Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.01.2026., 11:00   #5581
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Zanimljivo.
Gdje si našao inst. manual za GMV3?
Za moj model (098CBW5B) google ne daje link na nikakvu dokumentaciju.
A za ovo što ti limovi vanjske lupaju, ne znam što bi rekao, valjda si pogodio neki škartni primjerak. Gledam i slušam svaki dan tu na zgradama oko mene, ima stvarno loših klima, one čunga-lunga kineske većinom vibriraju kod ubrzavanja i usporavanja kad pogode kritičnu frekvenciju.
Možda da probaš rasklopiti oplošje vanjske i na spojeve podmetnuti neku tanku gumu.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2026., 11:42   #5582
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Za GMV2 i GMV3 sam dobio user i installation manuale u paketu s wifi dongleom i daljinskim u jednoj velikoj vrecici. Kako su klime kupljene online, sve je stiglo u paketu, a majstori su ih pustili kako su ih i nasli. Prilicno sam siguran da nisu ni otvarali manual nego samo ugradili wifi dongle.

Podloske od filca sam stavljao nakon nekoliko mjeseci. Svi vijci su bili stegnuti, nije bilo nista labavo. Na jednoj klimi jos uvijek pomazu podloske, al na ovoj u sobi i ne bas. Zato sam stavio onu gumu okolo.
https://imgur.com/a/41FCvLW

Ako sam ubo lose primjerke onda sam ubo 2 od 2 losih primjeraka jer na dvije imam problem. Identicne pozicije, nacin montaze, doslovno copy paste. Ili je sfusarena montaza ili su losi primjerci. Ja glasam za losu montazu jer sumnjam da sam toliki pehista
Staro 23.01.2026., 11:47   #5583
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Datum registracije: May 2008
Ja imam ovu.

https://klimatizacija.hr/hyundai-eli...gaAv1gEALw_wcB

Ništa zasad ne vibrira, koristim ju za grijanje do -5, grije nekih 45m2 odlično izoliranog prostora.
Na -6 sam ju uključio, jako malo ide u defrost.
Radi i bolje nego sam mislio na tim temp.
I na toj piše sa ju radi Midea.
Staro 23.01.2026., 13:28   #5584
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Modul koji dođe s klimom, MAC-577IF2-E. Ima i custom modula koji se isto mogu povezati lokalno, mislim da dođu oko 50-60 eura. S njima se dobije i ekrančić za montažu na zid.
Iskopao sam još neke info oko ovog modula, vjerujem da bi trebalo raditi i na ostalima. Iza IP adrese se doda neki od ovih sufixa...

/analyze
/config
/default
/license
/network
/server
/service
/update

I imate pristup skoro svim postavkama osim klasičnog /network kod prvog setupa, samo pazite što radite. Ako mijenjate /network parametre, uvjerite se da svaki puta upišete SSID i password, inače će se odspojiti s mreže ako to ostane prazno. Nemojte uključivati Echonet, moglo bi poremetiti MELCloud. Možete mu ukinuti pristup netu, promijeniti server, timeoute,...

Podaci za prijavu:

Code:
admin
me1debug@0567
Postoji još /smart koji očito prihvaća ove naredbe s MELClouda i Home Assistanta tako da sva kontrola ide preko običnih HTTP requestova.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2026., 14:44   #5585
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Za GMV2 i GMV3 sam dobio user i installation manuale u paketu s wifi dongleom i daljinskim u jednoj velikoj vrecici. Kako su klime kupljene online, sve je stiglo u paketu, a majstori su ih pustili kako su ih i nasli. Prilicno sam siguran da nisu ni otvarali manual nego samo ugradili wifi dongle.

Podloske od filca sam stavljao nakon nekoliko mjeseci. Svi vijci su bili stegnuti, nije bilo nista labavo. Na jednoj klimi jos uvijek pomazu podloske, al na ovoj u sobi i ne bas. Zato sam stavio onu gumu okolo.
https://imgur.com/a/41FCvLW

Ako sam ubo lose primjerke onda sam ubo 2 od 2 losih primjeraka jer na dvije imam problem. Identicne pozicije, nacin montaze, doslovno copy paste. Ili je sfusarena montaza ili su losi primjerci. Ja glasam za losu montazu jer sumnjam da sam toliki pehista

Moguće su ti stariji modeli bili loši. Ali svakako pratim kako će se moje ponašati.
Našao sam sada taj manual, nisam niti skužio da je to u paketu s uputama za daljinac
Naprvu, nisam našao taj podatak, ali ću kasnije to poskenirati u paperless da imam. Dobro da sam uopće sačuvao papirnate upute

Citiraj:
Autor lowrider Pregled postova
Ja imam ovu.

https://klimatizacija.hr/hyundai-eli...gaAv1gEALw_wcB

Ništa zasad ne vibrira, koristim ju za grijanje do -5, grije nekih 45m2 odlično izoliranog prostora.
Na -6 sam ju uključio, jako malo ide u defrost.
Radi i bolje nego sam mislio na tim temp.
I na toj piše sa ju radi Midea.

Takav model, ali slabiju sam uzeo za jednu sobu nedavno.
Naručio i za drugi stan jedan multi (trial) takav pa ćemo vidjeti negdje na proljeće kad dolazi montaža na red.
Grije jako dobro, jedina mana što se (barem moja) ne gasi unutarnja nikad niti u idle. Odnosno, u idle je malo glasnija od očekivanja.
Od integracija, ima neka custom za home assistant, ali nema nešto pametnih podataka.
Staro 23.01.2026., 16:32   #5586
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Iskopao sam još neke info oko ovog modula, vjerujem da bi trebalo raditi i na ostalima. Iza IP adrese se doda neki od ovih sufixa...

/analyze
/config
/default
/license
/network
/server
/service
/update

I imate pristup skoro svim postavkama osim klasičnog /network kod prvog setupa, samo pazite što radite. Ako mijenjate /network parametre, uvjerite se da svaki puta upišete SSID i password, inače će se odspojiti s mreže ako to ostane prazno. Nemojte uključivati Echonet, moglo bi poremetiti MELCloud. Možete mu ukinuti pristup netu, promijeniti server, timeoute,...

Podaci za prijavu:

Code:
admin
me1debug@0567
Postoji još /smart koji očito prihvaća ove naredbe s MELClouda i Home Assistanta tako da sva kontrola ide preko običnih HTTP requestova.
Evo cijela lista, /apinfo je isto koristan, pokaže koje SSID-eve adapter vidi i koliki je signal.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Staro 23.01.2026., 17:16   #5587
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

@xlr
Što ti piše na tim tvojim hyundai, da li su Made by Midea kao ove novije ili je neki drugi proizvođač?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2026-01-23 16_15_13-Greenshot.png‎
Views:	39
Size:	351.4 kB
ID:	28655  
Staro 23.01.2026., 18:46   #5588
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

Imam i GMV3 i piše da je Midea proizvođač, ko i na novijoj
Staro 23.01.2026., 19:35   #5589
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Našao u međuvremenu u tom manualu da i za moju piše min 3m cijevi da bi se minimizirale vibracije i buka. Odokativnom metodom, kako je iza vanjske još kolut namotane cijevi, rekao bih da imam blizu ako ne i točno 3m.
A pazi ovo, gledam kod susjeda kako su mu montirali na terasi dual split Mideu. Stavili su je stražnom stranom skroz do zida, doslovno kako je L nosač nagurali su je skroz otraga, ostalo možda 5cm do zida
Tjedan dana kasnije, dolazi druga ekipa i pomaknuli su klimu naprijed po nosaču tako da sad ima otkuda vući zrak. Baš svakakva ekipa to montira okolo
Staro 23.01.2026., 19:40   #5590
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Znaci limovi vanjske jedinice zuje na svaku promjenu frekvencije rada kompresora. Dosta je da taknem prstom lim - zujanje prestaje. Ko klima stara 10 godina hahaha. Rjesenje? Guma koja malo pritisce lim

Servisni manual preporuca duze cijevi, a to serviseri nisu uzeli u obzir. Platis do 3m instalacije fiksno, naravno da gleda kako bi cijev bila cim kraca.

Ma sfusarili su mi montazu svjetski, to sam i ja shvatio nedugo nakon montaze. Tad nisam znao bas nis o klimama, tako da... Ukratko, genijalci, al sta je tu je. Mogu im samo jos jednom dati losu reklamu.

Europrodaja i njihov IB servis iz Karlovca, NE preporucam To je cijena kada kupujes jeftino na netu.

Nakon godinu dana mi je klime cistio obrt "Eto mene i problema" iz Labina (ne zajebavam se: https://www.companywall.hr/tvrtka/et...te-18/MMU9CU3C) na nalog Europrodaje. Nasli su nekog u Istri pa mu poslali nalog... Lik nije bas najsigurniji u sebe ni ono sto radi i odonda mi dvije unutarnje jedinice imaju cudne vibracije koje ne mozemo shvatiti od cega dolaze. Mala mi se skoro godinu dana budila nocu koliko je to brujalo na momente, a ja sam skoro iscupao tu klimu van golim rukama. Sad se mala i naviknula pa mi je svejedno. Da ne pricam koliko puta sam je udario sakom. Klimu, ne malu. Skale mi trajno stoje ispod klime da je mogu lakse odalamiti

Long story short, odjebao sam brzo i Europrodaju i njihove servisere i 10 godina garancije. Prebacio sam 4 klime na lokalnog majstora i prst u uho. U neko dogledno vrijeme cu povadit dvije GMV2 klime i baciti ih u apartmane, a nama uzeti nesto normalnije.

Vec sam pisao, da ne bude sve tako crno, dvije GMV3 nam rade osjetno bolje po pitanju vibracija itd. al su koma za rastavljanje i ciscenje.

Koji lokani majstor je u pitanju da ga pitam ide li po Istri
spawn je offline   Reply With Quote
Staro 23.01.2026., 19:47   #5591
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

@c-shadow
Ako dobro pamtim pise da su iz Midee.

Evo par videa kako to zvuci nakon godinu dana u pogonu. Ova prva je GMV3, rijetki petki kada prozuji, al to se ne cuje u prostoru. Ova druga koju mlatim je GMV2, crkla dabogda u bolovima

https://imgur.com/a/5jZ9zAb
Staro 23.01.2026., 20:18   #5592
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Uf, ova druga se baš jako čuje. Ja bi ispod tog prednjeg poklopca, na ravni dio zalijepio tanku spužvastu gumu na par mjesta i onda zavidao natrag tako da to bude stalno u sendviču dobro nategnuto. Isto i na bočnim stranicama. Na taj način sam x komada PC kućišta riješio koja su vibrirala.
Ne bi tu na toj klimi bilo vibracija da je unutra sve mirno, a očito nije. Da li je to baš od kompresora ili možda ventilator te vanjske struže negdje? Nisam puno vanjskih otvarao, osim dok sam sebi čistio, ali kompresor je isto na nekakvim gumama montiran, možda se tu nešto raštimalo.
Uopće me ne čudi da serviseri to ne žele ozbiljno pogledati. Utrošak vremena bi im bio veliki, a ne mogu naplatiti adekvatno, više im se isplati ugrađivati nove klima, posla im ne fali.
Staro 23.01.2026., 20:39   #5593
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Tako rostilja samo nekih 20ak sekundi kad se kompresor ajmo reci tek kresne. A kako se ova klima pali/gasi svako 10-20 min jer dostigne temperaturu, tih startova se nabere ajme meni.
Staro 23.01.2026., 21:11   #5594
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Dobra klima

Meni je korel duplo tiši i od prve a pogotovo od druge i svejedno odljepim. Ove 2 s videa bih zapalio. Kad budem mijenjao klimu zvat cu montere da dodju do mene i garantiraju tiše od postojeće. Valjda ce netko htjeti .
Btw ima li netko preporuku za nekoga stvarno dobroga, online ili istra lokalno tko radi super svoj posao?

Zadnje izmijenjeno od: spawn. 23.01.2026. u 21:54.
Staro 24.01.2026., 10:44   #5595
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Citiraj:
Tako rostilja samo nekih 20ak sekundi kad se kompresor ajmo reci tek kresne. A kako se ova klima pali/gasi svako 10-20 min jer dostigne temperaturu, tih startova se nabere ajme meni.
Ta prva je kao moja na nekih 50% snage i kad nema leda u tacni.

A ovaj problem sa idlanjem sam riješio pomoću Home Assistanta, sad imam spikeove samo kad jedinica u garaži povuče više struje.

Prvo sam bio napravio template koji uspoređuje razliku između postavljene i trenutne temperature na svim jedinicama i u slučaju da je razlika na svima +1°C ili više, HA podiže temperaturu neke jedinice. Međutim, to zbog tromosti MELClouda nije radilo dobro, API requestovi znaju kasniti više sekundi ili se pogube po putu, a klima isključuje kompresor i pali običnu ventilaciju čim ta razlika temperature par sekundi bude 1°C ili više.

Onda sam napravio drugu automatizaciju koja "trčkara" po najslabijim AP20 i diže temperaturu za 2°C te tako stoji par minuta ovisno o prostoriji. Zatim digne na drugoj jedinici, a na prvoj vrati, pa digne na trećoj, vrati na drugoj.

Onu prvu automatizaciju što uspoređuje temperature sam prenamijenio tako da reloada ovu drugu automatizaciju samo u slučaju da se temperatura ipak kojim slučajem poklopi i bude na svima 1°C ili više jer zna se dogoditi da MELCloud primi naredbu za povećanje pa ubrzo sam vrati temperaturu iako ne bi trebao.

Kako sam jučer konačno sve prebacio s MELClouda na local, klime skinuo s neta, nema problema s MELCloudom i sve radi odlično.

EDIT: Ovdje se vidi da komunikacije prema van više nema:

A ovo je jučerašnji log JEDNE jedinice, a kad je svih pet spojeno na net, doslovno svake sekunde bude po par requestova:

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 24.01.2026. u 17:22.
Staro 27.01.2026., 09:50   #5596
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Prije nego sve jedinice maknem iz MELClouda i obrišem MEL account, podijelit ću još jednom usporedbu izračuna potrošnje energije MELClouda odnosno onoga što klime pošalju gore i odvojenog mjerača.

MELCloud:

Home Assistant:

U HA sam stavio period od 01.01. do 22.01.2026. jer od 23. je počela igranka s offline režimom pa MELCloud više nema podatke.

Staro 27.01.2026., 12:06   #5597
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
@c-shadow
Ako dobro pamtim pise da su iz Midee.

Evo par videa kako to zvuci nakon godinu dana u pogonu. Ova prva je GMV3, rijetki petki kada prozuji, al to se ne cuje u prostoru. Ova druga koju mlatim je GMV2, crkla dabogda u bolovima

https://imgur.com/a/5jZ9zAb

Ovo lupanje je show 😂

Dao bih se kladit da te jebe ventilator na vanjskoj.

Ja sam proslo ljeto cistio vanjsku, kompletno je raskopao i nakon tog mi se poceo vent cut, isto kao i kod tebe.

Kako je poprilicno visoko na zidu nije mi se dalo penjat i ponovo rastavljat.

Budem se na proljece zajebavao s time.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 27.01.2026., 12:48   #5598
lowrider
Premium
Moj komp

lowrider's Avatar

I ja mislim da su lopatice ventilatora debalansirane
Staro 27.01.2026., 13:05   #5599
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

uzet cu jednu gurtnu i obgrliti vanjsku s njom i stegnuti uzduz i poprijeko, pa neka jede g* Ako je u disbalansu, nije bio u disbalansu od prvog dana.
Staro 27.01.2026., 13:23   #5600
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Do kompresora je to, vibracije se prenose na šasiju i preko njegovog postolja i preko izmjenjivača.

Staro 27.01.2026., 16:33   #5601
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

99% je kompresor. Testirao sam s majstorom i na mojoj klimi, vibracije idu iz kompresora u 99% slucajeva nakon godine dvije. Jedino na boljim mitsu i daikin treba duze godina da se pocnu cuti. Nekad imas srece pa ne prozuje ali sreca zato sluzi, nije za sve i svakoga
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno