Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Diskovi SSD/HDD
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.01.2026., 10:54   #4801
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Oderat će te ko zeca za origigi Synology 100W_3 adapter i u DE a pogotovo preko naših ho***beep**aa,
u DE možeš naći zamjenskih za cca €40, primjer > https://www.amazon.de/-/en/Charger-S...dp/B07Q72NBQK/

Adapter treba dati 12V, 8.3A (ili više), pinout na 4-pin mini-DIN se vidi na ovoj slici:
https://community.synology.com/image...7824_EYjeE.jpg

Ako imaš volje, znanja ... ili nekog da ti to odradi možeš ga i sam složiti od:
https://www.chipoteka.hr/ispravljac-...-12-6040001065
pri slaganju obavezno se potenciometrom naštima napon na 12 - 12.1V,
odmah tamo uzmeš neku pvc kutiju za samogradnju u koju može stati i da ima lufta,
kabel prema NAS - u iskoristiš od crknutog,
AC kabel može direkt u kutiju ili na kutiju staviš C14 konektor:
https://www.chipoteka.hr/utikac-euro...14-2631300965/

Istu stvar sam savjetovao kolegi sa foruma prije xy vremena, on odradio navedeno, stvar od tada radi bez problema.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 13:23   #4802
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
DS916+

Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk
Nemaju, samo po narudžbi.

Colop je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2026., 13:27   #4803
Colop
Premium

@nikky xlr

Googlao sinoć i nasao na reditu postove ekipe koji su imali 916/918 da su im crkla po 2-3 origi punjača.
Moj je izdržao od 2017.

Kupit ću dva kineska punjača, po načelu fata je fata, dva put je dva put, i to je tom

Staro 14.01.2026., 10:47   #4804
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Postoji li neki generalni zakljucak da je lose NAS objesiti na "laštik od gaća"? To smo nekad radili u kompjuterima sa HDD-ovima... Razmisljam NAS-u napraviti kuciste od masivnijeg drva gdje bi dno bilo isprepleteno od elasticne trake na sto bi polozio NAS. Nisam naletio da je netko slagao nesto slicno.

E sad, naletio sam da mnogi ispod NAS-a stavljaju one podloske s oprugama koje se koriste kod gramofona ili zvucnika da se vibracije ne prenose sa stola na gramofon ili sa zvucnika na podlogu. U istim tim temama sam naletio da te podloske nisu zdrave za diskove jerbo harmonici, rezonantne frekvencije, toboze povecava sansu da diskovi krepaju.

Problem koji imam je uvijek isti, NAS mi radi vibracije i prenose se preko poda/ormarica (iako NAS lezi na nekim spuzvastim podloskama) pa ga cujem 1-2 prostorije dalje. Onog trena kada NAS podignem rukom u zrak, buka se smanji 70%. Heck, pomogne cak da ga samo malo nagnem na bok.

Druga ideja mi je recimo poloziti NAS na bok i zatvoriti ga u sendvic od dvije kamene ploce - jedna ploca na pod, druga na kuciste - u nadi da ce veca masa sprijeciti prenosenje vibracija dalje. Kao sto audiofili ispod zvucnika stavljaju granitne ploce.
Staro 14.01.2026., 11:03   #4805
Lewis
Freelancer
Moj komp

Lewis's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
i treca ideja RackMount NAS i vibracije neces osjetit a buka ce biti tolika da te vibracije nebi ni zabrinjavale .

BTW on the serious side probaj mozda ovako nesto kao stalak za zvucnike koji umanjuje vibracije (ja sam sebi kupio za "stolnee zvucnike koji su "uzasno" zvucali nakon produzenja radnog stola (sa 60cm dubine sam preso ana 105cm) jer se zvuk odbijao od stola i vibrirao - dobio sam bio neki opaki kao echo dok to nisam podigo na te stalke...

https://isoacoustics.com/home-audio-...aperta-series/
Staro 14.01.2026., 11:06   #4806
the.elles.d
Registered User

Datum registracije: Jul 2010
Ja uzeo ovo nedavno i super funkcionira.
https://www.amazon.de/-/en/dp/B0B4J26BX9
the.elles.d je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 11:34   #4807
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Postoji li neki generalni zakljucak da je lose NAS objesiti na "laštik od gaća"? To smo nekad radili u kompjuterima sa HDD-ovima... Razmisljam NAS-u napraviti kuciste od masivnijeg drva gdje bi dno bilo isprepleteno od elasticne trake na sto bi polozio NAS. Nisam naletio da je netko slagao nesto slicno.

E sad, naletio sam da mnogi ispod NAS-a stavljaju one podloske s oprugama koje se koriste kod gramofona ili zvucnika da se vibracije ne prenose sa stola na gramofon ili sa zvucnika na podlogu. U istim tim temama sam naletio da te podloske nisu zdrave za diskove jerbo harmonici, rezonantne frekvencije, toboze povecava sansu da diskovi krepaju.

Problem koji imam je uvijek isti, NAS mi radi vibracije i prenose se preko poda/ormarica (iako NAS lezi na nekim spuzvastim podloskama) pa ga cujem 1-2 prostorije dalje. Onog trena kada NAS podignem rukom u zrak, buka se smanji 70%. Heck, pomogne cak da ga samo malo nagnem na bok.

Druga ideja mi je recimo poloziti NAS na bok i zatvoriti ga u sendvic od dvije kamene ploce - jedna ploca na pod, druga na kuciste - u nadi da ce veca masa sprijeciti prenosenje vibracija dalje. Kao sto audiofili ispod zvucnika stavljaju granitne ploce.

Pitanje je da li ti je problem vibracije koje se prenose na podlogu ili ti vibrira i "zvoni" samo limeno kućište NASa?
Postoji neka teorija da diskovi moraju biti čvrsto na tvrdo zašafljeni, naročito ako ih je više u kućištu. Postoje čak i istraživanja na tu temu, bio je netko tu linkao članke oko toga, uglavnom broj errora se povećavao kad su diskovi slobodno se micali na mekano unutar kućišta.
Za po doma, hrpa nas je tu vješala diskove na mekani ovjes i nikad problema
Probaj to s betonom ako ti je pri ruci.
Primjer, za 3D printere DIY rješenje smo ovako radili da ne prenose vibracije na podlogu:
Dolje se stavi mekana spužva, 2 cm, bilo što slično, samo da nije jako tvrdo. Na to ide betonski tlakavac ili nešto slično što ti po površini odgovara.
Uređaj ide na taj beton.
Ne izgleda lijepo, ali je funkcionalno, a trošak za probu mail, ono iskopaš neki tlakavac doma u vrtu i mazneš negdje komad spužve
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 11:39   #4808
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Pitanje je da li ti je problem vibracije koje se prenose na podlogu ili ti vibrira i "zvoni" samo limeno kućište NASa?
Postoji neka teorija da diskovi moraju biti čvrsto na tvrdo zašafljeni, naročito ako ih je više u kućištu. Postoje čak i istraživanja na tu temu, bio je netko tu linkao članke oko toga, uglavnom broj errora se povećavao kad su diskovi slobodno se micali na mekano unutar kućišta.
Za po doma, hrpa nas je tu vješala diskove na mekani ovjes i nikad problema
Probaj to s betonom ako ti je pri ruci.
Primjer, za 3D printere DIY rješenje smo ovako radili da ne prenose vibracije na podlogu:
Dolje se stavi mekana spužva, 2 cm, bilo što slično, samo da nije jako tvrdo. Na to ide betonski tlakavac ili nešto slično što ti po površini odgovara.
Uređaj ide na taj beton.
Ne izgleda lijepo, ali je funkcionalno, a trošak za probu mail, ono iskopaš neki tlakavac doma u vrtu i mazneš negdje komad spužve
A ima ljudi i kaj na zvučnike stavljaju težinu. One mramorne ploče čak.
Staro 14.01.2026., 14:09   #4809
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Kupi podloške od filca koji se stavljaju ispod namještaja. Taman su dovoljno debeli i meki da ne prenose vibracije od NAS-a na pod. Mislim da nećeš osjetiti neku razliku, osim u novčaniku, između njih i ovih amortizera po bijesnih cijenama.
Staro 14.01.2026., 14:17   #4810
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Trenutno imam komad spuzve od 2cm na dnu + komad spuzve od 1cm na tome + filc podloske zaljepljene na nogice od NAS-a. Sve to skupa tako stoji u ormaricu - i vibrira sve skupa

Nakon 5+ godina mi je malo pun klinac, zivim pored tog NAS-a (prvo je bio u dnevnom, sad u officeu pored spavace) i htio bi ga dovesti u red barem 50% i da ga ne cujem u sobi.

Krenut cu s kamenom, imam otpada od kamenih klupcica.

@c-shadow
S obzirom da se buka dosta smanji kad ga uzmem u ruke, nadam se da buku proizvodi plasticno kuciste, a ne kavez. A i kad ga drzim u ruci, tijelo mi prigusuje prijenos vibracija na podlogu ako me logika dobro sluzi. Rekao bi da je kombinacija jednog i drugog
Staro 14.01.2026., 16:50   #4811
The AC
Premium
Moj komp

The AC's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
Možda ti je spužva premekana pa ju težina NAS-a toliko stisne da izgubi amortizacijsku sposobnost (jbt koje analize ).
Probaj nešto tvrđe, a opet dovoljno mekano.
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 17:07   #4812
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Probao sam meke spuzve (one koje se stavljaju ispod zvucnika), tvrdje spuzve i trenutnu kombinaciju tvrda+meka spuzva... Ili je sve navedeno jednostavno pretvrdo

U principu me to nije toliko smetalo dok sam imao sporije 5900okr diskove. Otkad imam ove toshibe ko da cekicima seekaju po disku. Nije mi problem onaj sum okretanja ploca (je, cuje se u manjoj mjeri naspram sporijih diskova, al to je maltene white noise i stopi se s pozadinskom bukom), nego to drmanje glava po plocama.
Staro 14.01.2026., 17:12   #4813
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

1. Probaj za početak ga spustiti na pod ili neku tvrdu podlogu.
2. spužva dolje, kamen vidiš da si našao pa onda NAS na to.
3. Nađi neku šupu u provuci kabel do tamo
Ali po opisu zaključio bih da ti je kućište problem.
Staro 14.01.2026., 17:26   #4814
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Moj je stajao prvo na podu, doduše laminatu, pa sam ga stavio u ormar na policu, mijenjao razne spužve i sve one donekle upiju vibracije, ali nedovoljno da ga ne čuješ. Meni je plan premjestiti ga u garažu u rack kad tamo završim sve radove, nema druge.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 14.01.2026., 17:29   #4815
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Kad je direktno na podu to mi je najgori scenario (testirano na plocicama u jednom stanu i parketu u drugom stanu). Cujemo se kad isprobam ovih par ideja
Staro 14.01.2026., 17:38   #4816
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Imaš za kupiti od neke crne gume samoljepive naljepnice nekoliko mm debele, obično bude u trgovinama s vidama i maticama. Super za staviti na uređaj koji inače nema nogice ili ima samo tvrde plastične. Tako da se ne skliže i ne vibrira po podlozi. Filcane podloge nisu dobre, tu se samo skliže po tome.
Staro 14.01.2026., 18:18   #4817
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@xlr
A da kažeš o kakvom kućištu se radi ?
Može li se najprije u njemu samom šta napraviti da se lata ukruti i zvučno izolira ?
Nakon toga tek ide deblja spužva od ispod i pri tom paziti ako psu ima ispuh dole da ga ne začepiš.
Staro 14.01.2026., 18:41   #4818
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

DS220+
https://www.synology.com/en-eu/produ...rbished/DS220+
Sumnjam da se tu ista moze utisati, vecro trakice vec imam na railovima.

Pazim i na rupe za zrak (ima ih samo par od ispod i ne vidim da mu smeta ako su prekrivene kao do sada), a ako bi sve ovo radio, maknuo bi mu prednju maskicu ukoliko bi ga ista od navedenog jos vise zagusilo. Po kolicini prasine vidim koje rupe za zrak najvise voli (voli usisavati sprijeda i bocno kroz oba Synology loga)
Staro 14.01.2026., 18:55   #4819
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Evo ga je ovdje ekipa rasula > https://nascompares.com/2020/06/15/s...-it-to-pieces/
Male su šanse za nešto napraviti unutra

Edit: Da probaš cijeli NAS poleći na jednu stranu (npr. livu) ?
Tako će hdd - ovi doći vodoravno i moguće manje vibrirati nego sada kad su okomito.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 14.01.2026. u 21:37.
Staro 20.01.2026., 14:38   #4820
Colop
Premium

Došli kineski punjači, rade ok, kupio sam odmah dva komada čisto da se nađe.

Što htjedoh reći, situacija sa diskovima postaje nemoguća.
Znači 17 /12 kupio 4 x https://www.protis.hr/products/detai...6gea51f/273497

Platio ih 297 eura komad svaki, danas gledam taj isti disk danas košta 416 eura svaki.

Promjena WD red diskova od 2 TB u nove Toshibe od 10 TB prošla bezbolno, trebalo je jedino po 6-8 sati da svaki disk ubaci u pool.
Na kraju je još 8-9 sati povećao kapacitet poola na sadašnjih 17,4 TB.

Jedino me iznenadilo da su Toshibe dosta bučne, trenutno mi NAS stoji pored računala i baš se čuje kako roštiljaju.
WD Red je stvarno bio maksimalno tih. Nebitno ako vam NAS ide u mreži ormar, ali ako ga držite negdje blizu sebe, bitna informacija.
Staro 20.01.2026., 16:26   #4821
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
cijene nisu normalne za puno tehnike - zadnja 2 mjeseca je bomba ošinula valjda. ram, ssd-i, diskovi...
do nedavno su 18TB exosi biti 300njak eura.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 20.01.2026., 16:36   #4822
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A dok se narančasti + bjeli idiot + eu prcaju neće biti bolje / jeftinije.
Staro 20.01.2026., 16:51   #4823
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Jedino me iznenadilo da su Toshibe dosta bučne, trenutno mi NAS stoji pored računala i baš se čuje kako roštiljaju.
Imam tikove od tih diskova, al jbga kostali su ko kikiriki onomad. Jos se borim s bukom, granitni blokovi ne pomazu
Staro 20.01.2026., 17:10   #4824
Colop
Premium

Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Imam tikove od tih diskova, al jbga kostali su ko kikiriki onomad. Jos se borim s bukom, granitni blokovi ne pomazu
A evo, pisalo je negdje na reditu da su over kill za NAS, jer da su baš serverski i bučni ali sam cijenu našao dobru, i nisam se mislio.
5 godina garancije imaju.
Idu u serversku sobu u ormar, tako da mi neće smetati.
Idem sad vidjet jel se mogu prodati 2 tb wd red diskovi

Staro 20.01.2026., 17:37   #4825
spiderhr
Premium

spiderhr's Avatar

Datum registracije: Jul 2021
Koliko RPM-a imaju diskovi? Doduše imam od 4TB doma ali 5400 su svi
Staro 21.01.2026., 23:01   #4826
...Tihomir...
Premium
Moj komp

...Tihomir...'s Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Teško je ovih dana nadograđivati ili kupiti NAS. Evo hvatao duže vrijeme veći nvme za ugreen-a i prije tjedan dana neka akcija amazon 350 eur za wd sn850x 4TB. Reko nije baš neka cijena, ali odem na sandisk originalan web i kod njih preko 1000 EUR. Ubodem odmah onaj s amazona bez razmišljanja, reko bit će investicija . Sada je već 450 na amazonu. Sorry za polu off topic, morao sam
...Tihomir... je offline   Reply With Quote
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno