|
|||||||||||
|
|
#5852 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2018
|
Ako ćeš ganjati uporabnu, vidi da li moraš imaš 15cm po zakonu. Iskreno ne znam da li je to istina, ali nama je bila arhitektica rekla da moramo 15cm. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#5853 |
|
Premium
Datum registracije: Dec 2011
|
15cm izolacije zadovoljava današnje standarde građenja u velikoj većini slučajeva pa se zato uzima kao nešto što "moraš imati", u prijevodu, dovoljno je za smanjiti toplinske gubitke objekta na prihvatljivu razinu. ako gradiš siporeksom (ytongom), onom fensišmensi opekom koja u sebi ima vunu ili čak i običnom opekom, ali +30cm debljine, smanjuje se i potreba za centimetrima vanjske ovojnice zgrade. đabe 15cm fasade, ako kroz plafon sve ode na tavan ili ako je u pitanju podno grijanje ispod kojeg nema odgovarajuće izolacije. jedino mjerodavno i smisleno je napraviti kvalitetan projekt toplinskih gubitaka zgrade i postaviti optimalnu izolaciju poda, stropa i zidova. |
|
|
|
|
|
#5854 |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2006
|
Ako je novogradnja onda pretpostavljam postoji i glavni projekt za kuću. U sklopu glavnog projekta mora biti elaborat građevinska fizika kuće, tj. projekt toplinske ovojnice grijanog dijela kuće. U tom elaboratu navedena je debljina i vrsta slojeva zidova, podova, ravnog krova ili gornje ploče krova ako je iznad drveno krovište (ili slojevi krova grijanog potkrovlja). Tamo si pogledaj kolko ti je debljina stiropora i to ugradi ako ćeš slušat struku. Majstor zna zalijepit stiropor, a o građevnoj fizici ne zna ništ. |
|
|
|
|
|
#5855 |
|
Premium
Datum registracije: Apr 2015
|
U teoriji je bolje naravno da staviš 15, no u realnosti će ti to malo značiti jer zagrijavanje kuće ovisi o tome koliko ćeš moći zadržati topline unutar kuće, gdje se najviše gubi zbog loše brtvljenih okvira prozora, vrata, kutija za rolete i stalno otvorenih prozora na oberleht, tako da realno će ti i 12 dati jednaki rezultat. No ako ti cijena stvarno nije problem, ja bih išao na 15... |
|
|
|
|
|
#5857 | |
|
črna jetra
Datum registracije: May 2008
|
Citiraj:
Fasada i prozori su ok, useri tj starci su dimilice i uvijek su otvorena bar dva prozora na kip dole i nemres ih krstit da ce se smrznut s novim "eko-zelenim" varijantama i svojom navikom zivljenja. Podno mi je skroz ok al moram vidit koliko bi me ispalo sve pretumbati, a zlo mi je kad se sjetim da moram sve van vadit Za sad jedino neko riješenje klasika centralno na vodu, za kat mi nije problem rijesim preko garaže i tavana pa nek bude i u svakoj sobi, bit ce 2 m duže al se nece vidit niš dole jedino riješenje imam da prodjem iz garaže po vanjskoj strani po coklu ispod fasade. guglo ne nalazi nikakvo rješenje za tu varijantu, ima netko iskustva? Neka obučena cijev, mogu i navuć stiropor opet u nulu s gornjim dijelom preko njih. jel ima neko ograničenje duljine za centralno? ovo bi do zadnjeg blo max 14m, vjerojatnije 12m ovisno o točnoj poziciji radijatora. ova solucija za cijevi po fasadi, tj ispod, mi je najseksi jer ju sam napravim za čas i nutra nemam niš osim rupe i objesit radijator. edit: dodana skica, ovo je s neta, brijem da ima i 10 cm razlike kod mene
Avoid hangovers: stay drunk. Zadnje izmijenjeno od: mujica. 15.10.2025. u 21:56. Razlog: slika |
|
|
|
|
|
|
#5858 |
|
White Rabbit
Datum registracije: May 2006
|
Gospodo, trebam savjet. Naime planiram na proljeće renovirat kuhinju i igram se u Ikeinom planeru sa Metod kuhinjom već par mjeseci. Ništa veliko ni ektravagantno. Otprilike ovak nekaj: ![]() Ispada cca 3000 Eura bez uređaja (samo sudoper i pipa njihova). E sad kad sam pitao par ljudi da se kuhinja da napravit izade nekaj ovakvo kao primjer: ![]() Cijena: cca 6000 Eura (bez uređaja) E sad ja kao totalni idiot za tak nekaj se pitam naravno dali je takva kuhinja zaista duplo kvalitetnija i dali mi zaista treba? Imam Ikea kuhinju u stanu u Minhenu koju sam preuzeo od starih stanara (kuhinja je cca 10-15 godina stara) i onak - ok je. Radna ploča je kod sudopera počela cvjetati (donji dio ispred sudopera) ali ostalo je ko novo skoro. Gdje je kvaka? Ikea daje 25 godina jamstva na Metod kuhinje i kolko vidim ljudi su većinom zadovoljni s tim kuhinjama. S obzirom da je to kuhinja u kući, ne stanu, mislim ju jednom sklopiti i više ne dirati, samo koristiti idućih 30 godina (il dok ne krepam). Prosvijetlite me. Također ako imate preporuke za dobre majstore u okolici Varaždina > cijenim preporuke. |
|
|
|
|
|
#5859 |
|
Premium
|
Premjeriš, izvučeš mjere, odeš u Iverpan da ti daju ponudu, pa budeš vidio kolka bi trebala biti cigra. Ak nema nekih posebnih kerefeka, složi se jednostavno. Kolko vidim to je nekih 4-5 metara ukupne dužine svih elemenata da su u liniji?
|
|
|
#5860 |
|
White Rabbit
|
Cijela kuhinja je 2x4m. Dakle ovaj duzi dio bas gdje kuhinja ide bio bi nekih 2.5-3.5m. |
|
|
|
|
|
#5861 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Po meni, ekipa koja radi kuhinje (kao i sve ostalo ovih dana) bubne cijenu po APP principu. Oni koji imaju dovoljno posla, radije slože jednu kuhinju za 6k nego dvije za 3k. Svakako ima smisla Ako te baš zanima da ti netko to napravi custom, pitaj na više mjesta, tipa 5-6.
|
|
|
#5862 |
|
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Ravni vs kosi krov? Iskustva, prednosti, mane? Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
#5863 |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2019
|
|
|
|
|
|
|
#5864 |
|
Premium
|
A kaj to kod kuhinje nebi trebalo trajati? Okove biraš sam hoćeš jeftinije, hoćeš skuplje, ak ćeš vodom zalijevati rubove vrata di je kantirano, nabubrit će, isto tako i na spojevima radne ploče ako nisu dobro izvedeni
|
|
|
#5865 | |
|
Premium
Datum registracije: Mar 2019
|
Citiraj:
S obzirom da sam u vrijeme dok smo tražili izvođača bio rastrgan na tisuću strana nismo birali materijal ni okove nego samo kombinaciju boja smatram da su nam ponudili dobar odnos cijene i kvalitete ![]() Poslano sa mog ELI-NX9 koristeći Tapatalk |
|
|
|
|
|
|
#5866 |
|
Suit up!
Datum registracije: Dec 2004
|
Sve je tu bitno, okovi ponajviše ali i kvaliteta rada odnosno montaže. Fušeri stave neodgovarajuće vijke i slabo ih zategnu pa se razvrti. Zato mi je IKEA super jer imaju stvarno dobre okove (Blum) i vijci za brtvele su na najlonske tiple od 8mm ili eventualno kratki zdepasti vijci od 6-8mm s krupnim navojem tako da je kontaktna površina velika i dobro raspodjeli teret, pogotovo kad je iverica ili mdf u pitanju to je bitno.
|
|
|
#5867 | |
|
White Rabbit
|
Citiraj:
|
|
|
|
|
|
|
#5868 |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Pozdrav, imam u zidu otvor 50x130 cm i dubine 60 cm. Unutra bi ugurali nešto tipa police za knjige. Dali Iverpan ili netko radi po dimenzijama gotov proizvod? Svi majstori ne žele raditi jer ili im je premalo za naplatit ili nemaju vremena za takve male stvari.
|
|
|
#5869 |
|
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
U zadnje 2 god što imam iskustva sa opremanjem stana i sa stolarima, došao sam do zaključka da ću ubuduće namještaj uzimat negdje gdje ima gotovo ili iz Ikee. Samo da nemam posla s tim specijalcima. Pod normalno je postalo da odmah kažu da se 3 mj. čeka izrada, pa onda pod normalno još kasne 2 mj., na kraju ispada da fakin namještaj trebaš čekati pola godine od kad ga kreneš dogovarat. Također bubanje cijena, diberenje na nekim stvarima itd. Ne znam kakve su Ikea kuhinje ali ono što sam ja malo isprobavao izloženo kod njih mi se čini čvrsto i robusno. Čak robusnije nego moje "po mjeri". I još ako uzmemo u obzir da je sve to izloženo i stalno netko isprobava i mrda po tome, trebalo bi biti solidno. |
|
|
|
|
|
#5870 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Istina! Kad sam opremao ured moj građevinar me upozorio da sam izabrao super stolara, al da on puno kasni sa rokovima kao i svi stolari ![]() A kad ti to kaže građevinar, onda ti je sve jasno.... Zadnje izmijenjeno od: Colop. 20.01.2026. u 14:09. |
|
|
|
|
|
|
#5871 |
|
Fresh Juice
Datum registracije: Sep 2007
|
Prednost IKEA kuhinje je garancija od 25 godina. Ogrebeš frontu, napuhne se, nešto treće, reklamiraš i stiže nova fronta. Kome paše u prostor dimenzijski i ne traži neke dodatne stvari i ne treba biti do stropa IKEA je dobar izbor. Šogorica ima njihovu kuhinju i zadovoljna je. Reklamirala je neke stvari nakon par godina i dobila nove. Što se tiče rokova od majstora, načekavanja sam imao od građevinskih dok ove za namještaj, svi uredno. Stolar ispoštovao kak je rekao i kuhinja i dnevni stigao na vrijeme, talijani napravili kauč i stolce u dogovorenom roku. Ikeini PAX ormari su isto super. Doduše, pala im je kvaliteta u odnosu na one prije 4-5 godina. Pod pala kvaliteta mislim na to da su osjetljiviji na oštećenje i lakši su. Ušteda u materijalima ali se zato sada sklapaju u par minuta jer korpus dođe sklopljen. Malm komode su im odlične i črvste. Dobar komad namještaja |
|
|
|
|
|
#5872 | |
|
Premium
|
Citiraj:
I nisu uopće loše kvalitete. Meni je bijela IKEA kuhinja u apartmanu, koštala je par sto eura, a evo joj već treća godina i dobro izgleda. |
|
|
|
|
|
|
#5873 | |
|
Premium
|
Citiraj:
Samo vodi računa da je 60 cm poprilična dubina za policu. To što si dao 50x130, 50 je širina ili visina?
|
|
|
|
#5874 |
|
Registered User
Datum registracije: Nov 2014
|
Taman pogledao max moris cijenik: -bijela ploča najjeftinija 18.45eur/m2 -metar trake najtanje (0.4mm) 0.39eur/m2 -rezanje 0.61eur/m -lijepljenje 0.85eur/m Da ne pričam o tome da svaki komad koji se lijepi računaju par centimetra sa svake strane što prelazi... Ako se malo prilagodis (dimenzijski), i ako prolazi debljina od 16mm (puno veći izbor), iz skupog Bauhaus izlaziš sa policama i lovom. Šta deru ovi na mjeru, to nema mjere... Sent from my SM-S921B using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#5875 |
|
Premium
|
OK, uzmimo da od ploče 1000x1000 ide napraviti 4 police od 500x500. Ako je širina otvora 500, rez bude skinuo nekoliko mm tako da bi to taman moglo pasati. To je dva metra reza/ljepljenja/trake. Dakle, idealiziran slučaj: 18,45+(0,39+0,61+0,85)x2=22,15€ S druge strane, ja police širine 50 ne vidim. Možda krivo gledam. bauhaus mnogo dugačak link Najbliže bi bilo 600 x 250 x 19, bijela, za 11.55€. Takvih bi, prema gornjem scenariju, trebalo 8 komada a još ih treba i piliti. https://www.bauhaus.hr/zidne-police/...ck=diff0-diff2 Dakle, koliko ja vidim a možda krivo gledam, da bi predmetna transakcija u bauhausu prošla tako da se kupi ono što treba i da novac ostane u žepu, treba ponijeti pištolj. Scenarij se nešto mijenja ako bi rezali više polica od 25 cm širine, onda bi trebalo kupiti (ne znam koliko se najmanje ploče mora kupiti, ako mora cijela ploča onda piši kući propalo) recimo jedan kvadrat materijala i rezati ga 4 puta da bi se od njega dobile 4 police duljine 500 i ukupne širine 1000, što je po meni 3 metra reza: 18,45+(0,39+0,61+0,85)x(4x0,5+1) = 24€. S time da nema, po meni, potrebe kantirati rubove koji su tamo negdje otraga, samo prednji rub je dovoljan.
Zadnje izmijenjeno od: mkey. 20.01.2026. u 19:32. |
|
|
|
|
|
#5876 |
|
Registered User
Datum registracije: Nov 2014
|
Ploče idu na cijela, pola, četvrtina itd. Neka njihova pravila, vertikale, horizontalne itd... Kad od polovine ili cijele ploče ideš pilat komade ide: -prvi rez za poravnanje, -drugi rez = jedna ploča od 2m x0.5m -treći rez = jedna ploča od 2m x 0.5m. Total 2 ploče. Ili 6m rezanja Sad te dvije ploče ide ovako: -poravnanje 0.5m -rez prvi 0.5 -rez drugi 0.5m To je 1.5m po ploči. Dakle 3m za dvije ploče. Total je 9m rezanja. Na traci i ljepljenju deru još više. Takoder ti zaokruže površinu ploče po svojim pravilima. Kužiš di je lova? Gratis: Dolazis minimalno dva puta. Nije na mjeru za svaki posao ni za svakog. Ne kažem da treba biti, niti to mislim. Ali kada se kao mantra ponavlja da je to povoljnije, često ili gotovo uvijek nije. Drugo je kad kod kvartovskog stolara izvuces par polica za 10eur od materijala kojeg je već prije naplatio Štefu... Sent from my SM-S921B using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#5877 |
|
Premium
|
Nisam nikada tražio da mi to rade tako da me nisu bili u prilici neugodno iznenaditi. U biti odrežu sve eventualno kantirane rubove da ih treba ponovno lijepiti. Ovo je slično kao kada si u glavi nešto kontaš koliko bude izašao mailbox.de i onda baš uvijek bude više. Ali opet su cijene gotovih polica takve da ja ne vidim kako se i sa takvom rezačkom pljačkom to može nadmašiti. Ovo što ti pišeš ispada 6 metara rezanja više nego sam ja računao, ali to opet izađe niti 4€ više. Treba dogurati do x2 ili x4, ovisno o tome kako gledamo na stvari. U redu, ako ti uvale da moraš uzet 2 m2, onda to smo tu negdje. S time da je onda cjenovno opravdano dati im da izrežu sav materijal, pa si uzmeš koju policu za rezervu ![]()
|
|
|
#5878 | |
|
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
https://jysk.hr/pohranjivanje/police...3-pol-uska-bij ovako nešto je planirano
|
|
|
|
#5879 |
|
Premium
|
Ja sam si nedavno nešto slično složio od ostataka jednog ormara. Iveral je bio u OK stanju, susjed mi je odradio ukupno 5 rezova i ispalo je OK, za to šta je. Sam sam spojio korpus, dodao letvice i ubacio police unutra. Slično kao ti sam imao jedan otvor u kojeg sam ubacio napravljeni element. Ti želiš imati bočne stranice ili samo police? Ako nađeš nešto gotovo što može upasti unutra, onda bi se po meni dalo relativno jednostavno napraviti neki obrub tako da pokrije razmak između elementa i zida. Ovaj od 40 širine je vjerojatno malo preuzak.
|
![]() |
| Uređivanje | |
|
|