biti razlike u nacinu podesavanja... |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Banned
Datum registracije: May 2005
|
Citiraj:
![]() Fsb 200-DDR266=133MHz Fsb 200-DDR333=166MHz Fsb 200-DDR400=200MHz Fsb 200-DDR(auto)=200MHz Ovo DDR se odnosi na setovanje meme u biosu a ne na vrstu memorije , ova setovanja važe za SVE meme DDR400,433,466,500MHz ! Znači DDR400 i DDR500 ako se u biosu setuje kao DDR333 jednako radi na 166MHz. Prednost DDR500 meme je da možeš ložit Fsb proca a da zapravo ne ocaš memu ili možeš ništa ne ocat nego imat jako niske latencije. DDR500 kad radi kao DDR400 bi trebao imati latencije 2-2-2-5. Malo everest pogledat a ne nagađati.. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Disturbed
|
Budem opet uzeo tu memu i provjerit cu, sam znam da mi je mema radila na 500mhz pri fsb 200... mozda je bilo onda stvarno na 500mhz namjesteno, mozda ne... budem provjerio pa javim... Zadnje izmijenjeno od: h3lld. 17.04.2006. u 21:01. |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Registered User
|
A sta kazete da nabavom neku drugu maticnu sa istim chipsetom? |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Registered User
|
Stavio sam najnoviji bios... Izgleda da sam bas naletio na srot maticnu ili proc.... |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Inquisitor DeathWatch
Datum registracije: Feb 2006
|
Ako moze mala pomoc. Konfa je iz siga. dakle P5P800 maticna koliko znam je ista kao i P4P800 s tim da ima 775 utor za proc. ramovi su twinmos 2x512mb dual channel sa UTT CH5 chipovima. sada cu stavit na proc novi cooler AC frezzer 7 pro. Pa sam mislio malo dignut proc i memu. Kuzim se u kompove vec se bavim tim 10 godina, ali sam uvijek bio malo lijen overclockat komponente. pa kakve su preporuke za taj proc i memu da stabilno radi. svaka pomoc je dobrodosla. marko
![]() |
#55 |
Treba kaj skurit??
Datum registracije: Jan 2004
|
Kod overclockinga nema pravila, sve ovisi kolko komponente idu. Najbolje ti je polagano dizat FSB, u koracima po par MHz-a, pa testirat u windowsima s npr. SuperPi-em il Prime-om. Tako ces najbolje vidjet do kud ide, al mislim da ce tebi proc ic više nego memorija, al nemora bit tako. |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2006
|
e ovak. pitanjce-dva prvo, imam: Asus P4P800S SE, FSB 800, DDR 400 ploču CPU P4 presscot 2.4, 533 Mhz 768 MB RAMa ATI 9200 SE 128 MB Ta ploča podržava onaj Hyper-threading tehnologiju ali čini mi se da ona kod mene ne radi ili uopće ne postoji. U biosu mi sad nema nigdje takve opcije o HT tehnologiji. Još davno sam drljo po tome i uspio sam nekako sredit da piše taj HT kod paljenja računala ali nije radilo čini mi se. čuo sam da je to okey stvar i da ubrzava računalo pri radu. btw, vidim da svi clockate CPU pa ne bi bilo loše da ga i ja malo nabrijem. Samo kita je da neznam koliko su mi brze memorije, mislim da je jedna od 512 400 Mhz a 256 333. mozda neki software postoji da mi veli sve i svasta koliko je brzo da znam. sad te omjere ja bas ne kužim što se spominju kod nabrijavanja CPUa. možda ima neka dobra dušica da malo pomogne... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Nemaš HT jer taj procesor ne podržava Hyper Threading. Hyper Threading je dobra stvar, jednu fizičku jezgru dijeli na dvije logičke,tako da imaš "virtualni" dual-core procesor. Upravo zbog HT-a su HT enabled P4 procesori u multitaskingu brži nego AMD-ovi jednojezgreni Athlon procesori. Što se tiče oc-anja, nije baš najbolje što imaš dva modula različitih brzina jer tako se onaj brži modul mora ograničiti na max. takt ove sporije, a njen maksimum će biti blizu 400 MHz. CPU-Z ti može reći koje module imaš i kojih su brzina http://www.cpuid.com/download/cpu-z-136.zip Omjeri su tu ako memorija ne može držati korak u oc-u sa procesorom, staviš množitelj npr. 5:4 CPU:RAM (ili ti množitelji mogu pisati u obliku brzina: 266,333,400 MHz) i tako memoriji spustiš takt i možeš nastaviti dalje oc-ati procesor ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Registered User
|
e super stari. hvala na linku. znači ne podržava ha ? Da išo na Intelove stranice i stvarno moj ne podržava HT tehnologiju. :mad: Nadalje ja sam napravio screenshotove od ovog programčića pa ako ti se da baci oko da li se uopće isplati clockati ga. Vidim da mi ovi neki omjeri nisu baš kako si mi ti rekao. Cpu:Ram 5:4 a meni je obratno, zapravo najbolje vidi sam sve ![]() http://img227.imageshack.us/img227/581/1kv0.jpg http://img227.imageshack.us/img227/6483/2jk8.jpg http://img157.imageshack.us/img157/6126/3pj0.jpg http://img227.imageshack.us/img227/2879/4as9.jpg http://img157.imageshack.us/img157/6708/5zj3.jpg http://img157.imageshack.us/img157/7813/6vu1.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Naravno da se isplati clockati,možeš dosta izvuči iz njega ![]() Samo bi za agresivniji OC koji bi zahtjevao više napone nego defaultne trebao izdvojiti novce za neki bolji cpu hladnjak. Što se tiče oc-a, napraviš skoro pa sve isto kao što je Masni napisao na 1. stranici, samo mislim da ti na CAS 2 latenciji mema neće raditi ![]() Omjer je O.K.,jer se radi o 533 MHz FSB procesoru,pa tako mema radi na 333 MHz efektivno.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() btw, sumnjam da ću ja to baš znat sredit sve. bojim se da ne s***em nešto ful |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|