|
![]() |
#691 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
Meni je prestrašno kakvi sve tulipani to kod nas montiraju, podešavaju i puštaju u pogon. Vjerojatno s inverterima možeš malo srušiti taj napon, ali ne bavim se niskim naponom pa ne znam kako je to regulirano. Na srednjem naponu inverteri moraju raditi po točnoj definiranoj krivulji (Q=f(U)) s kojom dižu napon kad je nizak i spuštaju kad je visok, ali brijem da je na niskon naponu divlji zapad. Daj napiši tip invertera. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#692 |
AMD Hammer
Datum registracije: Jan 2008
|
Vjerojatno je stvarno problem sa strane HEP-a jer se u sezoni kad je veći teret u globalu podiže napon a kad teret padne se isti spušta. Za biti siguran, s dobrim unimerom izmjeri napone kod sebe ali i kod susjeda za referencu jer sam svojim očima vidio da ti inverteri i aplikacije ne mjere točno. Može se i pomaknuti granica previsokog napona na njima da ne izbacuju. Neki dan sam spuštao napone na dva trafa. Jedan je 4 MW a drugi 8 MW a rade u paraleli. To radimo ujutro rano kad je manji teret jer onaj kojeg smanjuješ moraš isključiti tih 5 minuta a to vrijeme onaj drugi drži sve. Zbog sezone i tereta su bili oba "navijena" a sad kad je sezona gotova je napon previsok. Kad zahladi,postoji mogućnost da se ukaže potreba opet podizati napon. Kad se netko požali na napon a mi smo mala sredina,odmah šaljem dvojicu mjerit po selima i najkasnije ujutro dižemo i spuštamo napon. Vjv si u većem gradu pa se oni kilave doć ili njihova mjerenja koja bi trebala biti preciznija govore da napon nije previsok. Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#693 |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Im li netko ovdje Huawei SUN2000-XK-M inverter da javi iskustva? Nebitno jel 5 /7 /12 /15 /17 kw... model bi trebao biti isti smao snaga drugacija. Kakav je software, jel inverter bucan u radu. Grije li se jako itd. itd... ? Hvala
![]() |
#694 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Kad vec pitaju, mogao bi i ja. Ovo je oprema koju bi trebao dobiti pa me zanimaju iskustva ako je tko koristi. Mislim, jos mogu raditi promjene pa... Inverter: SUN2000-8K-LC0 Paneli: AXIbiperfect GR WB 445 - 460 Wp AC-455TGB/108WB Vidio sam ovaj inverter kod kolege u beach baru pa nije neko mjerilo, nisam cuo nista iz njega niti dozivio da se grije. On ga koristi u kombinaciji s baterijom zbog frizidera jer bar ima offgrid sustav. O panelima ne znam puno.
![]() |
![]() |
#695 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2009
|
Citiraj:
kontaktirao sam firmu koja je slagala elektranu i rekli su mi da moram riješiti sa HEP-om, da stave regulatro napona na svojoj trafostanici.
![]() |
![]() |
#696 |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Odgovor je ROFL. Mislim, ono, strogo gledano su u pravu jer je stvar HEP-a, ali nije to "sam tak" kak su oni lansirali u odjebu. Druga strana novčića je da kako HEP zeza korisnike s naponima, tako i korisnici sa svojim elektranama "zezaju" HEP. Koliko često ti se to događa? Bacio sam oko na manual i naravno da ti inverteri podržavaju i 230/400 V i 240/415 V nazivne napone. Znači niš' mu ne bu od tih 254 V i mogu ti komotno prepodesiti prenaponsku zaštitu malo više (ono, tipa 12% umjesto 10) ili aktivirati HVRT (ako se događa povremeno, onda definitivni HVRT). Tehnički se sve može, jedino je pitanje smije li se. Mada, kao što rekoh, vjerojatno je to sve divlji zapad kod nas. |
![]() |
![]() |
![]() |
#697 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Kupi 30 m kabela i napravi šlingu na tavanu, napon će pasti taman koliko treba. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#698 |
bu
Datum registracije: Jan 2017
|
Susreo sam se ja sa tim problemom, kada napon faze prijeđe 255V inverter se automatski gasi (imam problem samo na 1 fazi, na ostale 2 je ok) Riješio sam tako da u vrijeme kad se to događa (većinom od 10-15h) da opteretim tu fazu sa potrošaćem od cca 1.5kW
![]() |
#699 |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Bolje uzeti MAP0 model jer ima asimetrični izlaz te u slučaju battery backupa podržava rad na 3 faze. Meni je u podrumu, ne čuje se jer ima pasivno hlađenje. Software je niš posebno, osnovni podaci uzeti s invertera i malo uljepšano za prikaz korisniku. Spojio sam Home Assistant integraciju na inverter pa tamo gledam informacije a app ni ne koristim. |
![]() |
![]() |
![]() |
#700 | |
Freelancer
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Kolko mi se cini taj MAP0 model nema jaci od 12kW a ja cu u startu ici na 12kw i mozda bi kasnije dodao jos 4 panela tj. do 14kW...
![]() |
![]() |
#701 | |
amigo
Datum registracije: Dec 2007
|
Citiraj:
12kW je snaga koju daje u mrežu. Po specifikacijama za 12kW model, max se može staviti 22kW panela. Tj 14kWp panela će raditi bez problema. Dapače, bilo bi bolje dodati i više da se čim više iskoristi proizvodnja prema mreži. Višak se odmah koristi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#702 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
Citiraj:
https://youtu.be/2HZYVkXGQfE?si=sqtyFx1PuF70e1eH&t=233
![]() |
![]() |